Pages - Menu

Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2009

IT'S A... GAY AFFAIR! - ΜΕΡΟΣ 2ο

Ποιος είπε πως η ομοφυλοφιλία είναι αντρική υπόθεση;

- Ευχάριστη έκπληξη από τον Peter Jackson καθώς δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους φιλοσοφημένες ταινίες, το “Heavenly Creatures” είναι αφιερωμένο στον γυναικείο ομοφυλοφιλικό έρωτα. Σ’ έναν από τους πρώτους της ρόλους, το 1994 η Kate Winslet ρισκάρει να υποδυθεί Juliet Hulme, ένα νεαρό κορίτσι που με το πέρασμα των χρόνων αναπτύσσει με την καλύτερή της φίλη Pauline Parker μια σχέση εγκεφαλική και συνάμα ερωτική. Το κοινό τους πάθος τους οδήγησε στο να γράψουν για μια φανταστική χώρα που θα μπορούσαν να ζήσουν ελεύθερες. Οι δύο οικογένειες αντιδρούν στη σχέση αυτή και προσπαθούν να τις κρατήσουν χώρια. Μια ιστορία που σε άλλους μπορεί να φαντάζει κοινή και σε άλλους απίστευτη. Κι όμως… η ιστορία που περιγράφεται είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία των δύο κοριτσιών που διαδραματίστηκε στην Αμερική της δεκαετίας του ’50. Δυο νέα κι ατίθασα κορίτσια που πίστευαν πως ήταν ξεχωριστά και που θα έκαναν τα πάντα για να ‘ναι μαζί, ακόμα και φόνο. Ενδιαφέρουσα ανθρωποκεντρική ταινία, με αρκετά καλές ερμηνείες που δεν διστάζει ως έναν βαθμό να χτυπήσει το μαχαίρι στην πληγή, αποδεικνύοντας πως δεν είναι όλα τόσο ρομαντικά όσο δείχνουν.


- Μια απ’ τις πιο sexy και ποθητές γυναίκες στον πλανήτη, η οποία στο παρελθόν είχε δηλώσει πως έχει σεξουαλικές σχέσεις και με άντρες και με γυναίκες (με άλλα λόγια, “παίρνω ότι κινείται”), η Angelina Jolie, ενσάρκωσε το 1998 στα πλαίσια της τηλεοπτικής ταινίας “Gia”, ένα μοντέλο με ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις. Ουσιαστικά η ταινία αποτελεί βιογραφία της Gia Marie Carangi, το πρώτο super model της Αμερικής που έζησε πολύ έντονα κι έφυγε από τη ζωή πολύ γρήγορα. Μπαίνοντας δυναμικά στο χώρο της μόδας για να ταράξει τα ήσυχα νερά της, η Gia δοκίμασε στο έπακρον όλες τις ηδονές που μπορούσε να της προσφέρει η ζωή. Άντρες, αλκοόλ, ξενύχτια, δόξα, αναγνωρισιμότητα! Δεν άργησε όμως να καταλάβει την πραγματική της φύση, καθώς οι άντρες ήταν καλοί για sex, αλλά δεν μπορούσαν να τις προσφέρουν την ηδονή και το ερωτικό στοιχείο που έβλεπε στα μάτια μιας και μόνο γυναίκας, της Linda. Από τη Φιλαδέλφεια στη Νέα Υόρκη, από το πουθενά, στην κορυφή κι από ‘κει στον κόσμο των ναρκωτικών, ο οποίος τελικά της στέρησε τη ζωή στα 26 της χρόνια, μετατρέποντάς την σε σύμβολο, καθώς ήταν από τις πρώτες γυναίκες που πέθαναν από AIDS, το 1986. Οι άνθρωποι που γνώριζαν τη Gia είναι αυτοί που λένε στην κάμερα την ιστορία της λίγο μετά το θάνατό της. Αυτό δημιουργεί ένα υπέροχο πορτρέτο της ηρωίδας με συνέπεια από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Angelina Jolie είναι εξαιρετική στο ρόλο της που τον ενσαρκώνει χωρίς ταμπού κι αναστολές, κάτι που την έκανε όχι μόνο να είναι υποψήφια σε πολλές απονομές, αλλά να κερδίσει και την Χρυσή Σφαίρα.


- Μια αληθινή ιστορία για να βρεις το κουράγιο να καταλάβεις ποιος είσαι. Πες το ψέματα! 1999 και παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία του Brandon Teena στην ταινία "Boy`s Don`t Cry"!. Νεοφερμένος σε μια γειτονιά της Αμερικής, κερδίζει τη συμπάθεια των κατοίκων λόγω της ευγενικής κι ευαίσθητης προσωπικότητάς του και τον θαυμασμό των κοριτσιών εξαιτίας της εξωτερικής του εμφάνισης. Όμως κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, ότι στην πραγματικότητα είναι γυναίκα. Όταν το μυστικό του μαθευτεί η καλή ως τότε ζωή του παίρνει δραματική πορεία. Η Kimberly Peirce τολμά, γράφει και σκηνοθετεί μια απ’ τις πιο πολυσυζητημένες και καλογυρισμένες ταινίες ever. Ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα, η αναγνώριση κι αποδοχή της σεξουαλικής μας ταυτότητας. Όχι μια ακόμα ομοφυλόφιλη κοπέλα, αλλά ένας άντρας εγκλωβισμένος σ’ ένα γυναικείο σώμα που αναζητά μια φυσιολογική κι ελεύθερη ζωή. Η δραματουργία της εξέλιξης είναι επιβλητική και γεμάτη συναισθήματα και το μόνο που μπορείς να νιώσεις για την ηρωίδα είναι οίκτο. Η Hilary Swank σε μια απ’ τις καλύτερες κι ανθρώπινες ερμηνείες της. Μια ερμηνεία που σε μια νύχτα την ανέδειξε σε μεγάλη ηθοποιό και της χάρισε το πρώτο της oscar.


