Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Rose Hathaway είναι Nταμπίρ, μισή άνθρωπος, μισή βαμπίρ και εκπαιδεύεται να γίνει φύλακας στην ακαδημία του Αγίου Βλαδιμήρ, πλάι με πολλούς του είδους της.
Υπάρχουν καλά και κακά βαμπίρ. Τα Μορόι συνυπάρχουν με τους ανθρώπους και παίρνουν αίμα μονάχα από δότες, έχοντας και τη δυνατότητα να ελέγχουν τα τέσσερα στοιχεία: φωτιά, γη, αέρας, νερό. Τα Στριγκόι, όμως, απολαμβάνουν να σκοτώνουν και πίνουν αίμα από ζωντανούς ανθρώπους.
Η Rose θα πρέπει να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη συμμαθήτρια και γαλαζοαίματη φίλη της, Lissa Dragomir, από τους μεγάλους ενδοσχολικούς και εξωσχολικούς κινδύνους που συνεχώς πολλαπλασιάζονται.

Προσωπική άποψη:
Το ότι αγαπώ την σειρά βιβλίων της Richelle Mead, "Vampire Academy", είμαι γνωστό και μη αμφισβητήσιμο. Όταν πριν από αρκετά χρόνια είχε ανακοινωθεί πως υπάρχει διάθεση να προχωρήσουν σε μια κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων αυτών, είχα προβάλλει κάποιες εντάσεις και ορισμένοι με κοιτούσαν λες και είχα έρθει από το διάστημα. Οι ενστάσεις μου αυτές, λοιπόν, δεν είχαν να κάνουν με το ότι δεν γινόταν να μεταφερθεί η σειρά στον κινηματογράφο, έχουμε δει άλλωστε πολύ πιο δύσκολες σειρές να μεταφέρονται με μεγάλη επιτυχία, αλλά με το ότι βαθιά μέσα μου κάτι μου έλεγε πως το όλο θέμα θα κατέληγε σε μια φούσκα που θα έσκαγε στα μούτρα μας. Τελικά, έστω και έπειτα από μεγάλη αναμονή, πολλές ακυρώσεις, ματαιώσεις, αναβολές, αλλαγές cast και άλλων πολλών ευτράπελων, η ταινία βγήκε στις αίθουσες πριν από λίγους μήνες και σε προσωπικό πάντα επίπεδο, πήρα αυτό που περίμενα. Δηλαδή, σχεδόν τίποτα.

Δεν θα αναφερθώ στην πλοκή γιατί λίγο-πολύ, όλοι την γνωρίζετε. Άλλωστε η συγκεκριμένη ταινία φτιάχτηκε ξεκάθαρα για τους fans των βιβλίων και ουδεμία πρόθεση είχε να προσελκύσει στις αίθουσες και κάποιου άλλου είδους κοινό πέραν του προαναφερόμενου. Εδώ είναι που εντοπίζεται το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της ταινίας. Στο σενάριο! Το γεγονός πως ο Daniel Waters είναι αδερφός του σκηνοθέτη, δεν σημαίνει πως έπρεπε να αναλάβει την μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη. Ας είμαστε ειλικρινείς... αν δεν είχαμε διαβάσει τα βιβλία, έτσι ώστε να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, θα είχαμε 150.000 κενά τα οποία μόνο ένας μυημένος στον κόσμο του "Vampire Academy" θα μπορούσε να μας λύσει. Όμως, δεν πρέπει να ξεκινάς να γράψεις ένα σενάριο με γνώμονα ότι όσοι θα το δουν, ξέρουν τι συμβαίνει άρα δεν θα κάτσω να ιδρώσω. Όχι φίλε μου... να ιδρώσεις και να φτιάξεις ένα πιο ολοκληρωμένο σενάριο, χωρίς τόσες τρύπες όπου ο καθένας θα μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που βλέπει. Τι πραγματικά είναι αυτό που βλέπει, όχι τι είναι σύμφωνα με τα μικρά κομμάτια που αποφάσισες εσύ να κόψεις και να ράψεις μεταξύ τους.

