Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Λίαμ Ο’Κόνορ έπρεπε να πεθάνει στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.
Η Μάντι Κάρτερ έπρεπε να πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010.
Η Σαλ Βίκραμ έπρεπε να πεθάνει σε πυρκαγιά το 2029.
Όμως λίγα δευτερόλεπτα προτού πεθάνουν, εμφανίστηκε κάποιος από το πουθενά και είπε: «Πιάσε το χέρι μου…».
Μα ο Λίαμ, η Μάντι και η Σαλ δε σώζονται έτσι απλά. Στρατολογούνται από μία μυστική υπηρεσία που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή της, με έναν και μοναδικό σκοπό: να διορθώσουν τις ασυνέχειες της ιστορίας. Επειδή το ταξίδι στον χρόνο δεν είναι επιστημονική φαντασία, και υπάρχουν κι εκείνοι που πηγαίνουν πίσω στον χρόνο για να αλλάξουν το παρελθόν.
Γι’ αυτό υπάρχουν οι Φύλακες του Χρόνου: για να μας προστατεύουν. Για να μην αφήσουν το ταξίδι στον χρόνο να καταστρέψει τον κόσμο…

Προσωπική άποψη:
Πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί πως αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω στο χρόνο, θα αλλάζατε κάποια σημαντική στιγμή της ζωή σας; Πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί, βλέποντας τον κόσμο να καταρρέει γύρω μας πως αν είχαμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε τα λάθη της ανθρωπότητας στο παρελθόν, μπορεί το παρόν να ήταν ιδανικό; Είμαι σίγουροι πως είσαστε αρκετοί. Πόσοι τώρα, έχετε σκεφτεί πως με το να είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε κάτι, έστω το πιο μικρό και ασήμαντο στοιχείο, μπορεί να επηρεάζαμε πολύ περισσότερα απ' όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε; Τελικά, το να γυρίσεις πίσω στο χρόνο και να διορθώσεις ένα λάθος, μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, ή ο άνθρωπος πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να οδηγήσει τον κόσμο σε μια ακόμα πιο τραγική μοίρα; Αυτή είναι η θεμελιώδης ιδέα πίσω από την σειρά, "Οι Φύλακες Του Χρόνου", του πολύ γνωστού συγγραφέα Alex Scarrow οι ήρωες του οποίου, δεν επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά να τον προστατέψουν από τυχόν αλλαγές που μπορεί να αποβούν μοιραίες και καταστροφικές.

Ο Λίαμ, η Μάντι και η Σαλ, είναι τρία παιδιά τα οποία έπρεπε να πεθάνουν, αντίστοιχα, σε τρία τραγικά δυστυχήματα. Όμως τελευταία στιγμή, ένας μυστηριώδης ηλικιωμένος άντρας εμφανίζεται από το πουθενά, προσφέροντάς τους μια ευκαιρία να επιβιώσουν, έχοντας μια πολύ διαφορετική και συναρπαστική ζωή. Και τα τρία αυτά παιδιά, μην θέλοντας να πεθάνουν άδικα, δέχονται και έτσι, στρατολογούνται ως Φύλακες του Χρόνου. Στόχος τους, να παρατηρούν την καθημερινότητα γύρω τους, κολλημένοι σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή η οποία θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν ασυνέχειες στην ιστορία, πράγμα το οποίο θα φανερώσει την ίδια στιγμή πως κάποιος, ταξίδεψε στο χρόνο και άλλαξε κάτι, το οποίο στη συνέχεια, άλλαξε με τη σειρά του την πορεία του κόσμου. Η αποστολή τους, όμως, δεν είναι εύκολη και αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν, ίσως να αποδειχτούν πιο δύσκολα και επικίνδυνα απ' όσο είχαν ποτέ φανταστεί.