- Η Aileen Wuornos, αποτελεί έναν αληθινό θρύλο της Αμερικάνικης βίας. Από το 1989 έως το 1990, κατόρθωσε να σπείρει τον τρόμο στην πολιτεία της Φλόριντα σκοτώνοντας οχτώ άντρες στους αυτοκινητόδρομους όπου εκπορνευόταν. Η ταινία αφορά στην ιστορία της και την ιστορία της Selby, της νεαρής γυναίκας που την ερωτεύτηκε και αυτοκαταστράφηκε από τον έρωτά της για την παράφρονα εγκληματία. Το “Monster", μια ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης Patty Jenkins, τάραξε τα κινηματογραφικά πράγματα το 2003, όχι μόνο λόγω της λαγνείας και της βίας όπου προβλήθηκε μέσα απ’ αυτήν, αλλά και λόγω του ειδυλλίου μεταξύ των δύο γυναικών. Κι αναρωτιέμαι… αυτό είναι που σοκάρει περισσότερο ή ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα τα οποία απλά έχουν μεγαλοποιηθεί ως έναν βαθμό; Βιασμένη όντας παιδί ακόμα, καταλήγει να γίνει πόρνη στην ενήλικη ζωή της, αισθανόμενη απέχθεια για το αντρικό φύλλο κι έλξη για το γυναικείο για να γνωρίσει τον απόλυτα διεστραμμένη έρωτα στο πρόσωπο της κατά πολύ μικρότερης Selby. Αυτή η γνωριμία είναι και η καταστροφή των δύο γυναικών αφού η μία σπρώχνει την άλλη στο έγκλημα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα καπρίτσια της. Η Charlize Theron δεν διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα της και να υποδυθεί έναν ριψοκίνδυνο και πολύπλοκο ρόλο. Τελικά το ρίσκο της απέδωσε, αφού ένιωσε στο πετσί της την ηρωίδα, υποστηρίζοντας με πάθος και τρέλα έναν απ’ τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες του σύγχρονου κινηματογράφου και της ιστορίας των serial killers, κερδίζοντας κριτικούς και θεατές και συνάμα πληθώρα βραβείων, μεταξύ αυτών το πρώτο της Oscar.


Υπάρχουν όμως κι άλλες ταινίες (αποφεύγω τις αναφορές σε κάθε χαζοκωμωδία που θεωρεί ότι ένα ομοφυλόφιλος συνδράμει το ευτράπελον) όπως:


- Μια μάλλον κακόγουστη ταινία του είδους ήταν η γερμανικής παραγωγής “Different from the Others” (1919), όπου ο βιολονίστας Paul Körner, αντιλαμβανόμενος την ομοφυλόφιλη φύση του προσπαθεί αρχικά να την αλλάξει κι έπειτα να την αποδεχτεί. Εμείς ωστόσο δεν καταφέρνουμε να το αποδεχτούμε γιατί όλη η παρουσίαση φαντάζει κιτσάτη.


- Γυρισμένο το 1961, το ασπρόμαυρο film του Basil Dearden, "Victim", ασχολείται με μια σειρά εκβιασμών μέσα στην ομοφυλοφιλική κοινότητα. Ένας δικηγόρος υπέρ του αντισοδομισμού, εμπλέκεται στην υπόθεση για να καταλήξει ν’ αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία μέσα απ’ την δημόσια έκθεση.


- Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω το ιδιόρρυθμο χιούμορ του Fellini και πολύ περισσότερο σε μια ιστορία σαν αυτή του “Fellini - Satyricon” το 1969, όπου δύο νεαροί στην Ρώμη του 1ου αιώνα μπλέκονται σε μια σειρά από περιπέτειες που θα τους βοηθήσουν ν’ αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους κι όχι μόνο!


- Αρκετά τολμηρό για την εποχή του, το “The Music Lovers” κυκλοφόρησε αρχές του 1970 παρουσιάζοντάς μας τον γάμο μεταξύ ενός ομοφυλόφιλου και μιας νυμφομανούς. Βιογραφική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού πρόκειται για την πραγματική ιστορία της ζωής του μεγάλου μουσικού Tchaikovsky`s.


- Ένας εβραϊκός γιατρός, ο Daniel Hirsh και η Alex Greville έχουν σχέση με τον νεαρό καλλιτέχνη Elkin. Παρά τη γνώση της κατάστασης αυτής, είναι πρόθυμοι να τον μοιραστούν προκειμένου να τον χάσουν. Η ταινία του Schlesinger, “Sunday Bloody Sunday" του 1971, δίνει έμφαση σε μερικά ανησυχητικά γεγονότα όπως το πως έχει αλλάξει η στάση των ανθρώπων απέναντι στις σχέσεις.


- “Cabaret” του Bob Fosse, παραγωγής 1972. Σ’ ένα κόσμο ακολασίας και πορνείας τίποτα δεν πρέπει να σε εκπλήσσει. Όλα μπορεί να συμβούν και ο καθένας μπορεί να πάει με τον άλλο. Δεν υπάρχουν διακρίσεις στο sex!


- “The Bitter Tears of Petra von Kant” γερμανικής παραγωγής 1972 και περιγράφει την θυελλώδη σχέση μεταξύ της επιτυχημένης σχεδιάστριας Petra von Kant και του φιλόδοξου 23χρονου μοντέλου Enter Karin.


- Αστυνομικό δράμα του 1975, το “Fox Friends” επικεντρώνεται στη ζωή του μικροαστού Franz Fox. Ο εραστής του συλλαμβάνεται και ψάχνει τρόπο να βγάλει γρήγορα λεφτά. Γνωρίζει τον πλούσιο ηλικιωμένο Max και δύο νεώτερα ομοφυλοφιλικά άτομα με ακριβά γούστα. Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Fox κερδισμένο μ’ έναν μεγάλο χρηματικό ποσό και ξαφνικά οι φίλοι του Max γίνονται φίλοι του Fox. Σημαντικό πράγμα τελικά το χρήμα!


- 1976 και οι Paul Humfress και Derek Jarman γυρίζουν το “Sebastiane”. Το 300 μ.Χ. ο Ρωμαίος Sebastiane εξορίζεται σ’ ένα φυλάκιο που αποικείται αποκλειστικά από άντρες. Αποδυναμωμένα από τις επιθυμίες τους, αυτά τα άτομα γυρίζουν στις ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Εντούτοις, ο ήρωας γίνεται ο στόχος της σφοδρής επιθυμίας ενός ομοφυλοφιλικού εκατόνταρχου τον οποίο κι απορρίπτει.


