Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εδώ και χρόνια η Τζόσελυν Μπάτλερ κρύβεται από το παρελθόν της. Ήρθε όμως η στιγμή που τα μυστικά της ένα ένα θα αποκαλυφθούν...
Πριν από τέσσερα χρόνια, η Τζόσελυν άφησε πίσω της την Αμερική και το τραγικό της παρελθόν για να κάνει μια νέα αρχή στη Σκοτία· έθαψε τη θλίψη της, αγνόησε τους δαίμονές της και προχώρησε στη ζωή αποφεύγοντας κάθε είδους δέσμευση. Μέχρι τη στιγμή που μετακομίζει στο καινούριο διαμέρισμα στην οδό Ντάμπλιν και γνωρίζει τον άντρα που θα ταράξει συθέμελα τον ασφαλή της κόσμο...
Ο Μπρέιντεν Κάρμαϊκλ έχει συνηθίσει να παίρνει αυτό που θέλει. Όταν εκείνη αντιδρά στην ιδέα μιας σχέσης, της προτείνει μια συμφωνία για να ικανοποιήσουν την έντονη έλξη που υπάρχει μεταξύ τους, "χωρίς δεσμεύσεις". Η Τζόσελυν δέχεται, γρήγορα όμως αντιλαμβάνεται πως ο Μπρέιντεν δε θα σταθεί μόνο στο αχαλίνωτο πάθος που νιώθει για εκείνη. Ο πεισματάρης Σκοτσέζος έχει βάλει στόχο να τη γνωρίσει πραγματικά... έχει βάλει στόχο να ξεγυμνώσει και την ψυχή της...

Προσωπική άποψη:
Για την ερωτική και αισθηματική λογοτεχνία, πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς. Δεκάδες τα βιβλία που έχουν εισχωρήσει και στην ελληνική αγορά, με πολύ λίγα από αυτά, ωστόσο, να έχουν κάνει επιτυχία. Όταν έπεσε στα χέρια μου, λοιπόν, το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο του "Επικίνδυνος Έρωτας Στην Οδό Ντάμπλιν", που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, είχα πολλές επιφυλάξεις καθώς, φοβόμουν ότι θα ήταν ένα ακόμα βιβλίο, παρόμοιας θεματολογίας και ανάπτυξής της, με τόσα και τόσα άλλα που είχα διαβάσει. Και όμως, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, κατάφερε να με αιχμαλωτίσει και να με καθηλώσει, τόσο πολύ, που δεν ξεκόλλησα από τον υπολογιστή μου, παρά μονάχα όταν έφτασα στο τέλος και αυτό γιατί, δεν ήταν μόνο μια πολύ ευχάριστη και απολαυστική ιστορία, αλλά γιατί σε αντίθεση με ό,τι είχα διαβάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε ορισμένες ιδιαιτερότητες.

Ο Τζόσελυν είναι μαθημένη εδώ και χρόνια να κρύβει όχι μόνο το παρελθόν της, αλλά και τα συναισθήματά της, αποφεύγοντας να δεθεί με τους ανθρώπους. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, εγκατέλειψε την Αμερική και μετακόμισε στην Σκοτία, την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της και τώρα, αποφασίζει να μετακομίσει σε ένα νέο διαμέρισμα προκειμένου να αφοσιωθεί στην συγγραφή και να κυνηγήσει το όνειρό της. Και ενώ βρίσκει το τέλειο σπίτι και μια συγκάτοικο την οποία συμπαθεί, στο δρόμο της εμφανίζεται ο Μπρέιντεν Κάρμαϊκλ, ένας άντρας συνηθισμένος να παίρνει αυτό που θέλει και που στην προκειμένη, δεν άλλο από την ίδια την Τζόσελυν. Εκείνη, παρά που νιώθει μια ακατανίκητη έλξη για εκείνον, αρνείται να ενδώσει, μέχρι που της κάνει μια πρόταση την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει. Όμως, ο Μπρέιντεν, όσο η σχέση τους προχωράει, έχει βάλει ακόμα έναν στόχο, εκτός από το να την ρίξει στο κρεβάτι του που δεν είναι άλλος από το να την κάνει να ανοίξει την καρδιά της.

