Δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς ξεκίνησε να βλέπει ή σκοπεύει να ξεκινήσει να βλέπει το "Clannad", αλλά όσον αφορά εμένα, βλέποντας την 1η season σε δύο μόλις μέρες, δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και να μην δω αμέσως την 2η, σπάζοντας μάλιστα το ρεκόρ μου και ολοκληρώνοντάς την σε μία μόνο μέρα, έπειτα από την οποία τα μάτια μου είχαν γίνει κουμπότρυπες, αξίζοντας ωστόσο, τόσο τον χρόνο που αφιέρωσα, όσο και τον σωματικό πόνο που υπέστη καθισμένη τόσες ώρες στην άβολη καρέκλα του γραφείου μου. Κι αν μου δινόταν η επιλογή, θα το έβλεπα και πάλι από την αρχή με την ίδια όρεξη και αγάπη. Οι λόγοι, πολλοί και ορισμένοι από αυτούς αναφέρονται στο post για το "Clannad" που μπορείτε να το βρείτε εδώ:
http://culture21century.blogspot.gr/2013/09/clannad-anime-series.html

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ:
Μετά το τέλος του 23ου επεισοδίου του "Clannad", ένα teaser trailer, μόλις 15'', πληροφόρησε το κοινό πως θα ακολουθούσε και μιαseason με τίτλο, "Clannad After Story". Την παραγωγή ανέλαβε και πάλι η Kyoto Animation, με το "After Story" να βασίζεται στο αντίστοιχο κεφάλαιο του visual novel, συνεχίζοντας να αφηγείται την ιστορία της Nagisa, μέσα από 24 επεισόδια αυτή τη φορά. Χωρίς να γίνει η παραμικρή αλλαγή στο cast, η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στην Ιαπωνία στις 03 Οκτωβρίου 2008 και ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου 2009. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως από τα 24 επεισόδια, τα 22 είναι κανονικά, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο story line, το 23ο είναι ένα extra επεισόδιο που μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα, μια χρονιά πριν οι δρόμοι της Nagisa και του Tomoya συναντηθούν, ενώ το 24ο επεισόδιο είναι μια σύμπτυξη των σημαντικότερων στιγμών της σειράς, με τον Tomoya να αφηγείται στην κόρη του την ιστορία τη δικιά του και της μητέρας της, δείχνοντάς μας έτσι και πως τελικά εξελίχθηκε η ζωή τους. Τα επεισόδια κυκλοφόρησαν σε dvd volumes μεταξύ 03 Δεκεμβρίου 2008 και 01 Ιουλίου 2009. Το 8ο κατά σειρά dvdv, περιελάμβανε ένα extra OVA επεισόδιο με τίτλο, "Another World: Kyou Arc" στο οποίο βλέπουμε για μια ακόμη φορά, ένα διαφορετικό σύμπαν και πως θα είχε εξελιχθεί η ζωή του Tomoya αν είχε καταλήξει με κάποια άλλη και όχι τη Nagisa και πιο συγκεκριμένα αυτή τη φορά, με μία από τις δίδυμες αδερφές. 

ΤΟ STORY ΤΗΣ 2ης SEASON:
Η γνωστή σε όλους μας πλέον παρέα, επιστρέφει δυναμικά στη season και για μια ακόμη φορά, τους συναντάμε στο σχολείο τους όπου και θα περάσουν κάποιο διάστημα ακόμα σε αυτό, προσπαθώντας να βοηθήσουν όποιον και όταν χρειάζεται, προχωρώντας προς το τέλος της σχολικής ζωής τους. Η Nagisa όμως αρρωσταίνει και πάλι και για μια ακόμη φορά, αναγκάζεται να χάσει έναν χρόνο, επαναλαμβάνοντας την τελευταία τάξη του λυκείου ξανά. Την ίδια στιγμή, ο Tomoya, αισθάνεται τύψεις που την αφήνει πίσω μόνη της αλλά από την άλλη, ξέρει πολύ καλά πως πρέπει να προχωρήσει και να ωριμάσει για να μπορέσει μια μέρα να της προσφέρει μία κοινή ζωή. Ξεκινάει να εργάζεται στον φούρνο των γονιών της ενώ λίγο καιρό μετά, αποφασίζει να δουλέψει στην εταιρεία ηλεκτρισμού και να ζήσει μόνος του, στο δικό του σπίτι. Η αρχή έχει γίνει και όταν η Nagisa αποφοιτεί, οι δυο τους παντρεύονται και ζουν μια κοινή, ευτυχισμένη ζωή, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που η Nagisa μένει έγκυος και που εξαιτίας της φυσικής της κατάστασης και της σωματικής της αδυναμίας, είναι άγνωστο αν θα επιβιώσει ή όχι από τον τοκετό.

