Χθες, 10 Ιουνίου 2014, μία μέρα πριν την επίσημη κυκλοφορία της Pocket σειράς βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου και η ομάδα του, μας προσκάλεσαν σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη Τύπου, η οποία κι έλαβε χώρα στην υπέροχη αυλή του Πολυχώρου. Σκοπός της συνέντευξης αυτής ήταν να έρθουμε σε επαφή με το νέο αυτό πόνημα του εκδοτικού, το οποίο μας μεταφέρει σε άλλες, παλαιότερες εποχές, τότε που οι Βίπερ εκδόσεις μεσουρανούσαν, φέροντας τίτλους κορυφαίων συγγραφέων και πολύ σπουδαίων έργων, πολύ καιρό πριν ταυτιστούν με τα άρλεκιν και ευτελιστούν. Τα pocket βιβλία, λοιπόν, επέστρεψαν και υιοθετώντας την ορολογία που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ευελπιστούν να ανοίξουν ένα νέο δρόμο.

Όπως δήλωσε ο κύριος Παπαγεωργίου, πριν από περίπου δέκα χρόνια, οι εκδόσεις Μεταίχμιο είχαν προσπαθήσει και πάλι να επαναφέρουν τα pocket βιβλία στην αγορά, ωστόσο, η κίνησή τους αυτό δεν απέδωσε καρπούς, κάτι που ο ίδιος πιστεύει πως οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος, έχει να κάνει με το ότι η οικονομική κρίση δεν μάστιζε ακόμα την χώρα. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με την αφ' υψηλού αντιμετώπιση των αναγνωστών απέναντι στις εκδόσεις τσέπης, τις οποίες και δεν θα μπορούσαν να επιδεικνύουν στις βιβλιοθήκες τους με τόση μεγαλοπρέπεια. Χαρακτηριστικά ανάφερε πως όταν κυκλοφόρησε το "Ο καιρός των Χρυσανθέμων" του Μάνου Ελευθερίου, η κανονική έκδοση συνέχισε να πουλάει τρεις φορές περισσότερο από την pocket, με την πρώτη να στοιχίζει 18€ ενώ η δεύτερη μόλις 6€.


Βέβαια, συνεχίζοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει και πως το αναγνωστικό κοινό που παλαιότερα έδινε προτεραιότητα στην ποιότητα, πλέον ενδιαφέρεται περισσότερο για την τιμή του βιβλίου. Έχοντας ως χορηγούς επικοινωνίας τον Εν λευκώ και την Athens Voice, εδώ κι ένα μήνα έχουν μοιράσει δεκάδες δωρεάν αντίτυπα που προέρχονται από ειδικές εκδόσεις που τυπώθηκαν για διαφημιστικούς και προωθητικούς λόγους, αλλά και για να μπορέσουν να συζητήσουν με τους αναγνώστες προκειμένου να μπορέσουν να βελτιωθούν στο μέλλον, βολιδοσκοπώντας παράλληλα τις αντιδράσεις τους οι οποίες φαίνεται να είναι εξαιρετικά θετικές, τόσο όσον αφορά την ίδια την πρωτοβουλία του εκδοτικού, αλλά και όσον αφορά την ποιότητα της pocket αυτής σειράς, που μόνο ευτελής δεν είναι. Στο βωμό της χαμηλής τιμής, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, δεν θέλησαν να θυσιάσουν την ποιότητα, αλλά να δημιουργήσουν ένα νέο καλούπι.

Η έναρξη των συζητήσεων, λοιπόν, για την δημιουργία της pocket σειράς, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2014, ενώ η επιλογή και ο σχεδιασμός ξεκίνησαν δύο μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2014, με την Εύη Στιβαχτάκη να έχει συντελέσει σημαντικά σε όλο αυτό, κάτι που ο κύριος Παπαγεωργίου δεν παρέλειψε να τονίσει, καθώς και ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του εκδοτικού του, είναι η σημαντικότερη που έχουν πάρει την τελευταία διετία. Διατηρώντας, λοιπόν, την παλιά ποιότητα του κειμένου, αφού τα κείμενα των βιβλίων έχουν την ίδια επιμέλεια και μετάφραση με τις πρωτότυπες εκδόσεις, αλλά μειώνοντας την τιμή τους, οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποφάσισαν να πειραματιστούν με 10 επιτυχημένους και εμπορικούς, στην κανονική τους έκδοση, τίτλους, περιλαμβάνοντας 6 αστυνομικά βιβλία ένα εκ των οποίων είναι ελληνικό (κίτρινη σήμανση), 2 μυθιστορήματα ένα εκ των οποίων είναι ελληνικό (κόκκινη σήμανση), και 2 βιβλία εφηβικής λογοτεχνίας (μόβ σήμανση). Οι τιμές των βιβλίων αυτών θα είναι 5,50€ όσα είναι μικρότερα των 400 σελίδων και 6,65€ όσα είναι άνω των 400 σελίδων, πράγμα που σημαίνει πως με το -10% που προσφέρουν ως έκπτωση όλα τα βιβλιοπωλεία, η τιμή τους θα πέσει στα 5€.