Το μεγαλύτερο ατού του βιβλίου, και το στοιχείο εκείνο που του προσδίδει έναν αέρα πρωτοτυπίας σε σχέση με ορισμένα άλλα βιβλία του είδους, είναι το γεγονός πως ο πραγματικά προβληματικός χαρακτήρας την υπόθεσης, είναι η Τζόσελυν και όχι ο Μπρέιντεν, όπως ίσως θα περιμέναμε. Και οι δυο τους φέρουν στις πλάτες τους ένα βαρύ παρελθόν, ωστόσο, το φορτίο της Τζόσελυν, όχι μόνο είναι μεγαλύτερο αλλά και η ίδια, δεν μοιάζει πρόθυμη να το ξεφορτωθεί, αντιμετωπίζοντας το παρελθόν της έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να δημιουργήσει ένα μέλλον χωρίς σκιές και φαντάσματα. Έχει περάσει σχεδόν τη μισή της ζωή χτίζοντας ένα φράγμα γύρω της, αρνούμενη να αφήσει τους ανθρώπους που την περιβάλλουν να την προσεγγίσουν συναισθηματικά, πόσο μάλλον, να επιτρέψει εκείνη στον εαυτό της να δεθεί μαζί τους. Το να αγαπάς και να δίνεσαι, στα δικά της μάτια, είναι αδυναμία και όταν οι άνθρωποι χάνονται, εσύ μένεις πίσω να κλαις γι' αυτό μην μπορώντας να το αλλάξεις, κάτι που η ίδια δεν αντέχει και δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Αν κάτι χαρακτηρίζει το βιβλίο αυτό, είναι η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των συναισθημάτων που προκαλεί στον αναγνώστη. Μας εξωθεί από την απογοήτευση στην ευαισθησία και την τρυφερότητα, από το πάθος στην αγνότητα και την κατανόηση. Μπορεί όλα αυτά τα συναισθήματα να φαντάζουν, και ίσως και να είναι, εκ διαμέτρου αντίθετα όμως στην πραγματικότητα, είναι τα συναισθήματα εκείνα που κάθε άνθρωπος φοβάται και παράλληλα, κάπου βαθιά μέσα του, λαχταράει να ζήσει. Αυτά είναι τα συναισθήματα που ο Μπρέιντεν προσπαθεί να ξεκλειδώσει γιατί ο ίδιος, αν και πληγωμένος, είναι πρόθυμος να δώσει στη ζωή του μια δεύτερη ευκαιρία, αρκεί η Τζόσελυν να βρει το θάρρος να τον ακολουθήσει. Τα όσα έχει ζήσει η Τζόσελυν, αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές μας, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που η ξεροκεφαλιά, η επιμονή και η άρνησή της την οδηγούν σε λάθος μονοπάτια, γιατί κατά βάθος, συμπάσχουμε μαζί της και μπορούμε να καταλάβουμε το πως αισθάνεται και πως μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει διαλυθεί και έχει μεγαλώσει όντας κομμάτια, χωρίς κανείς να υπάρχει γύρω του για να τον βοηθήσει να τα μαζέψει.

Πέραν του ερωτικού στοιχείου και των πολύ ωραίων και καλοδουλεμένων διαλόγων -τόσο όσον αφορά τους πρωταγωνιστές, όσο και τους δευτεραγωνιστές που είναι εξίσου καλοδουλεμένοι ως χαρακτήρες-, που άλλες φορές ξεχειλίζουν από χιούμορ, άλλες από οργή και άλλες πάλι, από τρυφερότητα, η ιστορία του έρωτα αυτού είναι γεμάτη από τεταμένες στιγμές, έντονα και ποικίλα συναισθήματα, μας κάνει να καρδιοχτυπάμε για το πως πρόκειται να εξελιχθεί, με ένα τέλος που μας ανταμείβει και που επίσης σε αντίθεση με άλλα μυθιστορήματα του είδους, ακολουθεί πιο ρεαλιστικά μονοπάτια, ακόμα και μέσα στο πέπλο της ευτυχίας. Γιατί, ναι, όταν δύο άνθρωποι έχουν πληγωθεί, όταν η ζωή τους έγινε γίνει θρύψαλα, ακόμα και να την φτιάξουν, πάντα υπάρχουν οι ρωγμές και πρέπει να δουλεύουν και να παλεύουν για το καλύτερο, κάθε μέρα. Και ναι, τελικά, αυτό είναι που το καθιστά αληθοφανές, πραγματικό και τελικά, συγκινητικό. Αυτό είναι που καθιστά το συγκεκριμένο βιβλίο ένα σύγχρονο ψυχογράφημα που δεν στερείται ρομαντισμού και που δύσκολα δεν θα αγαπήσεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Samantha Young
Μεταφραστής: Καλοφωλιά Μυρτώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 510
ISBN: 978-960-16-5183-5