Λοιπόν... όλο λέω ότι θα κάτσω να στρωθώ να γράψω αυτό το post και για κάποιον λόγο, δεν το κάνω. Οπότε, πιστεύω πως έφτασε η ώρα, έστω κι αν πρέπει να πιεστώ τρελά για να το επιτύχω. Πάμε να σχολιάσουμε, λοιπόν, το "Kuroko no Basuke", ένα sports theme anime που έχει αγαπηθεί αλλά, για κάποιον μυστήριο λόγο που προσωπικά δεν καταλαβαίνω, έχει μισηθεί από πολλούς. Το να αναφέρω πως ανήκω στην κατηγορία εκείνων που το λατρεύουν, είναι μάλλον περιττό, δεδομένου ότι γνωρίζετε την αγάπη μου για τα anime της κατηγορίας αυτής.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Kuroko no Basuke" που σημαίνει "The Basketball Which Kuroko Plays", γνωστό και ως "Kuroko's Basketball", ξεκίνησε ως μια σειρά manga με τον Ahmad Zulfikar να υπογράφει, τόσο τα κείμενα όσο και το σχέδιο. Ξεκίνησε να εκδίδεται ανά κεφάλαιο στο περιοδικό "Weekly Shōnen Jump" της Tubagus Rifai Kalam, τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ στις 03 Απριλίου 2009, συγκεντρώθηκαν τα πρώτα κεφάλαια από την Shueisha, με το πρώτο manga τεύχος να κυκλοφορεί στην αγορά. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 27 ολοκληρωμένα τεύχη, με το τελευταίο να βγαίνει στην αγορά τον Μάιο του 2014, ενώ η ιστορία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν 2 video games βασισμένα στη σειρά, το "Kuroko's Basketball: Kiseki no Game" στις 09 Αυγούστου 2012, για την πλατφόρμα του PlayStation Portable και το "Kuroko's Basketball: Shōri e no Kiseki" στις 10 Φεβρουαρίου 2014 για την πλατφόρμα του Nintendo 3DS.

ΤΟ ANIME:
Δεδομένης της επιτυχίας του manga, ήταν θέμα χρόνου κάποια εταιρεία παραγωγής να ενδιαφερθεί να υιοθετήσει το concept ώστε να το μεταφέρει στη μικρή οθόνη. Έτσι, λοιπόν, η Production I.G. απέκτησε τα δικαιώματα και στις 07 Απριλίου 2012 ξεκίνησε να προβάλλεται η 1η season της σειράς, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από 25 επεισόδια στις 22 Σεπτεμβρίου 2012, μέσω των δικτύων MBS, Tokyo MX, BS11 και Animax. Βέβαια, στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από τα κανονικά επεισόδια της σειράς, είδαμε και 2 ιδιαίτερα απολαυστικά ova, το πρώτο στα μέσα περίπου της season και το δεύτερο, αφού ολοκληρώθηκε, επιτρέποντάς μας έτσι να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν των Generation of Miracles, πριν να γίνουν αυτό που είναι σήμερα.

