Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στη σύγχρονη Αγγλία, η προαιώνια διαμάχη ανάμεσα στους Λευκούς Μάγους και τους Μαύρους Μάγους κορυφώνεται.
Στη δίνη του αδυσώπητου πολέμου, ο μικρός Νέιθαν ζει σε μια οικογένεια Λευκών Μάγων. Όμως μόνο η μητέρα του κατάγεται απ’ αυτούς· ο πατέρας του είναι ο πιο δυνατός και βίαιος Μαύρος Μάγος.
Υπό την επιτήρηση του Συμβουλίου των Λευκών Μάγων, ο Νέιθαν θα ανακαλύψει ένα σκοτεινό μυστικό στην προσπάθειά του να επιβιώσει μέχρι τα δέκατα έβδομα γενέθλιά του, όταν θα λάβει τρία δώρα από τον πατέρα του και θα αποκαλυφθεί το Χάρισμά του.
Μέχρι τότε θα πρέπει ξεφύγει από Λευκούς και Μαύρους Μάγους που τον κυνηγούν για να τον εξοντώσουν. Πώς όμως θα μπορέσει να βρει τον πατέρα του, όταν κάθε του κίνηση παρακολουθείται, όταν δεν είναι ασφαλές να εμπιστευτεί κανέναν, ούτε καν το κορίτσι που αγαπά;

Προσωπική άποψη:
Ξεκινώντας να διαβάζω το "Half Bad", και γνωρίζοντας πως η ιστορία είχε να κάνει με μάγους, υπέθεσα -λανθασμένα- πως θα ήταν μια κακέκτυπη απομίμηση του "Harry Potter", οπότε ήμουν κάπως προκατειλημμένη. Βέβαια, στην πορεία, και αφού ολοκλήρωσα την ανάγνωση της εισαγωγής που μου φάνηκε κάπως παράξενη και με αποπροσανατόλισε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, και πλέον η αφήγηση πέρασε στον Νέιθαν, όλα άλλαξαν. Συνειδητοποίησα πως η ιστορία αυτή όχι μόνο δεν είχε καμία απολύτως σχέση με εκείνην της Rowling, αλλά πως αυτή η μπερδεμένη και περίπλοκη εισαγωγή, εξυπηρετούσε τον σκοπό της, λειτουργώντας ως ένα ιδιαίτερο και ιδιόμορφο "τρικ", εξαιρετικά πρωτότυπο, για να σου συστήσει έναν νέο κόσμο που δεν μπορείς να μην λατρέψεις.

Ο Νέιθαν είναι ένα αγόρι που δεν μοιάζει με τα άλλα. Είναι μάγος όμως αυτό δεν κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Αντίθετα, την δυσκολεύει τρομακτικά καθώς είναι γιος μιας Λευκής Μάγισσας και ενός Μαύρο Μάγου, ενός τρομακτικού, με μεγάλες δυνάμεις Μάγου που απειλεί το σύμπαν τους. Ο Νέιθαν αδυνατεί να γίνει αποδεκτός από τους ομοίους του καθώς -ως μισός-μισός- αποτελεί μεγάλη απειλή, αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια μεριά του αίματός του θα υπερισχύσει όταν φτάσει στα δεκαέξι του χρόνια που θα πρέπει να μυηθεί και να του δοθεί το χάρισμά του. Περνώντας πολλές επώδυνες εμπειρίες και βάσανα, ο Νέιθαν φτάνει στην ενηλικίωση των μάγων και πρέπει να παλέψει για να ζήσει αλλά, και να ανακαλύψει από που προέρχεται και ποιος πραγματικά είναι.

