Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Νάντια είναι μια όμορφη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίζεται ξαφνικά και ταράζει τα νερά της νυχτερινής Αθήνας του '60.
Ο κόσμος τη λατρεύει, την αποθεώνει, όμως κανείς πραγματικά δεν ξέρει τίποτα για το παρελθόν της.
Ποια είναι στ’ αλήθεια;
Πίσω από τη μαγική παρουσία της κρύβεται μια τραγική διαδρομή, μεγάλα μυστικά, ανείπωτες αλήθειες κι ένας μεγάλος έρωτας, ένα πάθος χωρίς προηγούμενο.
Ποια είναι η σχέση της με τη Σμαράγδα, που για χρόνια περιπλανιέται στους δρόμους μιας χαμένης μνήμης κι ενός τραγικού παρελθόντος αναζητώντας την ταυτότητά της;
Τι ρόλο παίζει στη ζωή της η Ελμά, μια από τις πιο διάσημες ρεμπέτισσες του Πειραιά;
Ο Άλκης, ο Ζαννής και ο Μενέλαος είναι οι άντρες που κρατούν όλα τα κλειδιά για να ανοίξουν το παράθυρο της μνήμης και την πόρτα της ζωής της.
Από τον Πειραιά της δεκαετίας του '40 και του '50 στη λαϊκή Θεσσαλονίκη και στην αστική Αθήνα του '60.
Μια τραγική ιστορία και μια διαδρομή γεμάτη ανατροπές, αλλά κι ένας μεγάλος έρωτας που παλεύει για να βγει κερδισμένος μέσα από τη λύτρωση ενός πικρού παρελθόντος.

Προσωπική άποψη:
Η Άννα Γαλανού επέστρεφε φέτος με ένα βιβλίο που αν και αρχικά δεν κατάφερε να κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον μου, αποδείχτηκε κατά την ανάγνωσή του μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Όχι μόνο είχε ν' αφηγηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά και να μας συστήσει ακόμα πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες το δράμα της ζωής των οποίων μας ταξίδεψε σε αλλοτινές εποχές, αλλά και σε αλλοτινά συναισθήματα, ντυμένα με τα ρούχα της νοσταλγίας των εποχών εκείνων που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και είναι οι εποχές εκείνες που μέσα στις δυσκολίες τους γέννησαν τις πιο μεγάλες αλήθειες, τα πιο δυνατά πάθη, γαλούχησαν αγάπες και συνειδήσεις με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από εκείνον του σήμερα.

Η Νάντια είναι μια όμορφη και γοητευτική γυναίκα που προσελκύει τα βλέμματα, και μια λαϊκή τραγουδίστρια που την δεκαετία του '60 καταφέρνει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα της νύχτας, με τον κόσμο να την αποθεώνει και να την λατρεύει. Όμως, κανείς δεν ξέρει ποια είναι στην πραγματικότητα ή ποια σκοτεινά μυστικά κρύβει το παρελθόν της. Κανείς όταν ήταν παιδί βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της στα ερείπια του βομβαρδισμένου Πειραιά και υιοθετήθηκε από την Έλμα -που προσπαθούσε να γιατρέψει τις δικές της πληγές-, χωρίς να έχει καμία ανάμνηση της προηγούμενης ζωής της, ούτε πως παραπλανήθηκε από ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις που την έριξαν στο βούρκο και την ανάγκασαν να παλέψει να κρατηθεί στη ζωή αλλά και να μην ξεχάσει ποια είναι για να μπορέσει να παλέψει, να ξεφύγει, να ζήσει πάλι από την αρχή, να ερωτευτεί, να αγαπήσει, να πάρει εκδίκηση.

