Το "Silence" είναι one shot manga της Akiyama Koito, αποτελούμενο από 10 κεφάλαια, 3 διαφορετικές ιστορίες και 286 σελίδες, το οποίο κυκλοφόρησε το 2009. Θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα... ιδιαίτερο και ιδιόμορφο yaoi manga, ο προσανατολισμός του οποίου είναι κάπου ανάμεσα στη δράση, στο μεταφυσικό και το δράμα, εμποτισμένο με κάποιες δόσεις ρομαντισμού και συναισθήματος. Αν μη τι άλλο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πρωτοτυπία της δημιουργού -υποθέτοντας τουλάχιστον ότι μιλάμε για γυναίκα-, καθώς στάθηκε αδύνατον να βρω σχετικές πληροφορίες ή κάποιο άλλο έργο της.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ MANGA:
Τα κεφάλαια 1 έως 3, έχουν τον τίτλο "Rebirth" και αφηγούνται την ιστορία του Zenji, ενός ειδικού SIS πράκτορα ο οποίος αναγκάζεται να αφήσει την υπηρεσία του όταν ανακαλύπτει πως πάσχει από μια ασθένεια με το διακριτικό όνομα, VEB, η οποία δεν τους αφήνει μεγάλο διάστημα ζωής παρά μόνο μερικές μέρες. Ενώ γυρίζει σπίτι του, έτοιμος να παραδοθεί στη μοίρα του, ένα μυστηριώδες αγόρι πέφτει πάνω του και του ζητάει προστασία με αντάλλαγμα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Οι δυο τους, θα καταλήξουν στο σπίτι του Zenji και το αγόρι, ο Madoka, θα αποκαλύψει στον πρώτο πως έχει ένα πολύ ξεχωριστό χάρισμα το οποίο και του επιτρέπει να θεραπεύει ανθρώπους, χρησιμοποιώντας τα χέρια του, κάνοντάς τα να εισχωρήσουν στο σώμα του εκάστοτε που το έχει ανάγκη. Φυσικά, ο Zenji, αρνείται να το πιστέψει ωστόσο, η παρουσία του Madoka στη ζωή του, κάνει την καθημερινότητά του λιγότερο καταθλιπτική και οι δυο τους δεν θα αργήσουν να έρθουν κοντά. Όταν ο Madoka θα βρεθεί στο στόχαστρο μιας Ρωσικής οργάνωσης, η οποία ευθύνεται και για τον θάνατο της γυναίκας του Zenji, εκείνος, όχι μόνο θα θυμηθεί πως γνωρίζονταν απ' όταν ήταν ο Madoka ήταν παιδί και τον έσωσε, αλλά και ότι το χάρισμά του, δεν είναι μια φαντασιοπληξία του, αλλά κάτι απόλυτα αληθινό.
Τα κεφάλαια 4 έως 6, ξεφεύγουν αρκετά από το γενικότερο πνεύμα του manga, αναφερόμενα στην σχέση μεταξύ των Millie και Theo. Ο πρώτος, είναι συνεργάτης του Zenji από την πρώτη ιστορία, και κρυφά ερωτευμένος μαζί του. Ο Theo από την άλλη, είναι ερωτευμένος με τον Millie, τον οποίον και προσπαθεί να τον πείσει να ξεχάσει τον Zenji, ειδικά τώρα που φαίνεται να έχει βρει αυτό που χρειαζόταν, στο πρόσωπο του Madoka, και να του δώσει μια ευκαιρία. Βέβαια, εκείνος δεν φαίνεται πολύ πρόθυμος να του δοθεί, όχι συναισθηματικά τουλάχιστον, ξεκινώντας να έχουν μια καθαρά σεξουαλική σχέση, μέσα από την οποία όμως, όχι μόνο για τον Theo, που είναι ήδη μέσα στο συναίσθημα, αλλά και για τον Zenji, αρχίζουν να αναπτύσσονται και άλλα, διαφορετικά και πιο δυνατά συναισθήματα.
