Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Βερολίνο 1933: Ο χαμηλών τόνων καθηγητής Γουίλιαμ Ντοντ φτάνει στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, τη σύζυγό του, τον γιο του και τη φλογερή κόρη του τη Μάρτα, ως ο νέος πρεσβευτής των Η.Π.Α. στη χιτλερική Γερμανία.
Η οικογένεια των Αμερικανών θα βρεθεί σε μια πόλη με τα πιο εντυπωσιακά και αβανγκάρντ κτίρια στον κόσμο, όπου κυριαρχούν η ενέργεια και η αισιοδοξία. Τα θέατρα, οι συναυλιακοί χώροι και τα καφέ είναι πάντα κατάμεστα, στους δρόμους κυκλοφορεί ένα καλοντυμένο και γοητευτικό πλήθος. Η Μάρτα βρίσκει τη «Νέα Γερμανία» απολύτως συναρπαστική – πέφτει από τη μια αγκαλιά στην άλλη ενθουσιασμένη από τους φερέλπιδες Γερμανούς αξιωματικούς.
Καθώς κυλά ο πρώτος χρόνος της θητείας του Ντοντ, οι μέρες της οικογένειας είναι γεμάτες ένταση, ίντριγκα και έρωτες. Η κατάληξή τους όμως θα είναι ο απόλυτος τρόμος όταν ένας φονικός σπασμός βίας θα βουτήξει την πόλη στο αίμα και θα αποκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα του Χίτλερ και τις τερατώδεις φιλοδοξίες του.
Καλώς ήρθατε στον Κήπο με τα Θηρία.

Προσωπική άποψη:
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια άψογη βιτρίνα; Πίσω από μια αψεγάδιαστη εικόνα ενός λαού, ενός κόσμου, μιας χώρας, που το να ζεις σε αυτήν, όχι μόνο φαντάζει ειδυλλιακό, αλλά η εκπλήρωση ενός τεράστιου, ίσως και του απόλυτου ονείρου; Έχετε συλλογιστεί ποτέ πόσα εγκλήματα, πόσες αγριότητες, συγκαλύφθηκαν πίσω από ένα πέπλο σκοπιμότητας, πόσες θυσίες μετράει η ανθρωπότητα, όχι για το κοινό καλά, αλλά για την ικανοποίηση των θέλω εκείνων που βρίσκονταν στην εξουσία; Και άραγε, όλα αυτά, ξεχνιούνται κάποια στιγμή; Σβήνουν στο πέρασμα του χρόνου; Οι αναμνήσεις θολώνουν και χάνονται και όλα τα κακά, μένουν στο παρελθόν; Κάποιοι, μπορεί και να πιστεύουν πως ναι, είναι δυνατόν. Όταν όμως η ιστορία δεν χάνεται και πολύ περισσότερο, δεν αλλάζει, όταν φωνές από το παρελθόν μας θυμίζουν την αγριότητα και την φρίκη, πώς μπορούμε να ξεχάσουμε, να λησμονήσουμε;

Βρισκόμαστε στο 1933 και ο καθηγητής Γουίλιαμ Ε. Ντοντ, μαζί με την οικογένειά του, μετακομίζουν στο Βερολίνο, στην καρδιά της Ναζιστικής Γερμανίας. Πιστός στις αρχές του Τζέφερσον, και νέος πρεσβευτής των Η.Π.Α. στη Γερμανία, ο Ντοντ, πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το πρώτο εξ' αυτών, το να ασκήσει μια κάποια επιρροή στον Χίτλερ, πείθοντάς τον, ίσως, να σταματήσει τα εγκλήματα κατά των Εβραίων. Δεύτερον, να πείσει τον πρόεδρο Ρούσβελτ ότι οι Αμερικάνοι, όφειλαν να ανακατευτούν σε μεγαλύτερο βαθμό στα διεθνή θέματα. Η ζωή του Ντοντ και της οικογένειάς του, στην αρχή της θητείας του, κυλάει κάτι παραπάνω από ομαλά αφού όλοι τους, χωρίς εξαιρέσεις, ζουν τη μεγάλη ζωή και απολαμβάνουν κάθε πολυτέλεια και ελευθερία που η χώρα τους προσφέρει. Μέχρι την στιγμή που αρχίζει το αιματοκύλισμα και που ο Χίτλερ, δείχνει το αληθινό πρόσωπο και τις προθέσεις του.

Ο συγγραφέας, δεν επέλεξε τυχαία να ασχοληθεί με μια ιστορία σαν κι αυτή. Βρίσκοντας τα προσωπικά ημερολόγια του Ντοντ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του ίδιου στη Γερμανία, αποφάσισε να κάνει κάτι παραπάνω από το να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα, όπως και από το να κάνει μια συνηθισμένη καταγραφή ιστορικών γεγονότων. Μέσα από την ζωή της οικογένειας Ντοντ, μέσα από τις σύνθετες ιστορίες αυτών των τόσων αντικρουόμενων χαρακτήρων, ρίχνουμε μια ματιά στη ναζιστική Γερμανία, στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και στις συνέπειες που αυτή είχε. Ζούμε μια κοσμική, ρομαντική και συνάμα, τραγική πολιτικά εποχή, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων εκείνων που τελικά, έζησαν τη δική τους φρίκη, που απειλούσε από καιρό να ξεσπάσει και κρυβόταν καλά, κάτω από ένα πέπλο, δήθεν αδιαφορίας. Μια φρίκη, που είχε μεγαλύτερες προεκτάσεις και συνέπειες, απ' όσο θα μπορούσαν να υποθέσουν.

Παρά την, θεωρητική πάντα, παλαιότητα του θέματος, σήμερα, ίσως να είναι πιο σύγχρονο από κάθε άλλη φορά. Και ναι, μπορεί να μην είναι ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, αν θέλουμε να κρίνουμε το κείμενο ως τέτοιο, είναι όμως μια εξαιρετική, ιστορική αφήγηση η οποία δεν μας επιτρέπει απλά να παρατηρήσουμε και να μελετήσουμε τα γεγονότα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, αλλά να γίνουμε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, να βιώσουμε στο πετσί μας, όλη την αδικία, την αγριότητα και την σκληρότητα μιας εποχής, που ακόμα κι αν φαντάζει πολύ μακρινή, δεν είναι και τόσο. Γιατί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν θα πάψει ποτέ να είναι μια κοινωνικοπολιτική ιστορία, που έμελλε σε έναν βαθμό, να καθορίσει την πορεία του σύγχρονου κόσμου, να σκιαγραφήσει το σημερινό προφίλ μιας χώρας που ναι, φαντάζει ιδανική, έχει όμως να καλύψει πολλά σκοτεινά κι αιματηρά μυστικά που όμως, θα μείνουν για πάντα ζωντανά, όχι απλά γιατί καταγράφηκαν, αλλά γιατί κάποιοι, ακόμα καταδιώκονται από τα φαντάσματά τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Erik Larson
Μεταφραστής: Μιχαηλίδης Ανδρέας
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 584
ISBN: 978-960-501-522-0