Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Αν ο ένας δεν κάνει την κίνηση, τότε πρέπει να την κάνει ο άλλος∙ επιτρέποντας στον αντίπαλο να επιτεθεί, μπορείς να μάθεις κάτι γι’ αυτόν».
Ένας απρόσκλητος επισκέπτης στέκεται στην πόρτα του υπνοδωματίου του Ηρακλή Πουαρό. Δείχνει ταλαιπωρημένος, καθώς είναι από την κορυφή ως τα νύχια μέσα στη σκόνη. Καρφώνει το βασανισμένο βλέμμα του για λίγο στον διάσημο ντετέκτιβ κι ύστερα σωριάζεται στο πάτωμα. Ποιος είναι; Γιατί βρίσκεται σε κατάσταση σοκ; Και, κυρίως, τι σημαίνει ο αριθμός 4 που γράφει ξανά και ξανά με τρεμάμενο χέρι σε μια κόλα χαρτί;
Ο Πουαρό θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια διεθνή ίντριγκα και θα ρισκάρει την ίδια του τη ζωή για να λύσει το μυστήριο με τον αριθμό 4… 

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του '20 ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για την Agatha Christie, η οποία βρέθηκε σε μεγάλο συναισθηματικό τέλμα, τόσο εξαιτίας του διαζυγίου της όσο κι εξαιτίας του θανάτου τη μητέρα της που την τσάκισαν και την έφεραν αντιμέτωπη με μία συνθήκη που δεν ήξερε πως να την διαχειριστεί. Τότε ήταν που ο γαμπρός της τής πρότεινε να δουλέψει και πάλι πάνω σε μια σειρά μικρών ιστοριών που είχαν δημοσιευτεί σε μεγάλο αμερικάνικο περιοδικό και γιατί όχι, να τις εκδώσει σε ένα βιβλίο, πράγμα που η Christie έκανε. Μάλιστα, είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης για έντεκα ολόκληρες ημέρες, χωρίς να αφήσει κανένα απολύτως ίχνος πίσω της, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, που ευτυχώς έληξε με ευτυχή αποτελέσματα.

Οι ιστορίες αυτές, λοιπόν, συνδέονταν με τον αριθμό τέσσερα, αλλά κατά τ' άλλα ήταν πολύ διαφορετικές και ασύνδετες μεταξύ τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, το να προσπαθήσει να της συράψει σε μία, ενιαία ιστορία, δεν ήταν κάτι εύκολο για την Christie. Κι αν όχι εύκολο, σίγουρα δεν έγινε με επιτυχία στο εκατό τοις εκατό, αφού υπάρχουν αρκετές στιγμές κατά την διάρκεια της αφήγησης που αντιλαμβανόμαστε τα σημεία αυτά της συρραφής ασύνδετων πραγμάτων, σαν μικρά κενά στη ροή της ιστορίας. Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε αυτά τα μικρά κενά, που απλά διαταράσσουν στιγμιαία την αφηγηματική ροή, η ιστορία είναι αρκετά πρωτότυπη, πολύ περισσότερο παράξενη, αλλά όχι με την κακή έννοια, αλλά διαθέτοντας μια ιδιαίτερη γοητεία.

Η δράση κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, υπάρχουν ανατροπές και στιγμές που η μυστηριακή διάθεση βρίσκεται στα ύψη, πράγμα που ανανεώνει το ενδιαφέρον μας, ενώ δίνεται αρκετά μεγάλη βαρύτητα στη σχέση και στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στους Πουαρό και Χέιστινγκς, κάτι που μας προσφέρει ενδιαφέρουσες ντετεκτεβίστικες στιγμές και άλλες τόσες κωμικές. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως το "Οι μεγάλοι τέσσερις" κυκλοφόρησε ακριβώς αμέσως μετά το εξαιρετικό "Η δολοφονία του Ρότζερ Ακρόιντ" και παρά που σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται μαζί του, στην πρώτη του κυκλοφορία έκανε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία -κάτι που, ωστόσο, βοήθησε και τον πρωκάτοχό του να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση κι αναγνωρισιμότητα στην πορεία, που στις μέρες μας βρίσκεται στην κορυφή των λιστών των καλύτερων βιβλίων που γράφτηκαν ποτέ.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 232
ISBN: 978-618-01-3001-0