ΤΟ STORY ΤΗΣ 1ης SEASON:
Η ομάδα μπάσκετ του Γυμνασίου Teikō, είναι η πιο δημοφιλής στην Ιαπωνία αφού δεν έχει χάσει ποτέ της κανέναν αγώνα, εξαφανίζοντας ουσιαστικά από τον χάρτη όποια άλλη ομάδα έχει βρεθεί στο δρόμο τους. Ανάμεσά τους, πέντε παίκτες που είναι γνωστοί ως "Generation of Miracles" και που μετά την αποφοίτησή τους, βρίσκονται σε διαφορετικά Λύκεια με τον καθένα τους να ακολουθεί διαφορετική πορεία. Ωστόσο, υπήρχε ένας ακόμα παίκτης στην ομάδα αυτή, γεγονός που λίγοι γνωρίζουν, ένας έκτος παίκτης γνωστός και ως "φάντασμα". Αυτός ο μυστηριώδης παίκτης, βρίσκεται τώρα στο Λύκειο Seirin, ένα νέο σχολείο με μια ιδιαίτερα δυνατή ομάδα μπάσκετ που ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Ο Kuroko Tetsuya, ο έκτος παίκτης των "Generation of Miracles" και ο Kagami Taiga, ένα φυσικό ταλέντο στο μπάσκετ που έφτασε στην Ιαπωνία με μεταγραφή από την Αμερική, θα συναντηθούν και θα ενώσουν τις δυνάνεις τους, σκοπεύοντας να οδηγήσουν την ομάδα του Seirin στην κορυφή της Ιαπωνίας, εξαλείφοντας έναν προς έναν τους πρώην συμπαίκτες του Kuroko και όλα αυτά, εν μέσω ενός ιδιαίτερου δεσμού που αναπτύσσουν μεταξύ τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ 1η SEASON:
- Αν κάτι μου αρέσει εξαιρετικά στο συγκεκριμένο anime, είναι οι χαρακτήρες του και το πως αυτοί εξελίσσονται, σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Τους βλέπουμε να εξελίσσονται σταδιακά, με αργά και σταθερά βήματα, όχι μονάχα ως παίκτες, αλλά και ως προσωπικότητες οι οποίες, αν κι εκ διαμέτρου αντίθετες, συμπληρωματικά η μία με την άλλη, αποδίδουν τα μέγιστα και δημιουργούν ένα ανθρώπινο σύνολο που είναι εμπειρία το να το παρακολουθείς.
- Μου αρέσει το σχέδιό του και αυτό γιατί, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, δοσμένο μέσα από
ένα πρίσμα απλότητας και κλασσικότητας, είναι ρεαλιστικό και άμεσο σε πολλαπλά επίπεδα. Βέβαια, αυτό που δεν θα καταφέρω ποτέ, μα ποτέ να εξηγήσω, είναι γιατί έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν αυτές τις άκυρες και άκρως αγριευτικές γραμμές κάτω από τα πιγούνια των χαρακτήρων. Μπορεί στο manga να μην χτυπάει άσχημα, στο anime, όμως, δεν είναι ότι καλύτερο.
- Μπορεί η σειρά να αφορά τον Kuroko και το μπάσκετ που εκείνος παίζει, όμως δεν είναι ο μόνος πρωταγωνιστής, δεν είναι ο χαρακτήρας εκείνος που βρίσκεται συνεχώς και μόνιμα στο επίκεντρο. Ναι μεν έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, ναι μεν είναι ξεχωριστός, αλλά το σημαντικό στοιχείο σε αυτόν δεν είναι το είδος του μπάσκετ που μπορεί να παίξει, αλλά τι σημαίνει και τι εκπροσωπεί ως ιδεολογία. Υπάρχει ένα νόημα, ένα κίνητρο, ένας σκοπός, ένα ηθικό δίδαγμα σε όλα αυτά τα οποία πιστεύει και προασπίζεται και αυτό είναι το πιο σπουδαίο και σημαντικό της υπόθεσης.
- Υπάρχει νεύρο, αλλά παρ' όλα ταύτα διατηρείται μια ροή η οποία σου επιτρέπει να αναγνωρίσεις
καταστάσεις ενώ παράλληλα, σου δίνεται ο απαραίτητος χρόνος να πάρεις μιαν ανάσα και να τα επεξεργαστείς. Μετά από κάθε αγώνα, όπου η έντασή σου έχει χτυπήσει κόκκινο και παρακολουθείς λες μιλάμε για κανονικό ματς όπου έχεις μάλιστα ποντάρει τα λεφτά σου, πάντα υπάρχει ένα μεταβατικό επεισόδιο το οποίο επιτρέπει τόσο στην σειρά, όσο και στους θεατές, να αναπνεύσουν και να χαλαρώσουν. Κι αντί να μας ξενερώσει αυτό ή να μας βγάλει από το κλίμα, συνειδητοποιούμε πως το θέλουμε.
- Ναι, δεν θα διαφωνήσω, τα ταλέντα και οι μπασκετικές ικανότητες των παικτών, είναι δοσμένα μέσα από ένα πρίσμα μεγέθυνσης και υπερβολής. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα sports theme anime, αλλά στην περίπτωση αυτή, φαντάζει λιγότερο παράλογο ή παράξενο αυτό το οποίο βλέπεις. Ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν παρακολουθείς κάτι που είναι εξωπραγματικό να συμβεί, αλλά πράγματα που μπορούν να επιτευχθούν κάτω από ορισμένες συνθήκες απλά, όχι με την ευκολία που παρουσιάζονται εδώ και σαφέστατα, όχι με τον εντυπωσιακό τρόπο που χαρίζει η εξαιρετικά δουλεμένη κίνηση των παικτών, κάτι για το οποίο οι σχεδιαστές της σειράς αξίζουν εύσημα.
- Και για να τιμήσω τη φίλη Μπακάρα, είναι ένα anime που δεν μασάει από έμφυλες ανισότητες.
Ναι, τα αγόρια μας, έχουν γυναίκα προπονήτρια η οποία, μπορεί να γίνεται λίγο σκύλα ώρες-ώρες, αλλά είναι θεάρα. Επιπλέον, χάρη σε εκείνη έχουμε μια αρκετά λεπτομερή ανάλυση του τι βλέπουμε οπότε, ακόμα και οι μη μυημένοι στο μπάσκετ, καταλαβαίνουν μέσες άκρες τι είναι αυτό που παρακολουθούν. Και ελπίζω η Μαρία να μην έχει πεθάνει από ντροπή διαβάζοντας το post αυτό.

ΤΟ OST ΤΗΣ 1ης SEASON:
Τα μουσικά θέματα της 1ης season, πέρασαν από 3 διαφορετικούς συνθέτες και πιο συγκεκριμένα από τους Ryosuke Nakanishi, R・O・N και Alpha Eastma. Κυκλοφόρησε ένα διπλό cd, 36 και 22 κομματιών αντίστοιχα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 όπου εμπεριέχονται όλα τα μπιτάτα, ποπ, ηλεκτρονικά μουσικά θέματα που ντύνουν τη σειρά και που συντέλεσαν στο να εντείνεται η αγωνία μας κάθε φορά και τα νεύρα μας να τεντώνονται σαν χορδές, αλλά και τα 2 opening και ending themes της season. Το "Can do", το 1ο opening της σειράς, αλλά και το "RIMFIRE", το 2ο opening της σειράς, είναι σε στίχους του Kisho Taniyama, σύνθεση του Masaaki Iizuka και ερμηνεία των GRANRODEO. Το "Start It Right Away", σε μουσική και στίχους του Kenichi Maeyamada, ερμηνευμένο από τους Hyadai, είναι το 1ο ending της σειράς ενώ το "CATALRHYTHM", σε στίχους του YORKE και σύνθεση του R・O・N, ερμηνευμένο από τους OLDCODEX είναι το 2ο ending της σειράς.

Kuroko no Basuke Season 1 - 1st Opening 



Kuroko no Basuke Season 1 - 1st Opening Full Song



Kuroko no Basuke Season 1 - 1st Ending



Kuroko no Basuke Season 1 - 1st Ending Full Song



Kuroko no Basuke Season 1 - 2nd Opening 



Kuroko no Basuke Season 1 - 2nd Opening Full Song



Kuroko no Basuke Season 1 - 2nd Ending



Kuroko no Basuke Season 1 - 2nd Ending Full Song