Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πρέβεζα 1767
Η Σαπφώ γνωρίζει την Κασσάνδρα, την Κόρη του Δάσους, που τη σώζει από βέβαιο θάνατο και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι δυο γυναίκες εξελίσσονται σε μεγάλες θεραπεύτριες και δίνουν ανακούφιση σε κάθε ανθρώπινο πόνο και αρρώστια. Ταυτόχρονα είναι οι μόνες που τολμούν να αντισταθούν στη φριχτή πραγματικότητα που έχει υφάνει η σκοτεινή προσωπικότητα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο, αλλά και στην τρομοκρατία του συνεργάτη του, Κωσταντή Σπαθιά. Ώσπου ένα φοβερό φονικό διαλύει τις ευαίσθητες ισορροπίες και τα πάντα ανατρέπονται…
Αθήνα 2008
Η Έλενα Βενιέρη καταλήγει στη φυλακή μετά από μια σειρά ανεξήγητων αποτρόπαιων δολοφονιών. Εκεί τη γνωρίζει και την ερωτεύεται παράφορα ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Κομνηνός, που θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει την αθωότητά της. Είναι στ’ αλήθεια η Έλενα θύμα των περιστάσεων ή είναι όντως μια σατανική δολοφόνος, που έχει παρασύρει τον Άρη στα δίχτυα της; Ο Άρης μπλέκεται σε ένα τρελό γαϊτανάκι μυστηρίου και υποψιών, προσπαθώντας να εξακριβώσει αν οι φόνοι έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν που εκδικείται ή στο παρόν που στιγματίζεται από τη ζοφερή δράση του υπόκοσμου.

Προσωπική άποψη:
Το να καταφέρει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας να σε κερδίσει, από την πρώτη του κιόλας δουλειά, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όμως το βιβλίο της Δήμητρα Ιωάννου, "Κασσάνδρα: Το Μυστικό Της Μάγισσας", με κέντρισε από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το ονειρικό του εξώφυλλο και ακόμα περισσότερο, όταν διάβασα την πολλά υποσχόμενη περίληψή του. Και πράγματι, μετά το πέρας της ανάγνωσής του, κι έχοντας αφήσει στον εαυτό μου τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματα που του προκάλεσε, μπορώ να δηλώσω μετά περισσής βεβαιότητας πως το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι αναμφίβολα από τα καλύτερα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που διάβασα το τελευταίο διάστημα και παράλληλα, ένα βιβλίο που θα συνέστηνα χωρίς επιφύλαξη σε κάθε απαιτητικό αναγνώστη που επιζητεί κάτι το διαφορετικό και το ιδιαίτερο.

Πρέβεζα του 1767 και η νεαρή Σαπφώ, σώζεται τελευταία στιγμή από βέβαιο θάνατο, χάρη στη βοήθεια της Κασσάνδρα, της Κόρης του Δάσους, την οποία όλοι στο χωριό φοβούνται και σκιάζονται. Ανάμεσά τους, θα γεννηθεί μια αδελφική φιλία που θα αντέξει στο βάθος του χρόνου, με τις δύο γυναίκες να μοιράζονται τη ζωή, τις χαρές, τις λύπες, τα άγχη και τις ανησυχίες τους, την ίδια εποχή που η σπάθα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο στέκει πάνω από τα κεφάλια τους απειλητική, οδηγώντας τες σε ένα τέλος που κάνεις δεν μπορεί να αποφύγει ή να εμποδίσει. Αθήνα του 2008 και ο Άρης Κομνηνός, διακεκριμένος δημοσιογράφος, αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση μιας σειράς παράξενων και τελετουργικών δολοφονιών, για τις οποίες κατηγορείται η νεαρή Έλενα Βενιέρη η οποία ισχυρίζεται πως είναι αθώα και ουδεμία ανάμειξη έχει με τους φόνους, πέραν του ότι μπορεί να τους βλέπει. Ο Άρης, ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Έλενα και αποφασίζει να αποδείξει την αθωότητά της, μπλέκοντας σε μια ιστορία η οποία θα αποδειχτεί πολύ πιο παράξενη και περίπλοκη απ' όσο φανταζόταν.

