Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το σκοτάδι σκεπάζει τον Οίκο της Νύχτας από τη στιγμή που η ψυχή της Ζόι Ρέντμπερντ έσπασε σε χίλια κομμάτια. Με την καρδιά της και όλα όσα πίστευε συντρίμμια, το μόνο που επιθυμεί είναι να μείνει για πάντα στην «άλλη πλευρά». Το πνεύμα της σβήνει γρήγορα και φαίνεται όλο και πιο απίθανο να ξαναβρεί εγκαίρως τον εαυτό της, ώστε να βοηθήσει τους φίλους της να επαναφέρουν την τάξη στον κόσμο. Ο Σταρκ είναι ο μόνος που μπορεί να την επηρεάσει, αν και θα πρέπει να βρει πρώτα έναν τρόπο να φτάσει κοντά της.
Όσο για τη Στίβι Ρέι, θέλει όσο τίποτα άλλο να βοηθήσει την κολλητή της, αλλά αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Οι επικίνδυνοι κόκκινοι αρχάριοι έχουν αρχίσει να κάνουν του κεφαλιού τους, και ο Ντάλας –το αγόρι της, κατά κάποιον τρόπο–, παρότι είναι γλύκας, φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν και στο τέλος θα φάει το κεφάλι του. Κι η αλήθεια είναι ότι η Στίβι Ρέι κρύβει ένα μυστικό που απειλεί να τινάξει επίσης ολόκληρο τον κόσμο της στον αέρα.
Και μέσα σε όλον αυτό τον πανικό είναι και η Αφροδίτη: πρώην αρχάρια, κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο και εντελώς στρίγκλα (τιμή της και καμάρι της!). Ανέκαθεν έβλεπε οράματα για το μέλλον, αλλά τώρα φαίνεται πως η Νύχτα αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει και με άλλον τρόπο, αφού αρχίζει να μιλάει μέσα από αυτήν. Και μπορεί να μην είναι ποτέ δεδομένο το ποια πλευρά θα επιλέξει η Αφροδίτη, αλλά από την απόφασή της κρέμεται τώρα η μοίρα της Ζόι.
Τρεις κοπέλες παίζουν με τη φωτιά… κι αν δεν προσέξουν, όλοι θα καούν.

Προσωπική άποψη:
Με μια μικρή καθυστέρηση, το έβδομο βιβλίο της σειράς "Ο Οίκος Της Νύχτας", βρίσκεται στα χέρια μας και είμαι βέβαιη πως οι απανταχού fans αισθάνονται ανακούφιση, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φοβόντουσαν μήπως η σειρά δεν συνεχιστεί. Φυσικά, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, δεν θα μπορούσαν να μας απογοητεύσουν. Πέραν όμως αυτού, είμαι ακόμα πιο βέβαιη πως θα ενθουσιαστούν, από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, αφού είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, τόσο όσον αφορά την εξέλιξη της ιστορίας, όσο και στον τρόπο παρουσίασής της, μέσω μιας ιδιαίτερης και ακόμα πιο περίπλοκης αφήγησης, η οποία και μας επιτρέπει να έχουμε μια σφαιρική εικόνα των γεγονότων, πράγμα απόλυτα απαραίτητο στην προκειμένη περίπτωση και το οποίο, θα σας εξηγήσω αναλυτικά παρακάτω.

Μετά τον θάνατο του Χιθ, μάρτυρας του οποίου ήταν και η ίδια, η Ζόι έχει βρεθεί στην "άλλη πλευρά", όντας ακόμα ζωντανή στη γήινο επίπεδο, με την ψυχή της όμως να έχει σπάσει σε χίλια κομμάτια τα οποία έχει περιθώριο εφτά μέρες για να τα μαζέψει, προκειμένου να μην πεθάνει. Και ενώ εκείνη δεν φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψει κοντά στους φίλους της, εκείνοι με τη σειρά τους, είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε να την καθοδηγήσουν και να την βοηθήσουν να δραπετεύσει από τη θλίψη της και να επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση, διαφορετικά, ο κόσμος που γνωρίζουν, κινδυνεύει να καταλειφθεί από το Σκότος, επιτρέποντας έτσι στη Νεφερέτ να φέρει εις πέρας τα σατανικά σχέδιά της. Η Ζόι, η Στίβι Ρέι και η Αφροδίτη, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, αλλά και τους προσωπικούς τους δαίμονες, ενώ όλα κρέμονται από μία κλωστή και τίποτα δεν είναι δεδομένο ή ασφαλές, σε έναν κόσμο που ακόμα και οι ισορροπίες ανάμεσα στο καλό και το κακό, μοιάζουν να παραπαίουν.

