Συνοπτική περίληψη της ταινίας:
Στον σκοτεινό κόσμο του Έλεμπρος, η πανίσχυρη αυτοκρατορία του Δρακοφοίνικα κυβερνά με σιδερένια γροθιά και όλοι οι λαοί βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία της. Ένας βάρβαρος πολεμιστής από τις περιοχές του Βορρά, ο Ντράγκαρ, είναι σκλάβος και παίρνει μέρος σε μονομαχίες, διασκεδάζοντας έτσι τους ευγενείς της αυτοκρατορίας. Το σώμα του βρίσκεται εκεί, αλλά το μυαλό του είναι στον τόπο του και στη γυναίκα που άφησε πίσω του.
Ο Ντράγκαρ καταφέρνει να αποδράσει και παίρνει ως όμηρο τη Βαλέρια, κόρη ενός στρατηγού της αυτοκρατορίας. Ο στρατηγός στήνει άγριο ανθρωποκυνηγητό για να φέρει πίσω την κόρη του.
Ο δρόμος του γυρισμού θα είναι δύσκολος και γεμάτος περιπέτειες κι εκπλήξεις για τον Ντράγκαρ και για την κακομαθημένη Βαλέρια. Ο Ντράγκαρ θα έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν, το παρόν και το ζοφερό μέλλον, όμως θα παραμείνει… Αδάμαστος.

Προσωπική άποψη:
Επιστρέφοντας από την πρεμιέρα της ταινίας "Τα Χρονικά Του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος", στην κινηματογραφική αίθουσα του Ιντεάλ, στο κέντρο της Αθήνας -όπου η ταινία θα συνεχίσει να προβάλλεται για μία ακόμη εβδομάδα, με άλλες πόλεις της Ελλάδας να ακολουθούν λίαν συντόμως-, μπορώ να δηλώσω πως είμαι ενθουσιασμένη. Όχι μόνο γιατί η πρώτη ελληνική ταινία φαντασίας, έκανε την έξοδό της στις αίθουσες, αλλά γιατί οι συντελεστές της, έθεσαν έναν υψηλό στόχο τον οποίο ξεπέρασαν, καθώς κι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο, τελικά, κέρδισαν, δικαιολογώντας κάθε θετικό σχόλιο και κριτική που απέσπασαν, μετά τις δύο sold out προβολές της ταινίας στις Νύχτες Πρεμιέρας, πριν από λίγο καιρό. Και ναι, μπορεί η ταινία να απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, εκείνο που αγαπά το είδος αυτό, ωστόσο, είναι μια παραγωγή που μπορεί ο καθένας να απολαύσει για πολλούς λόγους.

Βρισκόμαστε στον σκοτεινό κόσμο του Έλεμπρος, όπου η παντοκυριαρχία της αυτοκρατορίας του Δρακοφοίνικα, δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση. Ο Ντράγκαρ, βάρβαρος πολεμιστής από τις περιοχές του Βορρά που τα τελευταία χρόνια, ζει ως σκλάβος, συμμετέχοντας ως μονομάχος σε αγώνες ζωής ή θανάτου, κρατιέται από τη σκέψη της γυναίκας και του χωριού του, πράγματα τα οποία άφησε πίσω του και που επιθυμεί να γυρίσει σε αυτά, όσο τίποτα στον κόσμο. Η ευκαιρία που ζητούσε, παρουσιάζεται όταν καταφέρνει να απαγάγει την Βαλέρια, την κόρη ενός στρατηγού του στρατού της αυτοκρατορίας, και το σκάει μαζί της. Ένα ανθρωποκυνηγητό ξεκινάει, με σκοπό ο στρατηγός να πάρει πίσω την κόρη του, αλλά και να σκοτώσει τον Ντράγκαρ. Εκείνος, όμως, είναι αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους και να κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να επιστρέψει σπίτι του, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες του παρόντος, συγκρουόμενος με το παρελθόν του, αλλά και με το μέλλον του που είναι διαφορετικό απ' ότι περίμενε.

