Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών;
Η συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.
Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη. Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!
Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…
Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.

Προσωπική άποψη:
Η Δήμητρα Ιωάννου είναι μία συγγραφέας που αγαπώ κι εκτιμώ. Μια δημιουργός που έχει το δικό της, μοναδικό, ιδιαίτερο τρόπο γραφής, που δύσκολο θεωρώ να μην αναγνωρίσει κανείς. Έχοντας ήδη δύο επιτυχημένα βιβλία στο ενεργητικό της, την "Κασσάνδρα" και την "Αννέτα", με μένα προσωπικά να έχω μια μικρή αδυναμία στη δεύτερη, επιστρέφει μία ακόμα γυναίκα ηρωίδα, τη "Βαλεντίνα". Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο ιστορίες της, όπου το μεταφυσικό στοιχείο είναι έντονο και παίζει βασικό ρόλο στις εξελίξεις, αλλά και που η αφήγηση ταξιδεύει στο χωροχρόνο τοποθετώντας μας σε δύο ολότελα διαφορετικές εποχές, στο τρίτο της αυτό πόνημα επέλεξε ν' ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι. Και κατά την ταπεινή μου άποψη, πολύ σοφά έπραξε, γιατί το να σε ταυτίσει το αναγνωστικό κοινό με ένα συγκεκριμένο μοτίβο είναι πάρα πολύ εύκολο και συνάμα, πάρα πολύ επικίνδυνο.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, η Βαλεντίνα, η οποία φέρει στις πλάτες της το βαρύ φορτίο ενός παρελθόντος με μεγάλες δυσκολίες και βάσανα, καταφέρνει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να γίνει μία από τις πιο φτασμένες θεατρίνες της εποχής της, κατακτώντας την αγάπη του φιλοθεάμον κοινού, αλλά και μια καλύτερη ζωή. Η επιστροφή της στη γη των προγόνων της, θα φέρει στο φως μυστικά και θα αποκαλύψει αλήθειες που θα την συνταράξουν, προκαλώντας τριγμούς στα φαινομενικά σταθερά θεμέλια της ζωής της. Πολλοί άνθρωποι θα περάσουν από τη ζωή της, πολλοί εκείνοι που την αγαπήσουν και άλλοι τόσοι εκείνοι που θα την φθονήσουν, θέλοντας να την εκδικηθούν για κρίματα που δεν είναι δικά της. Και εκεί, στη δίνη των εξελίξεων, θα έρθει και ο έρωτας, ο μοναδικός, ο μεγάλος, ο ανυπέρβλητος, εκείνος που μπορεί να σε οδηγήσει στις πιο ακραίες αποφάσεις και στην πιο βαθιά επιθυμία να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο.

Η Βαλεντίνα, λοιπόν, μας ταξιδεύει στην Αθήνα της Μπελ Επόκ, μια εποχή που προσωπικά λατρεύω για την γοητεία της, μια γοητεία που η Δήμητρα Ιωάννου καταφέρνει ν' αποτυπώσει με μαεστρία πάνω στο χαρτί, μαγεύοντάς μας με τις ρεαλιστικές, άκρως παραστατικές απεικόνισεις της. Δεν περιγράφει απλά μια εποχή, την ζωντανεύει, της δίνει την πνοή μου χρειάζεται για να αναγεννηθεί και να σε βάλει μέσα της, ζώντας σε αυτή τη μοναδική πόλη με την επιρροή που αυτή ασκεί. Αισθάνεσαι ότι περπατάς πλάι πλάι με τους ήρωές της, περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια μιας Αθήνας που διατηρεί ακόμα την αγνότητα και την αρχέγονη ομορφιά της, την σοφία ενός τόπου στον οποίο έζησαν μεγάλοι και σπουδαίοι άνθρωποι. Ενός τόπου που έχει ζήσει κι έχει περάσει πολλά, φτάνοντας στο σήμερα να ζει με θολές αναμνήσεις νοσταλγικών χρόνων που άφησαν τα σημάδια τους.

Η κυρία Ιωάννου είναι εξαιρετική χειρίστρια της ελληνικής γλώσσας, κάτι που αποδεικνύει μέσα από το έργο της αυτό για ακόμα μία φορά. Παράλληλα, και παρά την εν γένει τρυφερή και γεμάτη αγάπη φύση της, δεν διστάζει να γίνει σκληρή όπου χρειάζεται, με την αφήγησή της να έχει την απαιτούμενη δυναμική και ρεαλιστικότητα, χωρίς να χάνει στιγμή το πάθος της και την προσωπική της αλήθεια. Μια αλήθεια που αποτυπώνεται άρτια μέσα από τα λόγια, αλλά και τις πράξεις της Βαλεντίνας, μιας γυναίκας πρότυπο που δύσκολα να μην θαυμάσεις. Γιατί η Βαλεντίνα δεν είναι απλά μια όμορφη γυναίκα, αλλά ένα πλάσμα φωτεινό, με μεγαλείο και δύναμη ψυχής, που τολμάει να διεκδικήσει τα θέλω της και να παλέψει γι' αυτά που ορίζει η καρδιά και η ψυχή της, κόντρα σε μια κοινωνία που θεωρεί πως η θέση της γυναίκας είναι πολύ συγκεκριμένη, και που η ελεύθερή βούλησή της είναι καταδυναστευμένη από την εικόνα ενός δήθεν καθωσπρεπισμού.

Μέσα από την ιστορία της Βαλεντίνας ξεδιπλώνεται, πέραν από έναν μεγάλο έρωτα, ολόκληρη η κοινωνική κατάσταση και θέση της Αθήνας του τότε. Όσο οι εξελίξεις τρέχουν, τόσο γινόμαστε μάρτυρες των ιστορικών και πολιτισμικών αλλαγών που οδήγησαν στο σήμερα και το καθόρισαν, με τρόπο μοναδικό και αναντικατάστατο. Γινόμαστε μάρτυρες της εξέλιξης της ίδιας της γυναικείας ταυτότητας, αλλά και του ρόλου που αυτή παίζει, με την σημαντικότητα που αναμφίβολα την συνοδεύει. Και χωρίς να μας κουνάει το δάχτυλο, η συγγραφέας καταφέρνει να τονίσει και τη δική της θέση πάνω στο θέμα, αλλά και την αγάπη που η ίδια τρέφει απέναντι στον άνθρωπο, πολύ περισσότερο στη γυναίκα, την οποία εξυμνεί για ακόμα μία φορά για τη δύναμη που κρύβει στην ψυχή της και το πάθος της όταν καλείται να υπερασπιστεί τα θέλω της ζωής της. Ένα βιβλίο που αποτυπώνει την ελευθερία της ψυχής, μα και την αγάπη, σε κάθε τους μορφή και διάσταση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ιωάννου Δήμητρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-01-1430-0