Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Κέιτ, ανύπαντρη μητέρα και συνέταιρος σε μια μεγάλη νομική εταιρεία, δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα που την καλεί στο αποκλειστικό ιδιωτικό σχολείο της κόρης της, αδυνατεί να το πιστέψει. Η Αμέλια έχει αποβληθεί για αντιγραφή, κάτι τελείως αντίθετο με το χαρακτήρα της κόρης της που ήταν πάντα καλή μαθήτρια και ακόμα καλύτερο παιδί.
Η Κέιτ πηγαίνει βιαστικά στο Γκρέις Χολ αλλά αυτό που την περιμένει εκεί είναι κάτι απολύτως αδιανότητο.
Η κόρη της, Αμέλια, είναι νεκρή.
Απελπισμένη που πιάστηκε να αντιγράφει, η Αμέλια πήδηξε από την ταράτσα του σχολείου διαπράττοντας μια παρορμητική αυτοκτονία. Αυτό τουλάχιστον λένε στην Κέιτ το σχολείο και η αστυνομία. Σοκαρισμένη και παραδομένη στη θλίψη της, η Κέιτ προσπαθεί να δεχθεί αυτά τα νέα που ξεσκίζουν τη ζωή και την καρδιά της. Μέχρι που λαμβάνει ένα ανώνυμο μήνυμα:
Η Αμέλια δεν αυτοκτόνησε.
Τη στιγμή που βλέπει το μήνυμα, η Κέιτ ξέρει μέσα της ότι είναι αλήθεια. Προφανώς η Αμέλια είχε μυστικά και μια ζωή για την οποία η Κέιτ δεν γνώριζε τίποτα. Διαλυμένη από τύψεις, η Κέιτ είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει ποια ήταν αυτά τα μυστικά και ποιος θα μπορούσε να μισεί τόσο πολύ την κόρη της ώστε να τη σκοτώσει. Αρχίζει να ψάχνει τα e-mail, τα γραπτά μηνύματα, το λογαριασμό στο facebook της Αμέλια, ενώνοντας το παζλ των τελευταίων, δύσκολων ημερών της ζωής της κόρης της.

Προσωπική άποψη:
Το πρώτο βιβλίο της Kimberly McCreight που έκλεψε τις εντυπώσεις στο εξωτερικό από την αρχή κιόλας της κυκλοφορίας του, είναι πλέον διαθέσιμο και στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Πλατύπους, οι οποίες μας συστήνονται ξανά με ένα αρκετά διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που τις είχαμε γνωρίσει αρχικά. Και αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη, βρήκαν τον καλύτερο και τον πιο δυναμικό τρόπο να το κάνουν, με ένα βιβλίο γροθιά στα κοινωνικά κατεστημένα με της εποχής μας, με ένα βιβλίο που από την πρώτη στιγμή που έκανε την έμφανισή του στο διαδίκτυο και στα διάφορα sites λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, κέρδισε την προσοχή μου και όπως αποδείχθηκε, όχι άδικα. Γιατί το "Ανακαλύπτοντας Την Αμέλια" μπορεί να μην είναι ένα εύκολο λογοτεχνικό ανάγνωσμα, είναι όμως ένα από εκείνα που δεν γίνεται να μην σε ταρακουνήσουν και να σε κάνουν να σκεφτείς πάρα πολλά και να προβληματιστείς γύρω από αυτά.

Η Κέιτ είναι μια ανύπαντρη γυναίκα που προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην δουλειά της ως συνεταίρος μιας μεγάλης δικηγορικής φίρμας, και στην ιδιότητά της ως μητέρα της 15χρονης Αμέλια που αποτελεί υπόδειγμα παιδιού και μαθήτριας. Όταν λαμβάνει μια κλήση από το σχολείο της κόρης της όπου την ενημερώνουν πως αποβλήθηκε επειδή την έπιασαν να αντιγράφει, σοκάρεται και δεν μπορεί να το πιστέψει. Φτάνοντας στο σχολείο για να ενημερωθεί σχετικά με το συμβάν και να συνοδεύσει την κόρη της στο σπίτι τους, την περιμένει μια τραγική έκπληξη. Η Αμέλια είναι νεκρή και όπως όλα δείχνουν, ο θάνατός της οφείλεται σε αυτοκτονία, κάτι που η ίδια δεν αμφισβητεί, έστω κι αν δεν μπορεί να το κατανοήσει. Μέχρι την στιγμή εκείνη, που λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό της που λέει πως η Αμέλια δεν πήδηξε από την ταράτσα του σχολείου της. Τότε, η Κέιτ, αποφασίζει να ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί και στην διάρκεια του μεγάλου της αγώνα για να βγει η αλήθεια στο φως θα μάθει περισσότερα απ' όσα μπορούσε να φανταστεί, ανάμεσά τους, ποια ήταν στην πραγματικότητα η Αμέλια, τι συνέβαινε στη ζωή της αλλά και τι συνέβαινε πίσω από τους τοίχους του αριστοκρατικού της σχολείου.

