Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ.
Από τα δεκάξι του, που χάθηκαν ξαφνικά οι γονείς τους, ο Ρόι ανέλαβε τη φροντίδα του μικρού του αδελφού, του Καρλ. Μεγαλώνοντας οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Ο Καρλ αποφάσισε να περιπλανηθεί στον κόσμο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο Ρόι έμεινε πίσω, στο οικογενειακό κτήμα, στο απομονωμένο βασίλειό τους, ικανοποιημένος με μια ήσυχη καθημερινότητα.
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ…
Χρόνια αργότερα, ο Καρλ επιστρέφει, με τη χαρισματική νέα του σύζυγο, την αρχιτέκτονα Σάνον. Έχουν ένα σωρό συναρπαστικά σχέδια – να χτίσουν ένα ξενοδοχείο στο κτήμα και να πνιγούν στα πλούτη τόσο τα αδέρφια όσο και όλο το χωριό.
ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ.
Η χαρμόσυνη άφιξη σύντομα γίνεται η αφορμή για μια σειρά από γεγονότα που απειλούν ό,τι αγαπά και θέλει να διαφυλάξει ο Ρόι… Οικογενειακό χρέος, αναπάντεχες ανατροπές, όλο και περισσότερα πτώματα: ένα εκτυφλωτικό θρίλερ, ένα ακαταμάχητο αναγνωστικό κοκτέιλ.

Προσωπική άποψη:
Ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας επιστρέφει με ένα βιβλίο που τον τοποθετεί ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται. Στον θρόνο ενός βασιλείου που ο ίδιος έχει καταφέρει να δημιουργήσει. Ενός βασιλείου που έχει χτίσει με τα ίδια του τα χέρια του και που με μεράκι και μαεστρία έχει δομήσει κάθε του γωνιά, κάθε του προέκταση και επέκταση, κάθε το κρυφό και φανερό που αποτελεί κομμάτι αυτού. Γιατί ο Nesbo δεν είναι κάποιος που απλά είχε την τύχη με το μέρος του, αλλά ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και χαρισματικός άνθρωπος, με μια πολύ έντονη και ιδιαίτερη προσωπικότητα, άκρως ενδιαφέρουσα και γοητευτική, όπου κάθε ένα από τα στοιχεία αυτής καταφέρνει, κάθε φορά, να τα ενσωματώσει στις ιστορίες του με αποτέλεσμα, η κάθε μία απ' αυτές, αρέσει ή όχι, να διαθέτει, αδιαμφισβήτητα, χαρακτήρα.

Στο νέο του βιβλίο γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας δύο αδερφών, του Ρόι και του Καρλ, οι οποίοι μεγάλωσαν σε μια ορεινή φάρμα που ο πατέρας τους αποκαλούσε "Βασίλειο". Όμως, όταν οι γονείς τους έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή, ο δεκαεξάχρονος τότε Ρόι έπρεπε να γίνει ο αρχηγός της οικογένειας και το στήριγμα του μικρότερου αδερφού του, την ανατροφή του οποίου ανέλαβε εξ' ολοκλήρου. Τα χρόνια πέρασαν και οι δρόμοι των δύο αδερφών χωρίστηκαν, με τον Ρόι να μένει πίσω στα πάτρια εδάφη, την ίδια ώρα που ο Καρλ ταξίδεψε μέχρι τις Η.Π.Α. και τον Καναδά αναζητώντας μια νέα, διαφορετική ζωή, μα και ένα καλύτερο μέλλον. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Καρλ επιστρέφει μαζί με την αρχιτέκτονα σύζυγό του στο σπίτι όπου μεγάλωσε, έχοντας μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν ένα τεράστιο ξενοδοχείο εκεί όπου βρίσκεται το "Βασίλειο", μα και μια πορεία ανάπτυξης της περιοχής που θα ευνοήσει τους πάντες και πολύ περισσότερο τα πορτοφόλια τους.

Όπως πολύ πιθανόν να αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια προοπτική βρίσκει πολλούς υπέρμαχους, μα και άλλους τόσους αντίμαχους, με κάποιους να πιστεύουν πως αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής τους, για να πιάσουν την καλή, ενώ κάποιοι άλλοι δεν πείθονται τόσο εύκολα και είναι καχύποπτοι απέναντι στις προτάσεις του Καρλ. Ανάμεσά τους και ο σερίφης της περιοχής, ο οποίος παρακολουθεί πολύ στενά τα δύο αδέρφια -και όχι άδικα. Γιατί τα δύο αδέρφια είναι δεμένα μεταξύ τους με δεσμούς που ξεπερνάνε τη δύναμη του αίματος και που καθιστούν την υπόθεση αυτή, και όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των εξελίξεών της, κάνοντας τα πράγματα πολύ πιο περίπλοκα απ' όσο φαίνονται αρχικά, μα και πολύ πιο φορτισμένα και έντονα συναισθηματικά, οδηγώντας όχι μόνο αυτούς σε ηθικά διλήμματα, αλλά και εμάς ως αναγνώστες, αφού μπαίνουμε στα παπούτσια τους θέλοντας και μη.

