Επειδή σκοπεύω να παρουσιάσω ορισμένα... περίεργα θέματα μέσα στις επόμενες ημέρες, είπα να προχωρήσω σε μια ανάρτηση η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, και παράλληλα, θα βοηθήσει τους μη μυημένους στην εν λόγω κατηγορία, να καταλάβουν για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάω. Θέμα μας, λοιπόν, σήμερα... τα
hentai, τα yuri και τα yaoi. Και ναι... έφτασε η,  θεωρητικά πάντα, αμήχανη στιγμή όπου θα πρέπει να σας εξηγήσω, τι ακριβώς σημαίνουν οι δύο παραπάνω ορολογίες, παίρνοντάς τες με τη σειρά, παραπέμποντάς σας παράλληλα στην σχετική με την ιστορία των manga και των anime ανάρτηση, που είχα κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη και πλήρως σχηματοποιημένη εικόνα:


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ HENTAI:
Τα hentai, είτε μιλάμε για manga, είτε για anime, είναι ερωτικά μυθιστορήματα-περιοδικά και βίντεο αντίστοιχα. Με πιο απλά λόγια, είναι πορνογραφικές ιστορίες, τυπωμένες στο χαρτί, με τους σκιτσαρισμένους χαρακτήρες να κάνουν... ό,τι πρέπει να κάνουν τέλος πάντων, ή εικόνες που έχουν μεταφερθεί στην μικρή οθόνη με την μορφή σειράς, ova, ταινίας μεγάλου μήκους κτλ. Αν και πιο... ενήλικα και ώριμα θέματα, εμφανίστηκαν στα manga από την δεκαετία του '70, το πρώτο ουσιαστικό δείγμα hentai εμφανίστηκε το 1979, με τον Azuma Hideo και το "Cybele".
Το πρώτο hentai που κυκλοφόρησε, τόσο σε manga όσο και σε anime, και που έκανε επιτυχία όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και πέρα από τα σύνορά της, είναι το "Wonderkid's Lolita" του 1984 αποτελούμενο από 8 επεισόδια, αν και στην δεύτερη μορφή είχαν προηγηθεί τα "One Thousand and One Arabian Nights" του 1969 και το "Cleopatra: Queen of Sex" του 1970, τα οποία πήραν μεν το Χ ακαταλληλότητας στην Ιαπωνία, ωστόσο, παρά που ήταν προσαρμοσμένα στην αμερικάνικη αισθητική, δεν κατάφεραν να αγγίξουν τις Η.Π.Α.
Η επιτυχία των hentai ήταν τόσο μεγάλη που την δεκαετία του '80 επεκτάθηκαν και άλλο και έφτασαν... μέχρι την αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ναι, καλά διαβάσατε! Την αρχή έκαναν οι NEC, Sharp, Fujitsu και τα χρόνια που ακολούθησαν, στο παιχνίδι μπήκαν και άλλες εταιρίες όπως οι Apple, ASCII, Kanon και άλλες.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ YAOI ΚΑΙ ΤΑ YURI:
Τα yaoi, γνωστά και ως Boy's Love ή BL για συντομία, είναι ερωτικές, αισθηματικές gay ιστορίες. Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, μιλάω για ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε άντρες. Αντίστοιχα, τα yuri είναι manga και anime, πάλι ομοφυλοφιλικού περιεχομένου τα οποία ωστόσο πραγματεύονται σχέσεις μεταξύ γυναικών. Και όσο κι αν σας εκπλήσσει,ειδικά τα yaoi ως είδος, έχει πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία σε Ιαπωνία, Ευρώπη, Κίνα αλλά και Αμερική, τόσο ως manga όσο και ως anime, με τους δημιουργούς να είναι στην πλειοψηφία του γυναίκες, φτάνοντας πολλές φορές σε ποσοστά του 85%. Επίσης, στην πλειοψηφία τους, οι αναγνώστες και οι θεατές ανήκουν σύμφωνα με έρευνα, στο γυναικείο φύλο και μάλιστα, είναι ετεροφυλόφιλες, πράγμα που αποδεικνύει και έμπρακτα πως η αγάπη στο είδος, δεν πρόκειται περί ανωμαλίας, αλλά μάλλον ευαισθησίας.
Στην Ιαπωνική αγορά, πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 και άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις αρχές της δεκαετίας του '80, στην αρχή με πλατωνικά story τα οποία ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, έγιναν πιο ερωτικά, εμπεριέχοντας σκηνές sex, ωστόσο, αρκετά συγκαλυμμένες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ή σχεδιασμένες με τέτοιες λεπτές γραμμές που να χαρακτηρίζονται απλά αισθησιακές και όχι πρόστυχες.
Βέβαια, τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις οι οποίες προέρχονταν κυρίως από ομοφυλοφιλικά σωματεία, τα οποία και κινήθηκαν μέχρι και δικαστικά κατά εκδοτών και συγγραφέων, θεωρώντας τον τρόπο που η ομοφυλοφιλία παρουσιαζόταν, ως προβοκάτσια. Φυσικά, στις μέρες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και η κατάσταση, όχι μόνο έχει ομαλοποιηθεί, αλλά αντίθετα, χαίρει αναγνώρισης και φανατικού κοινού.


ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΕΣ:
Όσον αφορά τα hentai, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα ως προς την θεματολογία τους, σε σχέση με τις κανονικές πορνό ταινίες. Σε αντίθεση με τις δεύτερες, τα hentai, έχει κάποιον βασικό άξονα, ένα σενάριο, μια ιστορία πάνω στην οποία πατάνε και που εξελίσσεται όσο περνάει η ώρα ή και τα επεισόδια/τεύχη, αν κι εφόσον μιλάμε για σειρά. Είτε είναι επιστημονικής φαντασίας, είτε δραματικό, είτε αισθηματικό, είτε περιπέτεια δράσης, ένα hentai, δεν στοχεύει απλά και μόνο στο να παρουσιάσει άγριες σκηνές sex, αλλά και στο να αφηγηθεί κάτι, να δημιουργήσει στον θεατή ή το αναγνώστη το ενδιαφέρον που χρειάζεται για να απολαύσει μεν τις σεξουαλικές αναφορές, χωρίς ωστόσο να ακυρώσει την παρουσία ενός back up story.
Όσον αφορά τα yaoi και τα yuri, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η έμφαση δίνεται ευθύς εξ' αρχής στην ίδια την ιστορία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, θίγοντας ποικίλα θέματα όπως ο κοινωνικός ρατσισμός, ο βιασμός, η σωματική και συναισθηματική βία, η αναζήτηση της πραγματικής ταυτότητας του ατόμου, η ομοφοβία και πάρα πολλά άλλα. Συνήθως, και σε σύγκριση πάντα με τα κανονικά manga και anime, τα συγκεκριμένα, σε όλες τους τις μορφές, εστιάζουν στις κινήσεις του σώματος, στην ένταση των βλεμμάτων και τον τρόπο προσέγγισης του ενός χαρακτήρα από τον άλλον, με τα χείλια να είναι ένα από τα υπερτονισμένα χαρακτηριστικά. Σκηνές sex, εμπεριέχονται σε κάθε ιστορία πλέον, με άλλες να είναι πιο έντονες και άλλες, πιο συγκαλυμμένες αφού σκοπός είναι η πρόκληση αισθησιασμού. 


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Προσωπικά, και δεν έχω κανέναν λόγω να το κρύψω, έχω δει, διαβάσει, παρακολουθήσει δεκάδες ιστορίες των παραπάνω κατηγοριών, κι αν εξαιρέσουμε τα yuri που δεν τρελαίνομαι, μπορώ να δηλώσω απερίφραστα πως λατρεύω τα yaoi, ανήκοντας στο υψηλό ποσοστό των fans, ενώ δεν είναι λίγα τα hentai με αρκετά ενδιαφέρουσα θεματολογία, ειδικά όταν αυτή συνδέεται με δράση ή εξωγήινες εισβολές, έστω κι αν η δεύτερη περίπτωση κινδυνεύει να αγγίξει τα όρια της υπερβολής.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιτυχία, ειδικά των yaoi, τα οποία και αποτελούν μία από τις πιο βασικές πηγές εσόδων στον κόσμο των manga, με τις πωλήσεις τους ειδικά σε Κίνα και Αμερική να φτάνουν την αξία πολλών, πολλών εκατομμυρίων, με την ζήτηση ολοένα να αυξάνεται παρά να μειώνεται. Και όχι, δεν είναι μόνο το ότι μπορεί να μας "φτιάχνουν". Αν ήταν έτσι, θα βλέπαμε μια τσόντα του κιλού και θα τελειώναμε. Είναι πως ειδικά ορισμένες ιστορίες, μιλάνε στην καρδιά μας, παρουσιάζοντάς μας με υπέροχο τρόπο την άλλη πλευρά του νομίσματος, χωρίς να αλλοιώνει καμία προσωπική ή φυλετική ταυτότητα, όχι εξαιτίας της σεξουαλικής τουλάχιστον.