Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Άγγελος, μαζί με χιλιάδες συμμαθητές του, κατέβηκε στους φλογισμένους δρόμους της Αθήνας. Για να απαντήσουν στη βαρβαρότητα των αστυνομικών, στην υποκρισία των πολιτικών και στον εκμαυλισμό μιας κοινωνίας που αργοπέθαινε. Εκείνη την άγρια νύχτα του Αγίου Νικολάου βρέθηκε για πρώτη φορά από το πεδίο της θεωρίας στο πεδίο της μάχης, και όταν εκσφενδόνισε την πρώτη του μολότοφ, ήταν σαν να περνούσε, με μια τελετουργική κίνηση, οριστικά στον κόσμο της ενηλικίωσης.
Συνεπαρμένος από τον ρομαντισμό της νιότης, αναζητούσε ανάμεσα στα οδοφράγματα και στις φωτιές, όπως και τα χιλιάδες παιδιά της τάξης του με τα sneakers και τα hoodies, μια απάντηση σε όσα τον έκαιγαν βαθιά μέσα του. Μια απάντηση σε όσα δεν έβρισκε στα βιβλία. Και τότε συνειδητοποίησε πως, όπως έλεγε και ένα σύνθημα για εκείνες τις ημέρες, ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση. Φοιτητής πια, άρχισε να απομακρύνεται από το σπίτι του. Και όταν τηλεφωνούσε καμιά φορά, το έκανε πάντα με απόκρυψη. Μέχρι που χάθηκε.
Τον Φεβρουάριο του 2012, τις μέρες που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν οργισμένοι στους δρόμους απέναντι στα ανθρωποφάγα μνημόνια, οι γονείς του Άγγελου ακούνε εμβρόντητοι στο δελτίο των οκτώ πως το παιδί τους καταζητείται ως ληστής τραπεζών και επικίνδυνος τρομοκράτης.
Ο καταζητούμενος Άγγελος ακροβατεί πλέον στην κόψη της ζωής του: Αν ο Δεκέμβριος ήταν ερώτηση, τότε ο Φεβρουάριος ήταν απάντηση;

Προσωπική άποψη:
Ο Ντίνος Γιώτης είναι γνωστός δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Πριν από μερικά χρόνια, μας συστήθηκε και ως συγγραφέας, με κάθε νέο του βιβλίο να αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού και συζητήσεων. Σήμερα, επιστρέφει με ένα βιβλίο καταπέλτη. Ένα βιβλίο που όσοι το διαβάσουν, είτε θα το μισήσουν είτε θα το λατρέψουν. Δεν θεωρώ εύκολο το να βρεθεί κάποιος που θα σταθεί απέναντι στο κείμενο αυτό του συγγραφέα, με τρόπο χλιαρό ή ουδέτερο. Γιατί, "Ο Άγγελος που έχασε το δρόμο για τον Παράδεισο", δεν είναι απλά μία ακόμα μυθοπλαστική ιστορία, αλλά μια μυθιστορηματική απεικόνιση μιας σύγχρονης πραγματικότητας που αν όχι μέσα στο σπίτι μας, τη ζούμε και τη βιώνουμε καθημερινά έξω από αυτό.

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας, ο Άγγελος, ένα νεαρό παιδί, γόνος καλής οικογένειας, που έχει μπροστά του ένα ολόλαμπρο μέλλον. Και όμως, παρασυρμένος από την ορμή της νιότης του, από το πάθος εκείνο που μας κάνει να πιστεύουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αρχίζει να απομακρύνεται από το μονοπάτι που είχε χαραχτεί για εκείνον ως τότε, και υιοθετώντας το ψευδώνυμο "Ντετσάγεφ" -το οποίο παραπέμπει στο μυθιστόρημα "Η επιστροφή του Ντετσάγεφ" και σχετίζεται με την τρομοκρατία- γίνεται μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, και όχι μόνο η ροή της δικής του καθημερινότητας, αλλά και των οικείων του, αλλάζει δραματικά.

Η αφήγηση της ιστορίας του Άγγελου γίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο, μέσα από τις αποσπασματικές αφηγήσεις του αδερφού του, επίσης φοιτητή. Στο δεύτερο, μέσα από την τριτοπρόσωπη ματιά του ίδιου του συγγραφέα που ως παρατηρητής των εξελίξεων, προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ μιας κοινωνίας που οδηγεί πολλές φορές τα παιδιά της, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν θεωρητικά προηγούμενα που να συντηρούν τέτοιες συμπεριφορές, να κανιβαλίσουν απέναντί της και τελικά, απέναντι στον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτό ακριβώς κάνει ο συγγραφέας. Αφουγκράζεται τον παλμό μιας κοινωνίας που βαλτώνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, επιχειρώντας μέσα από το πάντρεμα της σκληρής πραγματικότητας και της μυθοπλασίας, να αναδείξει τις πιο σκοτεινές πτυχές της, να μας κάνει να αναλογιστούμε τη δική μας θέση και να προβληματιστούμε.

Το κείμενο είναι πολλές φορές σκληρό, άκομψο, χωρίς όμως να στερείται αιχμηρού χιούμορ όταν και όπου χρειάζεται. Ο συγγραφέας δεν επιθυμεί να ωραιοποιήσει πρόσωπα ή καταστάσεις αλλά αντίθετα, βουτάει στις πιο σκοτεινές και βρώμικες γωνιές της συνείδησης του ανθρώπου. Ψυχογραφήματα άρτια που μας καλούν να μπούμε στη θέση των εμπλεκομένων και να σκεφτούμε που είμαστε και τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι, όταν όλα γύρω μας καταρρέουν κάτω από το βάρος των δικών μας λαθών, ηθελημένων ή μη. Πώς η αγάπη μπορεί να γεννήσει την οργή; Πώς τα ιδανικά μπορούν να γίνουν καταστροφικά; Πώς μπορεί η αγνότητα να μετουσιωθεί σε κάτι που εκδηλώνεται με τέτοιον τρόπο που να μην είναι κατανοητός; Και, τελικά, ποια είναι η αλήθεια πίσω από όσα στοχευμένα προβάλλονται πολλές φορές από τα Μέσα, αλλά και ποια είναι η δικιάς μας θέση απέναντι σε όλα αυτά; Διαβάστε το βιβλίο αυτό και αποφασίστε μόνοι σας.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γιώτης Ντίνος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-618-01-1370-9