Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ύστερα από τη σύντομη σχέση της με τον Κόνραντ που έσβησε τον χειμώνα, η Μπέλι είναι αποφασισμένη να μην πάει φέτος το καλοκαίρι στην παραλία του Κάζινς. Η κολλητή της, η Τέιλορ, έχει πολλά σχέδια για κείνη -πάρτι, ηλιοθεραπεία δίπλα στην πισίνα και νέα αγόρια. Όταν όμως ο Τζερεμάια τηλεφωνεί και της λέει πως ο Κόνραντ εξαφανίστηκε, όλοι οι δρόμοι οδηγούν και πάλι στο σπίτι του καλοκαιριού.
Η Μπέλι, ο Τζερεμάια και ο Κόνραντ θα ξαναβρεθούν μόνοι, και όλες οι μνήμες και τα συναισθήματα τόσων καλοκαιριών θα βγουν στην επιφάνεια. Σύνθετες και εύθραυστες, οι σχέσεις της Μπέλι με τα δυο αγόρια θα δοκιμαστούν για μια ακόμα φορά, καθώς από τη μία προσπαθεί να λήξει τη σχέση της με τον Κόνραντ κι από την άλλη να χτίσει μια νέα, ρομαντική αρχή με τον Τζερεμάια. Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι καθόλου εύκολο για κανέναν από τους τρεις...

Προσωπική άποψη:
Οι φανατικοί αναγνώστες του βιβλίου, "Το Καλοκαίρι Που Ξύπνησα Όμορφη", περίμεναν πάρα πολύ καιρό προκειμένου να εκδοθεί το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας. Για να είμαστε ακριβείς, πολλοί ήταν εκείνοι που μετά από τόσα χρόνια από την έκδοση του πρώτου, είχαν απελπιστεί και είχαν πλέον την βεβαιότητα πως το να διαβάσουν τη συνέχεια της ιστορίας που αγάπησαν, δεν θα έμενε τίποτα άλλο παρά μια επιθυμία. Και όμως, οι Εκδόσεις Πατάκη, τους διέψευσαν και έτσι, σήμερα, έχουμε το "Χωρίς Εσένα Δεν Υπάρχει Καλοκαίρι", ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται και το τρίτο βιβλίο, το οποίο και ολοκληρώνει τη σειρά. Και ναι, μπορεί να μην έχουμε καλοκαίρι, ωστόσο, το βιβλίο το διαβάσαμε και το απολαύσαμε.

Η Μπέλι, για πρώτη φορά απ' όσο μπορεί και θυμάται τον εαυτό της, δεν βρίσκεται στο εξοχικό σπίτι του Κάζινς, συντροφιά με τον αδερφό της, τη μητέρα της, τη Σουζάνα και τους γιους της. Αυτό το καλοκαίρι, δεν είναι σαν τα άλλα. Γιατί αυτό το καλοκαίρι, η Σουζάνα, δεν είναι πια μαζί τους, αφού ο καρκίνος τη νίκησε και η ζωή όλων άλλαξε και δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Μέχρι τη στιγμή που οι καταστάσεις τα φέρνουν έτσι ώστε ο Τζερεμάια, αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της Μπέλι, προκειμένου να πείσουν τον Κόνραντ να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο και να δώσει τις εξετάσεις του, από το παραλιακό σπίτι του Κάζινς. Οι τρεις τους, επιστρέφουν στο σπίτι που τόσο αγαπάνε, αλλά που είναι παράλληλα γεμάτο με περισσότερες αναμνήσεις απ' όσες μπορούν ν' αντέξουν. Όμως, πλέον, δεν είναι πια παιδιά και πρέπει να πάρουν ορισμένες αποφάσεις οι οποίες και θα καθορίσουν το μέλλον τους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε σχέση με το πρώτο βιβλίο της σειράς, το συγκεκριμένο ξεκινάει έχοντας ευθύς εξαρχής, μια πολύ διαφορετική βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ιστορία. Για μένα, αποτελείται από δύο ενότητες, οι οποίες καθορίζουν δύο διαφορετικά αποτελέσματα, τα οποία όμως την ίδια στιγμή, έχουν κοινό παρανομαστή που δεν είναι άλλος από τον θάνατο της Σουζάνα. Στην οικογένεια αυτή, την οποία και γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο βιβλίο, ο καθένας αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ένας από τους κρίκους αυτούς σπάει; Φυσικά, αφήνει ένα τεράστιο κενό πίσω του που για να καλυφθεί, χρειάζεται και απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Στην προκειμένη, τόσο ο Κόνραντ και ο Τζερεμάια, όσο και η ίδια η Μπέλι, πρέπει να αποδεχτούν το θάνατο της Σουζάνα και το τι σημαίνει γι' αυτούς, και να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή συνεχίζεται και πως όσες οδυνηρές στιγμές κι αν βιώσεις, πρέπει να τις κουβαλάς μαζί σου, αλλά όχι να τις αφήνεις να σε ορίζουν.

Περισσότερο απ' ότι στο προηγούμενο βιβλίο, το σπίτι του Κάζινς, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας. Δεν είναι απλά ένα μέρος το οποίο πρέπει να προστατευτεί επειδή οι τρεις νεαροί πρωταγωνιστές είναι συναισθηματικά δεμένοι μαζί του, έχοντας τόσες και τόσες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια τους σε αυτό, αλλά πρέπει να προστατευτεί επειδή το σπίτι αυτό, αντιπροσωπεύει τη Σουζάνα. Περισσότερο από κάθε άλλου, το σπίτι αυτό, είναι δικό της και εκείνη, η μνήμη της, η αίσθηση, η παρουσία της, βρίσκεται παντού, σε κάθε μικρή γωνιά, σε κάθε φαινομενικά ασήμαντο αντικείμενο. Αν αφήσουν να χαθεί το σπίτι αυτό, δεν θα χαθεί μόνο ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής και των αναμνήσεών τους, αλλά ένα μέρος από όλα αυτά που αντιπροσώπευε η ίδια η Σουζάνα για εκείνους και αυτό, νομίζω πως αποτελεί και το πλέον σημαντικό στοιχείο της ιστορίας αυτής.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο, γιατί τότε μπορεί και να μπω στη διαδικασία να αποκαλύψω περισσότερα απ' όσα πρέπει γύρω από το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας αυτής, πράγματα τα οποία πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας. Όσον αφορά τώρα το αισθηματικό σκέλος της ιστορίας, ίσως είναι το λιγότερο σημαντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν δίνεται σε αυτό μια κάποια βαρύτητα, σίγουρα όμως, όχι περισσότερη απ' όσο χρειάζεται. Γιατί, ναι, μπορεί η Μπέλι και ο Κόνραντ να είχαν αρχίσει κάτι που έληξε άδοξα, όμως το πως θα πορευτούν κι αν μπορούν να είναι μαζί, είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψουν μόνοι τους, αποφασίζοντας τι πραγματικά θέλουν, πόσο είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν και τι είναι διατεθειμένοι να χάσουν. Εν αναμονή λοιπόν του τρίτου και τελευταίου βιβλίου της σειράς, διαβάστε το συγκεκριμένο, βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα και κάντε τις δικές σας εικασίες.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jenny Han
Μεταφραστής: Καλοφωλιά Μυρτώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 280
ISBN: 978-960-16-5044-9