Κάτι που κάνει τις ιστορίες του Nesbo να ξεχωρίζουν, είναι πολυσχιδής ταυτότητά τους και οι προεκτάσεις αυτών, που μπορεί να μας μπερδεύουν και να μας οδηγούν σε δρόμους που διακλαδώνονται με άλλους, ίσως και κάπως παράταιρους, θα μπορούσαμε να πούμε, με μυστήριο και παράξενο τρόπο, αλλά που όση σύγχυση και να μας προκαλούν, ή και αντικρουόμενες σκέψεις και συναισθήματα, έρχονται να μπουν σε μια ευθεία ροή όταν πρέπει, ακριβώς όπως πρέπει, φτάνοντάς μας μέχρι το σημείο εκείνο της κορύφωσης -η πορεία της οποίας έχει χτιστεί και προχωρήσει κλιμακωτά με απόλυτη ισορροπία και με μεγάλη τέχνη, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε- που κυριολεκτικά μάς ανατινάζει το μυαλό. Όχι απαραίτητα, και όχι πάντα, επειδή δεν βλέπαμε το τέλος αν έρχεται, αλλά γιατί ακόμα και η αλήθεια που μπορεί να είχαμε υποψιαστεί ή αντιληφθεί, είναι πολύ πιο πολύπλευρη απ' όσο αρχικά πιστεύαμε. Γιατί όταν ο δόλος και τα μυστικά μπλέκονται μαζί με το ανθρώπινο κι ερωτικό δράμα, έχουμε στα χέρια μας το κράμα ενός θρίλερ που μας διχάζει ανάμεσα σε "θέλω" και "πρέπει", αλλά και σε αυτά που αντέχουμε ή όχι.

Επειδή, όμως, μιλάμε για μια ιστορία χαρακτήρων, όπου πάνω σε αυτούς χτίζεται όλη η αφήγηση και η πορεία αυτής, με τα όποια σκαμπανευάσματά της που μας κάνουν να αισθανόμαστε πως είμαστε σε ένα roller coaster, δε γίνεται να μην αναφερθούμε στα δύο αδέρφια, που χωρίς αυτά και την πολυπλοκότητα της σκέψης, της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων τους δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα να συζητάμε τόσο έντονα γι' αυτό το βιβλίο. Μπορεί η αφήγηση να γίνεται από τον Ρόι, αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η παρουσία του Καρλ υποβιβάζεται και πολύ περισσότερο ο ρόλος αυτού στην πορεία και εξέλιξη των γεγονότων και τελικά στην κατάληξή τους στο φινάλε της εξιστόρησης αυτής. Τα δύο αδέρφια είναι κρίκοι μιας αλυσίδας και χωρίς κάποιον από αυτούς η αλυσίδα αυτή δεν μπορεί να μείνει σταθερή, στη θέση της, και παρά που η σχέση ανάμεσά τους είναι πολύ πιο πολυμορφική απ' όσο φαίνεται, με τη ζήλια να συγκρούεται με την αγάπη σε όλη την κοινή τους πορεία, γνωρίζουν την αλήθεια και οι δυο τους πάρα πολύ καλά. Μια αλήθεια που πολλές φορές ταράζεται εξαιτίας της δυσπιστίας και που παλεύει να κρατηθεί κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας την ίδια ακριβώς στιγμή.

Το να μιλήσουμε για τις συγγραφικές ικανότητες του Nesbo νομίζω πως είναι περιττό. Ακόμα και αν δεν είναι στη λίστα των αγαπημένων σου συγγραφέων, δεν μπορείς παρά να παραδεχθείς πως ο άνθρωπος ξέρει να γράφει, πως έχει ένα πολύ δικό του ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό στυλ, κάτι που όχι αδίκως του έχει προσδώσει μια πολύ προσωπική ταυτότητα. Είναι ένας άνθρωπος και ένας συγγραφέας με χαρακτήρα και προσωπικότητα και έτσι ακριβώς είναι είναι και οι ιστορίες του, και "Το βασίλειο" δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση. Εξαιρετικά ώριμη στιγμή για τον "βασιλιά", με μια ιστορία που στέκεται επάξια μόνη της ανάμεσα στις σειρές του ιδίου -και όχι μόνο- και που καταφέρνει να ξεχωρίσει και ν' αφήσει το δικό της σημάδι. Κι αν σας τρομάζει ο όγκος του, θα σας έλεγα πως δεν χρειάζεται, όχι μόνο εξαιτίας της στιβαρής αφήγησης που σου κόβει την ανάσα, που σε καθηλώνει και σε παρασύρει σε μια ανάγνωση χωρίς σταματημό, αλλά και γιατί ο ανθρωποκεντρικός, δραματικός του πυρήνας θα σας βάλει να σκεφτείτε ορισμένα πράγματα σε ένα δεύτερο επίπεδο, μέσα από το οποίο θα δείτε και θα αντιληφθείτε την αλήθεια μιας οικογένειας, μα και μιας ολόκληρης κλειστής κοινωνίας, που ξέρει καλά να κρύβει τα μυστικά της, μέχρι που θα βρεθεί αντιμέτωπη με διλήμματα που θα της στερήσουν κάτι που ίσως να μην αντέχει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μεταφραστής: Σουλιώτης Σωτήρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 696
ISBN: 978-618-03-2305-4