Πάει καιρός που ολοκλήρωσα την παρακολούθηση της εν λόγω σειράς και η αλήθεια είναι πως, αν και καιγόμουν να κάνω μια ανάρτηση σχετικά με αυτήν, με προλάβαιναν πάντα τα γεγονότα και δυστυχώς, δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο ώστε να προχωρήσω σε αυτήν σωστά και ολοκληρωμένα. Και αυτό γιατί, το "Attack On Titan", γνωστό και με τον Ιαπωνικό τίτλο "Shingeki no Kyojin" είναι μια σειρά που όχι μόνο αξίζει τον χρόνο μας, αλλά και τον σεβασμό μας, όντας μια εξαιρετική παραγωγή που απολαύσαμε από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο και δίκαια χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ως ένα από τα κορυφαία anime των τελευταίων ετών.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Attack On Titan", έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2009 στο μηνιαίο περιοδικό "Bessatsu Shōnen Magazine", όπου και ξεκίνησε να δημοσιεύεται σε ανά κεφάλαιο, όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με την υπογραφή του Hajime Isayama. Τα κεφάλαια αυτά, ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται και έτσι, στις 17 Μαρτίου του 2010, δημοσιεύτηκε ο πρώτος ολοκληρωμένος τόμος από την εταιρεία Kodansha, η ίδια που εκδίδει και το προαναφερόμενο περιοδικό, έχοντας φτάσει τους 12 τόμους με τον τελευταίο να κυκλοφορεί στην αγορά στις 09 Δεκεμβρίου 2013. Συνολικά, η σειρά, έχει ξεπεράσει στην Ιαπωνία τις πωλήσεις των 28 εκατομμυρίων, με τον 12ο τόμο να εκδίδεται σε αρχική έκδοση 2.2 εκατομμυρίων αντιτύπων, καθιστώντας το ως το δεύτερο manga στην ιστορία που ξεκίνησε με τιράζ άνω των 2 εκατομμυρίων. Η Kodansha Comics USA, που έχει τα δικαιώματα του manga στην αγγλική γλώσσα, προχώρησε στην αντίστοιχη έκδοση στην Βόρειο Αμερική στις 19 Ιουνίου 2012, με τον 9ο τόμο να εκδίδεται στις 26 Νοεμβρίου 2013, ενώ σύντομα και σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

ΤΟ ANIME:
Το Wit Studio, ένα παρακλάδι του IG Port, απέκτησε τα δικαιώματα του manga προκειμένου να προχωρήσει σε τηλεοπτική μεταφορά του, η οποία και προβλήθηκε από το δίκτυο MBS μεταξύ 06 Απριλίου 2013 και 28 Σεπτεμβρίου 2013, απαριθμώντας 25 επεισόδια και 2 OVAs, σε σκηνοθεσία Tetsurō Araki. Τόσο το Funimation  όσο και το Crunchyroll, υποστήριξαν την σειρά μέσω των διαδικτυακών τους σελίδων για προβολή της, ενώ η πρώτη, προτίθεται να κυκλοφορήσει την σειρά στη Βόρειο Αμερική, έτσι ώστε τα dvds να είναι διαθέσιμα μέσα στο 2014. Τα δικαιώματα της σειρά έχουν αγοραστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία από την Manga Entertainment. Ένα special OVA του "Ilse's Notebook" προγραμματιζόταν να κυκλοφορήσει στις 09 Αυγούστου 2013, στο 11ο τεύχος, αλλά τελικά συμπεριλήφθηκε σε μια περιορισμένη έκδοση του 12ου τόμου του manga, η οποία και θεωρείται συλλεκτική. Ένα ακόμα OVA  έχει ανακοινωθεί πως θα κυκλοφορήσει στις 09 Απρίλου 2014, μαζί με το 13ο τεύχος του manga.

