Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σχεδόν σε κάθε σπιτικό μάγων της χώρας μας υπάρχει και ένα αντίγραφο του βιβλίου ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ. Τώρα, και οι Μαγκλ έχουν πλέον την ευκαιρία να ανακαλύψουν πού ζει το Πεντάποδο, τι τρώει το Πάφσκιν και γιατί δεν είναι σοφό να αφήνουμε γάλα στη βεράντα για το Ναρλ.
Τα έσοδα από τα πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στην φιλανθρωπική οργάνωση Κόμικ Ριλίφ, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε λίρα ή Χρυσή Γαλέρα που θα ξοδέψετε για να το αγοράσετε θα συμβάλει σε θεαματικά αποτελέσματα, ανώτερα ακόμα κι από τις δικές μας μαγικές δυνάμεις. Αν, πάντως, δεν νομίζετε ότι αυτό είναι καλός λόγος για να αποχωριστείτε τα πολύτιμα χρήματά σας, τότε ελπίζω κι εγώ ότι οι περαστικοί μάγοι θα είναι πιο συμπονετικοί από εσάς στην περίπτωση που θα δουν έναν Μάντικορ να σας κυνηγάει.

Προσωπική άποψη:
Είμαι γνωστή fan της J.K. Rowling. Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός, οι μεγάλες αγάπες δεν κρύβονται, όχι πως είχα και ποτέ πρόθεση να κάνω κάτι τέτοιο. Και για να μην κοροϊδευόμαστε, η Rowling, έχει αποδείξει πόσο μεγάλη και ταλαντούχα συγγραφέας είναι, και δεν πιστεύω πως περιμένει επί της ουσίας, την έγκριση και την αποδοχή κανενός. Και μπορεί ως άνθρωπος να μην μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, ως δημιουργό, όμως, δεν γίνεται να μην την θαυμάζω. Με την ιστορία του Χάρι Πότερ, η Rowling, δεν απέδειξε μονάχα ότι ξέρει να γράφει -όσοι την έχετε διαβάσει στο πρωτότυπο κείμενο, θα καταλάβετε ακόμα καλύτερα τι εννοώ-, αλλά έχτισε από το μηδέν έναν ολόκληρο κόσμο ο οποίος έχει τους δικούς του νόμους και κανόνες, την ολότελα δική του ιστορία.

Ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στον κόσμο του Χάρι Πότερ, είναι τα μαγικά, φανταστικά, μυστήρια πλάσματα που ζουν στον κόσμο μας, χωρίς ίσως να μπορούμε πάντα να τα δούμε, αλλά και στον κόσμο των μάγων. Όσοι έχετε διαβάσει τα βιβλία ή έχετε δει τις ταινίες, ξέρετε πολύ καλά πως κάποια από αυτά, είχαν την τιμητική τους σε κάθε νέα περιπέτεια του μικρού μάγου. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, ποια είναι η προέλευση αυτών των πλασμάτων, σε ποια κατηγορία υπάγονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους και ποια κριτήρια καθορίζουν τη φύση ή και την επικινδυνότητά τους; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα, έρχεται να απαντήσει το βιβλίο, "Φανταστικά Ζώα Και Που Βρίσκονται" του Νιουτ Σκαμάντερ -ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί η Rowling για να εντάξει ολοκληρωτικά το βιβλίο αυτό στον φανταστικό της κόσμο-, το οποίο ουσιαστικά, είναι το βιβλίο σύμφωνα με το οποίο ο Χάρι και η παρέα του, εκπαιδεύτηκαν στην φροντίδα μαγικών πλασμάτων, βλέπετε τρίτο βιβλίο της σειράς.

Ω, ναι... καλά καταλάβατε! Παίρνοντας αυτό το -συλλεκτικό θα λέγαμε, στην εμφάνιση και όχι μόνο- βιβλίο στα χέρια σας, θα έχετε μια μικρή γεύση του να είσαστε μαθητές του Χόγκουαρτς, με τις ξεκαρδιστικές σημειώσεις του Χάρι και του Ρον, εδώ κι εκεί, να σας διασκεδάζουν, ενώ την ίδια στιγμή, θα χάνεστε στις δομημένες λεπτομέρειες ενός κόσμου τον οποίο, θα αισθανθείτε ότι ανακαλύπτετε, λίγο περισσότερο από πριν. Σίγουρα, δεν είναι ένα βιβλίο που θα σας συγκλονίσει, αλλά δε νομίζω πως ήταν και αυτός ο σκοπός του. Πιο πολύ, λειτουργεί ως ένα συλλεκτικό εγχειρίδιο, αποκλειστικά απευθυνόμενο στους φανατικούς μυημένους του μικρού μάγου, η ιστορία του οποίου λατρεύτηκε όσο λίγες. Όπως και να 'χει, η έκδοση, είναι κάτι παραπάνω από άψογη και ο τρόπος ανάπτυξης και διαχείρισης του θέματος, ξεκάθαρος και ικανός να απορροφήσει τον οποιονδήποτε. Το γεγονός δε ότι τα έσοδα του βιβλίου, πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό, μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο αγοράς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J. K. Rowling
Μεταφραστής: Σταυρουλάκη Αικατερίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 136
ISBN: 978-618-01-0398-4