Η αλήθεια είναι πως όταν ακούσω για manga ή anime το οποίο ανήκει στην κατηγορία του slice of life ή σε εκείνο των sports theme, πολύ δύσκολα μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό. Συνήθως, οι άμυνές μου, κρατάνε το πολύ για μια μέρα, άντε δύο, μέχρι δηλαδή να αρχίσω να αναζητώ φωτογραφίες στο Google, έτσι, για να πάρω μια γεύση. Βέβαια, ποτέ δεν είναι μία γεύση, αλλά καταλήγω να πέφτω με τα μούτρα, όπως έγινε και στην περίπτωση του "Free!" που μπορεί να μην είναι και αυτό που λέμε εξαιρετικό, αλλά αν μη τι άλλο έκανε το μάτι μου ν' ανοίξει ενώ παράλληλα, με συγκίνησε στα σημεία, με διασκέδασε σε κάποια άλλα και τελικά, με έκανε να περάσω πολύ ευχάριστα την ώρα μου.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Είναι μία από τις λίγες φορές που δεν θα σας βομβαρδίσω με πληροφορίες για την καταβολή του anime, αφού τα δεδομένα στα οποία έχω να στηριχτώ είναι απειροελάχιστα. Ο Kōji Ōji έγραψε το 2011 ένα light novel με τίτλο "Hai Supīdo!", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "High Speed!", με τον Futoshi Nishiya να αναλαμβάνει το σχεδιαστικό κομμάτι, το οποίο και δέχτηκε μια τιμητική αναφορά στον δεύτερο διαγωνισμό Kyoto Animation Award της ίδιας χρονιάς. Η επίσημη κυκλοφορία του ήρθε περίπου 2 χρόνια αργότερα, στις 08 Ιουλίου 2013, από την ίδια την Kyoto Animation.

ΤΟ ANIME:
Το προαναφερόμενο light novel μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με τον τίτλο "Free!", γνωστό και με το μακρινάρι όνομα "Free! - Iwatobi Swim Club" στην αγγλική έκδοση. Την σκηνοθεσία των μόλις 12 επεισοδίων -μέχρι στιγμής- και των 3 mini ovas anime, έχει αναλάβει ο Hiroko Utsumi, ενώ πίσω από την παραγωγή βρίσκεται η Kyoto Animation που συνεργάστηκε με την Animation Do. Η σειρά προβλήθηκε στα Ιαπωνικά μέσω των δικτύων Tokyo MX, TVA, ABC, BS11 και AT-X, αλλά και από το αγγλικό ιντερνετικό δίκτυο Crunchyroll, κάνοντας πρεμιέρα στις 04 Ιουλίου 2013 και ολοκληρώνοντας τον πρώτο της κύκλο στις 26 Σεπτεμβρίου 2013. Μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014, κυκλοφόρησαν και τα επίσημα dvds με όλα τα επεισόδια της σειράς.

