"Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας" της Σόφης Θεοδωρίδου

Απρίλης 1961. Τη μέρα που ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης ταξιδεύει στο Διάστημα, σε μια μικρή ελληνική πόλη ένας άντρας μπαίνει για λίγο στη θέση του Θεού, ορίζοντας τη μοίρα τριών νεαρών πλασμάτων.
Την Κλέα θα υποδεχθεί ένα αρχοντόσπιτο, όπου ο στρατηγός παππούς της αναπολεί παρελθοντικές δόξες, ενώ ο πατέρας της έχει εγκαταλείψει τον μεγάλο του έρωτα για να κατακτήσει πλούτη και κάστες εξουσίας· τη Μελισσάνθη ένα μεσοαστικό σπιτικό πάνω από μια ταβέρνα, στο οποίο η μάνα της, η ωραία Μυρσίνη, ενοχοποιείται για νεανικά σφάλματα από τον σύζυγό της· τη Λόλα, τέλος, θα καλοδεχτεί ένα φτωχόσπιτο, μες στο οποίο στοιβάζονται μεταξύ άλλων μια ιδιόρρυθμη γιαγιά κι ένας ρομαντικός πραματευτής, που αγωνίζεται να συμπορευθεί με τα δεδομένα των καιρών, καθώς η χώρα αλλάζει.
Παρά τις ταξικές διαφορές τους, οι τρεις κοπέλες μεγαλώνοντας θα δεθούν με δεσμά αδελφικής φιλίας, ανακαλύπτοντας όλες στο φτωχόσπιτο του συνοικισμού την οικογενειακή θαλπωρή που απουσιάζει από τα άλλα δύο. Ώσπου, στο κατώφλι της ενήλικης ζωής τους πια, μυστικά και ψέματα κι αμαρτωλά πάθη του παρελθόντος θ’ αρχίσουν ν’ αποκαλύπτονται, βαφτίζοντας μια δυνατή αγάπη ανόσια και ξεκινώντας τον χορό των αποχωρισμών.
Αποκομμένες πλέον μεταξύ τους αλλά κι απ’ τη γενέθλια πόλη, ρίχνονται στη χοάνη της πρωτεύουσας και στο κυνήγι χιμαιρικών ονείρων. Μα, καθώς ο καιρός κυλά κι οι ψευδαισθήσεις της νιότης χάνονται, θα διαπιστώσουν πως ελάχιστα μοιάζουν τελικά με ό,τι είχαν ονειρευτεί στα χρόνια της αθωότητάς τους…

"Σε ακανόνιστο ρεύμα" της Έφης Βενιανάκη

Ξημέρωμα μιας Κυριακής του Μαρτίου, 2007. Δύο άγνωστες γυναίκες συναντούνται με την έκλειψης της σελήνης. Η Ανθή, πρώτη χορεύτρια, και η Μαρία, μαθήτρια λυκείου, που προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Τι κοινό έχουν αυτές οι γυναίκες; Γιατί συνομιλούν επί μήνες σ’ ένα δωμάτιο νοσοκομείου;
Ξεδιπλώνοντας το παρελθόν τους, υφαίνουν λίγο λίγο τον ιστό που τις δένει με μυστικά και ψέματα, έρωτα και τρέλα, ζωή και απώλεια. Ποια θα καταφέρει να επιβιώσει σ’ αυτό τον άνισο αγώνα;
Το χρονικό μιας αυτοχειρίας όπου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

"Οι εξαφανισμένοι" της Caroline Eriksson

Εκεί όπου κανένας και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται…
Ένα ειδυλλιακό απόγευμα του καλοκαιριού, η Γκρέτα, ο Άλεξ και η τετράχρονη Σμίλα πηγαίνουν με βάρκα από το εξοχικό τους στο νησάκι στο κέντρο της μυθικής λίμνης Μάραν. Η Γκρέτα μένει πίσω στη βάρκα όσο ο άντρας και το κοριτσάκι βγαίνουν να εξερευνήσουν.
Οι ώρες περνούν, αλλά ο Άλεξ και η Σμίλα δεν επιστρέφουν. Μπερδεμένη, η Γκρέτα βγαίνει στην ακτή, σίγουρη ότι θα τους βρει να παίζουν κάποιο παιχνίδι. Τους φωνάζει και τους ψάχνει σε όλο το νησί, αλλά δε βρίσκει ίχνος τους. Έχουν εξαφανιστεί. Σαν να άνοιξε η γη και να τους κατάπιε.
Η μυστηριώδης εξαφάνιση και οι πυρετώδεις έρευνες βυθίζουν την Γκρέτα σε μιαν άβυσσο σύγχυσης και αβεβαιότητας. Μήπως αληθεύουν τελικά οι θρύλοι περί σκοτεινών μυθικών δυνάμεων της λίμνης Μάραν; Ποιο ήταν το μυστηριώδες πρόσωπο που επισκέφθηκε το εξοχικό το βράδυ πριν από την εξαφάνιση; Και ποιος είναι ο ρόλος της Γκρέτα σε όλο αυτό; Συνδέεται άραγε η εξαφάνιση με αυτό που συνέβη χρόνια νωρίτερα, τη νύχτα που πέθανε ο πατέρας της Γκρέτα;
Και πού είναι τελικά ο Άλεξ και η Σμίλα;

"Εγκλήματα θεών" του Paul Johnston

Την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο, ο Ελληνοσκοτσέζος ντετέκτιβ Άλεξ Μαύρος δέχεται ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα. Και ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος σε μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις της καριέρας του, αφού προσλαμβάνεται από τη γυναίκα ενός από τους πλουσιότερους Έλληνες επιχειρηματίες για να βρει τη δεκατετράχρονη κόρη τους, χωρίς όμως ο σύζυγός της να το γνωρίζει αυτό. Αφότου εξαφανίστηκε η Λία Πούλου, πριν από τρεις μήνες, δεν έχει δώσει σημεία ζωής , ούτε κανείς έχει ζητήσει λύτρα για απαγωγή. Πώς θα μπορέσει ο Μαύρος να την εντοπίσει, με τη βοήθεια του ευέξαπτου φίλου του, του Χοντρού, αφού του έχει απαγορευθεί να κάνει οποιαδήποτε ερώτηση σε όσους τη γνώριζαν; Πόσω μάλλον όταν δεν είναι ο μοναδικός που την αναζητά...
Ο ντετέκτιβ Άλεξ Μαύρος σε μια υπόθεση που διεισδύει στα άδυτα των δωδεκαθεϊστών.

"Τέσσερα" της Veronica Roth

ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ
ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ
ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ
Δυο χρόνια πριν, η Τρις Πράιορ έκανε την επιλογή της, το ίδιο και ο δεκαεξάχρονος γιος του ηγέτη της φατρίας της Αυταπάρνησης. Η μεταφορά του Τομπάιας στους Ατρόμητους είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή. Εκεί δε θα τον αποκαλούν με το όνομα που του έδωσαν οι γονείς του. Εκεί δε θα αφήσει τον φόβο να τον μετατρέψει σ’ ένα δειλό παιδί.
Βαφτισμένος «Τέσσερα», ανακαλύπτει κατά τη μύησή του ότι θα πετύχει μεταξύ των Ατρομήτων και ότι πρέπει να διεκδικήσει τη θέση του στην ιεραρχία. Οι αποφάσεις του θα φέρουν στο φως μυστικά που θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον του.
Δυο χρόνια μετά, ο Τέσσερα αναλαμβάνει δράση, αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Η νέα πρώτη μυούμενη ίσως τα αλλάξει όλα αυτά. Μαζί της, ο τρόπος να κάνουν τον κόσμο τους πιο σωστό παίρνει σάρκα και οστά. Μαζί της, ίσως καταφέρει να γίνει και πάλι ο Τομπάιας.
Το τέταρτο βιβλίο στη σειρά Απόκλιση περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες από την οπτική του Τομπάιας, καθώς και τρεις συμπληρωματικές σκηνές που θα δώσουν στους φανατικούς αναγνώστες την ευκαιρία να διεισδύσουν για άλλη μια φορά στον συναρπαστικό κόσμο της Βερόνικα Ροθ.

"Η τέχνη της ευτυχισμένης ζωής" του Ραφαήλ Σανταντρέου

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ: να αγαπάς, να μαθαίνεις, να ανακαλύπτεις. Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις από τη στιγμή που θα ξεπεράσεις τους φόβους σου και θα μάθεις την τέχνη τού να μην είσαι δυστυχισμένος.
Ο Ραφαέλ Σανταντρέου αναλύει μια πρακτική μέθοδο, επιστημονικά αποδεδειγμένη, για να μας βοηθήσει να εξελι - χθούμε ως προσωπικότητες, με στόχο να γίνουμε πιο δυνατοί και ευτυχισμένοι.
Με ιστορίες και περιστατικά από την επαγγελματική και την προσωπική του ζωή, ο συγγραφέας μάς δείχνει πώς να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Αντί να νιώθουμε αγχωμένοι, δυστυχισμένοι ή συνεχώς εξοργισμένοι, μπορούμε να γίνουμε ήρεμοι, χαρούμενοι και αισιόδοξοι με τη βοήθεια ενός θεραπευτή ή διαβάζοντας αυτό το σημαντικό βιβλίο.
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΙΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

"Ο Ιάπωνας εραστής" της Isabel Allende

Το 1939, λίγο προτού εισβάλουν οι ναζί στην Πολωνία, οι γονείς της νεαρής Άλμα τη στέλνουν να ζήσει στην ασφάλεια της έπαυλης των θείων της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, κι ενώ τα βαριά σύννεφα του πολέμου έχουν τυλίξει για τα καλά την Ευρώπη, συναντά τον Ιτσιμέι, τον ήσυχο και ευγενικό γιο της οικογένειας του Ιάπωνα κηπουρού. Η σχέση τους ανθίζει σαν λουλούδι, αθέατη από τα μάτια όλων. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι δυο νέοι χωρίζουν, καθώς οι Ιάπωνες κηρύσσονται εχθροί από το αμερικανικό κράτος και στέλνονται σε στρατόπεδα.
Δεκαετίες αργότερα, η Ιρίνα, μια κοπέλα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το βαρύ παρελθόν της, συναντά την ηλικιωμένη πια Άλμα και τον εγγονό της Σεθ στο Σπίτι του Κορυδαλλού, ένα γηροκομείο διαφορετικό από τα άλλα. Η Ιρίνα και ο Σεθ γίνονται φίλοι και μάρτυρες της αποστολής μυστηριωδών δώρων και επιστολών στην Άλμα από έναν κρυφό αποστολέα.
Μέσα από ένα ταξίδι στις ηπείρους και στις γενιές, η Ιζαμπέλ Αλιέντε ξετυλίγει την ιστορία ενός κρυφού πάθους που άντεξε στον χρόνο και θέτει θέματα ταυτότητας, λύτρωσης, συμφιλίωσης. Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στη σταθερή αξία της ανθρώπινης αγάπης σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.