Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Ρόμπερτ Κινκάιντ, πενήντα δύο χρονών, φωτογράφος, συνεργάτης στο Νάσιοναλ Τζεογκράφικ, άνθρωπος παράξενος, σχεδόν μυστικιστής, ταξιδευτής στις ασιατικές ερήμους, στους μακρινούς ποταμούς και στις αρχαίες πόλεις, απόλυτα αφοσιωμένος στο επάγγελμά του, δεν νιώθει να βρίσκεται σε αρμονία με την εποχή του.
Η Φραντσέσκα Τζόνσον, σαράντα πέντε χρονών, γυναίκα αγρότη, άλλοτε νυφούλα πολέμου από την Ιταλία, ζει τώρα σ' ένα αγρόκτημα της Αϊόβα, με θολές αναμνήσεις από τα όνειρα της κοριτσίστικης ηλικίας της. Είναι και οι δυο σχετικά ευχαριστημένοι από τη ζωή τους.
Όταν όμως ο Ρόμπερτ Κινκάιντ, μέσα στη ζέστη και τη σκόνη ενός καλοκαιριού της Αϊόβα, στρίβει το φορτηγάκι του στο δρομάκι του αγροκτήματός της για να ζητήσει πληροφορίες, ο κόσμος γυρίζει ανάποδα γι' αυτούς, οι ψευδαισθήσεις τους διαλύονται στη στιγμή και ζουν μαζί έναν έρωτα σπάνιας και συνταρακτικής ομορφιάς, από αυτούς που σφραγίζουν για πάντα μια ζωή...

Προσωπική άποψη:
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η ζωή σας είναι αυτή που πραγματικά ονειρευόσασταν κάποτε; Έχετε αναρωτηθεί αν γίνατε αυτοί που προοριζόσασταν να γίνετε, αν ζήσατε στα άκρα χωρίς να κάνετε εκπτώσεις και συμβιβασμούς; Έχετε αναρωτηθεί αν ρισκάρατε στ' αλήθεια, αν είχατε πράγματι την τόλμη να κυνηγήσετε το όνειρο, να βιώσετε το συναίσθημα σε κάθε του διάσταση κι έκταση, να ερωτευτείτε χωρίς λογική και να το ζήσετε χωρίς να σας νοιάζουν τα πως και τα γιατί; Έχετε αναρωτηθεί, άραγε, αν η ζωή σας είναι τόσο πλήρης, τόσο τέλεια, τόσο ιδανική, όσο θέλετε -ίσως- να πιστεύετε; Σε ακριβώς αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σε βάζει το βιβλίο του Robert James Waller, "Οι γέφυρες του Μάντισον", που αν και γράφτηκε το 1992, είναι σύγχρονο μέχρι και σήμερα.

Η Φραντζέσκα ζει μια απλή, καθημερινή, ήσυχη ζωή, στο αγρόκτημα που έχει μαζί με τον αγρότη σύζυγός της, κάπου στην Αϊόβα. Ο Ρόμπερτ, από την άλλη, είναι ένας πενηντάρης τυχοδιώκτης, που ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο τραβώντας φωτογραφίες, όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους, αλλά επειδή η δουλειά του είναι η ίδια του η ζωή. Μια σύμπτωση θα φέρει κοντά αυτούς τους δύο ανθρώπους που αν και φαινομενικά εκ δια μέτρου αντίθετοι, έχουν κάτι κοινό. Κάπου βαθιά μέσα τους υπάρχει μια μικρή αμφιβολία, το σαράκι της αγωνίας πως ίσως η ζωή τους να μην είναι τόσο ιδανική, και πως υπάρχουν πράγματα που έχασαν ή που, στην πορεία, ξέχασαν να ζήσουν γιατί παρασύρθηκαν από άλλες επιλογές. Και είναι εκείνη η στιγμή που θα αφήσουν τους εαυτούς τους να παρασυρθούν και να ζήσουν ένα όνειρο που θα τους σημαδέψει για πάντα.

Στον πυρήνα της, η ιστορία του Waller, είναι απλή και συνηθισμένη. Πολύ εύκολα, θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς ως μία ακόμα χαζοαισθηματική περιπέτεια που διακατέχεται από υπέρμετρο ρομαντισμό και από μία υπερβολή που δεν ταιριάζει στο προφίλ των χαρακτήρων της Φραντζέσκας και του Ρόμπερτ όμως, στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ναι, η ιστορία των δυο τους είναι αθεράπευτα ρομαντική και σαφέστατα δεν συμβαίνει κάθε μέρα γιατί δεν θα ήταν λογικό να συνέβαινε. Ναι, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στην πραγματική ζωή είναι μηδαμινές, όμως εκεί βρίσκεται η ουσία και η αξία της. Στην ύπαρξη των συμπτώσεων! Στην ύπαρξη των μικρών εκείνων στιγμών που έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις και που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, είναι αρκετές για να σε κάνουν να αναθεωρήσεις τη ζωή σου και να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Η αφήγηση της ιστορίας αυτής γίνεται μέσα από τα μάτια της Φραντζέσκας, η οποία έχει καταγράψει σε ένα τετράδιο την αλήθεια εκείνων των τεσσάρων ημερών που ήταν αρκετές για να ανατρέψουν τον κόσμο της και να την κάνουν να καταλάβει ποια είναι η ίδια και ποια είναι τα θέλω της, σε μια προσπάθεια -πιθανότατα- να διατηρήσει ζωντανό το όνειρο. Ο συγγραφέας, αν και άντρας, έχει προσεγγίσει με πολύ όμορφο, ευαίσθητο και ειλικρινή τρόπο την γυναικεία ψυχολογία, αποφεύγοντας περίτεχνα το να πέσει σε γλυκανάλατες συναισθηματικές παγίδες, κάτι που θα μπορούσε πολύ εύκολα να συμβεί. Αποτέλεσμα αυτού, να έχουμε ένα στρωτό κείμενο, ιδιαίτερα καλογραμμένο, βαθιά συναισθηματικό αλλά όχι μελό, η ροή του οποίου κυλάει όμορφα, γρήγορα, αβίαστα και μας παρασύρει σε κάθε σελίδα.

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που σε σημαδεύουν με τρόπους που ίσως και εσύ ο ίδιος να μην το περίμενες. "Οι γέφυρες του Μάντισον" είναι ένα από τα βιβλία αυτά, για μένα, τουλάχιστον. Είναι ένα βιβλίο έντονο, παθιασμένο, συγκινητικό, ανατρεπτικό με δεκάδες τρόπους μέσα στην κοινοτοπία του, ένα βιβλίο που σε προβληματίζει και σε αναγκάζει να δεις, όχι μόνο τον έρωτα και το πως τον βιώνεις, αλλά την ίδια τη ζωή, με άλλα μάτια. Ένα βιβλίο που σου κάνει κομμάτια την καρδιά και που όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα σου θυμίζει τον πόνο εκείνης της στιγμής που γυρίζεις την τελευταία σελίδα. Ναι, μερικές φορές, οι μεγάλες συγκινήσεις και οι πραγματικά αλησμόνητες στιγμές μπορούν να χωρέσουν σε λίγες σελίδες και μέσα σε αυτές να γεννηθούν συναισθήματα μεγάλα που ούτε καν το περίμενες.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Robert James Waller
Μεταφραστής: Κανδρή Έρη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 192
ISBN: 978-960-410-759-9