Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Ρας είχε ένα μυστικό που της διέλυσε τη ζωή.
Όλος ο κόσμος της έγινε σε μια στιγμή ένα μεγάλο ψέμα.
Η Μπλερ δεν μπορεί να πάψει να τον αγαπάει αλλά δεν έχει και τη δύναμη να τον συγχωρήσει.
Το μόνο που της απομένει είναι να επιστρέψει στο σπίτι της και να προσπαθήσει να φτιάξει ξανά τη ζωή της. Αλλά σύντομα η μοίρα θα της ανατρέψει με απόλυτο τρόπο κάθε σχέδιο...
Τι κάνεις όταν αυτός που δεν μπορείς να εμπιστευτείς είναι ο μόνος που μπορεί και δικαιούται να σε στηρίξει;
Κρύβεσαι, ψεύδεσαι, εξαφανίζεσαι και προσεύχεσαι να μη βγουν στο φως οι αμαρτίες σου...
Μια εκρηκτική και απρόβλεπτη ιστορία που θα σας στείλει από τα βαθιά...στα ουράνια!

Προσωπική άποψη:
Πιστεύω πως η Μπλερ και ο Ρας δεν χρειάζονται συστάσεις. Με την πρώτη τους κιόλας εμφάνιση, στο βιβλίο "Στα βαθιά" των εκδόσεων Παπαδόπουλος, κατάφεραν να κλέψουν τις καρδιές μας και να μας κάνουν να ερωτευθούμε κι εμείς μαζί τους, με την παθιασμένη ιστορία τους που έκρυβε μυστικά που ανέτρεψαν τα πάντα να μας ταρακουνά συθέμελα. Η πρόσκαιρη ευτυχία τους δεν μπόρεσε να αντέξει, και κάτω από το βάρος της αλήθειας έσπασε και διαλύθηκε σε χιλιάδες κομμάτια που δεν μπορούν να μπουν και πάλι στη σωστή τους θέση. Ή μήπως όχι; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο έρχεται να δώσει απάντηση το δεύτερο μέρος της σειράς, "Στα ουράνια", που διατηρώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που μας έκαναν να αγαπήσουμε το πρωτάκι της Glines στη σειρά "Rosemary Beach", κλέβει την καρδιά μας για ακόμα μία φορά.

Η Μπλερ και ο Ρας δεν είναι πλέον μαζί, έπειτα από έναν εντυπωσιακό χωρισμό που τσάκισε και τους δυο, με την πρώτη να έχει επιστρέψει στην πόλη όπου μεγάλωσε ψάχνοντας τρόπους να συνεχίσει τη ζωή της, και τον δεύτερο να έχει επιστρέψει στο σπίτι του στην παραλία προσπαθώντας να μαζέψει τα κομμάτια του και ελπίζοντας πως η Μπλερ θα επιστρέψει σε εκείνον. Υποφέρουν ο ένας μακριά από τον άλλον, όμως η Μπλερ δεν έχει τη δύναμη να συγχωρήσει τον Ρας -πολύ περισσότερο, δεν ξέρει αν μπορεί να συνεχίσει να είναι μαζί του γνωρίζοντας πλέον μια αλήθεια που είναι βαριά για την συνείδηση και την ψυχή της- ενώ εκείνος είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να την πείσει πως όλα όσα συνέβησαν δεν έχουν καμία σημασία, παρά μονάχα το να είναι αυτοί οι δύο μαζί. Κι εκεί, μια νέα αλήθεια κάνει την εμφάνισή της και η πραγματικότητα των δυο τους θα αλλάξει για πάντα, με εκείνους να καλούνται να πάρουν αποφάσεις ζωής.

