Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γνωρίζετε το κρυστάλλινο γοβάκι της Σταχτοπούτας; Το λυχνάρι του Αλαντίν; Υπάρχουν πολλά μαγικά αντικείμενα στον κόσμο και στο Άπλκρος, ένα μικρό χωριό κρυμμένο στην καρδιά της Σκοτίας, υπάρχει ένα μαγαζί όπου είναι φυλαγμένα τέτοια αντικείμενα.
Κάθε ενενήντα εννέα χρόνια, επτά οικογένειες το διεκδικούν. Ανάμεσά τους και οι τρομεροί Άσκελ, διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να το αποκτήσουν…

Προσωπική άποψη:
Ο P.D. Baccalario είναι ένας από τους πλέον δημοφιλής συγγραφείς στον πλανήτη. Ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός είναι και στη χώρα μας, κυρίως από εκείνους που έχουν παιδιά, ή που οι ίδιοι αισθάνονται παιδιά, καθότι υπογράφει τις περιπέτειες του "Οδυσσέα Μουρ", ανάμεσα σε πολλά άλλα βιβλία. Οι εκδόσεις Διόπτρα, λοιπόν, έχοντας ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα της προαναφερόμενης σειράς, αλλά και της σειράς "Century" η οποία επίσης κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες το πρώτο της βιβλίο, αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα έξυπνο και σοφό μονοπάτι, εκδίδοντας και μια τρίτη σειρά του ιδίου, αυτή τη φορά το "Enchanted Emporiun", πιθανολογώντας πως θα κρατήσουν μόνο το δεύτερο σκέλος του τίτλου, όσον αφορά τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

Ο Φίνλεϊ, ένα νεαρό αγόρι που ζει σε κάποια επαρχία της Σκοτίας, μαζί με την οικογένειά του, αναγκάζεται να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές με το να εργάζεται, αφού η ανεμελειά και η αμέλειά του, τον έκαναν να χάσει την τελευταία χρονιά του σχολείου του, με αποτέλεσμα να πρέπει να επαναλάβει την τάξη. Αντικαθιστώντας τον ταχυδρόμο του χωριού, θα φτάσει σε ένα μικρό, παράξενο μαγαζάκι, που ήταν εγκαταλειμμένο εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι που η οικογένεια Λίλι επέστρεψε για να το αναλάβει. Ο Φίνλεϊ θα γνωρίσει την κόρη της οικογένειας, την Έιμπι, η οποία μαζί με τον πατέρα της, μοιάζουν να κρύβουν παράξενα μυστικά τα οποία δεν πρέπει να βγουν προς τα έξω. Όμως εκείνος, θέλοντας και μη, φαίνεται να είναι μπλεγμένος σε κάτι που τον ξεπερνάει, καλούμενος να βοηθήσει την οικογένεια Λίλι να διαφυλάξει το μυστικό της, αλλά και να προστατευτεί από τους εχθρούς που φαίνεται να την απειλούν.

Αν μη τι άλλο, ο Baccalario, έχει μεγάλη πείρα και προϋπηρεσία στο παιδικό, νεανικό μυθιστόρημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζει πολύ καλά με ποιον τρόπο και με ποια γλώσσα, πρέπει να μιλήσει στους αναγνώστες στους οποίους και απευθύνεται, προκειμένου να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το κείμενό του είναι μεστό και ώριμο μεν, σαφέστατα πολύ καλογραμμένο και άρτια δομημένο, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες που ένας ενήλικας σίγουρα θα αναζητήσει, προσέξει και μελετήσει, αλλά την ίδια στιγμή, απλό, άμεσο και εύκολα κατανοητό από τους νεαρότερους σε ηλικία αναγνώστες, κάτι που εν πας περιπτώσει, είναι και το ζητούμενο στην προκειμένη. Τόσο σε επίπεδο δράσης, όσο και σε αφήγησης, αλλά και στον τακτικών επεξηγήσεων, ο συγγραφέας ακολουθεί μια σταθερή αλλά ανοδική ροή, όσο η πλοκή προχωράει και εξελίσσεται, πράγμα που καθιστά το μυθιστόρημα αυτό εύκολα παρακολουθήσιμο.

Οι χαρακτήρες είναι άρτιοι, ωστόσο, μετά το τέλος της ανάγνωσης, μένουμε με την αίσθηση ότι δεν τους γνωρίσαμε όσο θα θέλαμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν τους γνωρίσαμε, όσο ακριβώς χρειαζόταν. Δεδομένου ότι μιλάμε για το πρώτο βιβλίο μιας σειράς, η οποία δεν γνωρίζω από πόσα βιβλία θα αποτελείται συνολικά, δεν θα έπρεπε να έχουμε και τρελές απαιτήσεις, έχοντας την πεποίθηση πως στο εγγύς μέλλον θα μας αποκαλυφθούν, σταδιακά, ακόμα περισσότερα. Το ίδιο ισχύει και για την ίδια την ιστορία, από την οποία παίρνουμε μεν μια γεύση για το τι ακριβώς συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να έχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα. Θα μου πείτε πως αυτό, συμβαίνει σχεδόν με όλες τις σειρές βιβλίων, απλά έχω την αίσθηση πως στην προκειμένη περίπτωση, όσα προανέφερα, είναι λίγο πιο έντονα.

Αν και ξεκινώντας, το βιβλίο, είναι κάπως φλύαρο, υπεραναλύοντάς μας πράγματα και γεγονότα από την καθημερινή, συμβατική ζωή του Φίνλεϊ, "Οι Τρεις Γρίφοι", είναι ένα απολαυστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο που αναμφίβολα, οι νεαροί αναγνώστες, θα απολαύσουν στο έπακρο, αποδεχόμενοι τη μαγεία και την οποία περιπέτεια έχει αυτό να τους προσφέρει. Αν λάβουμε υπόψιν μας και την εξαιρετική έκδοσή του, με σκληρόδετο εξώφυλλο και τα υπέροχα σχέδια του Iacopo Bruno που κοσμούν το εσωτερικό, συνοδεύοντας το κείμενο της αφήγησης με επεξηγήσεις σχετικά με τα μαγικά αντικείμενα που αναφέρονται σε αυτήν, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα κόσμημα για την βιβλιοθήκη κάθε παιδιού και κάθε έφηβου, που αναζητά ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: P.D. Baccalario
Μεταφραστής: Τουλούπη Ελένη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 248
ISBN: 978-960-364-717-1