Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τα αδέλφια Μοντγκόμερι έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Μπούνσμπουρο τόσο με τις ερωτικές τους περιπέτειες όσο και με την ανακαίνιση του οικογενειακού πανδοχείου στο κέντρο της αμερικάνικης κωμόπολης. Ο Μπέκετ και ο Όουεν βρήκαν την αληθινή αγάπη στην πορεία, αλλά τι θα γίνει με τον τρίτο αδελφό;
O Ράιντερ είναι ο πιο εσωστρεφής και ο πιο δυσερμήνευτος από τους Μοντγκόμερι. Αποπνέει ένα μυστήριο και μια γοητεία στην οποία καμία γυναίκα δεν μπορεί να αντισταθεί, εκτός ίσως από τη Χόουπ, την ξενοδόχο που διευθύνει το Πανδοχείο Μπούνσμπορο. Μεταξύ τους υπάρχει μια υπόγεια ένταση που θα εκδηλωθεί με ένα πρωτοχρονιάτικο φιλί.
Τι θα συμβεί όμως όταν ένα πρόσωπο από το παρελθόν της Χόουπ έρθει να τη βρει στο Μπούνσμπουρο; Ποιος θα σταθεί στο πλευρό της; Τώρα που το τέλειο προσωπείο της έχει διαρραγεί, ο Ράιντερ συνειδητοποιεί ότι η Χόουπ είναι η τέλεια γυναίκα γι’ αυτόν.

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η ώρα, λοιπόν, να μιλήσουμε για το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς των ερωτικών περιπετειών των αδερφών Μοντγκόμερι που ακούει στον τίτλο "Η τέλεια γυναίκα" και που κατά πολλούς είναι το καλύτερο εκ των τριών. Συνήθως, στις τριλογίες, το τελευταίο βιβλίο τείνει να είναι και το πιο αδύναμο -τουλάχιστον, στις περιπτώσεις των erotica ή romance σειρών. Βέβαια, στην προκειμένη, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μια σειρά που πραγματεύεται μία συγκεκριμένη ιστορία, αλλά τις ιστορίες των αδερφών μιας συγκεκριμένης οικογένειας, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, επιτρέποντας την ύπαρξη μιας αφηγηματικής ανεξαρτησίας που τελικά βγαίνει σε καλό. Γιατί, πράγματι, "Η τέλεια γυναίκα", είναι το καλύτερο βιβλίο από το τρία.

Ο Ράιντερ είναι ο πιο εσωστρεφής και δύσκολος χαρακτήρας ανάμεσα στα αδέρφια Μοντγκόμερι. Παρ' όλα ταύτα, λίγες είναι οι γυναίκες που φαίνεται να μπορούν ν' αντισταθούν στη γοητεία του, ανάμεσά τους και η Χόουπ που είναι υπεύθυνη για την διεύθυνση του ξενοδοχείο τους οικογένειας. Η σχέση τους κρύβει μεγάλη ένταση που δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί με τρόπους που κανείς από τους δυο τους δεν φανταζόταν μέχρι πρόσφατα. Εκεί, όμως, που φαίνεται πως μια φλόγα έχει ανάψει και μια νέα αγάπη είναι έτοιμη να ανθίσει, ο πρώην της Χόουπ επιστρέφει στη ζωή της για να φέρει τα πάνω κάτω, κάτι που πλήττει την φαινομενικά τέλεια εικόνα της, όσο τα μυστικά της έρχονται στο φως, αλλά που κάνουν συνάμα τον Ράιντερ να συνειδητοποιήσει πως η γυναίκα αυτή είναι ιδανική για εκείνον και πως πρέπει να την κατακτήσει με κάθε τρόπο.