Δεδομένου ότι μιλάμε για το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το πόσο καλογραμμένο είναι, και την στιβαρότητα από την οποία χαρακτηρίζεται ο λόγος της. Μοιρασμένο ανάμεσα στις μέρες των ερευνών της Κέιτ και των τελευταίων ημερών της Αμέλια, αρχίζουμε σταδιακά να συλλέγουμε τα κομμάτια ενός περίπλοκου και περίτεχνα στημένου παζλ, το οποίο κρύβει περισσότερα μυστικά από αυτά που μπορεί να χωρέσει ο νους μας. Πρόκειται για ένα κείμενο πολύ σύγχρονο και δυστυχώς, πολύ επίκαιρο στον πυρήνα του, δοσμένο μέσα από ένα ψυχαναλυτικό πρίσμα που σκοπό δεν έχει να αφηγηθεί απλά μια ιστορία, αλλά να μας επιτρέψει να ρίξουμε μια πιο ουσιαστική ματιά στις βαθύτερες σκέψεις και στα συναισθήματα των εμπλεκόμενων σε αυτήν, δεδομένα που όχι μόνο επηρέασαν την ζωή της Αμέλια, αλλά οδήγησαν συνειρμικά στο δικό της τραγικό τέλος και στο θεωρητικό τέλος όλων όσων συνέβαλαν στη μοίρα της. Μια ιστορία που δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας της συγγραφέως αλλά αντίθετα, όσο κι αν μας τρομάζει η ιδέα, αποτυπώνει μια πραγματικότητα που ζουν δεκάδες παιδιά και οικογένειες.

Ένα τρικ που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, είναι η παρεμβολή στο κείμενό της, άρθρων ενός blog, ιδιωτικών συνομιλιών μέσω ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων, αλλά και status στο Facebook. Αυτό, αποδεικνύεται πολύ έξυπνο από μέρους της, αφού χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η δυναμική των σύγχρονων, διαδραστικών, επικοινωνιακών, τεχνολογικών μέσων, που δεν είναι πάντα ευχάριστη, βοηθώντας στις μέρες μας να συντηρηθεί ένα οποιοδήποτε περιστατικό για μεγαλύτερο διάστημα, να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις και τελικά, να σε στιγματίσει για όλο το υπόλοιπο της ζωής σου, όσο κι αν διαρκέσει αυτό. Το bulling είναι κάτι που συζητιέται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί όλα τα παραπάνω, συντελούν στο να πάρει το φαινόμενο αυτό ανεξέλεγκτες, δυσάρεστες και σε πολλές περιπτώσεις, τραγικές διαστάσεις. Η εξέλιξη, δεν φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα αλλά αντίθετα, μπορεί να καταστρέψεις ανθρώπους, προσωπικότητες και συνειδήσεις, ειδικά όταν σχετίζεται με παιδιά κι εφήβους που καλώς ή κακώς, δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι πράξεις τους και πόσο τραγικά τα αποτελέσματά τους.

Αυτή είναι η ιστορία της Αμέλια και της μητέρας της που με τον πιο σκληρό κι άδικο τρόπο, αναγκάστηκε να ψάξει για να μάθει τα μυστικά που κρατούσε από εκείνη το ίδιο της το παιδί. Κι ενώ η Αμέλια πάλευε να ανακαλύψει τον εαυτό της, φοβούμενη να ζητήσει τη βοήθεια ή τη συμβουλή της μητέρας της, κατέληξε να χάσει τη ζωή της πριν να προλάβει να την ζήσει, υποστηρίζοντας τις επιλογές της. Είναι, όμως, και η ιστορία κάθε παιδιού εκεί έξω, που στον δύσκολο και ανελέητο κόσμο της εφηβείας προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, τα συναισθήματά του, τη σεξουαλικότητά του, να διαχωρίσει την φιλία από τον έρωτα, να διαχειριστεί τις αλλαγές στη ζωή του και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να υπερασπιστεί τα θέλω του. Είναι η ιστορία κάθε παιδιού που αγωνίζεται ενάντια στις κακές γλώσσες, που προσπαθεί να είναι τέλειο την ίδια ώρα που αποζητά να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά. Παράλληλα, όμως, είναι και η ιστορία του κάθε γονιού που παλεύει με τη σειρά του να αντεπεξέλθει στο ρόλο του που με τα χρόνια γίνεται πιο απαιτητικός, έχοντας να συντηρήσει μια μορφή εμπιστοσύνης που δεν συνειδητοποιεί πάντα πόσο απαραίτητη είναι. Το "Ανακαλύπτοντας Την Αμέλια" είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει, όχι μόνο κάθε έφηβος, αλλά και κάθε γονιός που βρίσκεται εκεί έξω. Αν μη τι άλλο, και οι δύο αυτές μεριές, έχουν πολλά να μάθουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kimberly McCreight
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-5069-07-0

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/29231/vivlio-anakalyptontas-thn-amelia-kimberly-mccreight