Πρέπει να το παραδεχτείτε! Και χωρίς να διαβάσετε την άποψή μου για το βιβλίο αυτό, από την περίληψη και μόνο έχετε ήδη ψηθεί να το διαβάσετε. Και πολύ καλά θα κάνετε, αφού πρόκειται για ένα μυθιστόρημα η γραφή του οποίου είναι πολύ καλή, καθόλου κουραστική -παρά τις κάποιες μικρές κοιλιές που κάνει η αφήγηση-, και το σημαντικότερο, είναι αρκετά ιδιαίτερη. Είναι ένα βιβλίο που σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτηρίζαμε πυκνογραμμένο και που όμως, το στοιχείο του αυτό, είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Ο αναγνώστης δεν βομβαρδίζεται από μεγάλους και φλύαρους, άνευ λόγου, όγκους κειμένου, αφήνοντάς του χρόνο να αναπνεύσει και να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες χωρίς να μένουν κενά ή να δημιουργούνται υπερβολικές απορίες. Αν αναλογιστούμε δε σε τι κοινό απευθύνεται, το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά υπέρ του βιβλίου.

Όσον αφορά την ίδια την ιστορία, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σε καθηλώνει καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσης. Είναι μια ιστορία ιδιαίτερα σκοτεινή και αρκετά ανατριχιαστική σε ορισμένα σημεία της, αφού η συγγραφέας δεν διστάζει να περιγράψει σκηνές που είναι εξαιρετικά σκληρές, με μια ρεαλιστική ωμότητα που μπορεί να σοκάρει, αλλά σε γοητεύει συνάμα με έναν διεστραμμένο τρόπο. Όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη μαγεία δίνονται σε σωστές δόσεις, και είτε πρόκειται για την λευκή είτε για την μαύρη εκδοχή της, είναι ξεκάθαρο πως η χρήση της εκφράζει μια σκοτεινή μορφή δυνάμεων που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική κι επικίνδυνη, ή και σωτήρια ακόμα, ανάλογα σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται.

Άλλο ένα στοιχείο που προσωπικά ξεχώρισα στην ιστορία αυτή, είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται, αποδίδονται και εξελίσσονται οι σχέσεις των εμπλεκόμενων. Τα συναισθήματά μας για αυτούς είναι πολλές φορές αντικρουόμενα, κάτι που οφείλεται στο ότι αντιλαμβανόμαστε από που πηγάζουν οι αποφάσεις τους που καθορίζουν τις πράξεις τους, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε πάντα και απόλυτα μαζί τους. Και το σημαντικότερο, κάθε χαρακτήρας, ακόμα και οι δευτερεύοντες, έχουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας δυναμικά στις εξελίξεις . Τέλος, μπορεί να μην προσδιορίζεται ο τόπος και ο χρόνος στον οποίο λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα αυτά, όμως είναι ξεκάθαρο πως οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από την δική μας πραγματικότητα, με τις γυναίκες να έχουν τα ηνία της εξουσίας και την μεγαλύτερη δύναμη, κάτι που σε επίπεδο μάχης φύλων, είναι εξαιρετικό προς μελέτη και ανάλυση.

Η ιστορία αυτή, ουσιαστικά, χωρίζεται σε έξι μέρη, με το τελευταίο της να είναι και το καλύτερο όλων. Έχει δράση, αγωνία, περιπέτεια, ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις και ανατροπές, με την συγγραφέα να μας οδηγεί στην απόλυτη κορύφωση, για να μας αφήσει τελικά στην κόψη του ξυραφιού, με την καρδιά μας να χτυπά γρήγορα, όλο αγωνία, παρακαλώντας για το επόμενο βιβλίο που -δυστυχώς- πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμα ή, τουλάχιστον, ελπίζω να είναι λίγος. Συνοπτικά, λοιπόν, το "Half Bad" είναι ένα μυθιστόρημα φανταστικής λογοτεχνίας που αν και βασίζεται πάνω σε κάποιες θεμελιώδεις ιδέες του είδους, έχει δικιά του ταυτότητα. Μπορεί σε ορισμένα σημεία η ροή της αφήγησης να χάνει κάτι από την δυναμικότητά της, αυτό όμως δεν μειώνει το ενδιαφέρον που έχει συνολικά, ή και την αξία του, σε καμία περίπτωση. Αν είστε fans του είδους, αναμφίβολα θα λατρέψετε την σκοτεινή αυτή ιστορία, που την συστήνω ανεπιφύλακτα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sally Green
Μεταφραστής: Μπανιά Χρύσα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-14-2877-2