Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν πρόκειται να συλλάβει ένα δολοφόνο, η Έρικα Φόστερ είναι ατρόμητη και ασταμάτητη.
Το πτώμα βυθίστηκε γρήγορα κάτω από το νερό. Στην ξηρά, ο εφιάλτης μόλις ξεκινούσε. Η υπαστυνόμος Έρικα Φόστερ δίνει εντολή να ερευνηθεί ένα εγκαταλειμμένο λατομείο στα περίχωρα του Λονδίνου, όπου βρέθηκαν τα βασικά στοιχεία μιας σοβαρής υπόθεσης ναρκωτικών.
Μαζί με αυτά, όμως, ανασύρεται από την παχιά λάσπη και ο σκελετός ενός μικρού κοριτσιού. Σύντομα διαπιστώνουν ότι ο σκελετός ανήκει στην επτάχρονη Τζέσικα Κόλινς, το αγνοούμενο κορίτσι του οποίου η εξαφάνιση είχε γίνει πρώτη είδηση πριν από είκοσι έξι χρόνια.
Καθώς η Έρικα προσπαθεί να συνδυάσει νέα και παλιά στοιχεία, καλείται να ερευνήσει βαθύτερα τη διχασμένη οικογένεια Κόλινς, αλλά και την τότε επικεφαλής της υπόθεσης, Αμάντα Μπέικερ, μια γυναίκα που τη στοίχειωσε η αδυναμία της να βρει την Τζέσικα. Σύντομα, η Έρικα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή θα είναι μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές υποθέσεις που έχει αναλάβει.

Προσωπική άποψη:
Η τρίτη περιπέτεια της δυναμικής υπαστυνόμου Έρικα Φόστερ βρίσκεται στα χέρια μας, για μια ακόμα φορά με την υπογραφή των εκδόσεων Κλειδάριθμος, και αν και πάντα μας προσφέρει έντονες αναγνωστικές στιγμές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορίες, νομίζω πως αυτή τη φορά έχει ανέβει ένα σκαλοπάτι παραπάνω και βρίσκεται σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο. Σε αντίθεση με την ίδια την Έρικα, με την καριέρα της να έχει κάνει ένα βήμα πίσω και την ψυχολογική της κατάσταση ακόμα περισσότερα, κάτι που αποτελεί μία ακόμα μεγάλη πρόκληση για την ίδια αφού, πέραν όλων των άλλων, έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο της τον εαυτό.

Έχοντας μεταφερθεί, λοιπόν, σε μια ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που διόλου δεν απολαμβάνει αφού είναι ένα τεράστιο πισογύρισμα για την ίδια, καλείται να λάβει μέρος σε μια έρευνα σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στα περίχωρα του Λονδίνου, όπου τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τούς εξασφαλίζουν πως εκεί θα βρουν μια μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών προς εμπορεία. Κάπως έτσι, αρχίζει μια υποβρύχια εξερεύνηση η οποία, όμως, θα φέρει στο φως κάτι που κανείς δεν περιμένει. Τον σκελετό ενός μικρού κοριτσιού, τυλιγμένο μέσα σε πλαστικό, που όπως ανακαλύπτουν από το οδοντιατρικό αρχείο τους, ανήκει στην Τζέσικα Κόλινς, η οποία κι εξαφανίστηκε όταν ήταν μόλις επτά ετών, πριν από 26 ολόκληρα χρόνια.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια υπόθεση δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη της Έρικα, που αμέσως αρχίζει την προσωπική της έρευνα, προσπαθώντας να συνδυάσει τα στοιχεία του σήμερα με τα στοιχεία του τότε, καταφεύγοντας για βοήθεια ακόμα και στην Αμάντα Μπέικερ, τη γυναίκα που υπήρξε κάποτε επικεφαλής της υπόθεσης και που η αποτυχία να δώσει ένα τέλος στο βάσανο της οικογένειας της Τζέσικα στοίχειωσε την ίδια και τη ζωή της. Κάθε στοιχείο που έρχεται στα χέρια της την οδηγεί και σε ένα νέο πρόσωπο, διαφορετικού προφίλ το καθένα αλλά με εξίσου ισχυρό κίνητρο να διαπράξει ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα, χωρίς ωστόσο να έχει καμία αδιάσειστη απόδειξη για την ενοχή κάποιου από αυτού.

Αν κάτι κάνει τις ιστορίες του Bryndza να ξεχωρίζουν από άλλες τους είδους, αυτό δεν είναι άλλο απ' το ότι δεν μένει μόνο στην ιδέα της δημιουργίας και ανάπτυξης μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας που θα παρασύρει τους αναγνώστες του, αλλά εμβαθύνει στις κρυφές αλήθειες αυτής που συνδέονται άρρηκτα με τον ανθρώπινο παράγοντα και την ψυχοσύνθεση αυτού, υπό διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις, κάτι που δίνει μια πολυδιάστατη ταυτότητα στα μυθιστορήματά του. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως υποσκελίζει την ένταση ή την δράση της όλης αφήγησης, το αντίθετο μάλιστα, αφού δημιουργεί ισχυρές αφηγηματικές γραμμές γεμάτες μυστήριο και ανατροπές, απλά φροντίζει να τις ενισχύει και με ισχυρές συναισθηματικές πινελιές που της προσφέρουν μια μεγαλύτερη βαρύτητα.

Κι επειδή αναφερθήκαμε στον ανθρώπινο παράγοντα, ο πυρήνας αυτού δεν είναι άλλος από την Έρικα, που ούσα και η πρωταγωνίστρια της σειράς του, κάθε φορά, σε κάθε νέα της περιπέτεια, φροντίζει να μας ξεδιπλώνει ακόμα περισσότερες πτυχές του εαυτού τους. Ναι, δεν είναι τέλεια, ναι, έχει δεκάδες ελαττώματα, ναι, είναι παραπάνω παρορμητική και νευρική απ' όσο ίσως θα έπρεπε, την ίδια στιγμή, όμως, και παρά την φαινομενική της σκληρότητα, δεν χάνει την ευαισθησία που κρύβει μέσα της, δεν σκύβει ποτέ το κεφάλι ακόμα και όταν νιώθει όλο το βάρος του κόσμου στις πλάτες της, ενώ έχει μια ψυχή βαθιά που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Όπως ασυγκίνητο δεν μπορεί να σε αφήσει και μια τέτοια ιστορία, το θύμα της οποίας δεν είναι άλλο από ένα παιδί. Κι αν όλα αυτά τα συνδέσεις μεταξύ τους, έχεις ένα βιβλίο που σε παρασύρει και σε καθηλώνει, σε όλα τα επίπεδα.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Robert Bryntza
Μεταφραστής: Μπαρουξής Χρήστος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-960-645-042-6