Τόσο το θέμα του βιβλίου όσο και η εποχή στην οποία τοποθετείται η ιστορία της κυρίας Γαλανού, θα μπορούσαν να αποδειχτούν μεγάλες παγίδες για την ίδια. Δεδομένου ότι ταξιδεύουμε στις δεκαετίες του '40, του '50 και του '60, η γνώση που έχουμε -πέραν της ιστορικής- σχετικά με την απλή καθημερινότητα που βίωναν τότε οι άνθρωποι είναι σαφέστατη περιορισμένη και για να την αποτυπώσει κανείς ρεαλιστικά, δεν θα μπορούσε απλά να βασιστεί σε εικασίες. Αν ήθελε το τελικό αποτέλεσμα να έχει την ανάλογη ποιότητα και αληθοφάνεια, θα έπρεπε να κάνει μια κάποια σχετική έρευνα έτσι ώστε να έχει μια εικόνα που να ανταποκρίνεται στις ξεχασμένες αλήθειες του τότε και να τις παντρέψει με την μυθοπλασία του, και όχι να ξεκινήσει να πλάθει έναν κόσμο από το μηδέν. Μπορεί το "Σμαράγδι στη βροχή" να μην είναι ιστορικό μυθιστόρημα, το χρονικό και ιστορικό του πλαίσιο, όμως, προσδίδουν κάποια στοιχεία αυτού του είδους στην ταυτότητά του και η συγγραφέας όχι μόνο το γνώριζε πολύ καλά αυτό, αλλά φρόντισε να το σεβαστεί και να το αξιοποιήσει προς όφελός της.

Νομίζω πως το μεγάλο ατού του βιβλίο αυτού, και κατ' επέκτασιν της ίδιας της ιστορίας που αυτό αφηγείται, είναι οι πρωταγωνιστές του. Μικροί ήρωες της καθημερινότητας που παλεύουν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες που πολλές φορές του οδηγούν στα όρια της εξαθλίωσης, όχι μόνο βιωτικής, αλλά και συναισθηματικής. Άνθρωποι διαφορετικών κοινωνικών τάξεων που αναδεικνύουν την διαφορετικότητα των κοινωνικών στρωμάτων μιας εποχής που αν και έφερνε τους μεν στον δρόμο των δε, δεν τους επέτρεπε -όχι πάντα, τουλάχιστον- να ζουν όπως όριζε η καρδιά τους και η συνείδησή τους, επηρεασμένοι από κατάλοιπα που κάποιοι άλλοι φύτεψαν μέσα τους. Κι όμως, ανάμεσά τους, υπάρχουν κι εκείνοι που τολμούν να ονειρεύονται και να διεκδικούν, που ακόμα κι αν πέφτουν κάτω και πληγώνονται, βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να ξεκινήσουν και πάλι από το μηδέν. Άνθρωποι που πρόδωσαν και προδόθηκαν. Άνθρωποι που αγάπησαν και μου μίσησαν. Άνθρωποι που δείλιασαν και που τόλμησαν.

Ένα οδοιπορικό μέσα στο χρόνο, ένα ταξίδι σε ποικίλους τόπους κι εποχές που η κάθε μία κρύβει τις δικές της αλήθειες και τα δικά της μυστικά. Ένα μυθιστόρημα με παραστατική, ζωντανή αφήγηση που αποφεύγει επιδέξια να γίνει φλύαρη. Μία ιστορία πλημμυρισμένη από συναισθήματα που δεν οδηγούν ούτε για μια στιγμή σε φτηνούς μελοδραματιμσούς που αποσκοπούν στο να προκαλέσουν την συγκίνηση του αναγνώστη. Ένα αφήγημα που θυμίζει κάτι από παλιό σινεμά, με πηγαίο ρομαντικό, γλώσσα πότε ωμή και ρεαλιστική και πότε διακρινόμενη από ένα διακριτικό λυρισμό. Ένα βιβλίο η ιστορία του οποίου ρέει σαν καθάριο νερό και αγγίζει την ψυχή σου, και όπου μέσα από πόνο, δυσκολίες, κακουχίες, μιλάει για την αλήθεια της ζωής και της καρδιάς, οδηγώντας σε ένα λυτρωτικό φινάλε που η μοίρα ξεπληρώνει αυτά που πρέπει και όπου ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γαλανού Άννα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 536
ISBN: 978-960-364-886-4