Αυτό που με εντυπωσιάζει πάντα σε βιβλία σαν της Glines είναι το πως καταφέρνουν οι Αμερικάνοι συγγραφείς της νεανικής ρομαντικής λογοτεχνίας, να αφηγηθούν μια τόσο πλούσια και γεμάτη ιστορία μέσα σε τόσο λίγες σελίδες, αφήνοντας τον αναγνώστη με ένα αίσθημα πληρότητας όταν αυτός γυρίζει την τελευταία σελίδα. Είναι κάτι στο οποίο αξίζει να δοθούν εύσημα, κυρίως επειδή μέσα σε μια τόσο περιορισμένη έκταση κειμένου καταφέρνει, εκτός από μια ολοκληρωμένη ιστορία, να μας προσφέρει ήρωες με ολοκληρωμένες προσωπικότητες και καλά αναπτυγμένα ψυχογραφήματα, δύο στοιχεία που μας επιτρέπουν όχι μόνο να εμβαθύνουμε στο πως σκέφτονται και νιώθουν, αλλά και να παρακολουθήσουμε παράλληλα την εξέλιξή τους μέσα από τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες που η ζωή στέλνει στο δρόμο τους, καλώντας τους να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον τους, αλλά και την ίδια τους την ύπαρξη ως μοναδικές οντότητες. Κάτι που δεν ισχύει μόνο για τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές αλλά και για τους δεύτερους ήρωες που όμως, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, είναι σημαντικός και αφήνει το δικό του στίγμα.

Τέλος, νομίζω πως υπάρχει ένα πάρα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο που συμβάλλει στην επιτυχία του βιβλίου -όσον αφορά τη χώρα μας- και στο οποίο δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή, ούτε έχει τονιστεί η σημαντικότητά του. Επειδή έχω διαβάσει το πρωτότυπο κείμενο, γνωρίζω πολύ καλά την γλώσσα που χρησιμοποιεί η Glines. Μια γλώσσα ωμή, ρεαλιστική, σύγχρονη, και πλημμυρισμένη την ίδια στιγμή από ιδιωματισμούς και εκφράσεις που στα ελληνικά όχι μόνο δεν χρησιμοποιούμε, αλλά που αν μεταφραστούν αυτολεξεί δεν θα έχουν κανένα απολύτως νόημα. Και μπορεί ένα τέτοιο κείμενο, στην πρωτότυπη μορφή του, να ικανοποιήσει έναν φανατικό αναγνώστη της σύγχρονης νεανικής ρομαντικής λογοτεχνίας, όμως στην μεταφρασμένη του μορφή δεν είναι πάντα εύκολο. Αυτό, λοιπόν, είναι που πετυχαίνει η Νίκη Προδρομίδου, σεβόμενη μεν το αρχικό υλικό, προσαρμόζοντάς το δε -ιδανικά- στα δικά μας μέτρα και σταθμά, χωρίς οι χαρακτήρες και η ταυτότητα του ίδιου του κειμένου να αλλοιώνονται στο ελάχιστο.

Εν κατακλείδι, το "Στα ουράνια" είναι ένα βιβλίο που έχει τα πάντα. Έντονα πάθη, δυνατά συναισθήματα -είτε αυτά είναι θετικά, είτε αρνητικά-, μυστικά, ψέματα και αλήθειες που μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι συνειδήσεων που όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου ανατρέπουν τα δεδομένα και ταράσσουν τις ισορροπίες για ακόμα μία φορά, δύο πρωταγωνιστές βγαλμένοι μέσα από τη ζωή με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε. Τολμηρό εκεί που χρειάζεται, τρυφερό όπου πρέπει, σύγχρονο και ρεαλιστικό γεμάτο ένταση και εκπλήξεις που δεν σταματάνε ποτέ να έρχονται, αλλά και με τις ανασφάλειες και τους προβληματισμούς του Ρας και της Μπλερ να μας βγάζουν έξω από τα ρούχα μας κάνοντάς μας να ευχόμαστε να μπορούσαμε να μπούμε στις σελίδες του βιβλίου και να τους ταρακουνήσουμε για να έρθουν στα συγκαλά τους, το δεύτερο μέρος της σειράς μας ταξιδεύει και πάλι στην παραλία του Ρόζμαρι και ένα ακόμα κομμάτι της καρδιάς μένει κάπου εκεί.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Abbi Glines
Μεταφραστής: Προδρόμου Νίκη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 280
ISBN: 978-960-569-332-9