Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πριν από πέντε χρόνια έχασε την όρασή της.
Νόμιζε ότι ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής της.
Έκανε λάθος.
Η χειρότερη μέρα της ζωής της είναι σήμερα.
Όλα ξεκινούν στη Βαρκελώνη… Κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης λύτρων, οι πράκτορες της πλέον μυστικής επίλεκτης ομάδας της γερμανικής Αστυνομίας η Τζένι Άαρον και ο Νίκο Κβιστ εμπλέκονται σε μια φονική ανταλλαγή πυροβολισμών. Η Τζένι αφήνει τον συνάδελφο και αγαπημένο της Νίκο βαριά τραυματισμένο και εγκαταλείπει τη σκηνή του εγκλήματος, έχοντας και η ίδια πληγωθεί από σφαίρα.
Πέντε χρόνια μετά…
Η τυφλή πρώην πράκτορας Τζένι Άαρον ταξιδεύει στο Βερολίνο γιατί οι παλιοί της συνάδελφοι χρειάζονται τη βοήθειά της. Ο Ράινχολντ Μπένις, που εκτίει ισόβια κάθειρξη για μια σειρά από φόνους, στη φυλάκιση του οποίου είχε συμβάλει η Άαρον πολύ καιρό πριν, δολοφόνησε μια ψυχολόγο στη φυλακή. Η Τζένι αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση και να αντιμετωπίσει το παρελθόν της. Ο Μπένις όμως είναι μόνο η αρχή. Όταν, λίγο αργότερα, μια ολόκληρη τάξη μαθητών πέφτει θύμα απαγωγής στο Βερολίνο, η γυναίκα συνειδητοποιεί ότι η ζωή της ως τώρα δεν ήταν παρά προετοιμασία για τις επόμενες τριάντα έξι ώρες. Και πρέπει να δώσει μάχη γι’ αυτήν – όπως ποτέ πριν.

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, πιστές στην παράδοσή τους στο αστυνομικό μυθιστόρημα, ενισχύουν όλο και περισσότερο τα βιβλία νουάρ αισθητικής του είδους, προσθέτοντας συνεχώς νέους τίτλους στο ενεργητικό τους. Ένας από τους πιο πρόσφατους είναι και του "Μια για πάντα" του Γερμανού Andreas Pfluger, το οποίο αποτελεί και το καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία του που διάβασα τελευταία. Αν και δεν έχω μεγάλη επαφή με την λογοτεχνία της χώρας, ο Pfluger έχει γράψει ένα βιβλίο που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλα κλασσικά μυθιστορήματα του είδους, και είμαι βέβαιη πως στο μέλλον θα μας προσφέρει ακόμα πιο δυνατές στιγμές. Στην προκειμένη, έχει δημιουργήσει μια ιστορία καθόλα σύγχρονη η οποία, όμως, την ίδια στιγμή, διαθέτει έναν παλαιικής αισθητικής πυρήνα, στοιχεία που συνθέτουν ένα εντυπωσιακό κι εκρηκτικό κράμα.

Η ιστορία μας ξεκινάει στην Βαρκελώνη όπου οι Τζένι Άαρον και Νίκο Κβιστ, κατά την διάρκεια μιας παράδοσης λύτρων, βρίσκονται εν μέσω μιας ανταλλαγής πυρών που έχει ως αποτέλεσμα και οι δυο τους να τραυματιστούν πολύ σοβαρά. Πέντε χρόνια αργότερα, ανακαλύπτουμε πως η Τζένι έχει καταφέρει να επιζήσει, παρά τον πυροβολισμό που είχε δεχτεί στο κεφάλι της, όμως, αν και δεν έχασε τη ζωή της, έχασε κάτι άλλο πολύτιμο και αυτό δεν είναι άλλο από την όρασή της. Τώρα ταξιδεύει στο Βερολίνο, προκειμένου να βοηθήσει τους συναδέλφους της, αναλαμβάνοντας την υπόθεση του Ράινχολντ Μπένις, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη εξαιτίας μιας σειράς φόνων, στη σύλληψη του οποίου είχε συμβάλλει και η ίδια. Η απόφασή της αυτή θα την φέρει αντιμέτωπη με το παρελθόν της αλλά και θα οδηγήσει σε μια σειρά εσωτερικών συγκρούσεων, την ίδια ώρα που μια σειρά ανατρεπτικών εξελίξεων θα φέρουν στο δρόμο της την πιο δύσκολη υπόθεση που έχει αναλάβει ποτέ της.