Ας το παραδεχτούμε... Ειδικά οι γυναίκες, έχουμε θέμα με τους εσωστρεφείς, μυστηριώδεις άντρες που μετράνε τα λόγια τους και που δεν διστάζουν να γίνουν καυστικοί και σαρκαστικοί, ειδικά απέναντι στη γυναίκα εκείνη που τους εξάπτει το ενδιαφέρον, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται αμέσως. Κάπως έτσι, γεννιούνται εκείνοι οι λογοτεχνικοί ήρωες που πρέπει να διανύσεις απόσταση για να τους ανακαλύψεις και κυρίως, που πρέπει να προσπαθήσεις για να τους κατακτήσεις, ίσως και να τους αλλάξεις. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, με τον Ράιντερ να ανοίγεται όλο και περισσότερο, και που χωρίς να χάνει την προσωπικότητά του ή να αλλοιώνει την εικόνα του, αλλάζει, όχι για να γίνει ο άντρας εκείνος που η Χόουπ μπορεί να αγαπήσει, αλλά για να παραμείνει ο άντρας που είναι επιτρέποντας, ωστόσο, στον εαυτό του να ζήσει αληθινά όλα εκείνα που πιθανότατα δεν τολμούσε ή δεν του είχε δοθεί η ευκαιρία μέχρι σήμερα.

Βέβαια, δεν είναι μόνο ο Ράιντερ που αλλάζει αλλά και η Χόουπ, με τον δικό της τρόπο. Όσο η ιστορία εξελίσσεται, συνειδητοποιεί πως δεν είναι το κορίτσι της πόλης που πρέπει αναγκαστικά να προσαρμοστεί σε μια νέα, μικρή πόλη, αλλά πως είναι μια δυνατή γυναίκα με προσωπικότητα που μπορεί να ζήσει όπως θέλει, όπου θέλει, χωρίς να υπάρχουν κανόνες για το τι πρέπει και τι όχι γιατί η ζωή, τελικά, δεν ακολουθεί κατευθυντήριες γραμμές, παρά μονάχα σε πηγαίνει εκεί που ορίζει η μοίρα σου. Κι εσύ, αρκεί να είσαι αρκετά πρόθυμη να αγκαλιάσεις το πεπρωμένο σου, να αποδεχθείς το είναι σου και να ζήσεις όπως ορίζει η καρδιά και η ψυχή σου γιατί αυτές, ακόμα κι αν λαθεύουν, σου επιτρέπουν να βιώνεις ολοκληρωτικά κι απόλυτα. Και όταν το άλλο σου μισό βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με εσένα, μόνο κάτι μεγάλο και δυνατό μπορεί να γεννηθεί.

Στο βιβλίο της αυτό, η Roberts, προσεγγίζει τον έρωτα αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα της σειράς, πράγμα που όχι απλά μας ευχαριστεί αναγνωστικά, αλλά βοηθάει και την ίδια τη ροή της ιστορίας να κυλήσει καλύτερα. Τα συναισθήματα φαντάζουν πιο αληθινά, πιο πηγαία, παίρνουν τον χρόνο τους να αναπτυχθούν και να εξελιχτούν και τίποτα δεν είναι βεβιασμένο αλλά αντίθετα, χτίζεται, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Από την άλλη, ίσως σε αυτό να συμβάλλουν  και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της που ως προσωπικότητες είναι πιο ενδιαφέρουσες και που το ψυχογράφημά τους εμβαθύνει περισσότερο στα θέλω και τα πρέπει τους, και που παρουσιάζεται σε εμάς με τρόπο σφιχτό και καλοδουλεμένο. Τέλος, έμφαση δεν δίνεται μονάχα στην ερωτική σχέση του ζευγαριού, αλλά και στις παράπλευρες φιλικές και οικογενειακές σχέσεις οι οποίες παίζουν τον δικό τους ρόλο στην πλοκή, ενώ μας θυμίζουν παράλληλα πως η ζωή δεν είναι μονάχα ο έρωτας και πως υπάρχουν και άλλες σχέσεις εξίσου δυνατές και σημαντικές που μας διαμορφώνουν και μας καθορίζουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nora Roberts
Μεταφραστής: Σπυριδογιαννάκη Σέβυ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-960-566-878-5