Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η μικρή Δανάη τριγυρίζει μέσα στο μεγάλο σπίτι της, μελαγχολεί και πλήττει. Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο. Εκεί ζουν δυο άγνωστοι, παράξενοι ηλικιωμένοι, ο Ροδολίνος και η Τζιτζιφλώρα. Σοφοί, καλοί, ονειροπόλοι και δραπέτες από το βαρετό κόσμο των μεγάλων, θα τη δεχθούν με αγάπη, θα τη φροντίσουν και θα την πάρουν σε μια απίστευτη, θαυμαστή άλλη γη∙ τόπο ολοζώντανο παλιών παραμυθιών και μύθων.
Το υπόγειο λοιπόν μεταμορφώνεται σε μια «μηχανή του χρόνου» που τους ταξιδεύει στα πράσινα βουνά της Χάιντι, στο παλάτι της Κνωσού, στο πλοίο του Θησέα καθώς διασχίζει το πέλαγο, που θα ονομαστεί Αιγαίο, στο μακρύ τραγούδι της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου.
Η ζωή πια για τη Δανάη και το μικρό αδελφό της τον Μάνο, που τον παίρνει από το χέρι μαζί της, γίνεται μια μαγευτική, ευτυχισμένη περιπέτεια, που κρύβεται καλά μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Εξάλλου, μόνο όσοι πιστεύουν στα θαύματα μπορεί κάποτε να τα ζήσουν.

Προσωπική άποψη:
Την Μάρω Βαμβουνάκη την γνώριζα ως συγγραφέα λογοτεχνίας ενηλίκων και μάλιστα, κατά γενική ομολογία, θεωρείται μια από τις πιο αξιόλογες δημιουργούς της εποχής μας. Όταν είδα το όνομά της γραμμένο στο εξώφυλλο ενός παιδικού βιβλίου, ωστόσο, ξαφνιάστηκα αφού ειλικρινά, γνωρίζοντας την θεματολογία των μέχρι τώρα βιβλίων της, δεν περίμενα μια τέτοια μεταστροφή. Βέβαια, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ταλαντούχος και γεμάτος συναισθήματα και σκέψεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανένα λογοτεχνικό είδος και στο κάτω-κάτω, σε όποιες ηλικίες κι αν απευθύνεται, δεν παύει να έχει δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό κείμενο, ειδικά όταν αυτό έχει παράλληλο σκοπό το να διδάξει και να ταξιδέψει τον αναγνώστη, έστω κι αν θα θέλαμε να είναι λίγο μεγαλύτερο.

"Το Δωμάτιο Που Ταξιδεύει", αφηγείται την ιστορία της Δανάης, ενός νεαρού κοριτσιού που ζει σε κάποιο ελληνικό νησί και όπου πλήττει αφόρητα μέσα στο μεγάλο σπίτι της οικογένειάς της, που μόνο μοναχικές στιγμές τις προσφέρει. Μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που θα ακολουθήσει ένα μυστηριώδες πουλί που θα την οδηγήσει στο υπόγειο του σπιτιού της και στην ανακάλυψη πως, χωρίς κανείς να το γνωρίζει, εκεί φιλοξενούνται δύο ηλικιωμένοι κύριοι, ο Ροδολίνος και η Τζιτζιφλώρα, με τον πρώτο να έχει να μοναδικό χάρισμα. Να μπορεί να ταξιδεύει μαζί με τους συντρόφους που θα επιλέξει, σε άλλους τόπους, χρόνους κι εποχές, ζώντας τις ιστορίες των ηρώων που περιγράφει, σαν να ήταν εκεί.

Η γραφή της Μάρως Βαμβουνάκη είναι φρέσκια, ζωντανή, ρεαλιστική, παραστατική, γεμάτη χρώματα κι αρώματα. Καταφέρνει με απλό και άμεσο τρόπο να δημιουργήσει εικόνες οι οποίες και μεταφέρονται με ευκολία στο παιδικό κοινό, που δεν θα δυσκολευτεί να τις κατανοήσει ενώ παράλληλα, καταφέρνει να συγκινήσει κι εμάς, τους ενήλικες, κάνοντάς μας έστω και για μερικές στιγμές να αισθανθούμε και πάλι παιδιά. Η ιστορία του Θησέα αλλά και του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, είναι δύο από τα υπέροχα ταξίδια που η Δανάη θα βιώσει, βλέποντας τις δύο όψεις του νομίσματος και κατ' επέκτασιν, της ίδιας της ζωής που μπορεί την ίδια στιγμή να είναι πικρή και γλυκιά και που μας διδάσκει πως όσα βάσανα κι αν περάσουμε, δεν πρέπει ποτέ να το βάλουμε κάτω ή να χάσουμε την ελπίδα μας.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Βαμβουνάκη Μάρω
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 160
ISBN: 978-618-01-0187-4