"Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Μελέτες ιστορίας και μνήμης" της Rena Molho

Πριν από τον B΄ Παγκόσµιο πόλεµο ζούσαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 79.000 Εβραίοι σε 31 κοινότητες, που ως τότε λειτουργούσαν από τα αρχαία χρόνια σε όλα σχεδόν τα αστικά κέντρα της χώρας. Μετά το Ολοκαύτωµα το 87% των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκε και στη χώρα απέµειναν λιγότερα από 5.000 άτοµα, που σήµερα είναι µέλη των οκτώ εβραϊκών κοινοτήτων που διασώθηκαν. Στο βιβλίο εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους ο αφανισµός των Ελλήνων Εβραίων εξοβελίστηκε από την εθνική µνήµη και ιστορία. Διερευνώνται η στάση της πολιτείας απέναντί τους, καθώς και οι διάφοροι ρόλοι που υιοθέτησαν οι συµπολίτες τους κατά την Κατοχή, αλλά και κατά την Απελευθέρωση. Ανατρέπονται πολλοί από τους µύθους της δηµόσιας ιστορίας, που επί δεκαετίες υποστήριζε ότι όλοι οι Χριστιανοί βοήθησαν σύσσωµοι τους Εβραίους και ότι, εκτός από τους ναζί, οι µόνοι που έφταιγαν γι’ αυτό το ατιµώρητοέγκληµα ήταν τα ίδια τα θύµατα και οι ηγέτες τους. Όλα τα παραπάνω τεκµηριώνονται µε την παρουσίαση δηµοσιευµένων και αρχειακών πηγών ιστορίας, προφορικής ιστορίας και µνήµης. Ορισµένες από τις πηγές αυτές σχολιάζονται αναλυτικά. Άλλες, όπως η αλληλογραφία των ιθυνόντων αλλά και η νοµοθεσία του ελληνικού κράτους, που επιβεβαιώνουν την εκµετάλλευση και τη λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών, δηµοσιεύονται αυτούσιες σε δύο παραρτήµατα στο τέλος του βιβλίου.

"Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα" του Μενέλαου Λουντέμη 

Λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ένα αεροπλάνο απογειώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ευρώπη. Καθένας εκεί μέσα κουβαλά μαζί του την ιστορία του, συνυφασμένη –χωρίς να το ξέρει– με αυτήν του διπλανού του. Πέντε ζωές ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας όπως το νήμα απ’ το κουβάρι: ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Εβραίων που κυνηγήθηκαν και έχασαν τα παιδιά τους στα γερμανικά στρατόπεδα· ένας Γερμανός ναζιστής που σκόρπισε χωρίς τύψεις τον θάνατο και τον τρόμο· μια όμορφη Ιταλίδα που ερωτεύτηκε, αλλά τελικά βίωσε τη ματαίωση· ένας Αμερικανός στρατιώτης που γυρνώντας από τον Πόλεμο της Κορέας έχασε τη μνήμη του, αλλά και την ψυχή του· κι ένας νεαρός Έλληνας λοστρόμος που πολέμησε με γενναιότητα. Όλοι αυτοί –και άλλοι, θύματα και θύτες– θα βρεθούν να πετούν πάνω απ’ τη θάλασσα, μέσα σ' ένα αεροπλάνο που από στιγμή σε στιγμή θα πέσει...
Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα…
Οι ήρωες του βιβλίου, τύποι καθημερινοί, με αγνά ιδανικά, οι οποίοι ξεχειλίζουν από ανθρωπιά κι αγάπη, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη βία, το μίσος και το έγκλημα. Η πορεία τους μοιάζει με μια αέναη θυσία στον βωμό της ελευθερίας των λαών και της αγάπης.

