Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Ρόμπερτ Λάνγκντον, καθηγητής συμβολολογίας στο Χάρβαρντ, βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στο Παρίσι, όταν δέχεται ένα νυχτερινό τηλεφώνημα. Ο ηλικιωμένος έφορος του Λούβρου έχει δολοφονηθεί μέσα στο μουσείο και δίπλα στο πτώμα του βρίσκεται ένας γρίφος. Καθώς ο Λάνγκντον και μια προικισμένη Γαλλίδα αποκρυπτογράφος, η Σοφί Νεβέ, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα παράξενα αινίγματα, ανακαλύπτουν έκπληκτοι μια σειρά από στοιχεία κρυμμένα στα έργα του Ντα Βίντσι.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο Λάνγκντον ανακαλύπτει κάτι απρόσμενο: Το θύμα είχε σχέση με το Κοινό της Σιών, μια μυστική οργάνωση της οποίας τα μέλη περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον Μποτιτσέλι, τον Βικτόρ Ουγκώ και τον Ντα Βίντσι. Σε μια απεγνωσμένη κούρσα μέσα στο Παρίσι και ακόμη παραπέρα, ο Λάνγκντον και η Νεβέ βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν άγνωστο πανίσχυρο αντίπαλο που φαίνεται να προβλέπει κάθε κίνησή τους. Αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τον γρίφο, τα έγγραφα του Κοινού της Σιών θα χαθούν για πάντα.
Ένα συναρπαστικό βιβλίο που από την πρώτη σελίδα μέχρι το απρόβλεπτο τέλος του αποδεικνύει ότι Νταν Μπράουν είναι ένας αριστοτέχνης της μυθιστοριογραφίας.

Προσωπική άποψη:
Αν δεν με γελά η μνήμη μου, o "Κώδικας Da Vinci" πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2004 και εκείνο το καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο εφιαλτικά της ζωής μου. Κάθε ξαπλώστρα στην παραλία και κάθε τραπεζάκι σε ταβέρνα, καφετέρια, μπαράκι, συνοδευόταν από ένα αντίτυπο του best seller της χρονιάς, μια ταμπέλα που ειδικά εκείνη την εποχή με έκανε να βγάζω σπυριά. Επιπλέον, βλέποντας κάθε καρυδιάς καρύδι να διαβάζει το συγκεκριμένο βιβλίο -που υποτίθεται ότι ήταν ψαγμένο και χρειαζόσουν έστω και λίγο μυαλό για να το κατανοήσεις, σύμφωνα πάντα με τις φήμες-, ακόμα και χαζογκόμενες που έκαναν μπαμπ από μακριά πως είχαν διαβάσει μέχρι "Σούπερ Κατερίνα" και τίποτα παραπάνω, πάθαινα κρίση. Έτσι, γεννήθηκε μέσα μου μια μεγάλη άρνηση να διαβάσω ένα βιβλίο που διάβαζαν όλοι. Βέβαια, τότε, δεν ήξερα πως μερικά χρόνια αργότερα θα ήταν ένα βιβλίο από εκείνα που θα μου έμεναν αλησμόνητα για μια ζωή.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, περίπου δύο χρόνια μετά, χρειάστηκε να νοσηλευτώ για μία βδομάδα -για ανούσιο λόγο, όπως αποδείχθηκε- και έτσι αποφάσισα να διαβάσω το βιβλίο που τόση αναστάτωση είχε προκαλέσει και τόσες συζητήσεις γεννήσει, και που είχα αγοράσει μερικές μέρες νωρίτερα, ενόψει της προβολής της κινηματογραφικής του μεταφοράς που λόγω Hanks, δεν θα έχανα με τίποτα. Αυτό ήταν! Κεραυνοβολήθηκα με τον Λάνγκντον και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητά του, και δεν άφησα το βιβλίο από τα χέρια μου παρά μονάχα όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα. Σήμερα, οχτώ χρόνια αργότερα, ξαναδιάβασα τον "Κώδικα Da Vinci" στη νέα του έκδοση, αυτή των εκδόσεων Ψυχογιός που με νέα εμφάνιση και κυρίως, νέα μετάφραση, έρχεται να προσφέρει ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο. Δεδομένου ότι και η πρώτη μορφή του κειμένου ήταν πολύ καλή, ήταν δύσκολο να διαχειριστεί κάποιος ένα τόσο δύσκολο περιεχόμενο με ακόμα πιο υψηλές προδιαγραφές. Ωστόσο, φαίνεται πως όταν κάποιος θέλει, μπορεί!

