Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Χάρη στο αλάθητο ένστικτό της, την επιχειρηματική της ιδιοφυΐα και την εργατικότητά της, η ατρόμητη Τίμι μέσα σε δύο δεκαετίες έχτισε μια διεθνή αυτοκρατορία στον χώρο της μόδας. Όμως η επιτυχία της δεν μπορεί να σβήσει τα τραύματα του παρελθόντος. Πάντα πρόθυμη να διακινδυνεύσει στη δουλειά, μια γυναίκα με κρυμμένα μυστικά, ποτέ δεν διακινδυνεύει την καρδιά της.
Όλα θα ανατραπούν όταν στο Παρίσι, στη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας, θα γνωρίσει έναν γοητευτικό Γάλλο. Στην αρχή είναι απλώς ασθενής και γιατρός, στη συνέχεια γίνονται στενοί φίλοι… Οι δρόμοι τους χωρίζουν αναγκαστικά καθώς η Τίμι πρέπει να επιστρέψει στο Λος Άντζελες, θα χωρίσουν όμως και οι καρδιές τους; Έχουν τη γενναιότητα να αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται;

Προσωπική άποψη:
Όταν ανακοινώθηκε η Χρυσή Σειρά βιβλίων των εκδόσεων Μεταίχμιο, πέταξα τη σκούφια μου από τη χαρά μου. Είχα πολύ υψηλές προσδοκίες και περίμενα με περισσή αγωνία να πάρω τα πέντε αυτά βιβλία στα χέρια μου. Ο καιρός πέρασε, τα βιβλία βρέθηκαν στην κατοχή μου και με τη σειρά μου, εγώ, βρέθηκα προβληματισμένη σχετικά με την επιλογή εκείνου όπου θα έκανε την αρχή μιας μακράς ανάγνωσης. Το άφησα λοιπόν στην τύχη και αποφάσισα να ξεκινήσω με το πρώτο που θα έβγαζα από την τσάντα και αυτό δεν ήταν άλλο από το "Έρωτας Εξ Αποστάσεως", εκείνο το βιβλίο δηλαδή που μου είχε κινήσει λιγότερο την περιέργεια σε σχέση με τα υπόλοιπα τέσσερα. Και όπως φάνηκε με το πέρας της ανάγνωσης, το ένστικτό μου, αποδείχτηκε σωστό.

Η Τίμι είναι 48χρονη σχεδιάστρια μόδας και παράλληλα, ιδιοκτήτρια μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ρούχων και αξεσουάρ στον πλανήτη. Δεδομένου ότι ξεκίνησε την επιχειρηματική της δράση από το μηδέν, στην Αμερική, θεωρείται η κορυφαία του είδους της, απολαμβάνοντας έτσι την αναγνώριση όλων όσων την περιβάλλουν, όντας μια πάρα πολύ ισχυρή γυναίκα. Ωστόσο, παρά την επιτυχία της στον επαγγελματικό τομέα, στα προσωπικά της ζητήματα, η ζωή δεν ήταν τόσο γενναιόδωρη μαζί της, από τα παιδικά της κιόλας χρόνια μέχρι σήμερα. Έχοντας πάρει απόφαση πως δεν πρόκειται ποτέ της να συναντήσει την πραγματική αγάπη, ένα τυχαίο περιστατικό, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Παρίσι για μια επίδειξη μόδας, θα φέρει στο δρόμο της έναν γοητευτικό Γάλλο γιατρό. Οι δρόμοι τους θα χωρίσουν σύντομα, ωστόσο, όταν θα ξανασυναντηθούν, η σπίθα που υπήρχε από την πρώτη κιόλας στιγμή θα φουντώσει για να εξελιχθεί σε κάτι πιο δυνατό.