"Η Αϊσέ πάει διακοπές" της Κωνσταντίας Σωτηρίου

«Είκοσι Ιουλίου, το θυµάσαι πολύ καλά, είχε γίνει η µεγάλη καταστροφή. Ξύπνησες το πρωί και ήταν η λεκάνη στη ρίζα της συκιάς σου γεµάτη µε σύκα ανοιγµένα. Με το νυχτικό βγήκες έξω τα χαράµατα, πήρες το φαράσι και τη σκούπα να τα µαζεύεις. Μάζευες, µάζευες και τελειωµό δεν είχαν. Τα συκαλάκια σου, σκεφτόσουν, τα µελένια σου τα σύκα και µαράζωνες τη συκιά. Και έλεγες τι θα τρώµε τώρα τον Αύγουστο που δεν θα είχες τα συκαλάκια τα γλυκά, τι θα τρώµε τον Αύγουστο που δεν θα έχουµε σύκα.
Αν δει το πλάσµαν τα σύκα να ψήννουνταιεποχήν που ’εν ένι του τζαιρού τους, σηµαίνει µεγάλον µαράζιν. Σηµαίνεικαβκάδες, καρκασαλλίκκιν, κακόν. Που τζείνα τα κακά που ’εν ηµπορεί να βάλει το σέριν του ούτε ο ίδιος ο Θεός. Τίποτε ’εν θα ηµπόρει να κάµει ο Πλάστης.
Έτσι σε βρήκε η γειτόνισσα το πρωί. Ήρθε καταχαρούµενη να σου πει τα νέα. Σωθήκαµε, σου φώναξε. Σωθήκαµε. Ήρθε η µάνα µας να µας σώσει. Ήρθε η Αϊσέ να κάνει εδώ διακοπές. “Τι κάνεις εκεί µε τα σύκα;” “Σκάσανε όλα” της είπες. “Ανοίγουνε τα συκαλάκια µου τον Ιούλιο, τα µελένια µου τα σύκα που ζηλεύει όλη η γειτονιά. Σκάνε και πέφτουνε στην αυλή. Δεν θα έχουµε σύκα να τρώµε τον Αύγουστο” είπες και βούρκωσες. Άφησες µετά τη γειτόνισσα στην αυλή και έτρεξες να ξυπνήσεις τον γιο σου. “Μάνα, τι γίνεται;” σου φώναξε. “Ήρθε” του είπες “η Αϊσέ να κάνει εδώ διακοπές. Και εµάς µας αρρώστησε η συκιά µας. Δεν θα έχουµε κάτι να την τρατάρουµε. Δεν θα µπορέσουµε τον Αύγουστο να τρώµε σύκα”.
Και άρχισες ύστερα να κλαις».

"Super brain: Πώς να αποδεσμεύσεις την εκρηκτική δύναμη του νου σου για να μεγιστοποιήσεις την υγεία, την ευτυχία και την πνευματική ευημερία σου" των Deepak Chopra & Rudolph Tanz

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εντελώς νέα και επαναστατική προσέγγιση του εγκεφάλου και μας δείχνει πώς μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτό το εκπληκτικό όργανό μας σαν μια πύλη που θα μας οδηγήσει στην υγεία, στην ευτυχία και στην πνευματική ανάπτυξη. Ο διάσημος συγγραφέας και γιατρός Ντίπακ Τσόπρα και o καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ρούντολφ Ε. Τάνζι ένωσαν τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους προκειμένου να εξερευνήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το ανεκμετάλλευτο δυναμικό του. Σε αντίθεση με τον «βασικό εγκέφαλο», που πραγματοποιεί τις καθημερινές λειτουργίες, ο Τσόπρα και ο Τάνζι μας δείχνουν πώς, με την αυξημένη αυτοσυνειδησία και τη συνειδητή πρόθεση του ατόμου, ο εγκέφαλος μπορεί να διδαχτεί να υπερβαίνει τα φαινομενικά του όρια.
Το βιβλίο καταρρίπτει τους πέντε πιο διαδεδομένους μύθους για τον εγκέφαλο, οι οποίοι περιορίζουν το δυναμικό του, και μας εξηγεί πώς μπορούμε:
- να χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλο αντί να τον αφήνουμε να μας χρησιμοποιεί
- να δημιουργήσουμε τον ιδεώδη τρόπο ζωής για έναν υγιή εγκέφαλο - να μειώσουμε τους κινδύνους της γήρανσης
- να προάγουμε την ευτυχία και την ευημερία μέσα από τη σύνδεση νους-σώμα
- να φτάσουμε στον φωτισμένο εγκέφαλο, την πύλη που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία και στη μακαριότητα
- να υπερβούμε τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που μας απειλούν, όπως είναι η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη, το άγχος και η παχυσαρκία.