Δεν θα σταθώ στην περίληψη του βιβλίου γιατί είμαι βέβαιη πως οι περισσότεροι το έχετε διαβάσει, όσοι δεν το έχετε διαβάσει έχετε δει την ταινία, και όσοι δεν έχετε κάνει τίποτα από τα δύο αναμφίβολα έχετε ακούσει πολλά, οπότε απλά θα φλυαρήσω κι άλλο χωρίς να υπάρχει λόγος. O "Κώδικας" είναι ένα βιβλίο που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, πολλές συζητήσεις και πολλές κόντρες ανάμεσα σε αντίπαλα στρατόπεδα, σε εκείνους που υπερασπίζονται την πίστη τους λες και εξαρτάται η ζωή τους από αυτό, και σε εκείνους που ισχυρίζονται πως τα πράγματα μπορεί να μην είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται ή όπως μας τα διδάσκουν και πως μπορεί να υπάρχουν κι άλλες πλευρές που ίσως να μην έτυχε να ανακαλύψουμε μέχρι να φτάσουμε στο κατάλληλο σημείο για να το κάνουμε. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η μαγκιά του Dan Brown και κατ' επέκτασιν, του βιβλίου αυτού. Ότι χτίζοντας την μυθοπλασία του πάνω σε μια ιστορική αλήθεια που δεν αποδεικνύεται και δεν στηρίζεται πουθενά, κατάφερε να δημιουργήσει ολόκληρο κύκλο συνωμοσιολογίας, με εκατοντάδες βιβλία κι εκπομπές να βγαίνουν και να υπεραναλύουν ένα θέμα το οποίο, στην πραγματικότητα, δεν έχει καν επιστημονικά αποδεδειγμένες βάσεις.

Στον αντίποδα της λογικής, βέβαια, βρίσκεται άλλο ένα χαρακτηριστικό της επιτυχίας του βιβλίου, της εμπορικής τουλάχιστον. Άσχετα από το γεγονός του αν πιστεύεις ή όχι, μπαίνεις χωρίς να το καταλάβεις στην λογική του να θέσεις στον εαυτό σου ερωτήματα. Αν δεν πιστεύεις, είναι λιγότερο εσωτερικά και περισσότερο επιφανειακά. Αν πιστεύεις, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά γιατί καλείσαι να εξετάσεις την οπτική μιας ιστορίας που μπορεί να κλονίσει την πίστη σου, αν εσύ της το επιτρέψεις. Για μένα, ως αναγνώστρια, αυτό ήταν το μεγαλύτερο ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου. Έστω ότι ίσχυαν όλα όσα αναφέρονται στον "Κώδικα", θα ήταν αρκετά για να κλονίσουν την πίστη μου; Τελικά, σε τι πιστεύουμε; Σε μια ιδανικά αμόλυντη οντότητα ή στο τι αντιπροσωπεύει αυτή σύμφωνα με τον τρόπο που έζησε, δίδαξε, έδωσε; Είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς καταλαβαίνετε τι θέλω να πω και πως κάνατε στον εαυτό σας ακριβώς την ίδια ερώτηση. Δεν ξέρω ποια είναι η απάντησή σας αλλά όσον αφορά εμένα, συνειδητοποίησα πως τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα ήταν ικανό να με επηρεάσει. Πιστεύεις σε κάτι βαθύτερο, όχι στο φαίνεσθαι!

Ο Dan Brown είναι μεγάλος μάγκας και αυτό γιατί μπορεί να "παίξει" με την λογική, τα συναισθήματα και την πίστη του κάθε αναγνώστη. Μπορεί να σε θυμώσει, να σε προβληματίσει, ακόμα και να σε αγχώσει. O "Κώδικας" είναι ένα βιβλίο τόσο πολυδιάστατο και πολύπλοκα στημένο που ακριβώς αυτόν τον σκοπό έχει. Κεφάλαια η ουσία των οποίων μένει ημιτελής με σκοπό να παρατείνει την αγωνία, ηρεμία πριν την καταιγίδα που φέρνει μια σειρά σκηνών δράσης που σου κόβουν την ανάσα, ανατροπές κι εκπλήξεις εκεί που δεν τις περιμένεις και όλα αυτά, υπό τις κατευθυντήριες γραμμές ενός μυαλού τόσο δυνατού, κοφτερού κι εύστροφου όπως του πρωταγωνιστή, Ρόμπερτ Λάνγκντον. Ο Brown αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως μπορείς μια έξυπνη ιδέα να την κάνεις ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που παντρεύει την φαντασία με την πραγματικότητα, την μυθοπλασία με την ιστορία, τον θρύλο με την παραλλαγή του, και πως με την σειρά του μπορείς να κάνεις ένα εξαιρετικό βιβλίο παγκόσμια επιτυχία εκατομμυρίων δολαρίων. Σκανδαλώδες; Μπορεί! Ανεπανάληπτο; Σίγουρα!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Dan Brown
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 584
ISBN: 978-618-01-0437-0