Όταν ο κύριος Παπαγεωργίου ερωτήθηκε σχετικά με το αν η κίνηση αυτή του εκδοτικού του έγινε προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δικό τους είδος Bazaar, σαν αυτά που βλέπουμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια όπου πολλά βιβλία ευτελίζονται στις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που πωλούνται, ξεκαθάρισε πως η πραγματικότητα ούτε καν πλησιάζει την ιδέα αυτή. Όπως δήλωσε, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς στα διάφορα Bazaar, έχοντας προσφέρει ωστόσο τίτλους οι οποίοι βρίσκονταν στις αποθήκες τους ως στοκ και όχι βιβλία που εξακολουθούν να είναι εμπορικά. Μάλιστα, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, κυκλοφορούν εδώ και πάρα πολύ καιρό την ειδική σειρά τους, "Μειωμένη Τιμή", η οποία και αφορά επανεκδόσεις επιτυχημένων τίτλων που τυπώνονται εκ νέου σε χαμηλότερη τιμή, προκειμένου να εξακολουθούν να προσελκύουν το αναγνωστικό κοινό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στο σημείο αυτό βρήκε την ευκαιρία να τονίσει πως τα βιβλία που εκδόθηκαν, αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, στην Pocket σειρά, έχουν εξαντληθεί στην κανονική τους έκδοση και πως από δω και πέρα, η μοναδική έκδοση που θα μπορεί να αγοράσει κανείς θα είναι αυτή της τσέπης.

Παρόν στη συζήτηση ήταν και ο κύριος Πέτρος Τατσόπουλος, το βιβλίο του οποίου, "Η καρδιά του κτήνους", συμπεριλαμβάνεται στην Pocket σειρά, δηλώνοντας πως ο ίδιος ήταν που ζήτησε να συμπεριληφθεί κάποιο από τα βιβλία του στο νέο αυτό εγχείρημα. Άλλωστε, ο ίδιος, ως αναγνώστης "πρεζόνι" και παλιός λάτρης των εκδόσεων Γαλαξίας, οι πρώτοι που έφεραν βιβλία τσέπης στην Ελλάδα, αλλά και των Βίπερ αργότερα, σε μια εποχή που το μεγάλο εύρος κυκλοφορίας τους επέτρεπε στο κοινό την απενεχοποίηση της αγοράς τους, αγαπάει τις συγκεκριμένες εκδόσεις οι οποίες όχι μόνο σου προσφέρουν τη δυνατότητα να έχεις ένα βιβλίο πάντα και παντού μαζί σου, αλλά παράλληλα χαρίζουν τη δυνατότητα μιας φθοράς στο ίδιο το βιβλίο που μονάχα τα πολυαναγνωσμένα και αγαπημένα μπορούν να φέρουν.


Παρούσα και η κυρία Χίλντα Παπαδημητρίου, με το "Για μια χούφτα βινύλια" που συμπεριλήφθηκε στην Pocket σειρά να φέρει την υπογραφή της, να δηλώνει εξαιρετικά ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, παρά που αρχικά φοβόταν όταν της προτάθηκε κάτι τέτοιο, φοβούμενη πως η ποιότητα ή το μέγεθος της γραμματοσειράς, ίσως να μην ήταν ικανοποιητικά. Ευτυχώς, οι φόβοι της δεν επαληθεύτηκαν, με το βιβλίο της να κυκλοφορεί πλέον σε μια έκδοση που ο κάθε αναγνώστης θα μπορεί να κουβαλάει συνέχεια πάνω του, έχοντας καταβάλει ένα ποσό το οποίο μπορεί να αντέξει η τσέπη του. Μάλιστα, θυμήθηκε την εποχή που η ίδια είχε δισκοπωλείο και που η τεχνική του "Nice Price" ήταν ένας εξασφαλισμένος τρόπος από τις δισκογραφικές να προσελκύσουν τη νέα γενιά να πειραματιστεί και να αγοράσει παλαιότερους δίσκους που άλλοτε δεν θα τολμούσε, κάτι που πιστεύει πως θα συμβεί αντίστοιχα και με την συγκεκριμένη σειρά βιβλίων.

