"Ελίτσα Μαυρομάτα" της Ζωής Θεοχάρη

Ένα παραµύθι για την ελιά.
Ένα παραµύθι για τα παλιά.
Ένα παραµύθι σαν τα παλιά.
Ήρωες... άνθρωποι στην αιώνια πάλη για επιβίωση, δέντρα φορείς σοφίας, πουλιά αγγελιοφόροι µηνυµάτων, νεράιδες µε ανθρώπινη λαλιά.
Και στη µέση και πάνω από όλα η ελιά, άρρηκτα συνδεδεµένη µε τη ζωή µας, και το λάδι της, ο πλούτος της, ο πλούτος µας… για να ζήσουν αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα.





"Φιστίκιος ο Αιγινήτης 2" του Μάνου Γαβρά

Είχα μια κρυφή ελπίδα ότι τώρα που έχω γίνει και λίγο φίρμα με το πρώτο βιβλίο που μου έγραψε ο κύριος Μάνος –να ’ναι καλά ο άνθρωπος–, η Αφροδίτη, που είναι και η ωραία της τάξης, θα μου έδινε επιτέλους λίγη σημασία, ρε παιδί μου. Αλλά, δυστυχώς, τζίφος η υπόθεση. Αυτή, άμα δε γίνω μπεστ σέλερ στους New York Times στη χειρότερη, ούτε να με βλέπει δε θα θέλει. Είναι που έχει «χαμηλά στάνταρτς», που σας έλεγα και στο πρώτο βιβλίο.
Άντε να δούμε μήπως καταφέρω τίποτα στο δεύτερο βιβλίο, το Αρχαία Ελλάδα, Έχεις Ταλέντο, μπας και το ρίξω το μωρό στο τέλος, γιατί, αν συνεχίσω έτσι –και κοντός και single–, δε με βλέπω να την παλεύω για πολύ ακόμα. Άντε, τα λέμε μέσα στο βιβλίο, παιδιά. Και μη βιαστείτε να με κοροϊδέψετε, γιατί πίσω έχει ο Φιστίκης την ουρά, που λένε και οι μεγάλοι.

"Ποιος φοβάται τα μικρόβια;" των Παναγιώτη Σπυρίδη και Κατερίνας Μανανεδάκη

O Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Παναγιώτης Σπυρίδης και η δηµοσιογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη ενώνουν τις δυνάµεις τους και γράφουν ένα εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό παραµύθι µε πρωταγωνιστές παιδιά και µικρόβια!
Ποιος φοβάται τα µικρόβια;
Ποιος θέλει να τα εξαφανίσει;
Ποιος θυµώνει που µπαίνουν απρόσκλητα στη ζωή µας;
Τα µικρόβια είναι εχθροί µας;
Μικρόβια υπάρχουν παντού γύρω µας, πάνω µας, µέσα µας, ζούµε µε αυτά, είναι εχθροί αλλά και φίλοι µας ταυτόχρονα! Κι όταν τα παιδιά κάνουν πάρτι, µαζί τους πάρτι κάνουν και τα µικρόβια!
Πρέπει να τα φοβόµαστε; Όχι! Γιατί εµείς ξέρουµε και αποκαλύπτουµε 12 τρόπους για να µην τα αφήσουµε να µας αρρωστήσουν! Ο µύθος συναντά την ιατρική επιστήµη και µικροί και µεγάλοι µαθαίνουν χρήσιµα πράγµατα για το ρόλο των µικροβίων στη φύση και στη ζωή µας.
Ένα αληθινά ξεχωριστό παραµύθι για ξεχωριστούς αναγνώστες.

"Τα σύννεφα Μαζεύονται στη Δύση" της Νινέττας Βολουδάκη

Το βιβλίο Τα Σύννεφα Μαζεύονται στη Δύση, το δεύτερο της τριλογίας «Βασιλίς Ειρήνη η εξ Αλαμανών», ξεκινά με το θάνατο του Ιωάννη Κομνηνού και την άνοδο στο θρόνο του γιου του, Μανουήλ. Ο τίτλος του δηλώνει τόσο τα σύννεφα της παρακμής, όσο και τα σύννεφα της σταυροφορίας και τη φθορά που επέφεραν στην αυτοκρατορία, ενώ περιγράφονται οι αλλαγές στη νοοτροπία, τη ζωή και στα ήθη της νέας Αυλής, οι οποίες άρχισαν να γίνονται από την ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα.
Η Μπέρθα του Σούλτσμπαχ βρέθηκε τρία χρόνια στο περιθώριο, μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον της, γιατί η θέση της –μια απλή κοντέσα, συγγενής εξ αγχιστείας ενός βάρβαρου ρήγα– αλλά και η προσωπική αδιαφορία του Μανουήλ τον έκαναν να διστάζει να πάρει μια οριστική απόφαση. Ο γάμος τους έγινε τελικά τον Ιανουάριο του 1146 και η κοντέσα Μπέρθα έμεινε στην ιστορία ως «βασιλίς Ειρήνη η εξ Αλαμανών». Ωστόσο, ο Μανουήλ είχε αποκτήσει ένα νόθο γιο από την ανεψιά του, την κόρη του αδερφού του που είχε πεθάνει, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις του με δύο πατριάρχες, πρώτα με τον Μιχαήλ Κουρκούα και ύστερα με τον Κοσμά Αττικό, που ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο μετά την παραίτηση και το θάνατο του πρώτου. Την άνοιξη του 1146, ο Μανουήλ ξεκίνησε εκστρατεία για να πολιορκήσει το Ικόνιο, αλλά οι ειδήσεις για μια νέα σταυροφορία που ξεκινούσε στη Δύση τον έφεραν πίσω στη Βασιλεύουσα...