Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σάρα ΜακΜίλαν, καθηγήτρια λυκείου, κληρονομεί το κλειδί μιας αποθήκης όπου βρίσκει τυχαία το ημερολόγιο μιας γυναίκας με το όνομα Ρεμπέκα. Ξεφυλλίζοντάς το, ανακαλύπτει την καταγραφή του χρονικού της σχέσης της Ρεμπέκα με έναν μυστηριώδη εραστή, μιας σχέσης παθιασμένης, γεμάτης σκοτεινά μυστικά.
Αποφασισμένη να μάθει τι απέγινε η Ρεμπέκα, αφού το ημερολόγιο τελειώνει απότομα, η Σάρα εισβάλλει στον κόσμο της τέχνης, όπου εντρυφούσε εκείνη, και συναντά δύο άντρες. Ποιος να ήταν, άραγε, αυτός που την είχε γοητεύσει και είχε κάνει πραγματικότητα την πιο τρελή της φαντασίωση; Η Σάρα, ακολουθώντας τα χνάρια της Ρεμπέκα, γεύεται τις απαγορευμένες ηδονές αδιαφορώντας για το μέλλον που της επιφυλάσσει η απόλυτη υποταγή…

Προσωπική άποψη:
Ότι τα βιβλία της ερωτικής λογοτεχνίας, έχουν πάρει τα πάνω τους τον τελευταίο χρόνο, είναι γεγονός. Άλλωστε, είναι κάτι που έχουμε συζητήσει και αναλύσει πολλάκις και έτσι, δεν βρίσκω τον λόγο να επεκταθώ ιδιαίτερα πάνω στο θέμα. Ορισμένα από αυτά είναι εξαιρετικά, άλλα μέτρια, άλλα πάλι, έχουν το χάλι τους το μαύρο. Το συγκεκριμένο βιβλίο, είχα τη χαρά να το διαβάσω πέρσι το χειμώνα στην πρωτότυπη αγγλική έκδοση και ειλικρινά, με κέρδισε από τις πρώτες του κιόλας σελίδες. Έτσι, μαθαίνοντας ότι θα κυκλοφορήσει και στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Τουλίπα, δεν μπόρεσα να μην ενθουσιαστώ καθώς, ήταν ένα από τα βιβλία εκείνα που ήθελα να έχω στη βιβλιοθήκη μου, το οποίο και φρόντισα να αποκτήσω, μόλις την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του στην αγορά. Και ναι, παρά που γνώριζα το περιεχόμενο, αλλά και την εξέλιξη της πλοκής, ένιωσα τον ίδιο ενθουσιασμό με εκείνον της πρώτης ανάγνωσης.

Η Σάρα είναι μια συνηθισμένη γυναίκα η οποία, αν και έχει σπουδή πάνω στις Τέχνες, δεν έχει καταφέρει να εξασκήσει το επάγγελμα που τόσο αγαπάει και για να βιοποριστεί, εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών σε ένα λύκειο. Όταν στα χέρια της φτάνει το ημερολόγιο μιας άγνωστης γυναίκας με το όνομα, Ρεμπέκα, δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να το διαβάσει, ανακαλύπτοντας πως εκείνη, ήταν μπλεγμένη σε μια παθιασμένη και σκοτεινή σχέση με έναν μυστηριώδη άντρα. Οι καταγραφές της, όμως, σταματούν απότομα και η Σάρα παθαίνει εμμονή μαζί της, θέλοντας να ανακαλύψει τι της έχει συμβεί αφού μοιάζει να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης και μέσα της, φοβάται για τα χειρότερα. Οι έρευνές της, την οδηγούν στην γκαλερί όπου εργαζόταν η Ρεμπέκα και ακολουθώντας τα βήματά της, βρίσκεται να εργάζεται εκείνη στη θέση της, θέλοντας να μάθει την αλήθεια. Πολύ σύντομα, όμως, παρασύρεται από τα δικά της πάθη, γνωρίζοντας έναν άντρα που θα την οδηγήσει σε δρόμους που δεν είχε φανταστεί και που με τη σειρά του, κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά.

Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, στην όλη υπόθεση εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Σάρα αποφασίζει να εξερευνήσει τα γεγονότα πίσω από την ζωή της Ρεμπέκα, καταλήγοντας τελικά να ζήσει η ίδια την εμπειρία, η οποία ίσως να την οδηγήσει και στο να καταλάβει γιατί η τελευταία της καταγραφή ήταν γεμάτη φόβο και μια εσωτερική αγωνία. Αυτό οδηγεί αυτόματα την υπόθεση του βιβλίου στο να παρουσιαστεί ως ένα ψυχογράφημα, ως μια ψυχολογική ανάλυση με δύο διαφορετικές προεκτάσεις. Η πρώτη, έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί η ζωή ενός άλλου ανθρώπου να μας επηρεάσει, οδηγώντας μας στο να απορρίψουμε την μέχρι πρότινος καθημερινότητά μας, να ακυρώσουμε ουσιαστικά την ίδια τη φύση μας και την ιδιοσυγκρασία που μας χαρακτηρίζει, είτε αυτό σχετίζεται με την διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας από τα παιδικά μας κιόλας χρόνια, είτε από τα γεγονότα που μας καθόρισαν στην ενήλικη ζωή μας. Η δεύτερη, πάλι, έχει να κάνει με το πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε, σε ποια σκοτάδια μπορούμε να βουτήξουμε προκειμένου να αισθανθούμε κάτι το διαφορετικό, να βιώσουμε μια συγκίνηση που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει άλλοτε, αφήνοντας τον εαυτό μας να παρασυρθεί και να ξεπεράσει, ό,τι μπορεί να μας κρατάει πίσω.

Ένα ακόμα, εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βιβλίου, είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες, πέραν της Σάρα που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και με τις αποφάσεις της, οδηγεί ουσιαστικά την ιστορία. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, πως η Σάρα αναζητεί τον μυστηριώδη άντρα του ημερολογίου, τον οποίο όπως όλα δείχνουν, βρίσκει στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της γκαλερί και πλέον, εργοδότη της, Μαρκ. Όλα, κάθε τι, μικρό ή μεγάλο, οδηγούν στο συμπέρασμα πως εκείνος είναι αυτός που αναζητά, που έχει απαντήσεις στα κρυφά της ερωτήματα. Είναι όμως έτσι; Γιατί από την άλλη, υπάρχει ο Κρις, ο μυστηριώδης γοητευτικός καλλιτέχνης με τις κρυμμένες ευαισθησίες και τον κατεστραμμένο χαρακτήρα. Οι ήρωες αυτοί, λοιπόν, είναι ολοκληρωμένοι, πολυδιάστατοι και οι εσωτερικές τους συγκρούσεις, όσο κι εκείνες μεταξύ τους, έχουν ενδιαφέρον, τόσο ως προς τον τρόπο που επηρεάζουν εντέλει την εξέλιξη των γεγονότων, όσο και ως προς το πως τελικά επηρεάζουν ο ένας τον άλλον σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο. Τίποτα δεν είναι επιφανειακό και πίσω από κάθε πράξη, υπάρχει ένα απώτερο, σκοτεινό κίνητρο.

Δεν έχω αναφερθεί ακόμα στο σεξουαλικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά προτίμησα να το αφήσω τελευταίο καθώς, για μένα, παίζει τον λιγότερο σημαντικό ρόλο αφού η ουσία της ιστορίας, δεν βρίσκεται αποκλειστικά εκεί. Υπάρχει μεν μια αρκετά τολμηρή αφήγηση, στα σημεία, η οποία όμως δεν αγγίζει τα όρια της επιτηδευμένης προκλητικότητας, αλλά στοχεύει εκεί ακριβώς που πρέπει. Να εξιτάρει την φαντασία όσο χρειάζεται και να προσδώσει έναν αισθαντικό ερωτισμό. Όπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει, είναι ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα στους fans του είδους καθώς, έχει να τους προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Δεν είναι απλά μια ακόμα ερωτική, ρομαντική ιστορία, αλλά κάτι περισσότερο. Είναι μια ιστορία που συνδυάζει τα παραπάνω με το μυστήριο, μια δόση αστυνομικού στοιχείου, έχοντας παράλληλα ψυχαναλυτικές προεκτάσεις, ένα κράμα που λειτουργεί αποδοτικά κάνοντας τελικά την έκπληξη, και που δίνεται στον αναγνώστη με έναν άμεσο, κατανοητό και ευχάριστο τρόπο, προκαλώντας τον να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει. Το σίγουρο είναι πως θα σας καθηλώσει και πως όταν θα φτάσετε στην τελευταία σελίδα, θα την γυρνάτε μπρος-πίσω ξανά και ξανά, διερωτώμενοι που είναι το υπόλοιπο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Renee Jones
Μεταφραστής: Σπυριδογιαννάκη Σέβη
Εκδόσεις: Τουλίπα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-618-5044-00-8