ΤΟ STORY:
Η σειρά ακολουθεί τον Eren Yeager, την υιοθετημένη του αδερφή Mikasa, αλλά και τον καλύτερό τους φίλο Armin, οι οποίοι ζουν μια, θεωρητικά, ασφαλή ζωή, πίσω από το Τείχος, το οποίο και χτίστηκε προκειμένου να προστατέψει το ανθρώπινο γένος από τους Τιτάνες οι οποίοι και απειλούν να τους εξαφανίσουν. Όλα φαίνεται να κυλάνε αρμονικά, παρά το παράδοξο της κατάστασής τους, μέχρι τη μέρα που ένας Κολοσσιαίος Τιτάνας θα εμφανιστεί από το πουθενά, καταστρέφοντας το 60 μέτρων Τείχος, επιτρέποντας στους Τιτάνες να εισβάλλουν
στην ανθρώπινη κοινότητα, σκορπώντας το θάνατο. Η εισβολή αυτή έχεις ως αποτέλεσμα η μητέρα του Eren να βρει τραγικό θάνατο, στα δόντια ενός Τιτάνα, ένα περιστατικό του οποίου ο ίδιος γίνεται μάρτυρας και τον συντρίβει συναισθηματικά, οδηγώντας τον στην απόφαση να πάρει εκδίκηση για το θάνατό της σκοτώνοντας μέχρι και τον τελευταίο Τιτάνα. Μεγαλώνοντας, οι τρεις φίλοι, κατατάσσονται στο στρατό όπου και αρχίζουν την εκπαίδευσή τους ως μαχητές εναντίον των Τιτάνων, αναλαμβάνοντας μετά το τέλος της στρατιωτικά πόστα. Μια ακόμα εισβολή των Τιτάνων, που θα ξυπνήσει μνήμες εκείνης της τραγικής μέρας, θα έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο
πολλών στρατιωτών, αλλά και τον σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό του Eren ο οποίος θα ανακαλύψει έκπληκτος αλλά κι έντρομος, πως έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε έναν από αυτούς. Αν και αρχικά, υπάρχει προκατάληψη απέναντί του, δεν θα αργήσουν να τον εμπιστευτούν και να θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν ως όπλο απέναντι τους Τιτάνες, αλλά και εκείνους του είδους τους που μοιάζουν να ξεχωρίζουν, έχοντας νόηση και λειτουργώντας με λογική και όχι με ζωώδες ένστικτο, ξεκινώντας έναν αγώνα να ανακαλύψουν από που προέρχονται τα τέρατα που έχουν να αντιμετωπίσουν, αλλά και ο Eren, με τη σειρά του, να ανακαλύψει τα μυστήρια της δικής του φύσης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Ανάφερα πιο πάνω πως το συγκεκριμένο anime χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Και ναι, οφείλω να ομολογήσω πως συμφωνώ στον απόλυτο βαθμό και αυτό γιατί κατάφερε να μας καθηλώσει, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Συνήθως, όπως γίνεται σε όλες τις σειρές, animation ή μη, το πρώτο επεισόδιο είναι αυτό που μας συστήνει μια σειρά, ως εκ τούτου, δεν έχει τη δύναμη να μας κόψει την ανάσα. Το "Attack On Titan", δεν είναι μία από τις σειρές αυτές. Αν δεν καταφέρει να σας ταράξει η παρουσία των Τιτάτων, ο θάνατος της μητέρας του Eren και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται, θα σας στοιχειώσει για πολλά βράδια.
- Οι Τιτάνες μπορεί να είναι κάπως... αλλοπρόσαλλα δοσμένοι, ωστόσο, αυτό είναι που στην
πραγματικότητα τους καθιστά τόσο τρομακτικούς. Αν και τερατώδεις, δεν παύουν να έχουν κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ουσιαστικά, αυτό είναι το πιο κτηνώδες στοιχείο της υπόθεσης. Σε προσωπικό επίπεδο, το εκλαμβάνω ως μια αλληγορία, μια προσπάθεια να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να αναγνωρίσουμε το "ζώο" που κρύβουμε μέσα μας και που μπροστά στα ένστικτα της επιβίωσή τους, δεν θα λογαριάσει τίποτα, ούτε θα κάνει χρήση της λογικής.
- Τρελαίνομαι για το ψυχογράφημα των χαρακτήρων, για τα βιώματα που έχουν, το πως αυτά παρουσιάζονται, αλλά και με τον τρόπο που σταδιακά, δίνονται σε μας, χτίζοντας έτσι επί της ουσίας τους ανθρώπους που έχουμε μπροστά μας στο παρόν. Προσωπικότητες αντισυμβατικές και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους που όμως, ως σύνολο, αποδίδουν τα μέγιστα και ο καθένας με τη σειρά του, εξυπηρετεί κι έναν συγκεκριμένο σκοπό. Κανένας δεν είναι αχρείαστος, ακόμα και ο θεωρητικά πιο αδύναμος, αφού έχει ένα ξεχωριστό χάρισμα που μπορεί να αποδειχτεί σπουδαίο.
- Ο θάνατος είναι παντού. Μπορείς να τον δεις, να τον μυρίσεις, να τον αισθανθείς. Δεν υπάρχει
καμία προσπάθεια ωραιοποίησης των καταστάσεων και αντίθετα, οι σκηνές βίας είναι τόσο αιματηρές, σκληρές κι έντονες, που σε κάνουν πολλές φορές να χάνεις την ανάσα σου, τις τρίχες στο σβέρκο σου να σηκώνονται, ενώ καρδιοχτυπάς για το τι θα συμβεί σε κάθε επόμενο λεπτό αφού κανείς δεν είναι ασφαλής, κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
- Όσον αφορά τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου anime, πολλά ακούστηκαν. Κάποιοι το λάτρεψαν, κάποιοι το μίσησαν, ακόμα κι αν γοητεύτηκαν από την ίδια την ιστορία. Προσωπικά, ανήκω στους πρώτους. Γιατί μπορεί να υπάρχει μια κάποια υπερβολή ορισμένες στιγμές, ωστόσο, θεωρώ πως πίσω από αυτό, υπάρχει μια εκφραστική σκοπιμότητα, θέλοντας να περάσει στον θεατή κάθε δυνατή ένταση συναισθημάτων. Επιπλέον, προσδίδει στο όλο εγχείρημα μια επιπλέον τραχύτητα και αγριότητα την οποία και θεωρώ πως μπορεί να "σηκώσει" το συγκεκριμένο anime.
- Εντάξει... το συγκεκριμένο anime, έχει ορισμένες από τις ωραιότερες και πιο καλοδουλεμένες σκηνές δράσης που έχουμε δει ποτέ. Θέλετε περιπέτεια, θέλετε αγωνία, ένταση στο κόκκινο και δράση που σου κόβει την ανάσα; Τότε, θα τα βρείτε όλα αυτά στο "Attack On Titan", σχεδόν χορογραφημένες, οι σκηνές της κάθε μάχης, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο είναι εκπαιδευμένες οι στρατιωτικές μονάδες είναι ασύλληπτος και εκτελεσμένος με τρόπο μοναδικό και ταχύτατο, πράγμα που θα μου φαινόταν αδύνατον να συμβεί, αν δεν το είχα δει με τα ίδια μου τα μάτια.
- Και μπορεί το "Attack On Titan" να είναι στον πυρήνα του μια περιπέτεια φαντασίας, ωστόσο,
δεν είναι μόνο αυτό. Η ιστορία του και ο κεντρικός της άξονας, είναι θα λέγαμε ένα πολιτιστικό συγκείμενο. Κοινωνικά, πολιτικά, επιστημονικά, ανθρωπιστικά στοιχεία, περιπλέκονται σε ένα μυστηριώδες γαϊτανάκι αποκαλύψεων, που αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί, μας κάνουν να θέλουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα και να λύσουμε το μυστήριο πίσω από τους Τιτάνες, την ύπαρξή τους και όχι μόνο.