ΟΙ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ:
Όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο post, η σειρά, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο ιδέες:
1ον στην ύπαρξη παράλληλων σύμπαντων και χρόνων, όπου η ζωή μας, δεδομένων των εκάστοτε συνθηκών, μπορεί να εξελίσσεται πολύ διαφορετικά.
2ον στο ότι αν έχουμε κάνει στη ζωή μας καλές πράξεις, έχουμε δώσει αγάπη, βοήθεια και τρυφερότητα σε όποιον την χρειάζεται, όλη αυτή η ενέργεια που έχει συγκεντρωθεί, μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η βαθύτερη ευχή μας.
Από την πρώτη κι όλας season, βλέπαμε τον άλλο κόσμο που περιέγραψε στο θεατρικό της έργο η Nagisa, σαν εμβόλιμες εικόνες μέσα στην κεντρική εξέλιξη, χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι για ποιον λόγο αυτές υπήρχαν. Στηseason, οι εικόνες από τον άλλον αυτό κόσμο είναι πολύ περισσότερες και όσο τα γεγονότα προχωράνε, θα τολμούσα να πω πιο ξεκάθαρες. Δεν θέλω να επεισέλθω σε υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες καθώς η αποκάλυψη της αλήθειας, είναι κάτι που πρέπει να δείτε, ή να καταλάβετε οι ίδιοι και αυτό, είναι μέρος της μαγείας της σειράς και δεν θέλω να σας το χαλάσω... όχι τελείως, τουλάχιστον.
Αυτό το στοιχείο της σειράς όμως που έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις, είναι το ποιο είναι το πραγματικό τέλος. Όποιος δεν θέλει να μάθει κάτι για το φινάλε, μπορεί να προσπεράσει την παράγραφο αυτή και να πάει παρακάτω. Συνεχίζοντας λοιπόν, και χωρίς να επηρεάζομαι από την επιθυμία μου να έχουν happy end οι Tomoya και Nagisa, υποστηρίζω το ευτυχισμένο, μεταφυσικό τέλος. Οι λόγοι είναι δύο! Πρώτος και κύριος, η μεταφυσική αισθητική της σειράς που δικαιολογεί απόλυτα ένα θετικό τελικά φινάλε. Δεύτερος, είναι το extra επεισόδιο, αναδρομή στην ιστορία της σειράς που ξεκάθαρα μας δείχνει ότι η Nagisa επέζησε. Με πολύ απλά λόγια, ναι, υπήρχε ένας Nagisa πέθανε, ο Tomoya βυθίστηκε στη θλίψη και απομακρύνθηκε από την κόρη του, για να έρθει κοντά της την κατάλληλη στιγμή, με την κόρη του τελικά να αρρωσταίνει και να χάνεται, για να την ακολουθήσει και ο ίδιος. Εξαιτίας όμως της μεταφυσικής αισθητικής της σειράς, οι καλές πράξεις του Tomoya οδήγησαν σε ένα ταξίδι στο χρόνο, στο δικαίωμα του να κάνει πάλι μια επιλογή, να μετανιώσει ή όχι και που τελικά, η απόφασή του, οδήγησε στην πραγματοποίηση μιας υπέροχης, δοτικής ζωής, που του ξεπλήρωσε την καλοσύνη της. Ακούγομαι υπερβολικά ενθουσιώδης και ρομαντική; Μπορεί λοιπόν και να είμαι...
κόσμος όπου η
Πάντως, για όποιον δει την σειρά και δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα και για ποιον λόγο έχουμε το αποτέλεσμα που έχουμε, υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία, είναι να ξαναδεί την σειρά καθότι, μια δεύτερη θέαση, είναι πάντα η καλύτερη λύση καθώς παρατηρείς πράγματα που δεν τα βλέπεις με μια πρώτη ματιά. Η δεύτερη, είναι να ρίξει μια ματιά στον παρακάτω πίνακα που προσωπικά, βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον ως προς την ανάλυσή του και την προσέγγισή του, πολύ κοντά στην δική μου αντίληψη:


ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ 2η SEASON:
- Νομίζω πως η παραγωγή, φρόντισε να διατηρήσει σταθερή την ταυτότητα της σειράς, οδηγώντας απλά τους χαρακτήρες στο επόμενο επίπεδο, αυτό της ενηλικίωσης. Πλέον, παίρνουν τις οριστικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους, παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και αποφασίζουν πως θέλουν πραγματικά να ζήσουν, με ποιον, που και με ποιους κανόνες. Και το να γίνεσαι ενήλικος δεν είναι πάντα εύκολο... το μονοπάτι μπορεί να είναι περίπλοκο.
- Φιλικές και οικογενειακές σχέσεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, ειδικά στο πρώτο μισό της season, θυμίζοντας και αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η οικογένειά μας, βρίσκεται εκεί που είναι η καρδιά μας και πως με την στήριξη και την αγάπη όσον μας νοιάζονται, τα πάντα είναι δυνατά.
- Αν κάτι εκτιμώ στους Ιάπωνες, είναι η δυναμική τους, η μοναδική ικανότητα να παρουσιάζουν τον θάνατο με τέτοιον τρόπο που ακόμα κι αν σε πληγώνει, σε κάνει να συνειδητοποιείς πως μέσα από αυτόν, μπορείς να βγεις πιο δυνατός. Που παίρνουν απλές, καθημερινές καταστάσεις, προσεγγίζοντάς τες με τρυφερότητα, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ξανά.
- Με τους ήρωές μας να ενηλικιώνονται και να γίνονται ζευγάρι και στη συνέχεια γονείς, η σειρά από το μέσον της season κι έπειτα επικεντρώνεται στην σχέση ζευγαριού και τις προεκτάσεις που αυτή έχει, εφόσον αλλάζει η δυναμική της. Εστιάζει στο πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός συντρόφου που αγαπάμε και μας αγαπάει, πόσο μας πληγώνει η απώλειά του και πόσο δύσκολο είναι να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, αλλά που οφείλουμε να το κάνουμε, τόσο για μας, όσο και γι' αυτόν που χάθηκε που δεν θα ήθελε να είμαστε έτσι.
- Τα παιδιά, δεν είναι απλά η προέκταση του εαυτού μας... Άπαξ και τα κάνουμε, είναι η ίδια μας η ύπαρξη. Και μόνο όταν γίνουμε εμείς οι ίδιοι γονείς, όταν κάνουμε τα ίδια λάθη με τους δικούς μας γονείς, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολο ήταν για εκείνους να μας μεγαλώσουν και να μας σταθούν. Μόνο τότε εκτιμάμε πραγματικά όσα έχουν κάνει, καταλαβαίνουμε τα λάθη τους και τα δικαιολογούμε γιατί λίγο-πολύ, κι εμείς θα κάνουμε τα δικά μας και πάνω απ' όλα, συνειδητοποιούμε πως η αγάπη είναι ότι σημαντικότερο μπορούμε να δώσουμε και να πάρουμε.
- Πως η ζωή, είναι στιγμές... περνάνε και χάνονται, ευκαιρίες έρχονται και φεύγουν και δεν ξέρεις αν θα ξαναγυρίσουν. Γι' αυτό ζήσε τη στιγμή, ζήσε τη ζωή έντονα για όσο κρατήσει χωρίς να ματαιοπονείς, χωρίς να μετανιώνεις, χωρίς να χάνεις χρόνο... δίνοντας χωρίς να περιμένεις. Κι ακόμα κι αν η ζωή είναι κάποια στιγμή σκληρή μαζί σου, εσύ οφείλεις να βρεις τη δύναμη να προχωρήσεις, χωρίς να ξεχάσεις, αλλά κρατώντας τις μνήμες σαν φυλαχτό βαθιά στην καρδιά σου. 

Clannad After Story - Opening



Clannad After Story - Opening Full Song



Clannad After Story - Ending



Clannad After Story - Full Ending Song



ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑ ΤΕΛΙΚΑ;
Το βαθύτερο νόημα της σειράς, στο σύνολό της, νομίζω πως είναι ένα και ξεκάθαρο. Μην μετανιώνετε για τις επιλογές σας... όπου κι αν η ζωή σας οδηγήσει, μην μετανιώσετε για το μονοπάτι που ακολουθήσατε, για την πορεία που χαράξατε, για την αγάπη που δώσατε και πήρατε. Να τολμάτε να λέτε πως αν γυρίζατε πίσω στην αρχή, θα κάνατε πάλι τις ίδιες επιλογές. Και τέλος, να πιστεύετε στα όνειρα, στην δύναμη των επιθυμιών μας και στο ότι αν δώσεις καλό, αυτό θα γυρίσει πίσω σε σένα γιατί... γιατί έτσι είναι η ζωή και γιατί πάντα υπάρχει μια δύναμη που είναι ανώτερη από εμάς...