- Ο Thomas είναι ο γιος ενός φύλακα φυλακών, ο οποίος κι ερωτεύεται τον Martin, έναν απ’ τους παλαιότερους τροφίμους των φυλακών. Μετά την αποφυλάκιση του Martin, προσπαθούν να χτίσουν μια σχέση και μια ζωή μαζί αλλά, κανένας δεν θα τους αφήσει ήσυχους. Ωμή ως προς την παρουσία της, το “The Consequence” προκάλεσε την κοινή γνώμη το 1977.


- “In A Year With 13 Moons”, μια ταινία του Rainer Werner Fassbinder (για φαντάσου) η οποία κι έλαβε χώρα στα κινηματογραφικά πράγματα το 1978. τις τελευταίες μέρες της ζωής του ο Elvira, προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη της ζωής του που κάποτε τον απέρριψε γιατί όπως του είχε πει όταν του εξέφρασε τα συναισθήματά του, “ωραία, αλλά κρίμα που δεν είσαι γυναίκα”.


- Την ίδια χρονιά μια Δανέζικη παραγωγή, το “You Are Not Alone” κάνει την εμφάνισή του και οι κριτικοί τη χαρακτηρίζουν ως μια απ’ τις πιο λυρικές ταινίες όλων των εποχών. Σ’ ένα σχολείο αρρένων μια ιδιαίτερη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ του δεκαπεντάχρονου Bo και του νεότερου Kim, τον μικρό γιο του διευθυντή. Οι σκληροί κανονισμοί του σχολείου και η μοναξιά που νιώθουν οι χαρακτήρες του φέρνουν κοντά και δυνατά αισθήματα προσπαθούν να εκδηλωθούν με κάθε τρόπο και κάθε μέσον.


- Το "Dona Herlinda y su hijo" είναι άλλη μια ιδιόρρυθμη κομεντί του 1985. O γιατρός Rodolfo διατηρεί δεσμό με έναν νεαρό μουσικό φοιτητή. Τα πράγματα όμως στη ζωή του περιπλέκονται όταν η μητέρα του αποφασίζει πως είναι καιρός να παντρευτεί με την ανοιχτόμυαλη Olga προκειμένου να κλείσουν τα στόματα, ενώ παράλληλα ο εραστής του θα μείνει μαζί της για να είναι κοντά του. Ανεκτική την βρίσκω τη μαμά και ψύχραιμη!


- Ένα ρομαντικό δράμα του 1985, κλασσικό και γεμάτο αγάπη από δύο νεαρές γυναίκες και μεταξύ ενός ντροπαλού καθηγητή κι ενός φιλελεύθερου καλλιτέχνη, εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα της Jane Rule.


- Μια ταινία που έχει σχεδόν τα χρόνια μου. 1986 και το “Parting Glances” κάνει την εμφάνισή του. Ο Michael και ο Robert είναι ένα ομοφυλοφιλικό ζεύγος στη Νέα Υόρκη και προετοιμάζονται για την αναχώρηση του Robert στην Αφρική. Ο Michael πρέπει να αντιμετωπίσει τα αληθινά κίνητρα της αναχώρησης του Robert και ν’ αντέξει τον εκκεντρικό φιλικό τους κύκλο, όπως τον Nick που πάσχει από AIDS.


- O River Phoenix και ο Keanu Reeves σε μια ταινία του 1991 η οποία κι εστιάζει μεταξύ της φιλίας των Mike και Scott. Ζουν στους δρόμους και πουλάνε σε άνδρες και σε γυναίκες το κορμί τους. Ο Mike είναι ήρεμος, εύθυμος και πάσχει από ναρκοληψία. Ο Scott είναι ο επαναστατικός γιος μιας υψηλόβαθμης οικογένειας, ο οποίος ζει αυτή η ζωή για να προκαλέσει τον πατέρα του. Μαζί, αρχίζουν μια αναζήτηση για να βρουν τη μητέρα Mike.


- 1992 και μια αληθινή ιστορία κάνει την εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Tom Kalin. Το “Swoon” εξιστορεί την αληθινή ιστορία των ομοφυλοφιλικού εραστών, Richard Loeb και του Nathan Leopold που απήγαγαν και δολοφόνησαν ένα παιδί στις αρχές της δεκαετίας του `20 για τα λακτίσματα. Η πλοκή καλύπτει τους μήνες πριν από το έγκλημα, την αποτρόπαια πράξη τους και την τελική τους μοίρα.


- Η ταινία για την οποία όλοι συζητούν και κανείς δεν προδίδει τα μυστικά της. Αυτός ήταν ο υπότιτλος της ταινίας του 1992 “The Crying Game” του Neal Jordan. Ο Fergus, εθελοντής του ΙRA, μαζί με συμπολεμιστές του αιχμαλωτίζουν τον Jody, ένα βρετανό στρατιώτη, με τον οποίο συνδέονται φιλικά λίγο πριν την εκτέλεσή του. Προκειμένου να τηρήσει την υπόσχεσή του να προσέχει την αρραβωνιαστικιά του, θα το σκάσει για το Λονδίνο, όπου θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Dil. Εκείνος δεν της αποκαλύπτει την ταυτότητά του, υπάρχουν όμως πράγματα που κι εκείνη δεν του λέει.


- Το 1995 ήταν η χρονιά όπου έκανε την εμφάνισή του ένα ντοκιμαντέρ με διάθεση να μας κάνει μαθήματα ιστορίας γύρω από τον ομοφυλόφιλο κόσμο του σινεμά πίσω από τις κάμερες. Μιλάμε για το “The Celluloid Closet” από τους Rob Epstein και Jeffrey Friedman.


- Το 1996 ακολούθησε ένα ακόμα ντοκιμαντέρ που αυτή τη φορά άκουγε στον τίτλο “Paris Was A Woman” και ασχολείται με την εποχή όπου μεγάλος αριθμός από λεσβίες καλλιτέχνιδες απ’ όλους τους χώρους μετακινήθηκαν μαζικά κι εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι.


