Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δέσμια μιας πανάρχαιας προφητείας που εναποθέτει όλες τις ελπίδες για ειρήνη στη Ροδεσία πάνω στο γιο της, η Νοέλια έχει ήδη διαπιστώσει πως την έχουν εξαπατήσει. Μοναδική της διέξοδος για να ζήσει τη ζωή που της στέρησαν είναι η απόδρασή της από το σκοτεινό κάστρο του Μαύρου Ρόδου, μαζί με τον αγαπημένο της αξιωματικό, Φιλίπ.
Όμως τα πλάσματα του νερού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εκμεταλλεύονται τη μία και μοναδική ευκαιρία που τους παρουσιάζεται ανατρέποντας τα γεγονότα. Κρυμμένη φυγάς για τη μια φυλή, καταζητούμενη για την άλλη, η Νοέλια θα έρθει αντιμέτωπη μ’ εχθρούς και φίλους, συνωμότες και πιστούς ακόλουθους, και θα δει ένα ένα τα μυστικά του παρελθόντος ν’ αποκαλύπτονται έως ότου θα φτάσει στην αλήθεια.

Προσωπική άποψη:
Το ότι γνωριζόμαστε, πλέον, προσωπικά με τη Μαρία Στεφάνου και ότι μας συνδέει μια βαθιά φιλία, είναι γνωστό σε όλους και δεν υπάρχει και κανένας λόγος να το κρύβουμε. Το γεγονός, λοιπόν, ότι είμαστε φίλες, μας οδηγεί πολλές φορές στο να μοιραζόμαστε μεταξύ μας όσα έχουμε γράψει, σκέψεις και συναισθήματα, αποτυπωμένα στο χαρτί. Είμαι ένα από τα λίγα εκείνα πρόσωπα, που είχαν τη χαρά και την τιμή να διαβάσουν το δεύτερο βιβλίο της "Νοέλια", από τότε που βρισκόταν στα πρώτα του στάδια. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η Μαρία δεν με απογοήτευσε, για ακόμα μια φορά. Γιατί η συνέχεια της Νοέλια και της προφητείας που περιβάλλει το όνομά της, ήταν αυτό ακριβώς που θα περίμενα να διαβάσω και την ίδια στιγμή, αυτό που θεωρώ πως θα ικανοποιούσε τον κάθε αναγνώστη, αυτού του λογοτεχνικού είδους.

Μετά τη γέννηση του πολυπόθητου διαδόχου που θα φέρει τη νίκη των ανθρώπων στον πόλεμό τους με τα Σέλκις, η Νοέλια και ο Φιλίπ σχεδιάζουν την απόδρασή τους από το κάστρο του Μαύρου Ρόδου, μια απόδραση που δεν είναι εύκολη και που θα οδηγήσει στην καταδίωξή τους, αλλά που αξίζει το ρίσκο, προκειμένου να ζήσουν μαζί. Και εκεί που όλα είναι προγραμματισμένα, μια απρόσμενη επίθεση των Σέλκις στο κάστρο, θα ανατρέψει τα πάντα και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Η Νοέλια, μαζί με τον Φιλίπ και τον γιο τους, θα δραπετεύσουν και θα καταλήξουν φυγάδες και κυνηγημένοι, τόσο από τη μία φυλή, όσο και από την άλλη, έχοντας ωστόσο στο πλευρό τους πιστούς συντρόφους που θα τους βοηθήσουν να ταξιδέψουν πιο μακριά απ' όσο πίστευαν, ανακαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από τον μύθο της προφητείας, κάτι που θα δώσει άλλη διάσταση στα πράγματα και θα καθορίσει, ποιος είναι ο καθένας και τι γεννήθηκε πραγματικά να κάνει.