Ακολουθώντας το μοντέλο της αφήγησης που ήδη είχαν υιοθετήσει από το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, μητέρα και κόρη Cast, δεν επικεντρώνονται μόνο στη Ζόι, αλλά δίνουν φωνή και στους υπόλοιπους χαρακτήρες της ιστορίας, μια επιλογή που θα μπορούσε εύκολα να είναι επίφοβη, την οποία ωστόσο, οι ίδιες, διαχειρίζονται εξαιρετικά καλά. Δεδομένου ότι η Ζόι δεν βρίσκεται σε κατάσταση στην οποία μπορεί να παραστήσει την ηρωίδα, ή και να αναλάβει δράση σε έναν κόσμο που απαιτεί άμεσες, ακόμα και ριψοκίνδυνες αποφάσεις,  παρατηρούμε τις εξελίξεις των γεγονότων μέσα από τα μάτια όλων όσων εμπλέκονται σε αυτήν. Αυτό, δεν μας επιτρέπει απλά να έχουμε μια σφαιρική εικόνα των καταστάσεων και πως αυτές πορεύονται κάτω από την πίεση του χρόνου, αλλά και πως οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι κινούνται, δρουν και πράττουν, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πλέον, το μέλλον, δεν κρέμεται μόνο από τα χέρια της Ζόι, αλλά και των φίλων της, περισσότερο τουλάχιστον, από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, διέπεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έξι βιβλία της σειράς, λειτουργεί περισσότερο ψυχογραφικά, εστιάζοντας κυρίως στους ίδιους τους χαρακτήρες που εμπλέκονται στην ιστορία, παρά στα γεγονότα ή την δράση αυτής. Είναι ένα κομβικό θα λέγαμε σημείο, στο οποίο ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, καλούνται να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, ποιοι πραγματικά είναι, ποιο είναι το καθήκον τους, αλλά και τι οφείλουν να κάνουν, σύμφωνα με τα χαρίσματά τους, τα οποία και πρέπει να αξιοποιήσουν και να αποδεχθούν στο μέγιστο βαθμό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αυτό δεν σημαίνει πως η ροή της ιστορίας είναι υποτονική ή ότι δεν υπάρχουν εκρήξεις, εκπλήξεις και ανατρεπτικές στιγμές, ωστόσο, δεν παύει να έχει μια διαφορετική κατεύθυνση η οποία, προσωπικά, και μου άρεσε και θεωρώ παράλληλα ότι δεν αλλοιώνει το ύφος της ιστορίας, καταφέρνοντας να ισορροπήσει σωστά ανάμεσα στα τόσο διαφορετικά δεδομένα της.

Ένα βιβλίο συγκινητικό, έντονο, με ισορροπημένη δράση, φρέσκο και νεανικό, που χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, μοιάζει να ενηλικιώνεται όσο εξελίσσεται η ιστορία του. Οι πρωταγωνιστές, έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι παιδιά, ίσως όμως για πρώτη φορά, να καλούνται να το συνειδητοποιήσουν και να το κάνουν βίωμά τους. Ένα σημείο καμπή, από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά στο μέλλον, το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν προβλέπεται ανθηρό. Το Φως και το Σκότος, μόλις ξεκίνησαν τη μάχη τους και η σύγκρουση ανάμεσά τους, έχει να φέρει πάρα πολλά, για τα οποία μπορεί να μην γνωρίζω, διαβάζοντας όμως το συγκεκριμένο μέρος, μπορώ να διαισθανθώ. Ανυπομονώντας λοιπόν για το όγδοο βιβλίο της σειράς, μένω με τις καλύτερες των εντυπώσεων από τις αλλαγές των οποίων έγινα μάρτυρας, τις οποίες πιστεύω πως θα απολαύσετε κι εσείς, αγωνιώντας για το πως θα εξελιχθεί, όχι μόνο η μάχη ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, αλλά και η συναισθηματική πάλη που βιώνουν οι ίδιοι οι χαρακτήρες.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: P.C. Cast & Kristin Cast
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-960-566-031-4