Και περνάμε στην σκηνοθεσία όπου ο Mark Waters δεν τα πάει πολύ καλύτερα απ' ότι τα πήγε ο αδερφός του στην συγγραφή του σεναρίου. Η αλήθεια είναι πως περίμενα κάτι περισσότερο από τον σκηνοθέτη του "Mean Girls". Αναμφίβολα, περίμενα να δω κάτι όχι το εντυπωσιακό, αλλά το φρέσκο και νεανικό, που θα κατάφερνε να δώσει μια σωστή διάσταση, σύμφωνα με το βιβλίο, και έναν νέο αέρα στον βαμπιρικό μύθο, έτσι όπως αυτός παρουσιάζεται μέσα από την σύγχρονη λογοτεχνία. Αντ' αυτού, είδα μια παραγωγή γρήγορη, πρόχειρη κι εύκολη, που εστίασε στο σαχλό χιούμορ, "καίγοντας" την καυστικότητα του χιούμορ της Mead, στο ακόμα πιο σαχλό ρομάντζο που μόνο αισθησιασμό, δυναμική και πάθος δεν είχε, θυμίζοντας περισσότερο τηλεταινία στο MTV, παρά μια παραγωγή η οποία στόχευε στις αίθουσες και σε μεγάλες εισπράξεις οι οποίες, δεν μας εκπλήσσει που δεν ήρθαν. Ότι δίνεις, αυτό και παίρνεις και ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Όσοι, λοιπόν, πίστεψαν πως το trailer της ταινίας είχε το πρόβλημα, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να αναρωτηθούν μήπως η ταινία έχει πραγματικά πρόβλημα.

Και περνάμε στο πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της ταινίας. Το cast της! Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχω δει απαράδεκτα cast, αλλά αυτό του "Vampire Academy" με ξεπερνάει. Είναι λάθος, όχι τόσο επειδή οι μισοί και πλέον ηθοποιοί είναι παντελώς ατάλαντοι, αλλά επειδή δεν μοιάζουν εμφανισιακά, πέραν από τα χρώματά τους, σε τίποτα με τους χαρακτήρες που περιέγραψε η Mead στο βιβλίο της. Η Ρόουζ δεν είναι σαν ποντίκι αλλά αντίθετα θα την χαρακτηρίζαμε νταρντάνα, ο Ντιμίτρι φαίνεται γιγάντιος μπροστά της παρ' όλα ταύτα και όχι επειδή εκείνη είναι σαν χτικιό, η Λίζα μπορεί να μην κερδίζει σε καλλιστεία αλλά είναι αέρινη κι αριστοκρατική, η βασίλισα Τατιάνα είναι άγρια και επιβλητική χωρίς να κάνει τίποτα και όχι ελαφρώς χαζοβιόλα και όλα αυτά, αποτελούν μόνο ένα μέρος όσων θα μπορούσα να πω. Και για να μην παρεξηγηθώ, μπορεί η Zoey Deutch να είναι αρκετά συμπαθής και ο Danila Kozlovsky να είναι πράγματι Ρώσος κι αρκετά sexy, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, ειδικά από την στιγμή που οι χαρακτήρες έχουν δεχτεί τόσες παρεμβάσεις, που περνάνε και δεν αγγίζουν τους ήρωες του βιβλίου. Ο μοναδικός που μου άρεσε και εμφανισιακά αλλά και ως προσέγγιση χαρακτήρα, είναι ο Dominic Sherwood ως Christian.

Είμαι βέβαιη πως όσοι ανήκουν στην ηλικία μεταξύ 16-20, και διαβάσουν αυτό το post, μάλλον θα θέλουν να με φάνε ζωντανή αλλά η αλήθεια είναι πως δεν με νοιάζει και πολύ. Όπως έχω ξεκαθαρίσει άπειρες φορές, ό,τι γράφεται εδώ αφορά την προσωπική μου άποψη και μόνο και καμία διάθεση δεν έχω να κατακρίνω αυτούς που τους άρεσε ή δεν τους άρεσε κάτι που εγώ μίσησα ή λάτρεψα αντίστοιχα. Πάντως, το "Vampire Academy", είναι μια κάτω του μετρίου ταινία, μπερδεμένη και με δεκάδες κενά, πρόχειρα γυρισμένη, φτηνιάρικη και υπερβολικά μικρή σε διάρκεια, που αποδεικνύει πως γυρίστηκε απλά και μόνο για να βουλώσουν οι fans τα στόματά τους και να μην τους πρήζουν άλλο. Το χειρότερο όλων στην περίπτωση, πέραν του κακού σεναρίου και της προχειροδουλειάς του σκηνοθέτη, είναι η αλλοίωση που έχουν υποστεί οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες, περνώντας πλέον στο κινηματογραφικό πανί. Προσωπικά, δεν γνώρισα και δεν αγάπησα αυτούς τους φλύαρους, δήθεν χορατατζήδες και βγαλμένους από σειρά του MTV, χαρακτήρες, αλλά κάποιους άλλους και θα προτιμήσω να μείνω έχοντας αυτούς στο μυαλό μου, παρά τα κινηματογραφικά τους κακέκτυπα. Άλλωστε ίσως πρέπει να πάψουμε κάποια στιγμή να συνδέουμε την αγάπη μας για ένα βιβλίο, με τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Vampire Academy
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Mark Waters
Πρωταγωνιστές: Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovsky, Dominic Sherwood, Olga Kurylenko, Gabriel Byrne, Cameron Monaghan, Sami Gayle, Ashley Charles, Claire Foy, Sarah Hyland, Joely Richardson
Παραγωγή: 2014
Διάρκεια: 104'

Επίσημο site: