Συνοπτική περίληψη της ταινίας:
Η ιστορία του βρετανού Alan Turing, εξπέρ στην αποκρυπτογράφηση, μαθηματικού κι επιστήμονα, που κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το σπάσιμο του γερμανικού κωδικού Enigma, βοηθώντας τους συμμάχους στον πόλεμο με τους ναζί. Μετά τον πόλεμο βοήθησε να αναπτυχθεί η τεχνολογία των κομπιούτερ στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αλλά το 1952 κατηγορήθηκε από την αγγλική κυβέρνηση για ομοφυλοφιλία, η οποία και ήταν τότε παράνομη στη χώρα.

Προσωπική άποψη:
"Το παιχνίδι της μίμησης" είναι μία από τις ταινίες που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε, και μία από τις βιογραφικές εκείνες παραγωγές που καταφέρνουν να αποδώσουν μια αληθινή ιστορία όσο το δυνατόν καλύτερα. Φυσικά, η ταινία έχει ορισμένες ιστορικές ανακρίβειες, όπως ότι την μηχανή που κατασκεύασε ο Turing την ονόμασε Christopher από τον πρώτο του έρωτα (το πραγματικό της όνομα ήταν Victory - Νίκη), ή ότι τον εκβίαζαν σε σχέση με την σεξουαλικότητά του όσο βρισκόταν στο Μπλέτσλι Παρκ. Βέβαια, όλα αυτά, είναι μικρές και ίσως ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στο συνολικό αποτέλεσμα και στο που στοχεύει αυτό, εξού και δεν σκοπεύω να επεκταθώ περισσότερο, έστω και αν μια μικρή αναφορά ως παρατήρηση γενικού ενδιαφέροντος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το κείμενο αυτό.

Ο Alan Turing είναι μία από τις σπουδαιότερες επιστημονικές προσωπικότητες που -δυστυχώς- η αξία του και το έργο του αναγνωρίστηκαν μετά τον θάνατό του -αυτοκτόνησε με κυάνιο στα 41 του χρόνια, αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως ήταν ατύχημα-, αφού η αποστολή του κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κρίθηκε απόρρητη, στο σημείο που καταστράφηκε οποιοδήποτε στρατιωτικό έντυπο σχετιζόταν μαζί του. Βέβαια, τι σημασία έχουν όλα αυτά όταν η Βασίλισσα Ελισσάβετ σου δίνει άφεση αμαρτιών -κι αυτό επειδή ήσουν ομοφυλόφιλος- το 2013; Ψιλά γράμματα για μερικούς, μια τραγική πραγματικότητα που θα έπρεπε να μας προβληματίζει λέω εγώ. Για να μην μακρηγορώ, οι μελέτες του Turing είναι αυτές που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της έννοιας της τεχνητής νοημοσύνης και εν συνεχεία, στην κατασκευή αυτών που εμείς αποκαλούμε σήμερα ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Αν μη τι άλλο, το έργο του και η επιστημονική του έρευνα μπορούν να χαρακτηριστούν ως μοναδικές.

Ο Graham Moore δεν κατέκτησε άδικα το Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Με την πλοκή να ταξιδεύει ανάμεσα σε τρία διαφορετικά χρονοπλαίσια -στο παρελθόν του Turing όταν ακόμα ήταν μαθητής, στην περίοδο όπου εργαζόταν για λογαριασμό της Κυβέρνησης με σκοπό να σπάσει τον κωδικό Enigma, αλλά και στην περίοδο εκείνη όπου συνελήφθη και κατηγορήθηκε εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του που τότε ήταν παράνομη και τιμωρούνταν αυστηρά-, ο Moore έχει καταφέρει να πλέξει περίτεχνα έναν αφηγηματικό ιστό που ξετυλίγει σταδιακά το νήμα της ιστορίας του Turing και όχι της Ιστορίας. Άλλωστε, η ταινία "Enigma" είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με το ίδιο θέμα μέσα όμως από μια εντελώς διαφορετική οπτική από αυτήν του Moore. Σκοπός του δεν είναι να μας αφηγηθεί τα πολεμικά γεγονότα μιας εποχής, αλλά την προσωπική ιστορία ενός αινιγματικού ανθρώπου, η πολυδιάστατη προσωπικότητα του οποίου αξίζει να μπει στο μικροσκόπιο.

Στην ανάδειξη όλων των παραπάνω συμβάλλει και η σκηνοθεσία του Νορβηγού Morten Tyldum, που μετά τον "Κυνηγό κεφαλών" επανέρχεται με μια ταινία πρόκληση, στην οποία όμως ανταποκρίνεται σχεδόν άψογα, επιβεβαιώνοντας το ταλέντο του αλλά και πως μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου Hollywood. Αν και η ταινία ξεκινάει θυμίζοντας μια ακόμα ιστορική αφήγηση γεγονότων, όταν η κάμερα επικεντρώνεται στο Turing, όλα αλλάζουν και έχουμε κάτι άλλο, κάτι εντελώς διαφορετικό. Την προσπάθεια της απεικόνισης και αποκρυπτογράφησης ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος και δύσκολου ανθρώπου που φαντάζει εγωπαθής, αλαζόνας, αντικοινωνικός, ίσως και λίγο κακιασμένος, αλλά που στην πραγματικότητα, παρά τις ιδιοτροπίες του, είναι μια βαθιά πληγωμένη ψυχή και ένας άνθρωπος που έχει αναγκαστεί από την ίδια τη ζωή, να πορευτεί και να ζήσει με βιώματα, φόβους, ανασφάλειες και μοναξιά που μπορούν να σε αλλάξουν, ή ακόμα και να σε τσακίσουν.

Ο Benedict Cumberbatch δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια, αφού έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πόσο μοναδικά συγκλονιστικός ηθοποιός είναι. Και πολλοί θεωρούν πως φέτος ήταν η στιγμή του και πως άδικα δεν κατέκτησε το χρυσό αγαλματάκι της Ακαδημίας, όμως γι' αυτό θα μπορώ να έχω προσωπική άποψη όταν δω και την "Θεωρία των πάντων", μια επίσης αληθινή ιστορία που ξεχώρισε για τις ερμηνείες της. Όσον αφορά το υπόλοιπο cast, συναντάμε ηχηρά και αγαπημένα ονόματα, με τον καθένα τους να βρίσκεται στον ρόλο που του ταιριάζει καλύτερα, αποδίδοντας τα μέγιστα και συνθέτοντας ένα πολύ δυνατό κράμα. Ίσως να ξεχωρίζει λίγο περισσότερο η Keira Knightley, όχι μόνο επειδή είναι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε τόσους άντρες, αλλά επειδή ο χαρακτήρα της νοηματοδοτεί κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο και αποτελεί γροθιά στο κοινωνικό κατεστημένο της εποχής όπου απαιτούσε από την γυναίκα να υπηρετεί συγκεκριμένους ρόλους και να μην ονειρεύεται πέραν από αυτούς, ενισχύοντας -εκτός από τις διεμφιλικές ανισότητες της ταινίες- και της έμφυλες.

Εν κατακλείδι, "Το παιχνίδι της μίμησης" είναι μια βαθιά συναισθηματική ταινία, που αναλύει βήμα-βήμα το ψυχογράφημα ενός πολύ ιδιαίτερου ανθρώπου, χρησιμοποιώντας μια εξίσου ιδιαίτερη -και δύσκολη- μορφή αφήγησης, προκειμένου να μας δώσει σταδιακά τα στοιχεία που χρειαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στην ολοκληρωτική αλήθεια. Γιατί, όπως λέει και ο υπότιτλος της ταινίας, δεν είναι πρόθεση των δημιουργών να λύσουμε τον κωδικό Enigma, αλλά το αίνιγμα πίσω από τον άνθρωπο που έσπασε τον κώδικα και που, τελικά, αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα απ' όσο του άξιζε. Ενός ανθρώπου ευαίσθητου και πληγωμένου -και που προσωπικά πιστεύω πως έπασχε από κάποια μορφή αυτισμού, πράγμα το οποίο σκοπεύω να ψάξω μόλις τελειώσω με το κείμενο αυτό-, ενός ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο και που ο κόσμος, τον άλλαξε και του στέρησε το δικαίωμα να ζει, να αισθάνεται, να πράττει όπως ορίζει η καρδιά του. Αναμφίβολα, μία από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς που δεν πρέπει να χάσετε. Μια ταινία που δεν έχει σκοπό να αγιοποιήσει έναν άνθρωπο, αλλά να φανερώσει την αλήθεια του.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το παιχνίδι της μίμησης
Είδος: Βιογραφική
Σκηνοθέτης: Morten Tyldum
Πρωταγωνιστές: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance, Allen Leech, Matthew Beard, Rory Kinnear, Tuppence Middleton, James Northcote, Jack Bannon, Alex Lawther
Παραγωγή: 2014
Διάρκεια: 114'

Επίσημο site:
http://theimitationgamemovie.com/