ΤΟ STORY:
Η ιστορία μας ξεκινάει με τέσσερα νεαρά αγόρια -τέλος πάντων... σχετικό είναι αυτό...- τους Haruka, Makoto, Nagisa και Rin, οι οποίοι μόλις τελειώνουν το δημοτικό σχολείο. Οι τέσσερίς τους, συμμετέχουν σε μια κολυμβητική ομάδα και λαμβάνουν μέρος σε ένα τουρνουά όπου και κερδίζουν στην ομαδική κατηγορία, για να ακολουθήσουν μετά ξεχωριστούς δρόμους, με τον Rin να μετακομίζει στην Αυστραλία, προκειμένου να εγγραφεί σε ένα ειδικό σχολείο όπου θα εκπαιδευτεί για να κυνηγήσει το όνειρο της μελλοντικής του συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρόνια αργότερα, κι ενώ οι Haruka,
Makoto και Nagisa ξαναβρίσκονται στο Λύκειο, ο Rin επιστρέφει χωρίς ωστόσο να θυμίζει σε τίποτα το χαμογελαστό και ενθουσιώδες αγόρι που ήταν κάποτε. Προκαλεί τον Haruka σε έναν αγώνα ελεύθερου στυλ όπου και κερδίζει, χωρίς ωστόσο να είναι ικανοποιημένος με τη νίκη του, καθώς ο αντίπαλός του ήταν εκτός φόρμας και τον παρακινεί να διαγωνιστούν ξανά επί ίσους όρους. Μετά από επιμονή του Nagisa, οι τρεις φίλοι, οργανώνουν μια κολυμβητική ομάδα στο σχολείο τους, με τον Rei να προστίθεται στην παρέα τους, προκειμένου να λάβουν μέρος στο τουρνουά και έτσι, ο Haruka, να μπορέσει να αγωνιστεί ξανά εναντίον του Rin.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, οριστικά και αμετάκλητα. Είμαι σχεδόν βέβαιη πως οι γυναίκες λάτρεψαν το "Free!" και πως οι άντρες, το μίσησαν όσο λίγα anime. Μπορεί να έκαψαν και τα μάτια τους, όρκο δεν παίρνω. Η ουσία είναι μία! Οι μεν πρώτες ξεκίνησαν να παρακολουθούν "Free!" για τα ωραία, γυμνασμένα κορμιά των κολυμβητών, οι δε δεύτεροι επειδή είδαν δίπλα στην περιγραφική ταμπέλα του anime, τη λέξη sports. Ναι, δεν αντιλέγω, μπορεί η σειρά να έχει να κάνει με το κολύμπι σε επαγγελματικό και αγωνιστικό επίπεδο, ωστόσο δεν είναι sports ή τουλάχιστον, δεν είναι αυτή η πρώτη ταμπέλα που θα του κολλήσεις, αλλά εκείνη του slice of life και αμέσως μετά, του drama.
- Αφού ξεκαθαρίσαμε τα παραπάνω, ας περάσουμε στο δια ταύτα. Αν μου άρεσε το "Free!"; Ναι, μου άρεσε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ξετρελάθηκα κιόλας. Θεωρώ πως πρόκειται για ένα πολύ καλό slice of life, για ένα πολύ μέτριο sports theme anime, κάτι που οδηγεί αυτόματα και πολύ λογικά στο συμπέρασμα πως είναι ευχάριστο να το παρακολουθείς και δεν μετανιώνεις που σπατάλησες την ώρα σου, έστω κι αν ποτέ δεν πρόκειται να μπει στην κορφή της λίστας σου. Προσωπικά, υπήρξαν στιγμές που με συγκίνησε, όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά τα κατάφερε και υπήρξαν και οι στιγμές εκείνες όπου διασκέδασα και γέλασα με αστεία, όχι δοσμένα μέσα από το πρίσμα της υπερβολής, αλλά της ρεαλιστικής πραγματικότητας.
- Φυσικά, κι επειδή πρόκειται για πολύ, πολύ σύγχρονη παραγωγή, το art του είναι εξαιρετικό. Όχι μόνο είναι ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους του slice of life, στα τεχνικά σημεία τουλάχιστον, αλλά γενικότερα των σύγχρονων anime. Αν λάβουμε δε υπόψιν μας τον βαθμό δυσκολίας αποτύπωσης των κολυμβητικών κινήσεων, αλλά και την λεπτομέρεια με την οποία έπρεπε να αποδοθούν τα κορμιά των αθλητών που στην κολύμβηση, είναι πολύ συγκεκριμένα, περίπλοκα και με πιο απλά λόγια, τέλεια, τότε το design team αξίζει να λάβει άριστα, ακόμα κι αν δεν σας άρεσε η σειρά.
- Αντιλαμβάνομαι πλήρως τους λόγους που στους άντρες δεν άρεσε αυτή η σειρά. Κακά τα ψέματα, είναι ξεκάθαρο πως δεν φτιάχτηκε για εκείνους, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο. Έχει ένα καθαρά girly style και δεν είναι τυχαίο που έχει εμπνεύσει ως σειρά πάρα πολλά fanmade yaoi, τα οποία ξεπηδάνε το ένα μετά το άλλο στο διαδίκτυο. Και όχι, δεν φταίει το διεστραμμένο μυαλό κανενός. Όσο καλός κι αν είσαι κι όσο κι αν προσπαθείς να δεις μια κατάσταση μέσα σε straight πλαίσια, υπάρχουν φορές που τα κρυφά υπονοούμενα ή αυτό που πλανιέται στον αέρα, σε ξεπερνάει.
- Βέβαια, για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, ως γυναίκα, οφείλω να δηλώσω πως αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το point της σειράς και πως σε έναν μεγάλο βαθμό, καταφέρνει να με αγγίξει και να με συγκινήσει. Γιατί ουσιαστικά και περισσότερο από κάθε τι άλλο, η συγκεκριμένη ιστορία αφορά τη φιλία και το τι μπορεί αυτή να περάσει αλλά και ν' αντέξει με το πέρασμα του χρόνου. Δείχνει πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο αθλητισμός στη ζωή κάποιου και τι σημαίνει για εκείνον η νίκη και η αναγνώριση, αλλά πως την ίδια στιγμή, η ομαδική δουλειά και το ομαδικό πνεύμα μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα άλλα, προσφέροντας μια ικανοποίηση και μια ευχαρίστηση που δεν γνωρίζει όρια.
- Περισσότερο από κάθε άλλη σχέση, η σειρά εστιάζει περισσότερο σε εκείνη ανάμεσα στον Haru
και τον Rin, δύο χαρακτήρες που εκπέμπουν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και που όμως, ο ένας χωρίς τον άλλον, δεν είναι παρά ένα ανολοκλήρωτο κομμάτι που πάντα θα ψάχνει να βρει αυτό που του λείπει. Είναι μια κλασσική περίπτωση φιλικής, αλληλοεξαρτώμενης σχέσης, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να αποβάλει από πάνω της την ανταγωνιστικότητα, αν κι εδώ που τα λέμε, αυτή είναι που τροφοδοτεί τη διάθεση για προσπάθεια και την επιθυμία για να πετύχεις κάτι μεγαλύτερο, κάτι περισσότερο. Όλοι μας, άλλωστε, χρειαζόμαστε ένα κίνητρο.
ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Το opening theme της σειράς είναι "Rage On" από τους Oldcodex ενώ το ending theme είναι το "Splash Free" από τους Style Five γνωστούς και ως Nobunaga Shimazaki, Tatsuhisa Suzuki, Tsubasa Yonaga, Daisuke Hirakawa και Mamoru Miyano, που είναι οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στους βασικούς πρωταγωνιστές. Το ending theme για το 12ο επεισόδιο είναι το "Ever Blue" και πάλι από τους Style Five. Το single του "Rage On" κυκλοφόρησε στις 17 Ιουλίου 2013 και πούλησε περισσότερα από 24.281 αντίτυπα, ενώ το single του "Splash Free" κυκλοφόρησε στις 07 Αυγούστου 2013 και πούλησε περισσότερα από 47.646 αντίτυπα. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν 5 character song singles και 4 duet character song singles.

