Συνοπτική περίληψη του βιβλίου: 
Γεννημένη πριγκίπισσα, προορισμένη να γίνει βασίλισσα, με όλα τα σημάδια χαραγμένα στην ψυχή και στο κορμί της να προδικάζουν τη μοίρα της, η Νοέλια οδηγείται στα δεκαοχτώ της χρόνια στο κάστρο του Μαύρου Ρόδου για να παντρευτεί τον βασιλιά Γκάμπριελ και να εκπληρώσουν μαζί μία αρχαία προφητεία φέρνοντας στον κόσμο τον διάδοχο που θα γίνει ο προάγγελος της ειρήνης και της ισορροπίας.
Σύντομα, η Νοέλια αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν είναι όπως της το έχουν υποσχεθεί και νιώθει σα να έχει απλά μεταφερθεί από το ένα χρυσό κλουβί στο άλλο. Μοναδικό φως στο σκοτάδι της, η συντροφιά του προσωπικού της αξιωματικού Φιλίπ Ντελαμπέρ τον οποίο ερωτεύεται παράφορα, δίχως να γνωρίζει πως κι εκείνος είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της χρόνια ολόκληρα από ένα και μοναδικό της πορτραίτο.
Αντιμέτωπη με τους χειρότερους εχθρούς της, θα αμφισβητήσει τη μοίρα της και θα παλέψει με όσους θα σταθούν εμπόδιο στις βουλές της καρδιάς της. Θα είναι άραγε η αγάπη η λύση του αινίγματος; Με τον αγαπημένο της Φιλίπ στο πλάι της θα κληθεί να το ανακαλύψει.

Προσωπική άποψη:
Η γνωριμία μου με την Μαρία θα μπορούσε από κάποιους να χαρακτηριστεί τυχαία. Αν και με κοινές αγάπες, συχνάζαμε σε διαφορετικούς διαδικτυακούς χώρους και έτσι, οι δρόμοι μας δεν είχαν συναντηθεί. Η Μαρία λοιπόν, είναι μία από τις περιπτώσεις εκείνες που με κάνουν να αισθάνομαι ευγνώμον για την δημιουργία του blog μου και που με το πέρασμα των χρόνων, συνέχισε να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται, έτσι ώστε να απευθύνεται σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Χάρη σε αυτό τη γνώρισα, χάρη σε αυτό έχω την χαρά και την τιμή να είμαι σήμερα φίλη με έναν άνθρωπο που μπορεί να διστάζει να αποκαλέσει τον εαυτό του συγγραφέα ωστόσο, στην πένα της, βρίσκεται περισσότερο ταλέντο και ακόμα περισσότερη αγάπη και πάθος γι' αυτό που κάνει, από 'μεγάλα' ονόματα του ελληνικού λογοτεχνικού χώρου. Και αν με το αισθηματικό-κοινωνικό, πρώτο της έργο, "Σιωπή Στο Σκοτάδι" μας συγκίνησε, έρχεται αυτή τη φορά με την ιστορία της "Νοέλια" να μας καθηλώσει.

Η Νοέλια είναι ένα κορίτσι που όμως, δεν μοιάζει με κανένα. Από την γέννησή της κι όλας, η μοίρα την σφράγισε με το σημάδι της, που κανένας δεν θα μπορούσε να μην αναγνωρίσει, πόσο μάλλον να αμφισβητήσει. Εκείνη είναι η εκλεκτή, η γυναίκα που θα γίνει βασίλισσα του Μαύρου Ρόδου, στο πλευρό ενός βασιλιά που δεν θα γνωρίσει μέχρι τους γάμους τους αλλά, που και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Αυτή τους η ένωση είναι που θα φέρει τον πολυπόθητο διάδοχο της προφητείας που γαλούχησε τους ίδιους, τους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά, και ένα ολόκληρο έθνος που στο πρόσωπο του παιδιού αυτού θα δει τον ήλιο να ανατέλλει και την λύτρωση να έρχεται, βυθίζοντας τους αιώνιους εχθρούς τους στα σκοτάδια του θανάτου όπου ανήκουν. Όμως η Νοέλια δεν θα αργήσει να διαπιστώσει πως όλα όσα ονειρευόταν, όλα όσα προσδοκούσε από αυτόν τον γάμο, ήταν απλά της φαντασίας της και ότι η πραγματικότητα, είναι πολύ πιο σκληρή και ίσως, διαφορετική από αυτήν που αναφέρουν οι γραφές που καθόρισαν το μέλλον της, χωρίς εκείνη να έχει περιθώριο να αντισταθεί στο προδιαγεγραμμένο πεπρωμένο της.