ΤΟ OST ΤΟΥ ANIME:
Αν κάτι ακόμα είναι εξαιρετικό στο συγκεκριμένο anime, αυτό, είναι το ost του. Το τραγούδι τίτλων έναρξης που ακούγεται στα πρώτα 13 επεισόδια με τίτλο "Feuerroter Pfeil und Bogen" ή γνωστό στα αγγλικά ως "Crimson Bow and Arrow", ερμηνευμένο από τους Linked Horizon, είναι ότι πιο επικό έχω ακούσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το ότι το έχω περάσει στο mp3 του κινητού μου και το ακούω κάθε μέρα, υποδηλώνει πολλά, όχι μόνο για την τελειότητά του, αλλά και για την πνευματική μου κατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα (ναι, είμαι nerdουλας, το ξέρω). Και ναι, το τραγούδι με το οποίο το άλλαξαν, δεν είναι κακό, αλλά κακά τα ψέματα, δεν ξεπερνάει επ' ουδενί το πρώτο. Όσον αφορά το τραγούδι τίτλων τέλους των πρώτων αυτών επεισοδίων είναι το "Utsukushiki Zankoku na Sekai", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "This Beautiful Cruel World", από τον Yōko Hikasa.
Στα επεισόδια 14-25, το τραγούδι τίτλων έναρξης είναι το "Die Flügel der Freiheit", γνωστό και ως "Wings of Freedom", ερμηνευμένο και πάλι από τους Linked Horizon, ενώ το τραγούδι τίτλων τέλους είναι το "Great Escape" από τους Cinema Staff. Τα "Feuerroter Pfeil und Bogen" και "Die Flügel der Freiheit" συμπεριλήφθηκαν στο cd single του συγκροτήματος που τα ερμηνεύει, "Jiyū e no Shingeki", που κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου του 2013 και φυσικά, στο ομώνυμο ost της σειράς, αποτελούμενο από 16 κομμάτια σε σύνθεση του Hiroyuki Sawano, που κυκλοφόρησε 28 Ιουνίου 2013 από την Pony Canyon.


Attack On Titan 1st Opening




Attack On Titan 1st Opening Full Song



Attack On Titan 1st Ending



Attack On Titan 1st Ending Full Song



Attack On Titan 2nd Opening



Attack On Titan 2nd Opening Full Song



Attack On Titan 2nd Ending



Attack On Titan 2nd Ending Full Song



ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ:
Δεδομένου ότι η σειρά έφτασε μέχρι την αρχή του 34ου κεφαλαίου, που είναι το πρωτοτελευταίο του 8ου τεύχους, θα υπάρξει συνέχεια. Μπορεί ακόμα να μην έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την παραγωγή και ως εκ τούτου, να μην έχουμε κάποια ημερομηνία να σας δώσουμε, αλλά το θεωρώ δεδομένο πως θα υπάρξει και 2η season, απλά, περιμένουν να δουν πως θα προχωρήσει η κυκλοφορία των mangas. Και αυτό είναι το κακό όταν η σειρά δεν έχει ολοκληρωθεί. Για να την δεις στη μικρή οθόνη, σε τρώει η αναμονή. Αλλά δεν πειράζει, χαλάλι της. Γιατί το σημείο που μας άφησε είναι τόσο κομβικό που είμαι βέβαιη πως η όποια αναμονή, αξίζει τον κόπο, γιατί θα μας ανταμείψει με μια συνέχεια που αν όχι καλύτερη, θα είναι ισάξια της αρχής αυτού του υπέροχου ταξιδιού.