Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΕΣ;
Λίγοι κατάφεραν να επιζήσουν από τον πυρηνικό πόλεμο που ξεκλήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διεκδίκηση της εξουσίας, όμως, από τους Λάτιμερ και τους Γουέστφαλ χώρισε τη μικρή ομάδα σε δύο στρατόπεδα και προκάλεσε συγκρούσεις· οι δεύτεροι ηττήθηκαν. Πενήντα χρόνια αργότερα η ειρήνη διατηρείται με τους υποχρεωτικούς γάμους ανάμεσα στα κορίτσια της χαμένης πλευράς και τα αγόρια της νικήτριας.
Φέτος είναι η σειρά μου να παντρευτώ.
Με λένε Άιβι Γουέστφαλ και η αποστολή μου είναι απλή: να σκοτώσω τον γιο του προέδρου και μελλοντικό σύζυγό μου ώστε να πάρει η οικογένειά μου την εξουσία.
Όμως, ο Μπίσοπ Λάτιμερ είτε είναι πολύ ταλαντούχος ηθοποιός είτε απέχει από το σκληρό αγόρι για το οποίο με είχαν προειδοποιήσει οι δικοί μου. Μάλιστα, μπορεί να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που με καταλαβαίνει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγω από τη μοίρα μου.
Ο Μπίσοπ πρέπει να πεθάνει. Και εγώ είμαι αυτή που πρέπει να τον σκοτώσει…

Προσωπική άποψη:
Πριν από μερικά χρόνια, η λογοτεχνία του φανταστικού έκανε ένα μεγάλο "μπαμ" στη χώρα μας, αποκτώντας φανατικούς αναγνώστες. Το παρακλάδι που ξεχώρισε λίγο περισσότερο απ' όλα τ' άλλα, ήταν αυτό της δυστοπίας, ίσως γιατί το ζοφερό μέλλον που παρουσιαζόταν μέσα από τις ιστορίες αυτές, να αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα που ασυνείδητα βλέπουμε να έρχεται και αυτό μας τρομάζει και μας γοητεύει συνάμα. Οι κινηματογραφικές, μάλιστα, μεταφορές ορισμένων εξ' αυτών των βιβλίων, βοήθησαν ακόμα περισσότερο στη διάδοσή τους, στα κυκλώματα των μη μυημένων στο είδος, με αποτέλεσμα, η αγορά να γεμίσει από βιβλία που προσπαθούσαν να συναγωνιστούν το ένα το άλλο. Το πρόβλημα ήταν πως, από ένα σημείο και μετά, τα νέα βιβλία που έκαναν την εμφάνισή τους, στερούνταν όχι μόνο πρωτοτυπίας αλλά και συναισθήματος. Προσωπικά είχα αρχίσει ν' απογοητεύομαι και να μην δίνω εύκολα ευκαιρίες, μέχρι που έφτασε στα χέρια μου "Το βιβλίο της Άιβι", το οποίο και με εξέπληξε ευχάριστα.

Βρισκόμαστε αρκετά χρόνια στο μέλλον, στις Η.Π.Α., οι οποίες κι έχουν ξεκληριστεί εξαιτίας του πυρηνικού πολέμου. Οι επιζώντες χωρίστηκαν σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα διεκδικώντας την εξουσία, με αρχηγούς τους Λάτιμερ και Γουέστφαλ. Η δεύτερη ομάδα έχασε τη μάχη και αναγκάστηκε να δηλώσει την υποταγή της στην πρώτη, οδηγώντας σε μια εποχή νέου καθεστώτος και μιας φαινομενικής ειρήνης, η οποία και διατηρείται στο πέρασμα των χρόνων με υποχρεωτικούς γάμους ανάμεσα στα παιδιά -κυρίως των κοριτσιών- της χαμένης μεριάς με εκείνα των νικητών, που έχουν χρήμα, δύναμη και στην ουσία, τον πραγματικό έλεγχο της κατάστασης. Ένα από τα παιδιά των ηττημένων είναι και η Άιβι, κόρη του αρχηγού των Γουέστφαλ, η οποία και αναλαμβάνει μια αποστολή. Να σκοτώσει τον σύζυγό της, τον Μπίσοπ, γιο του Λάτιμερ, έτσι ώστε να ανατραπεί το καθεστώς. Και παρά που η Άιβι αναλαμβάνει το καθήκον αυτό εξαιτίας μιας σύμπτωσης, είναι αποφασισμένη να φέρει την αποστολή της εις πέρας. Όμως, όσο περισσότερο γνωρίζει τον Μπίσοπ, τόσο περισσότερο αμφιβάλλει, τόσο για τον εαυτό της όσο και για τον αγώνα τους.

Τα περισσότερα δυστοπικά μυθιστορήματα χαρακτηρίζονται από τη δράση τους. Η ιστορία της Άιβι, τουλάχιστον στο πρώτο σκέλος της, χαρακτηρίζεται από κάτι διαφορετικό. Την εσωτερικότητά της. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που καθιστά το κείμενο ως μια προσωπική εξομολόγηση, με τους προβληματισμούς της πρωταγωνίστριάς μας να παρουσιάζονται και να αναλύονται εκ βαθέων, πράγμα που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε και να δεθούμε μαζί της, αλλά και να βιώσουμε σε βάθος το προσωπικό της δράμα. Η αποστολή που έχει αναλάβει, την οδηγεί σε μια συνεχή σύγκρουση ανάμεσα σε όλα όσα έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα και σε όλα όσα γνωρίζει στην πορεία. Ανάμεσα στο ποια προορίζεται να γίνει και στο ποια θέλει η ίδια να γίνει. Ανάμεσα στο καθήκον που της έχει κληροδοτήσει η γενιά της και ανάμεσα στα προσωπικά της θέλω που επηρεάζονται από τα συναισθήματά της, που κάθε μέρα γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα.

Γρήγορος αφηγηματικός ρυθμός, αποφυγή ανάλυσης λεπτομερειών που θα μπορούσαν να κουράσουν, με την ουσία της ιστορίας να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο, αναλύοντάς την σε πολλαπλά επίπεδα χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ταυτότητά της. Μια ιστορία που εστιάζει περισσότερο στους χαρακτήρες της και στον εσωτερικό κόσμο αυτών, στα θέλω και στα πιστεύω τους, που βρίσκονται σε μια συνεχή, ατέρμονη μάχη, με τον νικητή να είναι αμφίβολος, αφού η μάχη ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει, είναι από τις πιο αρχαίες σε αυτόν τον κόσμο, και θα συνεχίσει να είναι μέχρι αυτός να φτάσει στο τέλος του. Μπορεί η δράση να είναι περιορισμένη, όχι όμως και η αγωνία, που ανεβάζει τους παλμούς του αναγνώστη, ο οποίος περιμένει με λαχτάρα να ανακαλύψει τι τον περιμένει στην επόμενη στροφή, αλλά και ποιες θα είναι οι αποφάσεις εκείνες που θα καθορίσουν το μέλλον.

Επί της ουσίας, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα, με φόντο ένα μέλλον που προσπαθεί να συνέλθει από την καταστροφή που την έπληξε κάποιες δεκαετίες νωρίτερα, με τις δύο αντίπαλες πλευρές να υπερασπίζονται τα πιστεύω τους. Είναι όμως αυτά καθαρά; Ακόμα και οι επαναστάτες που καταστρώνουν σχέδια στις σκιές, με την δικαιολογία ότι δρουν για το κοινό καλό, έχουν αγαθές προθέσεις, ή μήπως το παιχνίδι της εξουσίας έχει διαβρώσει την αλήθεια τους; Και η Άιβι, τι ρόλο θα παίξει τελικά στην εξέλιξή του; Θα μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της, ή η προσωπική της ηθική θα έρθει σε κόντρα με τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσε; Ένα ταξίδι αυτογνωσίας που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, και που δεν μπορεί παρά να κερδίσει τους φανατικούς αναγνώστες του είδους, προσφέροντάς τους κάτι που από καιρό είχαν χάσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Amy Engel
Μεταφραστής: Καπνίση Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-618-01-1146-0