Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αφού έγινε κάτοχος της κληρονομιάς του Βαν Άλεν, η Σκάιλερ κατέφυγε στη Φλωρεντία μαζί με τον Τζακ, τον απαγορευμένο έρωτά της. Οι δυο τους πρέπει να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ορίσει η μοίρα: να βρουν και να προστατέψουν τις πέντε πύλες που φυλάσσουν τη γη από τον Εωσφόρο, τον άρχοντα των Ασημοαίματων.
Πίσω στη Νέα Υόρκη η Μίμι έχει να παλέψει με την επιθυμία της να καταστρέψει τον Τζακ και να αντιμετωπίσει μια νέα απειλή καθώς βαμπίρ έχουν απαχθεί και οι απαγωγείς τους σχεδιάζουν να τα κάψουν στο διαδίκτυο. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, αποκαλύπτουν ένα θανάσιμο μυστικό, μια αλήθεια που είχε ανακαλύψει πρώτη η μητέρα της Σκάιλερ κατά την Αναγέννηση. Και καθώς οι Γαλαζοαίματοι χάνουν δυνάμεις, η Σκάιλερ είναι αναγκασμένη να κάνει μια τραγική επιλογή που θα σημαδέψει την καρδιά της.

Προσωπική άποψη:
Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια -και όχι, δεν τραγουδάω Ματιάμπα την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές- και ναι, είναι γεγονός. Οι φανατικοί, νεαροί φίλοι και αναγνώστες της σειράς βιβλίων "Οι Γαλαζοαίματοι" μπορούν να πανηγυρίσουν καθώς, το πέμπτο βιβλίο της σειράς είναι εδώ και κάποιο διάστημα, διαθέσιμο από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο εκείνο της σειράς που στο εξωτερικό συζητήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, αλλά έφερε και μια σειρά συζητήσεων για το αν ήταν καλό ή όχι. Αρκετοί εκείνοι που απογοητεύτηκαν, αρκετοί εκείνοι που ικανοποιήθηκαν και το debate, μάλλον έληξε ισόπαλο. Αλλά ας μην φλυαρώ και ας πάρω τα πράγματα από την αρχή.

Για όσους δεν θυμούνται, στο τέλος του τέταρτου βιβλίου, η Σκάιλερ, είχε αποδεχτεί την κληρονομιά της οικογένειάς της και μαζί με τον Τζακ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Μίμι λίγο πριν να σφραγίσουν το δεσμό τους, κατέφυγαν στη Φλωρεντία. Από εκεί ξεκινάει το μακρύ τους ταξίδι με έναν και μοναδικό σκοπό. Να βρουν τις πέντε πύλες που φυλάσσουν τη Γη από τον Εωσφόρο, τον οποίο οι Ασημοαίματοι είναι αποφασισμένοι να τον οδηγήσουν στο να κυριαρχήσει σε αυτήν, αλλά και πάνω στους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη, η Μίμι έχει εκλεγεί ως προσωρινή αντιβασίλισσα, έχοντας αναλάβει καθήκοντα εξουσίας που απαιτούν όλο το χρόνο και την προσοχή της, καταφέρνοντας να την αποσπάσουν από το να ζητήσει εκδίκηση από τον Τζακ. Και δεδομένου ότι κάποιος φαίνεται να απειλεί να αποκαλύψει την ύπαρξη των βαμπίρ, την ίδια στιγμή που η ενότητα και οι ισορροπίες στις τάξεις του είναι πιο αμφίβολες από ποτέ, καλά κρυμμένα μυστικά θα έρθουν στο φως και η ώρα των αποφάσεων έρχεται, σκληρή και δύσκολη.

Έχοντας διαβάσει πλέον το βιβλίο, καταλαβαίνω ξεκάθαρα για ποιον λόγο προκάλεσε αντιδράσεις. Δεδομένου ότι "Οι Γαλαζοαίματοι" είναι μια καθαρά εφηβική σειρά, οι αναγνώστες της, αρέσκονταν στο ύφος που είχε υιοθετήσει η συγγραφέας, στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς, το οποίο ωστόσο είχε αρχίσει να αποβάλει από το προηγούμενο κιόλας. Όταν, λοιπόν, ένας αναγνώστης είναι μαθημένος σε κάτι συγκεκριμένο και εσύ παίρνεις αυτό το κάτι και το αναπλάθεις, είναι λογικό να μην νιώθει ικανοποιημένος, ιδιαίτερα δε όταν μιλάμε για αναγνώστες του target group αυτού. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η Melissa de la Cruz έχει επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας, αλλά και έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης αυτής. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, θα λέγαμε ότι έχει προσδώσει έναν αέρα μυστηρίου, θυμίζοντας περισσότερο αστυνομικό μυθιστόρημα παρά φανταστικής λογοτεχνίας. Στο δεύτερο σκέλος, τώρα, έχει χωρίσει την ιστορία σε τέσσερα μέρη, καθένα εκ των οποίων εστιάζει σε διαφορετικά πρόσωπα, τόπους και καταστάσεις που στο τέλος, καταλήγουν να έχουν μια κάποια σύνδεση.

Σε προσωπικό πάντα επίπεδο, θα έλεγα πως η επιλογή αυτή της συγγραφέως, μπορεί να είναι τολμηρή και ριψοκίνδυνη, ωστόσο, την διαχειρίζεται ιδιαίτερα καλά και αυτό και μόνο, είναι αρκετό για να σεβαστώ την προσπάθειά της να μετατρέψει την ιστορία της σε κάτι περισσότερο από μια ακόμα φανταστική ιστορία με βρικόλακες, όσο ιδιαίτεροι κι αν είναι αυτοί σε σχέση με κάποιους άλλους. Από 'κει και έπειτα, ένα ακόμα στοιχείο που εντόπισα στο πέμπτο μέρος της, μέχρι στιγμής, εφταλογίας, είναι το ότι δεν δόθηκε μεγάλη έμφαση στο αισθηματικό σκέλος της ιστορίας. Μπορεί το προηγούμενο βιβλίο να είχε εστιάσει αρκετά πάνω στους Σκάιλερ και Τζακ, όμως στην προκειμένη περίπτωση, με απειροελάχιστες στιγμές που μοιράζονται, χωρίς να είναι ιδιαίτερα λεπτομερείς ή φορτισμένες, η σχέση τους αλλά και το πιθανό της μέλλον, μάλλον περνάει στα αζήτητα. Είμαι βέβαιη πως αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που επηρέασε τη γνώμη των νεαρών αναγνωστών στο εξωτερικό, αλλά από την άλλη, ίσως να ήταν αυτό που χρειάζονταν οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, σαν εμένα καλή ώρα.

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής και ξεκάθαρη! Το πέμπτο βιβλίο της σειράς, μου αρέσει περισσότερο από τα δύο πρώτα, ισάξια με το τρίτο, και λιγότερο από το τέταρτο. Στην προσπάθειά της να κάνει τη διαφορά, η συγγραφέας, στην πρώτη από τις τέσσερις ενότητες του βιβλίου, κατάφερε να γίνει κάπως κουραστική, να φλυαρήσει και να μακρηγορήσει για να καταλήξει κάπου συγκεκριμένα, πολύ-πολύ αργότερα. Βέβαια, από την δεύτερη ενότητα και μετά, τα πράγματα βελτιώνονται αισθητά και υπάρχει ένα έντονο κλίμα μυστηρίου που σε κάνει σχεδόν να ξεχάσεις την πραγματική ταυτότητα της ιστορίας και να το αντιμετωπίσεις ως κάτι αρκετά διαφορετικό. Και αυτή ήταν μια έξυπνη κίνηση από μέρους της Melissa de la Cruz γιατί μπορεί να μην κατάφερε να εντυπωσιάσει, ωστόσο, έχει εξασφαλισμένους τους νεαρούς αναγνώστες, που δεν θα εγκατέλειπαν την σειρά που αγάπησαν στο σημείο αυτό, ενώ παράλληλα κατάφερε να συντηρήσει το ενδιαφέρον των πιο ενήλικων αναγνωστών που ξέρουν πως στην συνέχεια της εξέλιξης των γεγονότων, έχουν πράγματα να περιμένουν.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Melissa de la Cruz
Μεταφραστής: Δασκαλάκη Ελένη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-618-01-0478-3