Έχω αναφέρει πολλάκις, πόσο μου αρέσει ο τρόπος που γράφει η Μαρία, οπότε ίσως και να είναι περιττό να το αναφέρω ξανά. Δεν μπορώ όμως να μην σταθώ στο γεγονός πως το δεύτερο βιβλίο της "Νοέλια", είναι ακόμα πιο καλογραμμένο από το πρώτο, ίσως και πιο σωστά δομημένο, με ισομερή καταμερισμό δράσης, συναισθήματος και λοιπών στοιχείων που συνθέτουν το έργο. Τίποτα δεν είναι αφημένο στο τύχη και το κάθε τι είναι καλά δουλεμένο, σωστά ζυγισμένο, έτσι ώστε ακόμα και μέσα από το πρίσμα μιας φανταστικής ιστορίας, σε έναν φανταστικό τόπο και και χρόνο, να δημιουργείται τελικά η αίσθηση της αληθοφάνειας, με κάθε υπερβολή στην οποία εύκολα θα μπορούσε να πέσει ένα συγγραφέας του είδους, να αποφεύγεται. Και όχι, δεν εννοώ πως χάνεται η αίσθηση του παραμυθιού, αλλά πως στηρίζεται σε γερές βάσεις οι οποίες βοηθάνε την ιστορία να αποδώσει τα μέγιστα, από την αρχή μέχρι το τέλος, δίνοντας μεγαλύτερη βάση σε άλλα, πιο ουσιαστικά πράγματα, και όχι αποκλειστικά στο ρομάντζο.

Επίσης, ένα ακόμα θετικό στοιχείο το βιβλίου, πέραν του καλογραμμένου κειμένου και της περιπετειώδους αφήγησης, είναι η εξέλιξη των χαρακτήρων και αυτό είναι κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το πρωταγωνιστικό δίδυμο, αλλά το σύνολο των χαρακτήρων, ακόμα κι εκείνων που θεωρητικά πάντα, έχουν πιο δευτερεύοντες ρόλους και όμως, επί της ουσίας, πολύ σημαντικούς, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Δεν είναι απλά πιο καλοδουλεμένοι, αλλά ψυχογραφικά, έχουμε τη δυνατότητα να τους παρατηρήσουμε καλύτερα, να μελετήσουμε τις εκάστοτε αντιδράσεις τους, να κατανοήσουμε τις επιλογές, τους φόβους, τα θέλω, τις ανασφάλειές τους, πράγματα που όχι μόνο τους καθιστούν πιο οικείους και ανθρώπινους, αλλά προσωπικότητες στα πρόσωπα των οποίων, άλλες φορές λιγότερο, άλλες περισσότερο, μπορούμε να βρούμε κάτι από εμάς. Όσον αφορά τους Φιλίπ και Νοέλια, νομίζω πως το προφίλ τους είναι πλέον ξεκάθαρο, καθώς και ο ρόλος τον οποίο καλείται να παίξει ο καθένας σε ένα παιχνίδι που μπορεί να έχει μόνο έναν νικητή.

Αν αναζητάτε ένα φανταστικό παραμύθι, τότε η ιστορία της Νοέλια, είναι αυτό το οποίο ψάχνετε. Ανεβάζοντας η ίδια τον πήχη πιο ψηλά, η Μαρία μας προσφέρει μια ιστορία στην οποία το συναίσθημα δεν παύει να υπάρχει, αλλά δεν είναι αποκλειστικά και πάντοτε σε πρώτο πλάνο. Μπορεί η αγάπη να υποκινεί πολλά νήματα, να καθοδηγεί ένστικτα και αποφασίσεις, αυτό όμως δεν είναι ένα στοιχείο που υποσκελίζει την δράση, την περιπέτεια και την αγωνία, στοιχεία τα οποία και υπάρχουν από τις πρώτες κιόλας σελίδες του μυθιστορήματος αυτού και καθ'όλη την διάρκεια των συγκλονιστικών του εξελίξεων και αποκαλύψεων που οδηγούν την ιστορία σε νέα μονοπάτια όπου ο καθένας καλείται να ανακαλύψει τον εαυτό του και τι είναι σημαντικό για εκείνον, αλλά και σε ένα φινάλε που νομίζω πως θα ικανοποιήσει τους fans του είδους και πολύ περισσότερο, της δυλογίας αυτής.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Στεφάνου Μαρία
Εκδόσεις: Πηγή
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-9599-16-0