Επιστρέφοντας στον κύριο Παπαγεωργίου, δήλωσε πως η απόφαση του εκδοτικού να προχωρήσει σε αυτή τη νέα σειρά, ουδεμία σχέση έχει με το ζήτημα της ενιαίας τιμής βιβλίου, σημειώνοντας πως διαφωνεί με το νέο νομοσχέδιο το οποίο, επί της ουσίας, υπήρξε απλά και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως την τελευταία 4ετία, ο τζίρος των βιβλίων μειώθηκε κατά 50%, την ίδια ώρα που οι πωλήσεις αντιτύπων δεν ακολούθησαν ανάλογη μείωση πράγμα το οποίο σημαίνει πως το αναγνωστικό κοινό δεν σταμάτησε να αγοράζει, αλλά πως οι ίδιοι οι εκδότες μείωσαν τις τιμές των βιβλίων τους οι οποίες παλαιότερα, σε ένα μυθιστόρημα, μπορεί να ξεπερνούσαν τα 20€, μια τιμή σήμερα που σπανίζει, εκτός κι αν μιλάμε για ειδικές εκδόσεις. Βέβαια, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως στην Ελλάδα, τα ποσοστά φιλαγνωσίας είναι πάρα πολύ χαμηλά, ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Αγγλία ή η Γαλλία, αλλά ακόμα και σε σύγκριση με χώρες που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με τον δικό μας, με τον Τύπο ωστόσο να βοηθάει και να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για το βιβλίο, ειδικά τα τελευταία χρόνια.


Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα pocket βιβλία αποτελούν μια νέα εποχή για τον εκδοτικό που θα αλλάξουν την μελλοντική του πορεία αλλά και το προφίλ του, έσπευσε να δηλώσει πως το προφίλ του κάθε εκδοτικού ορίζεται από το περιεχόμενο του και όχι από την μορφή των εκδόσεών του. Ωστόσο, δεν απέρριψε την πιθανότητα, στο μέλλον, να δούμε ορισμένους τίτλους να εκδίδονται απευθείας σε pocket έκδοση, ανάλογα πάντα με τις συμφωνίες που θα προκύψουν με τους ξένους εκδότες, οι οποίοι ωστόσο είναι εθισμένοι σε αυτού του τύπου τις εκδόσεις και καθώς δεν τους είναι κάτι ξένο αλλά αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους, ίσως και να δημιουργήσει ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες. Παράλληλα, στην ερώτηση για το αν το format μιας έκδοσης μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο αναγνωστικό κοινό, δήλωσε πως δεν πιστεύει κάτι τέτοιο, αν και θεωρεί πως με το δέλεαρ μιας τόσο μειωμένης τιμής, είναι πιο εύκολο να προσεγγίσουν νέο ηλικιακά κοινό, οδηγώντας το στο να πειραμιστεί με είδη τα οποία μπορεί και να αγαπήσει.

Προσπαθώντας να εκμαιεύσουμε πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία τα οποία θα δούμε να εκδίδονται σε pocket μέγεθος στο προσεχές μέλλον, ρωτήσαμε τον κύριο Τατσόπουλο και την κυρία Παπαδημητρίου, ποιους τίτλους θα επιθυμούσαν εκείνοι να δουν σε αυτή τη μορφή έκδοσης. Ο πρώτος, πέραν των δικών του βιβλίων ορισμένα εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα δυσεύρετα, θεωρεί πως οι βιογραφίες προσφέρονται ιδιαιτέρως για κάτι τέτοιο, όπως και τα δοκιμιακά ή βιβλία όπως "Στον κήπο με τα θηρία" του Eric Larson, βιβλία του Νίκου Σιδέρη ή του Μάνου Ελευθερίου, βιβλία που ουσιαστικά ερωτοτροπούν με την μυθιστορία, ή και "Το δείπνο" του Herman Koch. Η δεύτερη, θα της άρεσε να εκδοθεί σε αυτή τη νέα μορφή η αυτοβιογραφία του Bob Dylan με τίτλο, "Η ζωή μου", ένα βιβλίο που έχει μεταφράσει η ίδια και αυτή τη στιγμή είναι εξαντλημένο αλλά οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν υπό συζήτηση το θέμα της επανέκδοσής του, όπως και "Το παλάτι των αναμνήσεων" της Mira Bartok, ένα βιβλίο που θεωρεί συγκλονιστικό και αδικημένο την ίδια στιγμή.