Το στοιχείο αυτό που κάνει τους "Φύλακες Του Χρόνου" να ξεχωρίζουν, είναι το γεγονός πως δεν διαβάζεις απλά μια ιστορίας φαντασίας, αλλά πως την στιγμή της ανάγνωσης, τη ζεις. Είσαι μαζί με τους Λίαμ, Μάντι και Σαλ και βιώνεις μαζί τους, όλες τις εξωφρενικές περιπέτειες τις οποίες καλούνται να ζήσουν, αλλά και μάχεσαι ενάντια σε έναν εχθρό τον οποίο, πρέπει να βρεις τον σωστό τρόπο, τόπο και χρόνο, προκειμένου να τον αντιμετωπίσεις, χωρίς ίσως να γνωρίζεις τα κίνητρα τα οποία και τον ώθησαν στο να προσπαθήσει να αλλάξει την ιστορία. Το βιβλίο, σε καθηλώνει με την περιπετειώδη δράση του, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, και δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου, παρά μονάχα όταν θα έχεις φτάσει στην τελευταία σελίδα, καθώς σου φαίνεται αδιανόητο να το κάνεις νωρίτερα, αφήνοντας πίσω σου τους συντρόφους σου σε αυτό το μοναδικό ταξίδι. Επιπλέον, παρά το πισωγυρίσματα στο χώρο και το χρόνο, ο συγγραφέας, καταφέρνει να διατηρήσει την ισορροπία και την γραμμή της αφήγησης έτσι ώστε να μην είναι περίπλοκο το κείμενο, αλλά κατανοητό και ξεκάθαρο.

Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου, είναι η προσοχή στην λεπτομέρεια, την οποία και έχει επιδείξει ο συγγραφέας. Μπορεί το ταξίδι στο χώρο και το χρόνο να είναι μια θεωρητική πράξη, όμως ο Scarrow, τη διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο που την κάνει τελικά να φαντάζει, όχι μόνο πιθανή, αλλά πέρα για πέρα αληθινή. Επιστημονικές εξηγήσεις και λεπτομέρειες οι οποίες απλοποιούνται στα μάτια του αναγνώστη, τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να τις κατανοήσει αλλά χωρίς να χάσουν την ίδια στιγμή το κύρος τους, καθώς και μια ιστορία η οποία μας ταξιδεύει στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επιτρέποντάς μας να ρίξουμε μια ματιά στα πραγματικά γεγονότα, αυτά που εμείς γνωρίζουμε, αλλά και σε μια άλλη οπτική και πιθανότητα, αν είχε υπάρξει σε κάποια δεδομένη στιγμή στο άπειρο του χρόνου, η μικρή εκείνη δυνατότητα που θα μπορούσε να έχει καθορίσει την πορεία της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους, με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό, χωρίς ωστόσο να φαντάζει υπερβολικό ή άκαιρο, δεδομένης της φανταστικής φύσης του κειμένου.

Ο Alex Scarrow, δημιούργησε μια σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας η οποία και καταφέρνει να ξεχωρίσει, ανάμεσα σε πολλές. Σκοπός του, δεν είναι μονάχα να μας διασκεδάσει και να μας ψυχαγωγήσει, αλλά παράλληλα, να μας διδάξει, όχι με τρόπο δασκαλίστικο, αλλά ουσιαστικό. Είμαι βέβαιη πως οι φίλοι τους είδους, θα γοητευτούν από το πρώτο αυτό βιβλίο της σειράς και θα περιμένουν με κομμένη την ανάσα, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους τις συνέχειες των περιπετειών των τριών νεαρών πρωταγωνιστών με τους οποίους, είναι σχεδόν αδύνατον να μην ταυτιστεί ή έστω, να μην αγωνιά για την μοίρα τους και μπορεί αυτοί να καταλήξουν. Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο και που μας κάνει να καρδιοχτυπάμε σε κάθε νέο κεφάλαιο, που άλλες φορές μας γεμίζει απελπισία και άλλες αισιοδοξία, και που μας κάνει να δούμε τα ταξίδια στο χρόνο με μια πιο φιλοσοφική και λιγότερο επιστημονική ματιά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alex Scarrow
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-960-566-021-5