Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ιούνιος 1823
Από τότε που ένα δημοφιλές γυναικείο περιοδικό τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο περιζήτητους γαμπρούς σε όλο το Λονδίνο, ο λόρδος Νίκολας Σεντ Τζον πολιορκείται ασφυκτικά από κάθε κοπέλα που ενδιαφέρεται να παντρευτεί. Έτσι, όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία να ξεφύγει από την κοινωνία και όλες τις γυναίκες που τον κυνηγούν, εκείνος φεύγει από το Λονδίνο και βρίσκεται στον δρόμο της πιο αποφασιστικής, απίστευτα όμορφης γυναίκας που έχει γνωρίσει ποτέ!
Η κόρη ενός ανεπρόκοπου χαρτοπαίκτη αριστοκράτη, η λαίδη Ίζαμπελ Τάουνσεντ, έχει πάρα πολλά μυστικά και πολύ λίγα χρήματα. Αν και έχει μέχρι τώρα καταφέρει να φροντίζει τον εαυτό της με μεγάλη ευκολία, ο πρόσφατος θάνατος του πατέρα της αφήνει την Ίζαμπελ σε έναν ωκεανό από προβλήματα και σε ιδιαίτερη ανάγκη εξωτερικής βοήθειας.
Ο αμαρτωλά όμορφος και εξαιρετικά περιζήτητος γαμπρός λόρδος Νίκολας θα μπορούσε να είναι η ίδια η σωτηρία που επιδιώκει.
Αλλά η Ίζαμπελ πρέπει να είναι επιφυλακτική και να μην κάνει τίποτα απερίσκεπτο... όπως να ερωτευτεί με πάθος τον λόρδο Νίκολας!

Προσωπική άποψη:
Η Sarah MacLean και το δεύτερο βιβλίο της σειράς της "Love by numbers", ήρθαν για να ανεβάσουν το θερμόμετρο ακόμα υψηλότερα, συγκριτικά πάντα με το πρώτο της βιβλίο, και να μας δείξουν πως η ίδια, μα και οι ηρωίδες της, έχουν εξελίξει τις τεχνικές... ξελογιάσματος αρσενικών που υπό φυσιολογικές συνθήκες, ή στην κανονική μας ζωή, θα έπρεπε να αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι, μα που την ίδια στιγμή, και παρά την όποια γνώση και παραδοχή μας, όλες παρασυρόμαστε από αυτούς και οδηγούμαστε σε μονοπάτια που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, πόσο μάλλον να έχει τη βεβαιότητα, για το που αυτά οδηγούν. Κι αν ακόμα ανήκουμε σε αυτές τις λίγες που αντιστέκονται σε αυτά τα "λάθη" που είναι ίσως πιο σωστά κι απ' τα "σωστά", τότε σίγουρα ανήκουμε σε αυτές που ονειρεύονται πως παραδίνονται, και παρασύρονται, γιατί αυτή είναι η ονειροπόλα μεριά της φύσης μας. 

Δεν είμαι σίγουρη σε ποια κατηγορία ανήκει η λαίδη Ίζαμπελ Τάουνσεντ, κόρη ενός διαβόητου ξεπεσμένου αριστοκράτη εθισμένου στον τζόγο, που πέθανε αφήνοντάς της μόνο με ένα "καλό" όνομα, αλλά με απειροελάχιστα χρήματα στην τσέπη της, σίγουρα, όμως, είναι μια γυναίκα που ξέρει ν' αρπάζει τη ζωή από τα μαλλιά και να επιβιώνει, αντιμετωπίζοντας με δυναμισμό και θάρρος, μα και με μεγάλη εξυπνάδα και μαεστρία, κάθε τι κακό που έρχεται στον δρόμο της. Όταν, όμως, στον δρόμο αυτό συναντήσει τον γοητευτικό λόρδο Νίκολας Σεντ Τζον, που απηυδισμένος απ' όλες τις γυναίκες που τον κυνηγάνε για να τον τυλίξουν και να τον παντρευτούν προσπαθεί να ξεφύγει για λίγο από την καθημερινότητά του και όσα τον πνίγουν σε αυτήν, πόσο εύκολο θα είναι για εκείνην να του αντισταθεί, την ίδια ώρα που ξέρει πολύ καλά πως αυτός ο άντρας θα μπορούσε να είναι η λύση σε όλα της τα προβλήματα, αρκεί να παίξει τα χαρτιά της σωστά;