Σύμφωνα με τον κύριο Παπαγεωργίου, ύστερα από μελέτη των τίτλων τους, 150 βιβλία φαίνεται να πληρούν τις προδιαγραφές μιας pocket έκδοσης, πάντα με μια πρώτη εκτίμηση. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από το κοινό, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει και ένα σταθερός ρυθμός έκδοσης νέων τίτλων στην εν λόγω σειρά, δεδομένου ότι μια τέτοιας μορφής έκδοση απαιτεί πολύ μεγάλα τιράζ τα οποία πρέπει να είναι εμπορικά ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται. Βέβαια, η Pocket σειρά, δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση τον βασικό πυλώνα του εκδοτικού, ακόμα και στο μακρινό μέλλον, αλλά παρ' όλα ταύτα ελπίζουν να παίξει σημαντικό ρόλο. Η έρευνα που έγινε μέχρι στιγμής σε αναγνώστες έχει δημιουργήσει αρκετά υψηλές προσδοκίες και οι εκδόσεις Μεταίχμιο ευελπιστούν πως η αγοραστική ανταπόκριση θα είναι ανάλογη με τον ενθουσιασμό που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τα βιβλία, αποδεικνύοντας παράλληλα αν το θέμα της τιμής αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα ή ψευδοπρόβλημα.

Για το προσεχή φθινόπωρο έχει προγραμματιστεί η έκδοση 3 ακόμα τίτλων ενώ αν όλα πάνε καλά, ο εκδοτικός σκοπεύει να προχωρήσει όχι μόνο στην έκδοση περισσότερων τίτλων στις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες (αστυνομικά, μυθιστορήματα, εφηβικά), αλλά να ανοίξει και νέες.
Οι τίτλοι που αναμένουμε στις 06 Οκτωβρίου 2014 είναι:
- "Ηλιακή καταιγίδα" της Asa Larsson
- "Ο Ιεροκύρηκας" της Camilla Lackberg
- "Ο οίκος της Νύχτας (βιβλίο 3): Εκλεκτή" των P.C. Cast & Kristin Cast

Οι τίτλοι που κυκλοφόρησαν σήμερα στην Pocket σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο είναι οι εξής:





"Τυχαίο θύμα" του Arne Dahl








"Κυνηγοί κεφαλών" του Jo Nesbo
Διαβάστε review για το βιβλίο στο blog μας:
http://culture21century.blogspot.gr/2012/06/blog-post_21.html








"Σκοτεινή πλευρά" του Ian Rankin








"Σκοτεινός τόπος" της Gillian Flynn
Διαβάστε review για το βιβλίο στο blog μας:
http://culture21century.blogspot.gr/2012/10/blog-post_3.html








"Αυτή η γλυκιά αρρώστια" της Patricia Highsmith









"Για μια χούφτα βινύλια" της Χίλντας Παπαδημητρίου








"Ο οίκος της Νύχτας (βιβλίο 1): Σημαδεμένη" των P.C. Cast & Kristin Cast
Διαβάστε review για το βιβλίο στο blog μας:
http://culture21century.blogspot.gr/2010/09/blog-post_05.html






"Ο οίκος της Νύχτας (βιβλίο 2): Προδομένη" των P.C. Cast & Kristin Cast
Διαβάστε review για το βιβλίο στο blog μας:
http://culture21century.blogspot.gr/2010/11/blog-post_06.html







"Ο έρωτας νοστάλγησε την Κούβα" του Pedro Juan Gutierrez









"Η καρδιά του κτήνους" του Πέτρου Τατσόπουλου