Το "Μια για πάντα" είναι ένα βιβλίο με έντονη κινηματογραφική αφήγηση που διαθέτει μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη, ακόμα και στις λεπτομέρειές της, πρόζα. Αυτό αφορά τόσο την αισθητική της, και το πως αυτή περνάει στον αναγνώστη, όσο και τη δομή και την εξέλιξή της μέσω της αφήγησης. Με γλώσσα ωμή και ρεαλιστική, αποτυπώνει την πραγματικότητα της ιστορίας με τρόπο άκρως παραστατικό, ίσως και σκληρό κάποιες φορές, όμως αυτά τα στοιχεία είναι που εντείνουν την δυναμική της αφήγησης ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, το κείμενο, στο σύνολό του, διακρίνεται για τις έντονες δόσεις ειρωνείας και σαρκασμού που εμπεριέχει, οι οποίες λειτουργούν σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Το ένα εξ' αυτών έχει να κάνει με μια ισορροπημένη κωμικότητα που δίνει στο κείμενο μια άλλη διάθεση, μόνο, όμως, όπου πραγματικά χρειάζεται, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές. Το άλλο έχει να κάνει με την συγκαλυμμένη δηκτικότητα του συγγραφέα απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις, ασκώντας κατά μία έννοια κριτική σ' ένα σύστημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει απόλυτα.

Αυτό, όμως, που πραγματικά με κέρδισε στο "Μια για πάντα", είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Pfluger χειρίζεται την πρωταγωνίστριά του, αλλά και το πρόβλημα αυτής, που σταδιακά αρχίζει να μετεξελίσσεται στο μεγάλο προτέρημά της. Είναι εμφανές πως ο συγγραφέας έχει κάνει μεγάλη έρευνα γύρω από το θέμα της τυφλότητας και του τι αυτή σημαίνει για τα άτομα που αποτελεί μέρος της ζωής τους, μιλώντας με στοιχεία και δεδομένα και όχι με αερολογίες ή παρατραβηγμένες εικασίες προς χάριν βοήθειας ανάπτυξης της πρόζας τους, ή προς ενίσχυση της δραματουργίας αυτής. Προφανώς και υπάρχει το δραματικό στοιχείο, δεν είναι όμως αυτό στο οποίο εστιάζει. Σκοπός του, άλλωστε, δεν είναι να λυπηθούμε ή αν νιώσουμε οίκτο για την Τζένι, αλλά να την θαυμάσουμε για τον τρόπο με τον οποίο έμαθε να ζει μ' αυτό που τόσο αναπάντεχα έφερε η ζωή στο δρόμο της, όχι επειδή το δέχτηκε αδιαμαρτύρητα, αλλά επειδή βρήκε τη θάρρος να μετατρέψει την αδυναμία της σε δύναμη, την οποία δεν μπορείς να μην θαυμάσεις.

Ένα άρτια δομημένο βιβλίο, με έντονες δόσεις δράσης και αγωνίας, με πολλές ανατροπές που σε καθηλώνουν και σε κάνουν ν' αγωνιάς για τις εξελίξεις, αφού ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποιες θα είναι αυτές, που θυμίζει κάτι από το νουάρ μιας άλλης εποχής, χωρίς, ωστόσο, να χάνει την σύγχρονη ταυτότητά του, θίγοντας θέματα του σήμερα όπως η τρομοκρατία και η ανεξέλεγκτη πορεία της βίας, που μέρα με τη μέρα φέρνει όλο και πιο δραματικά αποτελέσματα. Μια κεντρική ηρωίδα άξια θαυμασμού, μα και ανάλυσης, αφού τα βασικά της χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο προφίλ, που για να το κατανοήσει κανείς σε βάθος δεν φτάνει μια απλή, πρώτη ανάγνωση, αλλά πρέπει να εμβαθύνει στα άδυτα της ψυχής και του μυαλού της λίγο περισσότερο. Μια ιδανική πρόταση για όλους τους φανατικούς του είδους που σίγουρα δεν θα τους αφήσει απογοητευμένους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Andreas Pfluger
Μεταφραστής: Τσαλής Βασίλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 552
ISBN: 978-618-03-0861-7