- Μια απ’ τις καλύτερες λεσβιακές ταινίες είναι το “Bound” του 1996 των αδερφών Wachowski. Μια γυναίκα πιάνει δουλειά ως υδραυλικός στο σπίτι του Ceasar ο οποίος ξεπλένει χρήματα για τη μαφία. Εκεί γνωρίζει την κοπέλα του τη Violet με την οποία αναπτύσσουν ερωτικό δεσμό κι αποφασίζουν να κλέψουν τα 2.000.000$ που έχει στην επιτήρησή του. Τα πράγματα όμως ξεφεύγουν από τον έλεγχο.


- Κωμωδία του 1998, το “The Opposite Of Sex”, παρουσιάζει την ιστορία ενός 16χρονου κοριτσιού που κατά την επίσκεψή της στο σπίτι του ομοφυλόφιλου αδερφού της αναγκάζει το έτερον του ήμισυ να κάνει sex μαζί της. Οι σχέσεις μεταξύ όλων κλονίζονται όταν η κοπέλα μένει έγκυος αλλά υπάρχει αμφισβήτηση γύρω απ’ το ποιος είναι ο πατέρας.


Greek lovers

Αναρωτιέμαι… μήπως τελικά έχουμε μόνο το όνομα και μας λείπει η χάρη; Και μην βιαστείτε όλα τα σκληροτράχηλα αρσενικά να μου την πέσετε. Η απορία μου είναι καθαρά σε κινηματογραφικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Δεν θα κάνω αναφορά στην τηλεόραση γιατί εκεί όποια πέτρα κι αν σηκώσεις κάποιον gay θα βρεις από κάτω, ακόμα κι όταν η παρουσία του δεν εξυπηρετεί απολύτως κανέναν σκοπό. Και οι ταινίες μας όμως δεν πάνε πίσω. Ακόμα και στις ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, δεν ήταν λίγες οι… κουνιστές και λυγιστές. Και δεν θα κάνουμε εκτενή ανάλυση, αλλά αναφορά στα πιο τρανταχτά παραδείγματα.


- 1999 και “Safe Sex”. Όλη αφρόκρεμα της ελληνικής τηλεόρασης παρέλασε απ’ αυτή τη δήθεν χιουμοριστική και σεξιστική ταινία. Παράλληλες ερωτικές ιστορίες ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται. Δεν θα μπορούσε να λείπει και το gay ζευγάρι (Κωστας Κόκλας – Βλαδίμηρος Κυριακίδης) που ζει ευτυχισμένο τον έρωτά του. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο άντρας της κολλητής του εκφράζει στον δεύτερο τον έρωτά του και την επιθυμία του να κάνουν sex. Και το κάνουν μέχρι που τους πιάνει ο κερατάς, φροντίζοντας να ενημερώσει την δύσμοιρη σύζυγο. Το καυτό φιλί μεταξύ των εραστών συζητήθηκε πολύ.


- 2000 και “Ριζότο”. Η Ευγενία και η Βίκυ παντρεμένες με παιδιά, ζούνε στη ρουτίνα της καθημερινότητας με πολλές ευθύνες πάνω στο κεφάλι τους και τους ρηχούς συζύγους τους. Όταν πλέον απελπίζονται αποφασίζουν να συγκατοικήσουν και διαπιστώνουν ότι η ζωή τους γίνεται εντυπωσιακά πιο εύκολη. Οι άντρες τους αντιδρούν σ’ αυτή τη σχέση μ’ αποτέλεσμα να φορτωθούν εκείνοι τα παιδιά. Τα κορίτσια μας όμως στην πορεία κάπου το χάνουνε και τα ερωτικά μπερδέματα μεταξύ τους αρχίζουν.


- 2003 και “Οξυγόνο”. Ο Ρέππας και ο Παπαθανασίου κάνουν την έκπληξη παρουσιάζοντας μια πιο σοβαρή ταινία απ’ ότι μας έχουν συνηθίσει. Μια μικρή επαρχιακή κοινωνία όπου ο καθένας προσπαθεί να ζήσει με τα μυστικά και τα ψέματά του. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Γιώργος, ένας φαινομενικά καλός οικογενειάρχης που στην πραγματικότητα χαίρεται τον ομοφυλόφιλο έρωτα με τον νεαρό Γιάννη, με τα ανάλογα ανταλλάγματα.


- 2006 και “Straight Story”. Κατά την ταπεινή μου άποψη, πανέξυπνη σάτιρα ενός πολύ λεπτού θέματος. Ο κόσμος γυρίζει τούμπα και το να είσαι ετεροφυλόφιλος είναι έγκλημα. Ο Γιάννης είναι ένα θύμα αυτής της κατάρας και τρομερά ερωτευμένος με τη Σοφία. Όταν θα υποπέσουν στο έσχατο αμάρτημα θα πρέπει να κάνουν το παν για να κρατήσουν μυστική τη σχέση τους.


Επίλογος

Αν έχετε φτάσει ως εδώ, μάλλον δεν είστε τόσο πουριτανοί όσο θέλετε να δείχνετε. Άλλωστε μόνο εσείς μπορείτε να δείτε την οθόνη του υπολογιστή σας. Αν ωστόσο επιμένετε ακόμα ότι ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων τότε μπράβο σας… έχετε μεγάλη υπομονή κι αυτοσυγκράτηση. Ο άντρας μου πάλι, αν δει το συγκεκριμένο αφιέρωμα μάλλον θα με κρεμάσει από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα για παραδειγματισμό. Η ομοφυλοφιλία είναι στη ζωή μας, είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι γύρω μας. Ακόμα κι αν δεν το επιδοκιμάζουμε δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε και να κατακρίνουμε. Ας πάψουμε λοιπόν να το παίζουμε ηθικολόγοι και να παραδίδουμε μαθήματα χρηστομάθειας γιατί ίσως κι εμείς να μην είμαστε καλύτεροι. Με το να είμαστε ομοφοβικοί, απλά αρνούμαστε μια πτυχή της πραγματικότητας. Με το να κρίνουμε την τέχνη λαμβάνοντας ως κριτήριο μόνο την εικόνα κι όχι την ουσία, τότε έχουμε χάσει τη μισή αξία και σημασία. Ο ομοφυλοφιλικός κινηματογράφος μας έχει προσφέρει πολύ σπουδαία καλλιτεχνικά δείγματα κι αξίζει περισσότερο της προσοχής μας.

67 σχόλια:

  1. Από ελληνικές έχουμε και τα Μπάιρον-Μπαλάντα για ένα δαίμονα, Καβαφης (αισθητική μονο), Το σουτιέν του μπαμπά μου (παρωδία αισθητικά του Κλουβιου με τις τρελες), και Μετεωρο και σκια με τον Κοτανιδη και την ερωτικη ιστορια ενος γνωστου ελληνα ποιητη. Επισης σε παρακαλω ποιες απο αυτες που αναφερεις κυκλοφορουν στα βιντεοκλαμπ καιποιοι ειναι οι ελληνικοι τιτλοι;Πολυ καλη η ερευνα σου και μπραβο σου.
    Πάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερό αφιέρωμα. Έκανες τρομερή δουλειά, άπειρα μπράβο και συγχαρητήρια :)

    Πολύ καλή ταινία που εξερευνά όχι μόνο την ομοφιλοφιλία αλλά γενικά την ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι και το κάπως πιο τολμηρό αλλά ανεπιτήδευτο και παράξενα διασκεδαστικό Shortbus.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Πάνο υπάρχει και μια ελληνική ταινία (δεν ξέρω αν λέμε την ίδια σε κάποια από αυτές που αναφέρεσαι) βασισμένη στην ζωή ενός που σκότωσε τον εραστή του.
    Όσες είναι από το '85 και μετά υπάρχουν σίγουρα στα videoclubs, έστω και σε κασσέτα, αρκεί να είναι ενημερωμένο. :/ Από το '95 και μετά πάντως πρέπει να υπάρχουν και σε dvd.
    Για να μην στα γράφω ένα-ένα στα ελληνικά, αν μπεις στο cine.gr και κάνεις αναζήτηση με τους ξένους τίτλους θα σου τα βγάλει και στα ελληνικά. ;)
    Να 'σαι καλά Πάνο που το διάβασες και για τα σχόλιά σου. Χαίρομαι που σε ικανοποίησε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Annie_Hall σ' ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ... :)
    Η αλήθεια είναι πως το έκανα πέρσυ αυτό το αφιέρωμα αλλά το ανέβασα μόνο στο cine.gr όμως φέτος είπα να το βάλω κι εδώ!
    Την ταινία που λες δεν την έχω δει όμως θα την ψάξω! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιότατο!!Τσέκαρε και το Butterfly Kiss του Michael Winterbottom .Το σινεμά δεν ξεχωρίζει και δεν κάνει διακρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγώ είμαι άντρας...δεν βλέπω τέτοιες ταινίες:P

    σοβαρά τώρα...τα περισσότερα δεν τα έχω δει...και από αυτά το μονο που θα κοιτάξω να δω σίγουρα είναι αυτό με τον River Phoenix και Keanu Reeves.

    πάντως...και μονο που ζούμε σε μια εποχή που ξεχωρίζει τις ταινίες σε gay και straight...λέει πολλά.

    αυτό δεν το έχεις δει??
    http://cine.gr/film.asp?id=1196

    πολύ ωραίο το αφιέρωμα...αλλα όπως είπα...εγώ είμαι άντρας και δεν το διάβασα:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώτα από όλες τις ταινίες μόνο το Monster έχω δει (καταπληκτική). Από ελληνικές έχω δει το safe sex και το straight story (επίσης καταπληκτική).

    Πάντως μου έδωσες αρκετές ιδέες για κατέβασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ""Και κακά τα ψέματα αυτό το πράγμα είναι ένα κουσούρι...""

    δεν μας λες και τον λόγο ρε σωκράτη...από ποτε είναι κουσούρι οι επιλογές των άλλων??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιωτουλα μου εννοεις το Αγγλεος με Μιχαλη Μανιατη (1982). Ναι οντως εξαιρειτκη και πολυ πονεμενη. Α προσφατα ειδα και το Γαλαζιο φορεμα. Πολυ καλη κινηση για ελληνικη ταινια. Το συβμουλευω κι αυτο. Κi ευχαρσιτω για το cine.gr. Πανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Academy θα το τσεκάρω σίγουρα σε πρώτη ευκαιρία! Σ' ευχαριστώ πολύ! :)
    Σίγουρα το σινεμά δεν κάνει διακρίσεις και μακάρι να μην ήταν το μόνο. :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ It.aldo.raine είναι ενδιαφέρουσα η ταινία που επιλέγεις. Να την δεις σε πρώτη ευκαιρία. Μόνο και μόνο λόγω Phoenix αξίζει.
    Όχι, δεν την έχω δει αλλά πρόσφατα έβλεπα συνέντευξη του κεντρικού ήρωα πάνω στην ζωή του οποίου βασίστηκε η ταινία. Γι' αυτό και δεν ήταν μέσα στο αφιέρωμα καθώς δεν την ήξερα. :s
    Σ' ευχαριστώ για όλα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Σωκράτη...
    1ον δεν είναι λίγοι! Έτσι θέλουν να πιστεύουν κατ' εξοχήν τα... σκυλοπυρηνικά αρσενικά. Κι αν το θέτεις έτσι, στις ετεροφυλικές σχέσεις πιστεύεις ότι αναπτύσσονται καλύτερες σχέσεις σήμερα; Ε, μην τρελαθούμε!
    2ον κουσούρι; Πολλή άσχημη λέξη για να το περιγράψεις ειδικά σήμερα. Λες και ακούω κανέναν γερομπαμπαλή Κρητικό σε κάποια ορεινή κορφή ενός βουνού που δεν το βλέπει ούτε ο θεός. Μπορεί να μην είναι... 'φυσιολογικό' (ας το πω έτσι όμως, μπορεί αν είναι είτε ορμονικό είτε επιλογή. Ποια από τις δύο περιπτώσεις μπορεί κανείς να κατακρίνει; Με ποιο δικαίωμα όταν εμείς ίσως να είμαστε χειρότεροι. Δηλαδή ένας ομοφυλόφιλος είναι χειρότερος από κάποιον σαβουρογαμίκουλα ή κάποια χαζοπουτανίτσα που πηδιούνται δεξιά κι αριστερά; Κουσούρι είναι να κουτσαίνεις, όχι το τι κάνεις στο κρεβάτι σου.
    Γιατί έκανα το αφιέρωμα;
    1ον γιατί είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του κινηματογράφου και αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, κομμάτι της πραγματικής ζωής.
    Το "Another gay movie" ανήκει στις χαζοταινίες που αναφέρω και στο κείμενο γι' αυτό και δεν τις έβαλα.
    Όποιος ενοχλείται ή σοκάρεται από το περιεχόμενο κάποιων posts μπορεί να μην τα διαβάσει. Αυτή είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης αλλά ταυτόχρονα και η ελευθερία της αποδοχής και της ανάγνωσης. ;)
    Βλέπω όμως ότι ξέρεις τον Brent Corrigan. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Πανούλη χαίρομαι να σου δίνει ιδέες! :)))
    Πάντως συμφωνούμε βλέπω στο ποιες μας άρεσαν από όσες ανέφερες! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Πάνο μου δεν κάνει τίποτα, να ΄σαι καλά.
    Ναι, το "Άγγελος" έλεγα! :) Δεν το έχω δει όμως είναι η αλήθεια! :/
    Και το "Γαλάζιο Φόρεμα"... ναι, δίκιο έχεις. Ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και πάλι μπράβο Γιώτα!Τα συγχάρητήριά μου για αυτό το έξοχο αφιέρωμα.Είναι πολύ κατατοπιστικό και πλήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Να 'σαι καλά George! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Σωκράτη το θέμα του post δεν έχει να κάνει με το αν εγκρίνει κανείς ή όχι την ομοφυλοφιλία. Άλλωστε είναι ηλίθιο εντελώς, είτε το εγκρίνει κανείς είτε όχι καθώς δεν έχει δικαίωμα για κάτι τέτοιο.
    Από 'κει κι έπειτα δεν θα ήθελα να συνεχίσει η συζήτηση σε αυτό το επίπεδο γιατί είναι άσχετο με την θεματολογία μας. Δεν είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε ούτε να δοξάσουμε.
    Άλλωστε, ο καθένας μας, ας κρατήσει τις Χριστομάθειες για τον εαυτό του και απλά να θυμάται ότι ό,τι φοβάσαι μπορεί να έρθει να σε βρει κι επειδή αν δεν έχουμε όλοι, θα κάνουμε παιδιά, ας μην λέμε μεγάλες κουβέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Σωκράτη κι εγώ είμαι από την Μάνη αλλά όπως φαίνεται εκπέμπουμε σε άλλο μήκος κύματος. Άλλωστε δεν πιστεύω ότι είναι θέμα καταγωγής. :/
    Σωστό είναι να σέβεσαι την διαφορετικότητα του άλλου όποια μορφή κι αν έχει αυτή. Όλοι μας έχουμε τις ιδιαιτερότητές μας άλλωστε.
    Δεν νομίζω πάντως επειδή υποστηρίζω άλλη άποψ από την δική σου ότι η δικιά μου ανατροφή είναι κατώτερη.
    Ούτε εγώ έχω δει το "Another Gay Movie". Ακουστά το έχω.
    Όσο για τον Brent Corrigan έψαξα στο Google επειδή τον ανέφερες.
    Γιο έχω και πίστεψέ με, θα τον μεγαλώσω να σκέφτεται και να συμεριφέρεται σαν καλός άντρας. Όμως, θα τον μάθω παράλληλα να σέβεται την διαφορετικότηατ του άλλου, όποια κι αν είναι αυτή. Θα τον μάθω να σέβεται τις πειλογές του κόσμου γύρω του ακόμα κι αν δεν συμφωνεί, ακόμα κι αν δεν θα την επέλεγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Κανένας δεν θέλει Σωκράτη να σου συμβεί. Αλλά αν συμβεί πρέπει να μπορείς να ζήσεις με αυτό γιατί, δεν αγαπάς τον άλλον για το τι κάνει στο κρεβάτι του αλλά για το τι άνθρωπος είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Σωκράτη προσωπικά τα έχω πολύ καλά, τόσο με τον εαυτό μου όσο και με την ζωή μου! :)
    Ναι, καταγωγή έχω από την Μάνη και συγκεκριμένα από το Γύθειο.
    Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές σου!
    Δεν μίλαγα συγκεκριμένα για το δικό σου παιδί αλλά για το κάθε παιδί! :p
    Καλά... αν σε σόκαρε αυτό καλύτερα να μην δεις άλλα! :p
    Αλήθεια όμως... αν ήταν γυναίκες, θα σε σόκαρε το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Σωκράτη άσε με να έχω τις ενστάσεις μου σε αυτό! :p
    Ναι ε; Αν του μοιάζεις πρέπει να έχεις σουξεδάκι! :p
    Ωραία, δεν θες να σου επιβάλλονται αλλά κι εσύ δεν μπορείς να επιβληθείς σε κάποιον άλλον.
    Αλληλένδετα είναι αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Σωκράτη

    "Η μητέρα φύση έχει προνοήσει από το θυληκό και το αρσενικό να βγαίνει ένας γόνος για την αναπαραγωγή του είδους."

    Τότε ανωμαλία είναι και το πρωκτικό (αφού δεν έχει στόχο την αναπαραγωγή) και το στοματικό αλλά και ο αυνανισμός. Αν έχεις κάνει κάτι από όλα αυτά τελικά και εσύ κουσούρι έχεις (όπως όλοι μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και για να κλείσουμε εδώ την κουβέντα, σκοπός του ανθρώπινου είδους δεν είναι μόνο η αναπαραγωγή. Λόγω της μοναξιάς στις μεγαλουπόλεις και τους ρυθμούς της σύγχρονης πραγματικότητας έχεις αναγκη πρωτίστως από έναν σύντροφο που θα σε καταλαβαίνει, θα σε στηρίζει, θα σε αγκαλιάζει, θα σου γελάει τα βράδια με την καταιγίδα. κι εσύ το ίδιο εννοείται. Δεν πα να είναι άντρας ή γυναίκα, σημασία έχει να σε κοιτά στα μάτια και να είναι δίπλα σου κι όχι πίσω σου. Έλεος με την τσίχλα "παιδιά". Πάνω από ολα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις (κι η τεκνοποίηση είναι απόρροια και ευτυχισμενο φιναλε-ολοκλήρωση μιας υγιούς σχέσης κι όχι αυτοσκοπός ή προϋπόθεση. Γιωτούλα μου μακάρι να με υιοθετούσες, νιώθω ότι είσαι πολύ καλή μάνα. :)Νασαι πάντα καλά. Πάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Σωκράτη