Μοναδική ηλιαχτίδα στη ζωή της Νοέλια θα σταθεί η Φιλίπ, ο ανώτατος αξιωματικός που αναλαμβάνει την προσωπική της ασφάλεια, ένας άντρας που την ερωτεύτηκε παράφορα πριν ακόμα την γνωρίσει και που πλέον, ζει έχοντας μοναδικό του σκοπό να την προστατέψει με όποιο κόστος. Και τα συναισθήματα αυτά είναι αμοιβαία και παρά την προσπάθειά τους να τα κρύψουν, οι επιθυμίες και οι πόθοι τους είναι δύσκολο να χαλιναγωγηθούν, παραμονεύουν, έτοιμοι να τους παρασύρουν σε έναν δρόμο που αν τον επιλέξουν, δεν θα έχει επιστροφή και ένα μικρό λάθος θα οδηγήσει σίγουρα στο θάνατο. Με πιο απλά λόγια, με την αγάπη τους προδίδουν όχι μόνο το στέμμα αλλά και τον ίδιο τον λαό, την ίδια την προφητεία που υπόσχεται ελπίδα και λύτρωση. Ή μήπως όχι; Γιατί καμιά φορά η πραγματικότητα είναι συγκαλυμμένη, την έχουν πλάσει με τέτοιον τρόπο που να εξυπηρετεί τον σκοπό, αγιάζοντας τα μέσα, ακόμα κι όταν αυτά είναι σκληρά και βίαια, επικίνδυνα και παρασυρόμενα από τον πυρετό που μονάχα η ανάγκη και ο πόθος για εξουσία και δύναμη μπορεί να προσφέρει. Γιατί στην πραγματικότητα, το μίσος δεν μπορεί να λυτρώσει, παρά μόνο η αγάπη, ιδιαίτερα εκείνη που δίνεται χωρίς όρους, χωρίς φόβο.

Η Μαρία αφηγείται μια ιστορία πλούσια σε γλαφυρές περιγραφές, που κάνουν την φαντασία μας να εξάπτεται και μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έκλεισα τα μάτια μου προσπαθώντας να κάνω την εικόνα της φαντασίας μου πραγματική, επιθυμώντας να δω και να αντιληφθώ την ομορφιά ακόμα και των πιο μικρών πραγμάτων, έτσι ακριβώς όπως έκανε κι εκείνη όταν ονειρεύτηκε τον κόσμο αυτό και αποφάσισε να τον ζωντανέψει πάνω στο χαρτί. Όμως αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας, δεν είναι αυτό που μετά το πέρας της ανάγνωσης θα κάνει εγγυημένα τον κάθε αναγνώστη να το ξεχωρίσει και να του προσφέρει μια θέση στην καρδιά του. Η πραγματική αλήθεια, η πραγματική ομορφιά, βρίσκεται μέσα στις καρδιές των ηρώων της και στον τρόπο που εκείνοι καταφέρνουν να εκφράσουν, φανερά ή μη, κάθε μικρό ή μεγάλο τους συναίσθημα. Στο πως βιώνουν την απελπισία και τον έρωτα, την απόγνωση και την ελπίδα, τον φόβο με την αγαλλίαση, την αγωνία με την προσμονή, έννοιες τόσο παράταιρες μεταξύ τους και όμως, τόσο αρμονικά δεμένες, όπως είναι στην πραγματικότητα η ίδια η ανθρώπινη φύση, όπως είναι βαθιά μέσα της κάθε ψυχή που μπορεί και δεν φοβάται να νιώσει, να αισθανθεί και να κατακλυστεί από αυτά. Δύο άνθρωποι που μπορεί να γνωρίζουν το καθήκον τους όμως, δεν μπορούν να δεχτούν μια μοίρα που δεν επέλεξαν και θα παλέψουν για να εναντιωθούν σε αυτή. Δύο άνθρωποι που θα παλέψουν να κερδίσουν τη ζωή που τόσο άδικα τους έκλεψαν.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για τη Νοέλια. Το ταξίδι της μόλις ξεκίνησε και στον δρόμο που ανοίγεται μπροστά της έχει πολλά να ανακαλύψει και να μάθει και μαζί με αυτήν, και εμείς ως αναγνώστες, που θα περιμένουμε διψασμένοι την συνέχεια. Γιατί η ιστορία αυτή είναι ένα παραμύθι, ένα επικό παραμύθι γεμάτο δράση και αγωνία, δολοπλοκίες και προδοσίες, σκοτεινά μυστικά και συνωμοσίες, έναν πόλεμο που απειλεί να ξεσπάσει πιο αιματηρός από ποτέ, την αξία του όρκου του αίματος και την υποχρέωση του να ακολουθεί κανείς τους όρκους του, την πίστη σε κάτι καλύτερο ακόμα και όταν τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και όλα αυτά, τοποθετημένα σε ένα επιβλητικό, μεσαιωνικό θα λέγαμε φόντο που παρά την τρομακτική έλξη και γοητεία που ασκεί πάνω μας, δεν παύει να μας προκαλεί ένα δέος που κρύβει μέσα του τον κίνδυνο. Μα πάνω απ' όλα, είναι μια ιστορία αγάπης, μιας αληθινής, βαθιάς και ειλικρινής αγάπης που το μόνο που γνωρίζει είναι η αφοσίωση, η πίστη και η διατήρηση της ελπίδας ότι αν το θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, μπορούμε να είμαστε καλύτεροι και κατ' επέκτασιν, να ελπίζουμε και να προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον όπου ο καθένας θα πάρει αυτά που αξίζει και θα δικαιωθεί για όσα άδικα στερήθηκε.
Βαθμολογία 10/10

Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε το βιβλίο της Μαρίας μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ:

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Στεφάνου Μαρία
Εκδόσεις: Πηγή
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 593