Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για τριάντα πέντε κοπέλες, η Επιλογή αποτελεί την ευκαιρία της ζωής τους. Την ευκαιρία να μπουν σ’ έναν κόσμο γεμάτο λαμπερά φορέματα και ανεκτίμητα κοσμήματα. Να ζήσουν σ’ ένα παλάτι και να προσπαθήσουν να κερδίσουν την καρδιά του γοητευτικού πρίγκιπα Μέιξον.
Για την Αμέρικα Σίνγκερ, η πιθανότητα να Επιλεγεί είναι εφιάλτης. Γιατί σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να απαρνηθεί τον κρυφό έρωτά της για τον Άσπεν, να αφήσει το σπίτι της για να συμμετάσχει σε ένα σκληρό διαγωνισμό για ένα στέμμα που δε θέλει και να ζήσει σ’ ένα παλάτι που απειλείται από επιθέσεις επαναστατών.
Και τότε η Αμέρικα συναντά τον πρίγκιπα Μέιξον. Σταδιακά αρχίζει να αμφισβητεί όλα όσα σχεδίαζε για τον εαυτό της και να συνειδητοποιεί ότι η ζωή που είχε ονειρευτεί δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα μέλλον που δεν είχε ποτέ φανταστεί.

Προσωπική άποψη:
Πρέπει να ομολογήσω πως ξεκίνησα να διαβάζω την "Επιλογή", εξαιρετικά προκατειλημμένη. Η πλειοψηφία όσων είχαν ολοκληρώσει την ανάγνωσή της, πριν καν ακόμα την πάρω στα χέρια μου, δήλωνε απίστευτα απογοητευμένη από το αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα, μιλάμε για άτομα στα οποία έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και αρκετά συμβατά γούστα, ήταν λογικό να πανικοβληθώ και να αρχίσω να σκέφτομαι τα χειρότερα. Ε, λοιπόν, δεν έπρεπε να το κάνω, και όχι γιατί είχαν άδικο, αλλά γιατί διαβάζοντας το βιβλίο, κατάλαβα πιθανότατα ποιος ήταν ο λόγος που δεν τους άρεσε. Γιατί "Η Επιλογή", καλώς ή κακώς, είναι ένα καθολικά νεανικό μυθιστόρημα το οποίο απευθύνεται, ξεκάθαρα, σε αρκετά νεανικό κοινό ή έστω, στο κοινό εκείνο που μπορεί να δεχτεί την όποια ελαφρότητα ενός νεανικού βιβλίου, αντιλαμβανόμενο προφανώς εξ' αρχής, το περιεχόμενό του.

Η Αμέρικα είναι ένα νεαρό κορίτσι το οποίο ζει μαζί με την οικογένειά της, η οποία και ανήκει στο επίπεδο 5. Είναι καλλιτέχνες και δουλεύουν πολύ σκληρά προκειμένου να κάνουν τη ζωή τους όσο καλύτερη γίνεται. Όμως η Αμέρικα δε δυσανασχετεί εξαιτίας της θέσης τους και κρυφά ερωτευμένη με τον Άσπεν, ονειρεύεται τη μέρα που θα γίνει γυναίκα του και θα χτίσουν τη νέα τους ζωή μαζί. Τα σχέδιά της όμως ανατρέπονται όταν ο Άσπεν της ραγίζει την καρδιά και ανακοινώνεται παράλληλα πως είναι μία από της τριανταπέντε κοπέλες της Επιλογής, της διαδικασίας μέσω της οποίας, ο πρίγκιπας και κληρονόμος του θρόνου, θα επιλέξει τη σύζυγό του. Η Αμέρικα, που ποτέ δεν θέλησε κάτι τέτοιο, νιώθει παγιδευμένη εξαιτίας της κατάστασης και από την άλλη, ευγνώμων που μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά της και που μπορεί να μείνει μακριά από τον Άσπεν και όλα όσα τον θυμίζουν. Όταν μάλιστα θα γνωρίσει τον πρίγκιπα Μέιξον αυτοπροσώπως, με τους δυο τους να έρχονται όλο και πιο κοντά, θα αρχίσει να αναρωτιέται αν η ζωή που είχε ονειρευτεί ως τότε, μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι μεγαλύτερο.

Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Δεν ξέρω για ποιον λόγο να διαδόθηκε η φήμη πως το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι δυστοπικό. Ναι, εμπεριέχει κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία δυστοπίας, ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά για να του προσδώσουν τον εν λόγω τίτλο. Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς ως προς την περιγραφή του περιεχομένου, θα έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα ρομαντικό, νεανικό μυθιστόρημα φανταστικής λογοτεχνίας. Γιατί, αυτό είναι "Η Επιλογή". Μια μεταμοντέρνα εκδοχή της ιστορίας της "Σταχτοπούτας" η οποία δεν θα επιλεγεί από τον πρίγκιπα μόνο γιατί είναι τυχερή, αλλά γιατί άσχετα από την καταγωγή της, θα είναι εκείνη που θα μπορεί να σταθεί στο πλευρό του ως σύζυγος αλλά και βασίλισσα ενός ολόκληρου έθνους που μοιάζει να μαστίζεται από πολλά. Αν θέλετε να γίνω ακόμα πιο επεξηγηματική, φανταστείτε ένα διαφορετικό είδος "Αγώνων Πείνας", όπου αντί να μετράμε πτώματα, μετράμε ραγισμένες καρδιές σε ένα παραμύθι όπου μονάχα μία μπορεί να είναι η εκλεκτή.

Δεδομένου ότι μιλάμε για το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως, και το πρώτο παράλληλα μιας ιδιαίτερα πετυχημένης κι εμπορικής σειράς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αμεσότητα του κειμένου της και την γρήγορη ροή του. Επιπλέον, πετυχαίνει σε ικανοποιητικό βαθμό να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες της, βασικούς και όχι μόνο, εστιάζοντας στα σωστά σημεία, δίνοντας ωστόσο έμφαση στην Αμέρικα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό εφόσον εκείνη είναι και η βασική πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Και ναι, η Αμέρικα, είναι μια ηρωίδα που δεν μπορείς να μην συμπαθήσεις. Είναι δυναμική, ανεξάρτητη, απόλυτα αφοσιωμένη στην οικογένειά της και στο καθήκον που έχει απέναντί της, πρόθυμη να θυσιαστεί αλλά μέχρι του σημείου εκείνου που δεν θα πάψει να είναι ο εαυτός της, δοτική, τρυφερή και αστεία, μα πάνω απ' όλα, ειλικρινής και ξεκάθαρη απέναντι στο ποια είναι και κυρίως, στο ποια δεν προτίθεται να γίνει, και δίνω έμφαση στο δεν. Και μπορεί η καρδιά της να είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι, θεωρώ όμως ότι είναι θέμα χρόνου να την φέρουν οι εξελίξεις στο σημείο εκείνο όπου θα αποφασίσει τι θέλει και τι πρέπει να κάνει.

"Η Επιλογή" είναι ένα βιβλίο νεανικό, φρέσκο, ανάλαφρο, που διαβάζεται γρήγορα κι ευχάριστα, αφήνοντάς σε να αναρωτιέσαι πότε έφτασες στην τελευταία σελίδα και που είναι το υπόλοιπο. Δεν μπορώ να πω πως δεν φαντάζομαι πως πρόκειται να εξελιχθεί η ιστορία όσον αφορά το ερωτικό της σκέλος, δεδομένου όμως ότι υπάρχει μια κοινωνία έξω από τα τείχη του παλατιού που καλείται να μπει σε μια νέα εποχή, και βίαιοι αντάρτες οι οποίοι κάτι αναζητούν αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό, νιώθω ότι έχω να περιμένω πολλά. Όπως πολλά περιμένω από την Αμέρικα η οποία θα πρέπει να επιλέξει με ποιον τρόπο θα συμπεριφερθεί, θα σκεφτεί, θα πράξει. Τα πάντα, εξαρτώνται από εκείνη και πως θα χειριστεί τις καταστάσεις, προκειμένου να κατευθύνει το μέλλον της. Θα ακολουθήσει το μονοπάτι εκείνο που πάντα φανταζόταν, ή θα δώσει στον εαυτό της την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να είναι κάτι περισσότερο, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της; Το ρομαντικό παραμύθι της συνεχίζεται και εμείς, θα ανακαλύψουμε στο κοντινό μέλλον τις εξελίξεις του.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kiera Cass
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-01-0218-5