Η ταινία, είναι βασισμένη στο ομώνυμο comic του Γιάννη Ρουμπούλια, ο οποίος υποδύεται και τον ρόλο του Ντράγκαρ και με το χέρι στην καρδιά, μπορούμε να πούμε πως η μεταφορά είναι κάτι παραπάνω από άρτια, καταφέρνοντας μέσα σε δύο ώρες να μας μεταφέρει, τόσο την αισθητική του ξεχωριστού αυτού κόσμου, όσο και τις ψυχολογίας των ηρώων, ο καθένας εκ των οποίων κινείται και δρα με τα δικά του, καθαρά προσωπικά κίνητρα. Γυρισμένη κατ' εξοχήν σε εξωτερικούς χώρους, αξιοποιώντας στο έπακρο την ομορφιά και την αγριότητα των ελληνικών βουνών και της φύσης που τα περιβάλλει, η ταινία δεν καταπιέζεται, εκμεταλλευόμενη, κάθε δυνατότητα που της προσφέρεται, κάνοντάς μας μάλιστα, πολλές φορές, να ξεχνάμε ότι έχει γυριστεί στην Ελλάδα. Η φωτογραφία, αλλά και το γρήγορο μοντάζ, ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, με τον Θάνο Κερμίτση να κάνει εξαιρετική δουλειά στο σκηνοθετικό κομμάτι, προσφέροντάς μας, εκτός των άλλων, και μερικές εντυπωσιακές σκηνές μάχης, εξαιρετικά καλοδουλεμένες στο χορογραφικό τους κομμάτι, αλλά και στην αποτύπωσή τους μπροστά στον κινηματογραφικό φακό.

Σίγουρα, τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας, δεν είναι τα πλέον εντυπωσιακά, ωστόσο, αν αναλογιστούμε πως η παραγωγή δεν ξεπέρασε το budget των 10.000 ευρώ, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε, ούτε και να ζητήσουμε κάτι περισσότερο. Άλλωστε, σε ορισμένες των περιπτώσεων, αξιοποιούνται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, και δεδομένου ότι μιλάμε για μια ελληνική, και όχι για μια χολιγουντιανή παραγωγή, το τελικό αποτέλεσμα, είναι αξιοπρεπέστατο. Εξαιρετικά και τα κοστούμια, τα οποία μάλιστα βραβεύτηκαν και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τον εξαιρετικά καλοδουλεμένο ήχο και την εκπληκτική μουσική επένδυση, που δίνει έναν επικό αέρα στο όλο σύνολο, τεχνικά, μιλάμε για μια παραγωγή που όχι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ερασιτεχνική, σε καμία των περιπτώσεων. Το μοναδικό μείον της ταινίας, για μένα, είναι οι κάπως άνισες ερμηνείες, με κάποιους να ξεχωρίζουν χωρίς καν να το προσπαθούν. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα από τις γυναικείες παρουσίες κάτι το καλύτερο, αν και κατά την διάρκεια της εξέλιξης, διαπιστώνουμε πως κάποιες από αυτές, βρίσκουν το ρυθμό τους.

Μια ταινία το μήνυμα της οποίας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς, ακόμα και όταν όλα δείχνουν να είναι εναντίον σου. Ότι δεν πρέπει ποτέ να γονατίζεις μπροστά σε κανέναν, ακόμα και όταν φαίνεται πως δεν έχεις άλλη επιλογή. Μια ταινία που μιλάει για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ανθρώπου, για την ηθική και τις αξίες που αξίζει κανείς να παλεύει και να αγωνιστεί γι' αυτές. Σίγουρα, πρόκειται για μια μεγάλη και σημαντική στιγμή του ελληνικού σινεμά, με τον Θάνο Κερμίτση και την παρέα του να αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά που όταν έχεις μεράκι και αγάπη γι' αυτό που κάνεις, μπορείς να τα καταφέρεις, όσο δύσκολος κι αν είναι ο στόχος που έχεις θέσει. Μια παραγωγή, άξια του ονόματός της και των προσδοκιών που δημιούργησε, που καταφέρνει με περισσή ευκολία να αποτινάξει τον όρο του ερασιτεχνικού από πάνω της αφού στην πραγματικότητα, είναι μια άκρως επαγγελματική και προσεγμένη δουλειά, η οποία και μας κάνει να περιμένουμε από το team της ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Με πολύ απλά λόγια, ο "Αδάμαστος", είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε και να την στηρίξετε και που σίγουρα, θα απολαύσετε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Τα Χρονικά Του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Θάνος Κερμίτσης
Πρωταγωνιστές: Γιάννης Ρουμπούλιας, Μελέτης Γεωργιάδης, Κυριάκος Κορόγιαννης, Θάνος Κερμίτσης, Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Γεωργία Γιαννακούδη, Αρης Καπλανίδης, Γιώργος Μπούγος, Κωνσταντίνα Τάτση, Βασίλης Λόγιος, Θάνος Λιάκος, Κωστής Αντωνίνης, Αντώνης Δρούλιας, Ιωάννης Τριανταφύλλου, Βασίλης Ορφανίδης, Πέτρος Πανταζής, Κώστας Αλεξάκης, Χάρης Γιουλάτος, Γεώργιος Παπαϊωάννου, Αντώνης Κουτελιάς, Βαγγέλης Ρήγας
Παραγωγή: 2013
Διάρκεια: 126'

Επίσημο site: