Αφορμή για το εν λόγω post στάθηκε μια συζήτηση που είχα με την φίλτατη Χρύσα σχετικά με τις πριγκίπισσες της Disney. Έπειτα λοιπόν από ανάλυση και πολλή σκέψη, αποφάσισα να κάνω μια λίστα με τις 10 official πριγκίπισσες της Disney η σειρά παρουσίασης όμως των οποίων, δεν έχει να κάνει με την χρονολογική σειρά εμφάνισής του στη μεγάλη οθόνη αλλά, με την καθαρά δική μου σειρά προτίμησης, προσπαθώντας παράλληλα να εξηγήσω με απλά λόγια τους λόγους που η κάθε μία βρίσκεται στη θέση αυτή. Πάμε λοιπόν...

Belle: Η πιο αγαπημένη όλων και εκείνη με την οποία, σε προσωπικό πάντα επίπεδο, ταυτιζόμουν περισσότερο από παιδί ακόμα. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι η φίλη μου Μαρία, από τα Γυμνασιακά μας χρόνια μέχρι και σήμερα με αποκαλεί με το συγκεκριμένο όνομα πιο συχνά απ' ότι με το βαπτιστικό μου. Αυτό που αγαπώ στην Belle, πέραν τον καστανών μαλλιών της που μου θυμίζουν το δικό μου χρώμα πριν αρχίζω να πειραματίζομαι με διάφορες βαφές μαλλιών κατά καιρούς, τα μεγάλα, εκφραστικά επίσης καστανά μάτια της και την κίτρινη τουαλέτα της, που δεν μπορείς να μην ζηλεύεις που δεν την έχεις στην κατοχή σου, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες πριγκίπισσες της Disney, δεν περιμένει τη μέρα που ο πρίγκιπας θα έρθει καβάλα στο άσπρο άλογο και θα καλπάσουν μαζί προς το ηλιοβασίλεμα. Είναι ένα πνεύμα ελεύθερο, ανεξάρτητο, που ξέρει τι πάει να πει να αγαπάς πραγματικά - αν το ότι αγάπησε ένα τέρας δεν είναι αρκετά τρανή απόδειξη τότε δεν ξέρω τι άλλο θα ήταν-, κοιτώντας πέρα από την ομορφιά, που δεν θα ξεπουλιόταν καθόλου, μα καθόλου εύκολα, έχει ήθος και ξέρει τι θα πει να ανήκεις σε μια οικογένεια. Παράλληλα, η αγάπη της για τα βιβλία και τη μάθηση είναι αξιοζήλευτη, ζει τους κόσμους που τις παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες τους και όπως κι εκείνη, θα εντυπωσιαζόμουν περισσότερο από την τεράστια και πλούσια βιβλιοθήκη του Τέρατος, παρά από ένα απαστράπτοντα κάστρο.

Ariel: Αν κάτι με ξετρέλαινε στην Ariel δεν ήταν τόσο τα γαλάζια ονειροπόλα μάτια της, όσο τα πραγματικά εντυπωσιακά κόκκινα μαλλιά της. Υποθέτω ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη επιρροή έτσι ώστε να βάψω κόκκινα τα δικά μου, όταν έφτασα σε ηλικία που οι γονείς μου δεν θα πάθαιναν αποπληξία. Αυτό που εκτιμώ στην Ariel είναι το γεγονός ότι παρά το ότι ζει σε έναν υπέροχο, άγνωστο και γεμάτο μυστικά σε εμάς, υποθαλάσσιο κόσμο, ο οποίος της προσφέρει τα πάντα, ενώ είναι η κόρη που έχει την αμέριστη αγάπη και προσοχή του πατέρα της, θέλει να γνωρίσει κάτι διαφορετικό. Γοητεύεται από έναν κόσμο που σε εμάς φαίνεται να μην έχει να προσφέρει τίποτα και όμως, η θνητή, γήινη ζωή μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακή απ' όσο φανταζόμαστε. Τυχοδιώκτρια; Μπορεί... αλλά ερωτεύεται και είναι πρόθυμη να φτάσει στα άκρα προκειμένου να ζήσει, τόσο το όνειρο μιας διαφορετικής ζωής, όσο και το όνειρο της πραγματικής αγάπης. Ρισκάρει, δεν μένει κλεισμένη στα αποπνικτικά στεγανά της πραγματικότητάς της, είναι μια τυχοδιώκτρια του ίδιου του ονείρου που αν είσαι αρκετά τολμηρός, στο τέλος σίγουρα θα σε ανταμείψει. Και ας μην ξεχνάμε... έχεις ερμηνεύσει από τα πιο ωραία τραγούδια της Disney.

Pocahontas: Ίσως η πιο... εκκεντρική, αν μπορεί να μου επιτραπεί ο όρος, πριγκίπισσα της Disney. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία, δεν είναι πριγκίπισσα σε κάποιο κάστρο αλλά, η πριγκίπισσα ενός λαού ιθαγενών. Γεμάτη μυστήριο, εξωτική ομορφιά και μια παράξενη γοητεία, είναι η πριγκίπισσα εκείνη η οποία έχει την πιο άμεση και πιο στενή επαφή με την φύση και ότι την αποτελεί και πάνω απ' όλα, με το ίδιο το πνεύμα. Δεν τρομάζει μπροστά στο άγνωστο και είναι έτοιμη να πολεμήσει, τόσο για τον έρωτά της που φαντάζει καταδικασμένος και αταίριαστος, όσο και για την ασφάλεια της φυλής της. Πιστεύει στην διαφορετικότητα και σέβεται το ότι κάθε πλάσμα έχει ίσα δικαιώματα ζωής και θανάτου πάνω σε αυτόν τον πλανήτη και μάλιστα, κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να προστατέψει αθώες ζωές από το να χαθούν σε μια ηλίθια και ανώφελη μάχη. Δεν είναι γλυκανάλατη αντίθετα, είναι αγωνίστρια και αυτό αν μη τι άλλο, είναι γοητευτικό και αξίζει τον σεβασμό μας, πόσο μάλλον σκεπτόμενοι ότι είναι η πριγκίπισσα εκείνη που δεν μαθαίνουμε ποτέ πραγματικά πως κατέληξε το ειδύλλιό της.

Mulan: Άλλη μια εκκεντρική φιγούρα η οποία σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί τα κλασσικά πριγκιπικά πρότυπα. Η Mulan, ελεύθερο και ανεξάρτητο πνεύμα, πολεμίστρια και αγωνίστρια, εγκαταλείπει την ασφάλεια του σπιτιού της μεταμφιεσμένη σε αγόρι για λόγους τιμής αλλά και για να προστατέψει την οικογένειά της. Σκοπός της δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων να τυλίξει κάποιο πλουσιόπαιδο. Αντίθετα, ρισκάρει και χύνεται στον αγώνα της μάχης, ανάμεσα σε ατσάλι και αίμα και αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι εξίσου δυναμικές και ικανές με τους άντρες, ακόμα και όταν το σώμα τους μειονεκτεί απέναντι στο δικό τους, χρησιμοποιώντας κυρίως το μυαλό τους αλλά και την δύναμη εκείνη που βρίσκεται βαθιά μέσα στην καρδιά μας, που με αγάπη, ηθική και πάθος μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν θάνατο που είναι ευπρόσδεκτος αν και όποτε αποφασίσει να έρθει.

Jasmine: Και επιστρέφω σε πιο κλασσικό μοτίβο πριγκίπισσας, εκείνο της Ανατολίτισσας Jasmin η οποία έχει μεν μια γοητεία, η οποία δεν με ξετρελαίνει δε. Αυτό το στοιχείο που την κάνει πιο συμπαθή από κάποιες άλλες είναι το γεγονός ότι παρά που η σκούφια της κρατάει από βασιλική γενιά και θα μπορούσε να μην έχει προβλήματα πάνω από το κεφάλι της, ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο, εκείνη επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιά της και τελικά, να την παραδώσει στα χέρια ενός καλόκαρδου μεν, κλέφτη αλητάκου δε δηλαδή, το πρότυπο συζύγου που κάθε πατέρας θα πάθαινε εγκεφαλικό αν η κόρη του τον έφερνε στο σπίτι ως υποψήφιο γαμπρό. Και παρά τις προσπάθειες να την κερδίσει με μια ψευδή εικόνα του εαυτού του, η Jasmine έχει την ικανότητα να βλέπει πιο μακριά και το θάρρος να αγωνιστεί για την δικιά της ζωή αλλά και των ανθρώπων της, αν και όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Cinderella: Η γνωστή και η εξαιρετέα, Σταχτοπούτα. Μας συγκινεί το οικογενειακό της δράμα και το γεγονός πως αν και προέρχεται από μια αρκετά καλή οικογένεια, με τον θάνατο του πατέρα της καταλήγει δουλικό μέσα στο ίδιο της το σπίτι και παιχνιδάκι βασανισμού στα χέρια της μητριάς και των άθλιων αδερφών της, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά καλόκαρδη και αγαθή, χωρίς ίχνος κακών και μνησίκακων αισθημάτων μέσα της. Βέβαια, το γεγονός ότι τα πράγματα έρχονται αρκετά βολικά γι' αυτήν στο τέλος, και υπέρ του δέοντος μαγικά, μας προκαλεί μια κάποια σύγχυση, η οποία ωστόσο σβήνει όταν σκεφτόμαστε τα πάνδεινα που πέρασε και την δικιά μας κατά βάθος, κρυφή επιθυμία να μπορούσε μια νεράιδα και το μαγικό της ραβδάκι να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση, διευκολύνοντάς μας σε σημαντικό βαθμό. Επιπλέον, η ιστορία με το χαμένο γοβάκι είναι κλασσική και ρομαντική, έχει χρησιμοποιηθεί πάμπολλες φορές και πολλές είναι οι κοπέλες που ονειρεύτηκαν να είναι στη θέση της.

