Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Χλόη Μιλς –πανέξυπνη, εργατική, ένα βήμα πριν πάρει το MBA της– έχει μόνο ένα πρόβλημα: τον Μπένετ Ράιαν, το αφεντικό της. Είναι απαιτητικός, απότομος, αναίσθητος και, δυστυχώς γι' αυτή, πραγματικά ακαταμάχητος. Με δυο λόγια… ένα όμορφο κάθαρμα.
Ο Μπένετ επέστρεψε στο Σικάγο από τη Γαλλία για να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχημένη διαφημιστική εταιρεία της οικογένειάς του. Το πρόβλημά του είναι πως δεν είχε ιδέα ότι η ασκούμενη που τον βοηθούσε όσο βρισκόταν στο εξωτερικό ήταν το πανέμορφο, αθώα προκλητικό –και εντελώς εξοργιστικό– πλάσμα που είναι πλέον αναγκασμένος να βλέπει μπροστά του καθημερινά. Παρά τις φήμες που τον ακολουθούν, πάντα απέφευγε τις ερωτικές περιπέτειες στον εργασιακό χώρο. Η Χλόη όμως είναι φοβερός πειρασμός, και είναι διατεθειμένος να παρακάμψει τους κανόνες –για την ακρίβεια, να τους ποδοπατήσει– προκειμένου να την κάνει δική του. Σε κάθε ευκαιρία, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή.
Καθώς το αμοιβαίο πάθος κορυφώνεται και πλέον αγγίζει επικίνδυνα όρια, ο Μπένετ και η Χλόη πρέπει να αποφασίσουν τι είναι να θυσιάσουν προκειμένου να κερδίσουν τον έρωτα...

Προσωπική άποψη:
Βρισκόμαστε στο έτος 2014. Η ερωτική λογοτεχνία βρίσκεται στα πάνω της. Πάρα πολλά fan fictions βρίσκουν τον δρόμο προς την έντυπη έκδοση, εξαιτίας της αναγνωρισιμότητας και της δημοφιλίας που τους προσφέρει το διαδίκτυο. Και μπορεί οι "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι" να ήταν το πρώτο βιβλίο που έδειξε το δρόμο για τα υπόλοιπα στη χώρα μας, και να είναι εκείνο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, ωστόσο, υπήρξαν πολλές ιστορίες που ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στα διαδικτυακά μέσα. Μετά, λοιπόν, από την τριλογία της James, ακολούθησε η τριλογία της "Γυμνής", της "Πειθήνιας" και της "Κόλασης Του Γκάμπριελ" και σήμερα, έχουμε στα χέρια μας το "Όμορφο Κάθαρμα", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Beautiful Bastard" και ακόμα πιο γνωστό με τον τίτλο που είχε ως fan fiction, "The Office".

Η Χλόη Μιλς είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία, θεωρητικά, έχει τα πάντα. Είναι όμορφη, εξαιρετικά έξυπνη, απίστευτα ικανή στη δουλειά της, και βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν να αποκτήσει το MBA της το οποίο και θα καθορίσει το επαγγελματικό της μέλλον. Το μοναδικό της πρόβλημα είναι το αφεντικό της, ο Μπένετ Ράιαν, ο οποίος είναι εγωκεντρικός, απαιτητικός, με κακή συμπεριφορά -απέναντί της, τουλάχιστον- και εκτός αυτού, ακαταμάχητα σέξι και γοητευτικός. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά, οδηγούν σε έναν συνδυασμό που σκοτώνει. Από την άλλη, το πρόβλημα του Μπένετ είναι πως δεν γνώριζε εξαρχής πως το φαινομενικά αθώο πλάσμα με το οποίο θα έπρεπε να συνεργαστεί, είναι μια αυθάδικη και εξοργιστική γυναίκα που από τη μία τον ελκύει και από την άλλη τον εξοργίζει αφάνταστα. Παρά την αντιπάθεια που τρέφει ο ένας για τον άλλον και τις συνεχείς τους κόντρες, η έλξη που νιώθουν θα αποδειχτεί πιο ισχυρή από τη λογική και τους κανόνες και έτσι, οι δυο τους, θα έρθουν κοντά με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο και η σχέση τους θα φτάσει σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή.

Αν και στην αρχική του μορφή, το βιβλίο, υπέγραφε μόνο η Christina Hobbs, στην επίσημη εκδοχή του, η οποία και διαφέρει αρκετά από το fan fiction, συνεργάστηκε με την Lauren Billing, προσφέροντάς μας ένα σύγχρονο, προκλητικό μυθιστόρημα που δεν διστάζει μπροστά στις ταμπέλες και την πιθανότητα της αρνητικής κριτικής από τους ειδήμονες. Με γλώσσα τολμηρή και απόλυτα ειλικρινή, η ιστορία της Χλόη και του Μπένετ, αποτυπώνει στον απόλυτο βαθμό τις σύγχρονες σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ειδικά όταν αυτές τοποθετούνται μέσα στα στενά πλαίσια του ίδιου επαγγελματικού χώρου. Μπορεί να μας αρέσει να είμαστε ρομαντικοί και να βλέπουμε παντού ροζ συννεφάκια, όμως, στο σήμερα, οι σχέσεις βασίζονται περισσότερο στην πρωτόγονη σεξουαλική έλξη και λιγότερο στο συναίσθημα, το οποίο έρχεται με τον καιρό και όχι κεραυνοβόλα. Παράλληλα, οι αντιπαραθέσεις στον χώρο εργασίας, είναι κάτι πέρα για πέρα αληθινό, ακόμα και χωρίς τον έρωτα να παίζει στο ίδιο ταμπλό. Οι άντρες θεωρούν από την κούνια του κιόλας πως έχουν τα ηνία, ενώ οι γυναίκες, κάνουν ότι μπορούν για να αποδείξουν πως αν όχι περισσότερο, είναι εξίσου ικανές με εκείνους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι δύναμης κι εξουσίας και οι δύο πρωταγωνιστές μας, φροντίζουν με το πάθος τους να το κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον και πιπεράτο.

Σε αντίθεση με άλλα βιβλία του είδους, στο συγκεκριμένο, δεν παρακολουθούμε την ιστορία δύο εκ διαμέτρου αντίθετων  χαρακτήρων, αλλά την ιστορία δύο ανθρώπων η ένταση ανάμεσα στους οποίους προκαλείται από το γεγονός πως είναι εξαιρετικά ίδιοι. Πιστέψτε με, αν είναι δύσκολο να τα βρούμε με κάποιον που διαφέρει από εμάς, είναι ακόμα πιο δύσκολο να το πετύχουμε με κάποιον στον οποίο βλέπουμε στοιχεία του εαυτού μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Αν και θεωρώ πως ψυχογραφικά, ο Μπένετ, είναι πιο ευνοημένος σε σχέση με την Χλόη, καθώς η ανάπτυξη και η εξέλιξη του χαρακτήρα του είναι μεγαλύτερη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι επιτρέπεται στον αναγνώστη να παρακολουθήσει μέσα από ένα και μόνο βιβλίο, την οπτική και των δύο πρωταγωνιστών. Έτσι, μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο της εσωτερικής μάχης που δίνει ο καθένας τους για τους δικούς του, προσωπικούς λόγους, όσο και των εκάστοτε μεταξύ τους διαμαχών, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την διαπροσωπική τους σχέση ως εραστές, είτε ως συνεργάτες. Αν μη τι άλλο, όλο αυτό εξυπηρετεί στο να είναι οι συγκρούσεις τους ακόμα πιο απολαυστικές.

Προσωπικά, απόλαυσα το "Όμορφο Κάθαρμα" από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο να συμβεί στον κάθε αναγνώστη, αρκεί να γνωρίζει εξαρχής τι είναι αυτό που επέλεξε να διαβάσει. Είναι ένα βιβλίο σύγχρονο και τολμηρό, που δεν επηρεάζεται από ταμπού και προκαταλήψεις μιας άλλης εποχής, το οποίο παρουσιάζει μια πραγματικότητα που ακόμα κι αν την αρνούμαστε, δεν παύει να υφίσταται, χωρίς παρ' όλα ταύτα να γίνεται πρόστυχο ή χυδαίο. Ναι, μπορεί να έχει πολύ σεξ, μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιγραφικό και μη περιορισμένο εκφραστικά, όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε... απευθύνεται σε ανθρώπους του σήμερα που βιώνουν την καθημερινότητα έτσι όπως είναι και που δεν αισθάνονται ενοχές για την σεξουαλική τους ταυτότητα επειδή αυτή εξελίσσεται μέσα στα πλαίσια του επιθυμητού και αποδεκτού πάθους. Ένα βιβλίο που έχει γραφτεί από γυναίκες, για γυναίκες με δυναμική προσωπικότητα, που γνωρίζουν τι θέλουν και το διεκδικούν σε κάθε επίπεδο της ζωής τους, αλλά και για άντρες που δεν έχουν πρόβλημα να απασχοληθούν αναγνωστικά με κάτι τόσο απενοχοποιημένο. Κι επειδή δεν νιώθω ενοχές, ναι, το απόλαυσα και ναι, στους fans του είδους, το προτείνω χωρίς επιφυλάξεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Christina Lauren
Μεταφραστής: Σαρρή Μυρτώ
Εκδόσεις: Κεστός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
 Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-960-461-610-7

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/28875/vivlio-omorfo-katharma-christina-lauren