Τα κεφάλαια 7 έως 10, έχουν τον τίτλο "Silence", τίτλο τον οποίο έχει υιοθετήσει και συνολικά το manga, κάτι που φαντάζει λογικό δεδομένου ότι η ιστορία, αυτή που κλείνει το τεύχος, είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση, αλλά ίσως και η καλύτερη σε συναισθηματικό επίπεδο. Πρωταγωνιστής ο Luca ο οποίος, αν και γεννήθηκε χωρίς να μπορεί να μιλήσει, ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή, μέχρι τουλάχιστον την στιγμή που οι γονείς του τον πούλησαν στην μαφία κι εκείνος, όχι μόνο ξέχασε τα πάντα από το παρελθόν του, σβήνοντας κάθε εικόνα από το μυαλό του, αλλά κατέληξε να γίνει σεξουαλικό παιχνίδι, αλλά και παιχνίδι βασανιστηρίων, στα χέρια του εκάστοτε ιδιοκτήτη του. Όταν οι τελευταίοι του ιδιοκτήτες εξολοθρευτούν από τον Shion, εκείνος, θα πάρει τον Luca υπό την προστασία του και οι δυο τους, χάρη στα ξεχωριστά χαρίσματα του πρώτου, θα μπορούν να επικοινωνήσουν, αφού ο Shion μπορεί και διαβάζει την σκέψη του Luca ο οποίος, όχι μόνο δεν είναι μαθημένος στο να του συμπεριφέρονται ανθρώπινα, αλλά την ίδια στιγμή νιώθει την ανάγκη να ικανοποιήσει τον Shion με κάθε τρόπο. Εκείνος προσπαθεί από την μεριά του να τον πείσει πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, θέλοντας να μείνει αποστασιοποιημένος απέναντι στη σχέση τους, όμως ένα ακραίο γεγονός, θα τον φέρει αντιμέτωπο με τα συναισθήματά του, αλλά και με τις αλλαγές μέσα του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
Μιας και μιλάμε για 3 διαφορετικές ιστορίες, θα αναλύσω την άποψή μου σε τρία διαφορετικά επίπεδα.
- ιστορία και ναι, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το supernatural concept πάνω στο οποίο προσπαθεί να χτίσει η συγγραφέας την ιστορία της, η οποία και ισορροπεί αρκετά καλά ανάμεσα στο μεταφυσικό και κατασκοπευτικό στοιχείο. Η δράση είναι αρκετά καλή, όπως και η ανάλυση της δύναμης του Madoka και η αναλυτική επεξήγηση των ιατρικών όρων της ιστορίας συνολικά. Βέβαια, το art του δεν είναι κάτι το εξαιρετικό και θεωρώ ότι έχει πέσει σε αρκετά ατοπήματα, προσπαθώντας πιθανότατα να κάνει την εικόνα πιο creepy. Επίσης, με ενοχλεί το γεγονός ότι οι όποιες ερωτικές σκηνές, αν και ωραία δοσμένες στο κείμενο, υστερούν στην αποτύπωση της εικόνας τους.
- ιστορία και δεν καταλαβαίνω, που αποσκοπεί η προσθήκη της στην εν λόγω ιστορία. Σε αντίθεση με τις άλλες δύο, δεν διέπεται από κανενός είδος μεταφυσικό, παραφυσικό, αλλόκοτο στοιχείο, αλλά παρουσιάζει μια μάλλον, συμβατική σχέση, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που θέλουν διαφορετικά πράγματα ή ίσως, και ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν παραδέχονται ανοιχτά το τι θέλουν. Βέβαια, οφείλω να αναγνωρίσω πως το κομμάτι του σχεδίου είναι αρκετά καλό και οι ερωτικές σκηνές που αφθονούν, πολύ καλά δοσμένες, αισθησιακές, αλλά και με χιούμορ συνάμα.
- ιστορία και εκείνη η που θεωρητικά, έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα όσον αφορά το τεύχος. Πρέπει να σημειώσω ότι είναι η ιστορία εκείνη που αν και από ένα σημείο και μετά έχει συναισθηματικές προεκτάσεις, ακόμα και κάποιες εκδηλώσεις αγάπης, δεν έχει καμία, μα καμία σκηνή σεξουαλικού περιεχομένου. Αν και συνήθως, στα yaoi, κάτι τέτοιο μας ξενίζει και καταλήγουμε να μας λείπει, στην προκειμένη, η θεωρητική αυτή αδυναμία ισοσκελίζεται από το πολύ καλό art του σχεδίου, αλλά και από την ροή του διαλόγου και του κειμένου που στην ίδια του την ουσία είναι βαθιά ανθρώπινο, συναισθηματικό, μιλώντας για κακοποίηση, ανέχεια, θυσία, αγάπη, δοτικότητα, κατανόηση, με τρόπο απλό, κατανοητό και άμεσο.


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Ως manga που χωρίζεται σε πολλαπλά μέρη, είναι μάλλον άνισο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό. Απλά, τόσο οι ίδιες οι ιστορίες συγκριτικά μεταξύ τους, όσο και ατομικά στα διάφορα σημεία τους, δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν την απαιτούμενη ισορροπία ώστε να μιλήσουμε για ένα καθολικά άψογο και άρτιο αποτέλεσμα. Όχι μόνο η πλοκή και η κεντρική ιδέα της κάθε ιστορίας, αλλά ακόμα και το ίδιο του το art, σε καλλιτεχνικό επίπεδο είναι άνισο, καθιστώντας την συγκεκριμένη προσπάθεια μια καλή πρώτη απόπειρα που θέτει καλές προδιαγραφές για την δημιουργό, άσχετα από το αν δεν έχουμε κάποιο δείγμα της από τότε μέχρι σήμερα.