Η αυλαία της 3ης season του "Once Upon A Time" έπεσε εντυπωσιακό και συγκινητικό τρόπο, με ένα διπλό επεισόδιο που αναμφίβολα ικανοποίησε τους πάντες. Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για το σύνολο της season η οποία προβλημάτισε και έφερε πάρα πολλές συζητήσεις και μάλιστα, αντικρουόμενες που σε δικές μου παρέες, οδήγησαν ακόμα και σε ισχυρούς διαπληκτισμούς και κατέληξαν σε καβγάδες. Αυτό, λοιπόν, είναι επιτυχία, γιατί όταν καταφέρνεις να παθιάσεις τόσο πολύ δύο αντίπαλα στρατόπεδα, σημαίνει πως κάτι κάνεις καλά.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ:
Η 3η season του "Once Upon A Time" είναι για μια ακόμη φορά παραγωγή του αμερικάνικου ABC, η οποία και ανακοινώθηκε επίσημα στις 20 Μαΐου 2013. Τότε ήταν που οι παραγωγοί της σειράς, Adam Horowitz και Edward Kitsis, ανακοίνωσαν πως η season θα είναι χωρισμένη σε δύο διαφορετικές ενότητες με την πρώτη να κάνει ξεκινάει με την πρεμιέρα στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ η δεύτερη στις 09 Μαρτίου 2014 για να ολοκληρωθεί με το φινάλε της σειράς στις 11 Μαΐου 2014. Η σειρά έκανε πρεμιέρα με 8,5 εκατομμύρια θεατές να την παρακολουθούν ενώ έκλεισε με 6,8 εκατομμύρια. Ο μέσος όρος θεατών για τα 22 επεισόδια, ήταν περίπου 7 εκατομμύρια, με τα 6 εκατομμύρια του 18ου επεισοδίου να είναι το χαμηλότερο ποσοστό τηλεθέασης. Σίγουρα υπάρχει μια σχετική πτώση, αλλά αυτό συμβαίνει με όσες σειρές συνεχίζονται για περισσότερες από μία και δύο seasons, οπότε δεν μας εκπλήσσει, ειδικά όταν εξακολουθεί να χτυπάει τόσο υψηλά νούμερα.

ΤΟ STORY ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ:
Στο τέλος της 2ης season είχαμε μείνει στο σημείο εκείνο όπου ο Greg και η Tamara, αφού έχουν αποτύχει να καταστρέψουν το Storybrook και τη μαγεία του, έχουν απαγάγει τον Henry και μέσω μιας πύλης προσπαθούν να τον οδηγήσουν στον άνθρωπο εκείνο που κινεί τα νήματα των πράξεών τους, την ίδια ώρα που η οικογένειά του τους ακολουθεί μέσως μιας δεύτερης πύλης, αποφασισμένη να τον πάρει πίσω. Με τα πολλά, φτάνουν σε ένα μέρος που ο Hook γνωρίζει πιο καλά απ' όσο θα ήθελε, στη Neverland, τη χώρα που απόλυτος αρχηγός των πάντων είναι ο Peter Pan, ο οποίος είναι πολύ πιο σκοτεινός και διαφέρει πολύ από αυτόν που εμείς γνωρίζουμε. Σκοπός του είναι να πάρει τον Henry με το μέρος του αφού η μαγεία της Neverland τείνει να αφανιστεί και μονάχα η "καρδιά του αληθινού πιστού" σε αυτήν θα μπορούσε να την σώσει και να οδηγήσει το νησί στην πρότερή του κατάσταση. Πολλά και διάφορα συμβαίνουν και οι αποκαλύψεις για το παρελθόν και όχι μόνο, των χαρακτήρων, είναι πάρα πολλές, μέχρι που καταφέρνουν να επιστρέψουν πίσω στο Storybrook όπου δεν περνάει πολύς καιρός μέχρι μια νέα κατάρα να κάνει την εμφάνισή της. Η θυσία που πρέπει να κάνουν αν θέλουν να επιβιώσουν είναι να επιστρέψουν όλοι στο Μαγεμένο Δάσος. Όλοι, εκτός από τον Henry και την Emma οι οποίοι θα φύγουν από το Storybrook χάνοντας τις μνήμες τους, αλλά ζώντας παράλληλα μια διαφορετική ζωή, με τις αποφάσεις της Emma στο παρελθόν να είναι διαφορετικές.
Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της season, η Emma και ο Henry ζουν στη Νέα Υόρκη χωρίς να θυμούνται τίποτα από το παρελθόν τους και όλα μοιάζουν να πηγαίνουν τέλεια, μέχρι που ο Hook χτυπάει την πόρτα της δηλώνοντάς της πως η οικογένειά της κινδυνεύει και πως χρειάζεται την βοήθειά της. Φυσικά εκείνη αρνείται να τον ακούσει, αρχικά, αλλά όταν το κάνει και καταφέρνει να ανακτήσει τις μνήμες της, δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο Storybrook, χωρίς να αποκαλύψει την αλήθεια και στον Henry. Όταν θα φτάσει εκεί θα διαπιστώσει πως όλοι έχουν επιστρέψει, αλλά χωρίς να μπορούν να θυμηθούν το παραμικρό περιστατικό που έλαβε χώρα τον τελευταίο ένα χρόνο. Έχοντας έναν νέο εχθρό να αντιμετωπίζουν, την Wicked Witch, η οποία είναι αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση απ' όσους την αδίκησαν αλλά και να καταφέρει να αποκτήσει όλα όσα πίστευε ότι θα πρέπει να έχει και της στέρησαν, οι παραμυθένιοι φίλοι μας έχουν μπροστά τους πιο περίπλοκα μονοπάτια απ' όσο πίστευαν, τα οποία θα τους φέρουν αντιμέτωπους και με πολλά προσωπικά διλήμματα.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ SEASON:
- Η αλήθεια είναι πως, όπως είπα και στην εισαγωγή μου, η συγκεκριμένη season προκάλεσε πολλές συζητήσεις και ακόμα περισσότερα, αντικρουόμενα συναισθήματα. Έχω ακούσει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε... άλλοι προτιμούν το story της Neverland, άλλοι της Wicked Witch. Άλλοι ισχυρίζονται πως έπρεπε η ιστορία να είχε επικεντρωθεί στο Μαγεμένο Δάσος, άλλοι πάλι στο Storybrook. Προσωπικά έχω να δηλώσω πως όλα αυτά είναι μπούρδες. Μπορεί η 3η season να μην είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, αλλά είναι τουλάχιστον ισάξια και αυτό είναι και το ζητούμενο σε ένα καλό concept. Αν όχι να ανεβαίνει, να παραμένει στα ίδια επίπεδα και να μην παίρνει την κατηφόρα.
- Έχω την αίσθηση πως φέτος, είχαμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη αλλά και εξέλιξη χαρακτήρων.
Παίρνοντας στοιχεία από τα διάφορα πρόσωπά τους που είδαμε τις προηγούμενες δύο χρονιές, έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο μοντέλο που ζει, δρα και λειτουργεί με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο, αποδίδοντας τα μέγιστα χωρίς να γίνεται θύμα υπερβολών ή αδικαιολόγητων πράξεων. Ουσιαστικά, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο καθένας από αυτούς κρύβει το καλό και το κακό μέσα του, κανένας δεν είναι το απόλυτο φως ή σκοτάδι και αυτό γιατί μπορεί στο τέλος να επιλέξει.
- Λοιπόν... ας το παραδεχτούμε όλοι! Όσοι παρακολουθούμε αυτή τη σειρά, καιγόμασταν να μάθουμε ποιον θα διαλέξει η Emma στο τέλος. Ένα ερωτικό τρίγωνο που δεν ήταν ακριβώς ερωτικό τρίγωνο, με την πρωταγωνίστρια να έχει πολύ σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθεί από τα σαλιαρίσματα στα οποία ήθελαν να την μπλέξουν οι δύο επίδοξοι εραστές και τα πράγματα γινόντουσαν όλο και πιο περίπλοκα. Ο Neal είναι ο πατέρας του παιδιού της, ο Hook από την άλλη είναι ο sexy μπάσταρδος στον οποίο καμιά γυναίκα δεν θα έλεγε όχι. Και ναι, έχουν καταφέρει να το στηρίξουν πάρα πολύ καλά και έχοντας απόλυτη λογική, όχι όπως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, που θα θίξω λίαν συντόμως.
- Το story της Wonderland προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Ήταν πιο σκοτεινό και τρομακτικό,
κλειστοφοβικό και η ιδέα του να δω ένα τόσο διαφορετικό πρόσωπο του Peter Pan από αυτό που είχα ανέκαθεν στο μυαλό μου, ήταν εξαιρετικά γοητευτική. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που θέλουν προκλήσεις στη ζωή τους και η παραγωγή της συγκεκριμένης σειράς τις καλοδέχτηκαν με την επιλογή τους αυτή την οποία επικροτώ. Εξαιρετικός ο νεαρός Robbie Kay στον ρόλο του Pan και ακόμα πιο εξαιρετική η ιστορία που κρύβεται πίσω του την οποία, ας το παραδεχτούμε, κανείς μας δεν υποψιάστηκε. Ίσως το μοναδικό ψεγάδι της ιστορίας του να ήταν η τοποθέτηση του φινάλε της στο Storybrook αλλά δεν με ενόχλησε και σε τέτοιο βαθμό που να το θεωρήσω και καθολικό ελάττωμα.
- Η season αυτή είχε πάρα πολλούς χαρακτήρες, πάρα πολλές υποϊστορίες, πάρα πολλές ανατροπές κι εκπλήξεις και γενικά, τα συνεχή twists της οδηγούσαν σε συνεχή αναταραχή των ισορροπιών που παρά την δυσκολία του πράγματος, έβρισκαν τον τρόπο να την διατηρούν όπως έπρεπε. Εκεί που νόμιζες πως κάτι το ήξερες, εκεί ήταν που ερχόταν η μικρή εκείνη στιγμή που άλλαζε τα πάντα όλα και έφερνε τα πάνω κάτω. Ναι, αν κάτι δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για την συγκεκριμένη παραγωγή, είναι πως μας κάνει να βαριόμαστε ή πως αφήνει κάποιους χαρακτήρες της ανεκμετάλλευτους, χωρίς να τους δίνει χώρο να αναπνεύσουν.
- Στο story της Wicked τώρα... εκεί έχω κάποιες... ενστάσεις οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν να
κάνουν τόσο με τον χαρακτήρα, όσο με την Rebecca Mader που ενσάρκωσε τον συγκεκριμένο ρόλο. Πολλοί θα ισχυριστούν ότι ήταν εξαιρετικά καλή. Προσωπικά, θεωρώ πως ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον το concept πίσω από την προσωπικότητά της και όλα αυτά τα οποία την συνθέτουν, αλλά πως η ηθοποιός μέσα από μια υπερβολικά εξεζητημένη ερμηνεία, οδήγησε την ηρωίδα της σε ένα πλαίσιο που δεν θα έπρεπε. Καλό το να προσπαθείς, όταν όμως προσπαθείς πολύ, μπορεί να έχεις ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ:
Στις 20 Απριλίου 2014, επιβεβαιώθηκε πως ο Michael Socha που τον είδαμε στον ρόλο του Will στο spin off της σειράς αυτής, στο "Once Upon A Time In Wonderland", θα συμμετέχει στην 4η season της σειράς, έστω κι αν δεν τον είδαμε στο τελευταίο, διπλό και εξαιρετικά συγκινητικό -μέχρι δακρύων- επεισόδιο, παρά τα όσα είχαν ακουστεί. Στις 08 Μαΐου 2014, επιβεβαιώθηκε κι επίσημα πλέον από το κανάλι πως η σειρά πήρε το πράσινο φως για 4η season, η οποία πιθανολογώ πως θα είναι και η τελευταία, πράγμα που δεν μας εκπλήσσει δεδομένου του φινάλε της 3ης. Σίγουρα ο νέος χαρακτήρας που θα δούμε την επόμενη χρονιά θα είναι η Βασίλισσα του Χιονιού, αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο το ποια... μορφή της υιοθετηθεί για τις ανάγκες της σειράς. Η αλήθεια είναι πως το κλασσικό πρότυπο του γνωστού σε όλους μας παραμυθιού, ταιριάζει καλύτερα στην σειρά, ωστόσο, η τύπισσα που εμφανίστηκε στο τέλος, ήταν ίδια η Elsa από το "Frozen" της Disney που είδαμε την περασμένη χρονιά. Προς το παρόν, δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο, πέραν του ότι θα πρέπει να αναμένουμε το φθινόπωρο που προβλέπεται πιο παγωμένο απ' όσο είναι συνήθως.