Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν είναι μαζί, τα πάντα φαίνονται δυνατά. Τώρα, όμως, τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, και η Έλα και ο Μίσα πρέπει να διαχειριστούν μια σχέση εξ αποστάσεως. Θα αντέξει η αγάπη τους τη δοκιμασία;
Η Έλα έχει επιστρέψει στη σχολή. Προσπαθεί να μην ανησυχεί τόσο για το μέλλον της, αλλά με τον πατέρα της να μπαινοβγαίνει σε κέντρο αποτοξίνωσης της είναι αδύνατο να ηρεμήσει. Το μόνο που θέλει είναι να είχε δίπλα της τον Μίσα. Ωστόσο, αρνείται να αφήσει τα δικά της προβλήματα να σταθούν εμπόδιο στα όνειρά του.
Ο Μίσα στο μεταξύ περιοδεύει με το συγκρότημά του, όμως βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι κάτι λείπει. Η απόσταση από την Έλα τού είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι φανταζόταν. Τη θέλει κοντά του – τη χρειάζεται δίπλα του. Ωστόσο, δεν πρόκειται να της ζητήσει να αφήσει τη σχολή της για να είναι μαζί του.
Οι λίγες στιγμές που περνούν οι δυο τους είναι έντονες και παθιασμένες, κάνοντας τον αποχωρισμό ακόμη δυσκολότερο. Ξέρουν ότι θέλουν να είναι μαζί. Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να τους ενώσει για πάντα;

Προσωπική άποψη:
Φίλοι αναγνώστες, που ανησυχούσατε μήπως το δεύτερο μέρος της ερωτικής ιστορίας της Έλα και του Μίσα, δεν εκδιδόταν τελικά στην Ελλάδα, μπορείτε να αναπνεύσετε. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, που ολοκληρώνει ουσιαστικά την ιστορία του αγαπημένου ζευγαριού, βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και σας περιμένει να το πάρετε στα χέρια σας. Όσοι αγαπήσατε το πρώτο βιβλίο, είναι δεδομένο πως αυτό το δεύτερο, θα σας κάνει να αισθανθείτε το ίδιο ακριβώς. Όσοι πάλι είχατε ενστάσεις ή διατηρούσατε κάποιες επιφυλάξεις ως προς την εξέλιξη του story, μάλλον θα βρείτε αυτό το κάτι που ίσως να σας είχε λείψει στο πρώτο, ή για να το θέσω πιο σωστά, ίσως να είστε πλέον σε θέση να καταλάβετε καλύτερα ορισμένα πράγματα και να τα κατανοήσετε στον πυρήνα τους, δείχνοντας μια κάποια μεγαλύτερη ευαισθησία.

Μετά από χίλια δυο βάσανα, η Έλα και ο Μίσα, είναι επιτέλους μαζί. Ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, δεν τελείωσαν αλλά αντίθετα, μόλις ξεκίνησαν. Η Έλα συνεχίζει να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα στη σχολή της, ενώ ο Μίσα ταξιδεύει συνεχώς με το συγκρότημά του, προσπαθώντας να κυνηγήσει το όνειρό του στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας. Η απόσταση που τους χωρίζει συνεχώς, είναι πολύ μεγάλη και ο χρόνος που μπορούν να περάσουν μαζί, πάρα πολύ λίγος και όλο αυτό, είναι πιο δύσκολο απ' όσο φαντάζονταν και ίσως, πιο δύσκολο απ' όσο μπορούν ν' αντέξουν. Παράλληλα, ο καθένας ξεχωριστά, έχει να λύσει τα δικά του, προσωπικά θέματα, με την Έλα να βυθίζεται σε σκοτεινά μονοπάτια που την τρομοκρατούν εξαιτίας όσων δεν μπορεί να αλλάξει και με τον Μίσα, να κυριεύεται από τον θυμό του για πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει. Αλλά το σίγουρο είναι πως ανάμεσά τους υπάρχει αγάπη και αυτό που πρέπει να βρουν, είναι η δύναμη να ξεπεράσουν τους σκοπέλους και να συνεχίσουν μαζί.

Στο προηγούμενο βιβλίο, η συγγραφέας, έθιξε ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και με πάρα πολύ ωραίο, λεπτό και άμεσο τρόπο, θα λέγαμε. Αυτό των ψυχικών διαταραχών και της διπολικότητας, με ότι αυτή μπορεί να συνεπάγεται. Και μπορεί η Έλα και ο Μίσα να βρήκαν το δρόμο τους, να άνοιξαν τις καρδιές τους και να αποφάσισαν να είναι μαζί, όμως, για να φτάσουν στο "για πάντα", πρέπει να διανύσουν πολύ μεγάλη απόσταση. Πολλά αυτά που τους ενώνουν, αλλά και πολλά αυτά που τους χωρίζουν. Ο καθένας τους φέρει πληγές του παρελθόντος, που τους συντροφεύουν μέχρι και σήμερα, τις οποίες, αν όχι να γιατρέψουν, πρέπει να αποδεχτούν και να συνεχίσουν φέροντας τα σημάδια που αυτές άφησαν όχι ως στίγμα, αλλά ως υπενθύμιση του ποιοι ήταν και του ποιοι επέλεξαν τελικά να είναι, τόσο ατομικά, ως μονάδες, αλλά και ως ζευγάρι. Είναι δύο βαθιά πληγωμένα παιδιά που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους και να σηκώσουν στις πλάτες τους ένα βάρος, που κανένας άνθρωπος της ηλικίας τους δεν θα έπρεπε να το κάνει. Δύο παιδιά που μπορούν να λυτρώσουν ο ένας τον άλλον ή να τον οδηγήσουν στην καταστροφή.

Όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο βιβλίο, η Έλα και ο Μίσα είναι δύο χαρακτήρες που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις και να μην ταυτιστείς μαζί τους. Επιπλέον, είναι δύο χαρακτήρες που παρά τις ομοιότητές τους, διαφέρουν πάρα πολύ, αποτελώντας ουσιαστικά τα δύο τμήματα ενός ενιαίου συνόλου που μπορεί κάποιες φορές είναι δυσλειτουργικό, ωστόσο, χωριστά, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η Έλα βυθίζεται στον κόσμο της μητέρας της, στις ανασφάλειές της, στον φόβο που όλα αυτά γεννάνε βαθιά μέσα της. Φοβάται ότι θα γίνει αυτό που ο Μίσα θα μισήσει στο μέλλον και θέλει να το προλάβει, πριν να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω. Ο Μίσα από την άλλη, ζει με το στίγμα της απόρριψης του πατέρα του, με την προσωπική του ανασφάλεια ότι ίσως ποτέ να μην γίνει όσο καλός θα ήθελε, δείχνοντας αδυναμία μπροστά σε αυτά που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επειδή ξυπνάνε μέσα του ένστικτα που δεν θέλει να γνωρίζει πως έχει. Η Έλα δεν θέλει να πληγώσει τον Μίσα, εκείνος πάλι, δεν θέλει να την απογοητεύσει. Και οι δυο τους, επιθυμούν να δώσουν στον άλλον αγάπη χωρίς φραγμούς και όρια, το "για πάντα" όμως, είναι τρομακτικό, όπως και να το δεις.

Βαθιά συγκινητικό, αληθινό και ανθρώπινο, το "Έλα και Μίσα Για Πάντα" είναι ένα βιβλίο που σε κερδίζει από τις πρώτες του σελίδες και που κλέβει ένα κομμάτι της καρδιάς σου, έστω κι αν δεν είναι το καλύτερο του είδους του. Θίγοντας πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα σε σχέση με την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και ψυχολογία, αλλά και το πως αυτή επηρεάζεται από παράγοντες και συνθήκες, πέρα από εμάς ή μη, καθορίζοντάς μας και ελέγχοντάς μας χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε, δεν είναι απλά μια αισθηματική ιστορία, αλλά μια εμβάνθυση στα πιο σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού και της καρδιάς μας. Είναι μια ιστορία για τον φόβο και το πως αυτός μας κυριεύει, για την ανικανότητά μας να διαχειριστούμε αισθήματα που είναι μεγαλύτερα από εμάς. Μια ιστορία που στο τέλος, αποδεικνύει περίτρανα πως όσα προβλήματα κι αν έχει να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι, αν είναι μαζί και ανάμεσά τους υπάρχει αγάπη, όλα μπορούν να ξεπεραστούν, ακόμα κι αν δεν θα είναι ποτέ ιδανικά. Και τέλος, πως το "για πάντα", είναι εφικτό, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτό, αλλά και σε μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jessica Sorensen
Μεταφραστής: Σταυρινού Μερόπη
Εκδόσεις: Τουλίπα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5044-08-4