Free! - Opening



Free! - Opening Full Song



Free! - Ending



Free! - Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Αγόρια... ένα πράγμα έχω μόνο να σας πω. Μακριά κι αλάργα! Αν με το να επιλέξετε να δείτε το "Free!" βασίζεστε στην πεποίθηση πως θα παρακολουθήσετε ένα sports theme anime, τότε κάνετε πολύ μεγάλο λάθος και καλό θα ήταν να το ξέρετε από την αρχή. Κορίτσια... τρέξτε αμέσως μόλις τελειώσετε με την ανάγνωση του post. Δεδομένου δε ότι η σειρά πήρε το πράσινο φως να συνεχίσει και για 2η season με τίτλο "Free! - Eternal Summer", η οποία και αναμένεται στους δέκτες μας τον προσεχή Ιούλιο, θα έχετε υλικό για αρκετό διάστημα. Αν μη τι άλλο, αν δεν σας συγκινήσουν οι ανθρώπινες ιστορίες, αλλά και η ψυχογραφική προσέγγιση των πρωταγωνιστών όπου έχουν τα δικά τους σύνδρομα και τις δικές τους ανασφάλειες που είναι στοιχεία άξια παρακολούθησης και μελέτης, θα κάνετε ένα οφθαλμόλουτρο που θα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό και απολαυστικό. Ναι, ναι... το ξέρω πως ακούστηκα σαν 15χρονο μόλις τώρα, αλλά το ότι μεγάλωσα δεν σημαίνει πως δεν απολαμβάνω και δεν φαντασιώνομαι το ωραίο, πολύ περισσότερο δε πως στραβώθηκα και δεν βλέπω μπροστά μου. Οι κοιλιακοί είναι εκεί και σας περιμένουν.