Λοιπόν... πού να το πιάσω και πού να το αφήσω; Νομίζω πως από την "Κόλαση του Γκάμπριελ" είχα να βασανιστώ τόσο πολύ με κάποιο βιβλίο. Καλά, μην υπερβάλλω, δεν ήταν και τόσο χάλια, αλλά καταλαβαίνετε που θέλω να το πάω. Πριν προχωρήσω, όμως, θέλω να τονίσω κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα που κοντεύει τα πενήντα της χρόνια. Εγώ πάλι, δεν έχω κλείσει καλά-καλά τα τριάντα οπότε, εκ των πραγμάτων, μου είναι αδύνατον να ταυτιστώ μαζί της. Αυτός λοιπόν ίσως και να είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπόρεσα να βρω κάποιο κοινό σημείο επαφής με την κεντρική ηρωίδα και ως εκ τούτου, η ιστορία και το δράμα της, δεν κατάφεραν να με αγγίξουν. Δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο οι πιο ώριμες αναγνώστριες θα μπορέσουν να την νιώσουν, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα γίνει εύκολα άσχετα από το ηλικιακό target group των αναγνωστριών, εγώ πάλι, πέρασα και δεν ακούμπησα.

Ενώ το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και γρήγορα, δεν διαβάζεται κι ευχάριστα. Το βασικό του πρόβλημα είναι η ίδια η ροή της ιστορίας. Η δράση του βασικού story αργεί πάρα πολύ να ξεκινήσει να εξελίσσεται, το κείμενο βρίθει ανούσιων επαναλήψεων φράσεων, καταστάσεων και συναισθηματικών απεικονίσεων και γενικά, η πλοκή είναι πιο βαρετή από διαφημίσεις στην τηλεόραση, ειδικά κατά το πρώτο μισό του βιβλίου. Από 'κει κι έπειτα, θεωρώ πως έχουν σοβαρό πρόβλημα και οι ίδιοι οι χαρακτήρες που μόνο ρεαλιστικοί δεν φαντάζουν. Η Τίμι παραείναι τέλεια, ειδικά δεδομένου το ποια είναι και το τι έχει περάσει στη ζωή της, και το γεγονός ότι δεν έχει μνησικακίες, θυμό, οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα πέραν της κατανόησης και της αποδοχής της μοίρας της, την κάνει να μοιάζει πιο άψυχη και από κούκλα. Ο Γάλλος γόης από την άλλη, όντας πενήντα φεύγα, δεν σε πείθει για τόσο γόης και εκτός αυτού, φάσκει και αντιφάσκει πράγμα που δεν μου επιτρέπει να τον πάρω στα σοβαρά. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν και δεν τους δίνεται ο απαραίτητος χρόνος ώστε να δώσουν κάτι παραπάνω.

Το "Έρωτας Εξ Αποστάσεως" είναι ένα φλύαρο βιβλίο που αναλώνεται σε επαναλήψεις που πραγματικά, δεν χρειάζονται και που ακόμα κι ως πρωτογενές υλικό, σε μεγάλο μέρος τους, δεν έχουν καν κάποια χρησιμότητα ή σκοπιμότητα. Οι χαρακτήρες είναι εντελώς άνευροι και άψυχοι και εξαιτίας όλου του status που τους περιβάλλει και τους χαρακτηρίζει, μοιάζουν να βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, όχι μόνο από τον μέσο αναγνώστη, αλλά από τον μέσο άνθρωπο γενικότερα. Και δεν αντιλέγω, μπορεί η Steel να είναι μια πάρα πολύ δημοφιλής και διάσημη συγγραφέας, αν και προσωπικά δεν έχω διαβάσει άλλο της βιβλίο, ωστόσο, έχω τη βεβαιότητα πως εκεί έξω, στην αγορά του βιβλίου, υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντα κείμενα στην κατηγορία πάνω στα οποία μπορεί κανείς να επενδύσει. Και κάνοντας το τελευταίο σχόλιο, δεν αναφέρομαι μόνο στους αναγνώστες, αλλά και στους ίδιους τους εκδοτικούς που επιλέγουν τι θα βγει στην ελληνική αγορά.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Danielle Steel
Μεταφραστής: Τραϊκόγλου Μαρία-Ρόζα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 608
ISBN: 978-960-566-562-3