Αν κι έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια το να μοιράζεται η αφήγηση μιας ιστορίας ανάμεσα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, η Δήμητρα Ιωάννου μέσα από το μυθιστόρημά της αυτό, καταφέρνει να το κάνει να φαντάζει καινούργιο και φρέσκο. Το βιβλίο της, μοιράζεται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς αιώνες και συνάμα, δύο διαφορετικές ιστορικές χρονικές περιόδους, καταφέρνοντας να διατηρήσει την ισορροπία στον απόλυτο βαθμό, προσφέροντάς μας μια ιστορία με σφιχτοδεμένη πλοκή, που δεν μπάζει από πουθενά και που τελικά, αποδεικνύεται συνεπής στο ύφος της, δίνοντάς μας περισσότερα από αυτά που μπορεί να ζητούσαμε, παίρνοντας αρχικά το βιβλίο στα χέρια μας. Υπάρχει μια φυσική ροή γεγονότων η οποία ακολουθεί μια συγκεκριμένη αλληλουχία, κεντημένη με μαεστρία κι εξυπνάδα, καταφέροντας να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Κάθε χρονική μετάβαση στο κείμενο είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε η αγωνία μας να παρατείνεται και με την ανάσα μας να κόβεται συνεχώς και να αργούμε να την ανακτήσουμε.

Κάτι που επίσης μου άρεσε πολύ, όσον αφορά το συγγραφικό κομμάτι, είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η συγγραφέας το κείμενο στην εκάστοτε εποχή. Το κομμάτι του σήμερα, είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής, απλό και άμεσο, σύγχρονο και με έναν αέρα, πιο νεανικό θα λέγαμε και σίγουρα, καθόλου πουριτανικό ή ηθικοπλαστικό. Το κομμάτι του χθες από την άλλη, έχει έναν αέρα παλαιότητας ο οποίος και του ταιριάζει γάντι. Δεδομένου ότι η συγγραφέας κατάγεται από την Ήπειρο, έχει χειριστεί άψογα το εκφραστικό σκέλος αυτού του τμήματος του βιβλίου, που αν και κομματάκι δύσκολο στην ανάγνωσή του στην αρχή, και μέχρι να το συνηθίσουμε, είναι γοητευτικό και μας βοηθάει να ταξιδέψουμε στο χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υιοθετώντας τον παραδοσιακό τρόπο ομιλίας της Ηπείρου την εποχή την οποία και πραγματεύεται η αφήγησή της, εξυπηρετεί στο να ζωντανέψουν οι ήρωές της και να αποτελέσουν κομμάτι της ιστορίας, όχι μόνο της δικιάς της, μυθοπλαστικής, αλλά και της πραγματικής, χωρίς ωστόσο να μας μένουν απορίες αφού το κείμενο συνοδεύεται από επαρκείς επεξηγήσεις.

Συνδυάζοντας το μεταφυσικό στοιχείο με την ιστορική αφήγηση, αλλά και την σύγχρονη εποχή με το παρελθόν, η Δήμητρα Ιωάννου μας συστήνεται μέσα από αυτό, το πρώτο της βιβλίο, με μια ιστορία η οποία διαθέτει, εκτός των άλλων, αστυνομικές και μυστηριακές προεκτάσεις, που όχι μόνο να σε αφήσουν ασυγκίνητο δεν μπορούν, αλλά σε κρατάνε καθηλωμένο καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, καθιστώντας αδύνατον το να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου, παρά μονάχα όταν θα έχεις γυρίσει την τελευταία σελίδα. Συνεχείς ανατροπές, μυστήριο, δράση, αγωνία και συναίσθημα, μπλέκονται όλα μαζί σε ένα κουβάρι το οποίο ξετυλίγεται αργά και με μαεστρία μπροστά στα μάτια μας, αποκαλύπτοντάς μας την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις λέξεις σταθερά, κάνοντάς μας να αισθανθούμε πως αποτελούμε μέρος μιας οικογένειας, αλλά και των σκοτεινών μυστικών που αυτή κρύβει, σε ένα παιχνίδι της μοίρας που όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει ζωντανό και αλησμόνητο. Αναζητήστε το βιβλίο και χαθείτε στη μαγεία του και δεν θα χάσετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ιωάννου Δήμητρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-01-0323-6

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/26215/vivlio-kassandra-to-mystiko-ths-magissas-dhmhtra-iwannoy