Snow White: Η πρώτη πριγκίπισσα στα χρονικά της Disney, είναι ίσως όχι μόνο η πιο γνωστή αλλά και η πιο αγαπητή. Προσωπικά δεν τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια, ούτε στην ταινία, ούτε στο πρόσωπο της ίδιας. Μπορεί να είναι γλυκιά, αγνή και καλόκαρδη, με αγάπη για κάθε τι ζωντανό γύρω της ωστόσο δεν την βρίσκω τόσο όμορφη όσο θα περίμενα με τους διθυράμβους που ακούγονται γύρω από το όνομά της. Ωστόσο συμμερίζομαι το δράμα της ορφάνιας της και σαφέστατα, δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι η κακιά, μάγισσα μητριά της θέλησε να κάνει την καρδιά της πατέ για ν' ανοίξει η όρεξη. Παρ' όλα ταύτα, την θεωρώ εξαιρετικά αφελή και απονήρευτη, πόσο μάλλον από την στιγμή που το μέσω δελεασμού της ήταν ένα απλό μήλο και όχι κάτι πιο εξεζητημένο όπως, ξέρω κι εγώ... ένα αβοκάντο.

Aurora: Η Ωραία Κοιμωμένη είναι μια από τις όμορφες πριγκίπισσες της Disney. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι και από τις πιο άχρωμες, αν και κλασσική με το πέρασμα των χρόνων. Υπερβολικά προστατευμένη, γεγονός που την κάνει αφελή και τελικά, έρμαιο εκείνων που θέλουν να εκμεταλλευτούν την άγνοιά της. Ουσιαστικά, είναι αυτή που κοπιάζει λιγότερο απ' όλες αφού το μισό του έργου το περνάει ξαπλωμένη και βυθισμένη σε έναν βαθύ ύπνο, περιμένοντας από τον δύστυχο πρίγκιπα να κάνει όλη τη δουλειά και να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Αλλά ειλικρινά, πες του, πόσο χαζή πρέπει να είσαι για να βλέπεις ένα αδράχτι, και παρά που δεν ξέρεις τι είναι, όταν έχεις δει βελόνες που μοιάζουν με τη δικιά του, να πηγαίνεις και να τρυπιέσαι μόνη σου;

Rapunzel: Δεν έχω δει την εν λόγω ταινία της Disney αλλά, γνωρίζοντας το story και έχοντας παρακολουθήσει αρκετά αποσπάσματα, μπορώ να πω ότι είναι από τις πλέον εκνευριστικές φιγούρες της συγκεκριμένης εταιρείας παραγωγής παραμυθιών στη μεγάλη οθόνη. Εντάξει, δέχομαι την αθωότητα και τον ενθουσιασμό που μπορεί να προσφέρει μια ελεύθερη ζωή, μακριά από έναν πύργο που ήσουν καταδικασμένη να ζεις χωρίς να έχεις να κάνεις κάτι άλλο πέραν του να ασχολείσαι με τις τρίχες σου όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν κακομαθημένο παλιόπαιδο που μοναδικός του σκοπός τώρα που απελευθερώθηκε είναι να βασανίζει με τα καπρίτσια του όσους σε περιβάλλουν. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν είναι καν όμορφη.

Tiana: Άλλη μια πριγκίπισσα από ταινία της Disney που δεν έχω δει σε δράση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που την αναφέρω τελευταία. Ο άλλος λόγος είναι ότι η πριγκίπισσα του "The Princess And The Frog" μου φαίνεται, από τα λίγα δείγματα που έχω στη διάθεσή μου, ξινή, κακομαθημένη και το σημαντικότερο όλων, παγερά αδιάφορη, άχρωμη, άοσμη και άγευστη. Συγχωρείστε με αν έχετε παρακολουθήσει την ταινία και διαφωνείτε μαζί μου ωστόσο, σε σχέση με τις προαναφερόμενες, νομίζω ότι υστερεί, ακόμα κι αν στο τέλος παίρνει σημαντικά μαθήματα ζωής που την κάνουν ίσως πιο συμπαθή.