Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα ημερολόγια που κρατούσε η Μαργαρίτα Μαντά στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Το βλέμμα Tου Οδυσσέα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου (Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών). Το υλικό αυτό το οποίο γράφτηκε εν θερμώ από τη συγγραφέα η οποία συμμετείχε στα γυρίσματα ως «σκριπτ».
Το κείμενο διανθίζεται από φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα καθώς και σχετικά ντοκουμέντα.

Προσωπική άποψη:
Η Μαργαρίτα Μαντά είναι μια γυναίκα η οποία σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Γαλλική Φιλολογία αλλά και σκηνοθεσία κινηματογράφου, η οποία φαίνεται να είναι και αυτή που την κέρδισε περισσότερο από κάθε τι. Στο βιογραφικό της, μπορεί να βρει κανείς συνεργασίες με πολλά μεγάλα ονόματα Ελλήνων σκηνοθετών -με την ίδια να εκετελεί χρέη βοηθού σκηνοθέτη, έχοντας ωστόσο γράψει και σκηνοθετήσει δικές της ταινίες, αλλά και θεατρικά-, το μεγαλύτερο όλων, όμως, ίσως να είναι εκείνο του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις ταινίες "Το βλέμμα Του Οδυσσέα", "Μία Αιωνιότητα Και Μία Μέρα", "Το λιβάδι Που Δακρύζει" και "Η Σκόνη Του Χρόνου".

Πριν από 20 ολόκληρα χρόνια, η ίδια, είχε χαρίσει στον Θόδωρο Αγγελόπουλο το χειρόγραφο ημερολόγιό της, τα γεγονότα τα οποία ήταν κατεγραμμένα σε αυτό, αφορούσαν την περίοδο όπου γυριζόταν η ταινία "Το βλέμμα Του Οδυσσέα", μια δουλειά όπως καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας το πρώτο της αυτό βιβλίο, άλλαξε τη ζωή αλλά και τον τρόπο που έβλεπε τον κόσμο μέχρι τότε. Κάτι που όπως φαίνεται, δεν συνέβει μόνο στην ίδια, αλλά σε όλους όσους είχαν την ευλογία να δουλέψουν στο πλευρό του μεγάλου αυτού σκηνοθέτη, έχοντας τη δυνατότητα να μοιραστούν τα όνειρα, το όραμα, τις συναισθηματικές και ηθικές του φιλοδοξίες, αυτό που εκείνος ήθελε να πει μέσα από τις δικές του εικόνες, αυτά τα συναισθήματα που ήθελε να αφυπνήσει, μέσα από τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Η γραφή της Μαντά είναι, αν μη τι άλλο, γοητευτική, ταξιδιάρικη, άλλοτε χιουμοριστική, άλλοτε συγκινητική. Σκοπός της δεν ήταν να μεταφέρει το χρονικό των γυρισμάτων, αλλά τα συναισθήματα που αυτά γέννησαν και οι συμβαλλόμενοι με την παραγωγή, θα έφεραν χωρίς να το γνωρίζουν, για πάντα, στο μυαλό, την καρδιά και το βλέμμα τους. Παράλληλα, η Μαντά, είναι ρεαλίστρια και ειλικρινής, με μια ευθύτητα που όχι απλά είναι καλοδεχούμενη, αλλά αναγκαία σε μια τέτοια εξομολόγηση. Είναι εμφανής η αγάπη και ο σεβασμός της στο πρόσωπο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αυτό δεν την εμπόδιζε όμως κάποιες στιγμές να θυμώνει μαζί του, να εξοργίζεται, ποτέ όμως να απογοητεύεται. Αποτυπώνει ουσιαστικά, μια φυσιολογική, ανθρώπινη σχέση, έτσι όπως αυτές είναι, με άλλες φορές να δίνουν κι άλλες να παίρνουν πάντα όμως εκεί, έτοιμες να μοιραστούν και να συνδράμουν, να αισθανθούν και να μεταδώσουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαντά Μαργαρίτα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Βιογραφικά
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-960-501-964-8