    "Όσον αφορά Πάνο αυτό, ναι κάποια από αυτα τα έκανα... "

    Αφού τα έκανες λοιπόν και δεν είχες σκοπό να βγει γόνος παραδέχεσαι ότι και αυτό είναι κουσούρι, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λεπτομερέστατο αφιέρωμα Γιώτα!!! Απ'όλες τις ταινίες που αναφέρεις, έχω δει τις εξής:

    1. Philadelphia
    2. Brokeback Mountain (αφού πέθανε ο Ledger-έτσι προς τιμήν του...)
    3. Heavenly Creatures
    4. Gia
    5. Boy`s Don`t Cry
    6. Monster
    7. The Crying Game

    Δυστυχώς έτυχε να δω και τα Safe Sex και Ριζότο (μπλιαχ και τα 2)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.................. ΕΙΡΗΝΗ... MAKE LOVE, NOT WAR!!! :P
    Τον μπούσουλα έχασα με τόσα μηνύματα! Χα, χα, χα!!!

    @ Σωκράτη σ' ευχαριστώ πολύ! Ναι, όντως έψαξα πολύ και κουράστηκα αρκετά θα έλεγα.
    Όσο για τα θρίλερ, είναι το επομενο αφιέρωμα που ήδη ξεκίνησα από χθες να ετοιμάζω όμως, θα αφήσω να περάσουν κάποιες μέρες μόνο με ταινίες ώστε να μην είναι κολλητά το ένα με το άλλο.
    Α... και Σωκράτη μου... όλοι εδώ μέσα μορφωμένοι άνθωποι είμαστε και μάλιστα, όλοι μας μεγαλύτεροί σου και κάποιοι ειδικά με αρκετά χρόνια διαφορά! :p
    Δεν νομίζω πως έχει να κάνει με θέμα μόρφωσης αλλά με προσωπικές εμπειρίες και άποψη. :)

    @ Πάνο το sex, από άποψη θρησκείας τουλάχιστον, έχει σκοπό μόνο την αναπαραγωγή. Συμφωνώ με την οπτική που το βλέπεις και από την στιγμή που εμείς οι ίδιοι έχουμε υπάρξει ανήθικοι, είτε γιατί κάναμε sex εκτός γάμου, είτε εκτός του παραδοσιακού τρόπου, δεν μπορούμε να κρίνουμε τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @ Πάνο σ' ευχαριστώ πολύ! :)
    Δεν ξέρω αν είμαι καλή μάνα όμως, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι προσπαθώ πολύ!
    Δεν θα ήθελα αύριο-μεθαύριο ο γιος μου να είναι ομοφυλόφιλος, φαντάζομαι πως κανένας δεν θα το ήθελε, ακόμα και αυτοί που είναι. Όμως αν ποτέ μου συνέβαινε θα αγκάλιαζα το παιδί μου γιατί θα το αγαπούσα και θα το εκτιμούσα για άλλους λόγους και όχι για το τι θα έκανε στο κρεβάτι του.
    Μεγαλώνοντας θα προσπαθήσω να τον κάνω να καταλαβαίνει, να συμπονάει, να μην κρίνει και να μην κατακρίνει. Να σέβεται την διαφορετικότητα και τις επιλογές των άλλων όπως θα θέλει εκείνος να σέβονται τις δικές του.
    Πιστεύω στην αγάπη κάθε σχέσης, την έχω δει και την έχω βιώσει. Ο καθένας μπορεί να αγαπήσει και να το δείξει με τον τρόπο του.
    Τα παιδιά όπως λες, είναι η ευτυχή κατάληξη μιας σχέσης που πιστεύεις ότι μπορεί να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο.
    Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν έχεις αγαπήσει άλλους ανθρώπου που απλά δεν μπόρεσες να κάνεις μαζί τους αυτό το βήμα. :)
    Νομίζω ότι το έχουμε εξαντλήσει το θέμα πηγαίνοντάς το μάλιστα αρκετά μακριά. :)
    Να 'σαι καλά Πάνο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ Bauer24 έχεις δει αρκετές! :)
    Ναι, δεν θα διαφωνήσω για τα "Safe Sex" και "Ριζότο"! :) :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μην παρεξηγηθώ κιόλας επειδή είδα 9 ταινίες... Το Philadelphia το είδα λόγω Hanks και το The Crying Game λόγω σκηνοθέτη (άσε που δεν ήξερα...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @ Bauer24 χα, χα, χα... μην ανησυχείς καλέ! Δεν πήγε κανενός το μυαλό σε τίποτα περίεργο! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πάρα πολύ καλό αφιέρωμα Γιώτα! Το πρώτο ίσως που βλέπω στο μπλογκ σου και απορώ που δεν κάνεις συχνότερα (βέβαια... υπάρχει και ο παράγοντας κούραση και χρόνος θα μου πεις :) ;))... Λεπτομερές, περιλαμβάνει τις σημαντικότερες ταινίες που θίγουν το θέμα (τσέκαρε το MILK οπωσδήποτε) και αρτιότατο.

    Από όλα αυτά πάντως έχω δει:


    LA CAGE AUX FOLLES-Τρέλα λέμε! Και παρ΄'όλο που προσεγγίζει κωμικά το θέμα, δεν το παρατραβάει καθόλου!

    PHILADELPHIA-Ρεσιτάλ Τομ Χανκς, η ταινια γενικά είναι ένα καλό τυπικά δικαστικό δράμα... Ααντριχίλα όμως το STREETS OF PHILADELPHIA.

    ΜΠΡΟΟΥΚΜΠΑΚ ΜΑΟΥΝΤΕΝ-Εκπληκτικό εικαστικά, με εξαιρετικές ερμηνείες και σκηνοθεσία, στο σενάριο θα μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά στους διαλόγους. Γενικά πολύ αξιόλογη, αν κι ελαφρά υπερεκτιμημένη ταινία.