Μου αρέσουν πάρα πολύ οι ηρωίδες, σε μυθιστορήματα εποχής, που έχουν τα χαρακτηριστικά της Ίζαμπελ. Μπορεί να φέρει τον τίτλο της αριστοκράτισσας, και να μπορεί να "παίξει" μέσα στα αυστηρά όρια αυτού, με τους δικούς του κανόνες, δεν εγκλωβίζεται, όμως, μέσα του, καταφέρνοντας να βγάλει προς τα έξω και την πιο... αλήτικη πλευρά της, εκείνη που αφήνει πίσω της τα σαλόνια και κυριαρχεί στα αλώνια, αλλάζοντας τα τραπέζια και παίρνοντας το πάνω χέρι, θέτοντας εκείνη, εκ νέου κανόνες και όρια που ταιριάζουν στα μέτρα και στα σταθμά της. Κι ενώ θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει εγωκεντρική ή σκληρή, αυτό, τελικά, δεν συμβαίνει και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι αναγνωρίζουμε στις πράξεις της την προσπάθεια για επιβίωση και όχι εκείνη της κυριαρχίας. Ό,τι κάνει, το κάνει για να επιβιώσει, όχι για να κερδίσει το καλύτερο δυνατόν, αν και έχει όλα τα φόντα για να το πετύχει αυτό. Και παρά που συναισθηματικά φαίνεται να φυλάγεται, δεν δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε την ευαίσθητη κι ευάλωτη πλευρά της που προσπαθεί να θωρακίσει μεν, δεν τα καταφέρνει απόλυτα πάντα δε.

Στον αντίποδα έχουμε έναν κεντρικό ήρωα που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν γοητευτικό, μα την ίδια στιγμή, εν δυνάμει αντιπαθητικό κι ενοχλητικό, κάτι που, ωστόσο, δεν συμβαίνει ποτέ, ούτε για μια στιγμή. Μπορεί να διατηρεί τα στοιχεία του αμετανόητου εργένη που δεν έχει αποφασίσει να παραδοθεί σε καμία γυναίκα, την ίδια, όμως, στιγμή, δεν βγάζει προς τα έξω την εκκεντρικότητα εκείνη που θα μπορούσε να τον καταστήσει αμφιλεγόμενο στα μάτια μας. Και όταν οι δύο αυτοί χαρακτήρες, απόλυτα δυναμικοί κι ερωτεύσιμοι συναντηθούν, δεν μπορεί παρά να υπάρξει ανάμεσά τους μία εκρηκτική κι απολαυστική χημεία που άλλοτε οδηγεί σε βαθιά ρομαντικές στιγμές, άλλοτε σε στιγμές γεμάτες ένταση, μα και σε εκείνες που ξεχωρίζουν για το πάθος τους, τόσο σε πραγματικό, όσο και σε λεκτικό επίπεδο.

Εν κατακλείδι, το "10 έξυπνοι τρόποι για να κατακτήσεις έναν λόρδο" είναι μία ιστορία αρκετά ανώτερη από την προκάτοχό της, με ωραία απόδοση, καλή ροή, ισορροπημένη δομή, μα και με πολύ προσεγμένη ανάλυση κι εξέλιξη χαρακτήρων, που έχουν μια μοναδική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Σίγουρα θα το απολαύσετε, σίγουρα θα διασκεδάσετε μαζί του, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ταυτιστείτε με τους ήρωές μας και την ιστορία τους σε αρκετά σημεία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα πιάσετε τον εαυτό σας να χαμογελάει αμήχανα -τον πραγματικό λόγο που θα συμβεί αυτό, μόνο εσείς τον γνωρίζετε- ή που να γελάει με τους έξυπνους, ατακαδόρικους διαλόγους μεταξύ των πρωταγωνιστών μας, που φέρνουν μια πιο φρέσκια πνοή μέσα σε ένα κλασσικό σκηνικό με τυπικό υπόβαθρο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah MacLean
Μεταφραστής: Οράτου Νινέττα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-5229-90-0