    HEAVENLY CREATURES-Εκπληκτικό σε κάθε τομέα και αρτιότατο τεχνικά! Από τις καλύτερες στιγμές του Τζάκσον.

    GIA-Πολύ μέτρια σε γενικές γραμμές και η Τζολί πουλάει υπερβολική τρέλα σε σχέση με το πραγματικό πρόσωπο! Η σκηνή στον ανελκυστήρα πάντως... ωραία! ;) :)

    BOUND-Το προτιμώ από τα σίκουελ του ΜΑΤΡΙΞ ;) Απολαυστικό και έξπυνα σκηνοθετημένο!

    MONSTER-Γενικά δε μου έκανε φοβερή εντύπωση πέραν από την ερμηνειάρα της Θερόν! Θα μπορούσε και περισσότερα κατά τη γνώμη μου...

    THE CRYING GAME-Μετά την περίοδο του σοκ που πέρασα λόγω της ανατροπής (:/) θα παραδεχτώ ότι σε γενικές γραμμές είναι μια πολύ καλή και δυνατή ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @ Φίλτατε Costello...
    Πρώτα απ' όλα σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι η δουλειά μου να έχει αντίκρυσμα και να σας αρέσει.
    Θα ήθελα να κάνω αφιερώματα πιο συχνά όμως ο μπέμπης μου ακόμα τουλάχιστον δεν μου το επιτρέπει αφού θέλουν αρκετό χρόνο. :)
    Θα προσπαθήσω πάντως στο μέλλον να επανέρχομαι πιο τακτικά.
    Βλέπω ότι έχεις δει πολλά και με χαροποιεί αυτό καθώς πρόκειται για πραγματικά καλές ταινίες με τα σχόλια των οποίων δεν θα έλεγα ότι έχω να διαφωνήσω ιδιαίτερα σε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μπραβο Γιωτα μου!Πολυ ωραιο αφιερωμα και πολυ καλα τα λες!Μπραβο και παλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ Σωκράτη μου, δεν νομίζω ότι προσπαθεί κανείς μας να σε κάνει ν' αλλάξεις γνώμη. :)
    Απλά όπως υπερασπίζεσαι τα πιστεύω και την άποψή σου κάνουμε κι εμείς! ;)
    Ελπίζω να σε ικανοποιήσει... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @ Σωκράτη είναι μια από τις ταινίες που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμά μου το οποίο είναι ήδη έτοιμο απλά είπα να μην το ανεβάσω ακόμα.
    Πάντως θα κάνω κι ένα αναλυτικότερο post αποκλειστικά και μόνο μέσα στις επόμενες μέρες αφού το θες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ Σωκράτη μου δεν την ξέρω αυτή την ταινία γι' αυτό και δεν την έχω συμπεριλάβει.
    Ναι καλά... από μήνυμα άλλο τίποτα! Κόλαση το blog μου! :p
    Θα προσπαθήσω να γράψω μέσα στην βδομάδα. Άλλωστε του '74 είναι μια ταινία που λατρεύω (πάντως 10 δεν θα έχει)! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ Μην φτύνεις Σωκράτη! Κυκλοφορούν ιώσεις! :p Χα, χα, χα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Έννοια το είχα να σου πω να προσθέσεις το My own private in Idaho. Όπως βλέπω το πρόσθεσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @ Σωκράτη είσαι καλά; :/ :s
    Τίποτα δεν πρόστεσα! Εδώ κοντεύω να το ξεχάσω το άρθρο αυτό! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Χα, χα!! Λέω ότι το είχες βάλει από τότε, αλλά εγώ δε το είδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @ Ααα... πες το έτσι ρε Σωκράτη γιατί άρχισα να πιστεύω ότι το έχεις χάσει! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ακόμα δε το έχασα... :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Είναι ένα πολύ ενημερωτικό και πλήρες αφιέρωμα. Περιλαμβάνει όχι μόνο τις γνωστώτερες ταινίες του είδους, αλλά και πολλές όχι τόσο γνωστές. Σου προτείνω επίσης το "ένας άντρας μόνος", το οποίο είναι ένα ήσυχο δράμα, που μιλάει για το πένθος και την απώλεια. Έχει μάλιστα κάποιες μεταφυσικές πινελιές στο τέλος, αλλά αυτό δε νομίζω ότι θα σε χαλάσει! Επίσης ενδιαφέρουσα αν και αλλόκοτη ταινία είναι ο "Εδουάρδος Β" του Jarman.Είναι μεταφορά στη σύγχρονη εποχή ενός θεατρικού έργου της ελισαβετιανής εποχής.
    Βάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @ Βάγια, σ' ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου! Μπαίνουν στα υπόψιν! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Γιώτα μου, συγνώμη για την ερώτηση, αλλά θέλω να σε ρωτήσω σε ποιο βιντεοκλαμπ μπορώ να βρω την ταινία Μωρις. Έχω φάει τον τόπο και δε το βρίσκω!:-(
    Φχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ Βάγια μου, συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά επικρατεί μια τρέλα αυτές τις μέρες και κάπου το έχασα το σχόλιό σου!
    Εγώ, το είχα νοικιάσει από το Videorama. Δεν ξέρω αν το έχουν σε όλα τα καταστήματα, αλλά δεν χάνεις τίποτα να το κοιτάξεις! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ευχαριστώ πολύ, να σαι καλά! Δεν πειράζει, βρε Γιώτα! Έχεις κι εσύ τις δουλειές σου, οπότε θα είναι παράλογο να περιμένει κάποιος απάντηση χωρίς καθυστέρηση πάντοτε!)
    Είδα ότι έβγαλες κι άλλο θέμα anime αυτές τις μέρες. Μπράβο, να έχεις πάντα όρεξη για τέτεοια και να μας ανοίγεις κι εμάς την όρεξη!-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @ Βάγια μου, ευχαριστώ για την κατανόηση! Έχω δει και άλλα, απλά, δεν έχω προλάβει να ανεβάσω για όλα αναρτήσεις! Προσπαθώ να ανεβάζω ένα review την ημέρα, ώστε να μην αδικείται κανένα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή