Συνοπτική περίληψη των βιβλίων:
30λεπτα Γεύματα: "Θα σας δείξω πώς να βάζετε στο τραπέζι ένα ολόκληρο γεύµα σε 30 λεπτά! Όχι µόνο ένα πιάτο, αλλά ένα ολόκληρο µενού µε υπέροχα πιάτα.
Αν σας αρέσει το φαγητό, όπως κι εµένα, και έχετε πεινασµένα στόµατα να θρέψετε όταν γυρίζετε σπίτι µετά από µια κουραστική µέρα, δώστε µου την ευκαιρία να σας δείξω έναν αληθινά επαναστατικό, νέο τρόπο µαγειρέµατος. Σε αυτό το βιβλίο θα σας δείξω πώς να φτιάχνετε ένα πλήρες γεύµα µέσα στο χρόνο που σας παίρνει συνήθως για να µαγειρέψετε ένα πιάτο. Θα τα χάσετε όταν δείτε τι µπορείτε να κάνετε µέσα σε 30 λεπτά. Προσωπικά έµεινα άναυδος!
Ο σκοπός εδώ δεν είναι να υποβαθµίσετε την ποιότητα, αλλά να οργανωθείτε, να δουλεύετε γρήγορα και να χρησιµοποιείτε έξυπνα τεχνάσµατα για να σερβίρετε στο τραπέζι σας υπέροχα φαγητά σε ελάχιστο χρόνο. Καθένα από τα 50 γεύµατα του βιβλίου είναι προσεκτικά γραµµένο ώστε να µην καθυστερείτε καθόλου αλλά να µαγειρεύετε γρήγορα και αποτελεσµατικά. Έχω σχεδιάσει ολοκληρωµένα µενού που συνδυάζονται τέλεια µεταξύ τους και έχω οργανώσει τις συνταγές κάθε µενού µε µοναδικό και εύκολο τρόπο. Μαγειρεύοντας µε αυτό τον τρόπο εκµεταλλεύεστε κάθε λεπτό του χρόνου σας αποτελεσµατικά και διασκεδάζετε, χρησιµοποιώντας επιτέλους την κουζίνα σας για το σκοπό που προορίζεται.
Μπορεί να νοµίζετε πως αυτό είναι ακατόρθωτο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι γίνεται. Ρίξτε µια µατιά µέσα για να δείτε τι είδους γεύµατα σας περιµένουν. Από τη στιγµή που θα αρχίσετε να µαγειρεύετε µε αυτό τον τρόπο, θα τον αγαπήσετε και δεν θα ξαναγυρίσετε ποτέ πια στις παλιές σας συνήθειες."
15λεπτα Γεύματα: "Εμπνεύστηκα τα πιάτα αυτά από συνταγές από ολόκληρο τον κόσμο, και σας διαβεβαιώνω πως είναι νοστιμότατα. Οι συνταγές αυτές δοκιμάστηκαν από μάγειρες όλων των επιπέδων, από εφήβους και συνταξιούχους μέχρι πολυάσχολες μαμάδες και «πνιγμένους» μπαμπάδες, οι οποίοι έδειξαν την ίδια θετική και ενθουσιώδη ανταπόκριση μ’ εμένα και την ομάδα μου. Η συμβολή όλων αυτών των ανθρώπων ξεχωριστά βοήθησε να πάρουν οι συνταγές τη σημερινή μορφή τους. Από τη στιγμή που μπορούν αυτοί, μπορείτε κι εσείς."

Προσωπική άποψη:
Προσωπικά, ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι το να μαγειρεύω, τόσο σε καθημερινή βάση για την οικογένειά μου, όσο και για φίλους σε πιο ιδιαίτερες περιστάσεις. Ουσιαστικά, θεωρώ πως η μαγειρική είναι ένα είδος τέχνης, καλλιτεχνικής έκφρασης και εκδήλωσης δημιουργικότητας και ναι, συμφωνώ με τη θεωρία που θέλει τον καθένα από εμάς ικανό να μαγειρέψει, αρκεί να έχει την όρεξη και τη διάθεση για να κάνει κάτι τέτοιο. Γιατί η μαγειρική, θέλει να την αγαπάς. Γιατί μόνο τότε μπορείς να αποδώσεις, να μάθεις, να γίνεις καλύτερος και γιατί όχι, να οδηγηθείς σε δικούς σου πειραματισμούς. Ένας τρόπος να μάθεις, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, είναι οι διάφορες εκπομπές μαγειρικής. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές, δείχνουν gourmet συνταγές για εστιατόρεια και όχι κάτι απλό, καθημερινό, οικογενειακό. Αυτός είναι και ο λόγος που μου αρέσουν οι εκπομπές του Jamie Oliver. Θυμίζουν κάτι από σπίτι.

Ξέρω πως ίσως να σας φαίνεται παράξενο που μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω βιβλία μαγειρικής, ωστόσο, οφείλω να τονίσω πως πρόκειται για δύο ιδιαίτερα βιβλία, πολυχρηστικότατα και που καμία σχέση δεν έχουν με τους παραδοσιακούς "Τσελεμεντέδες" που κληρονομήσατε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες σας. Στα δύο αυτά βιβλία του Jamie, μπορείτε να βρείτε συνταγές απλές, εύκολες στην εκτέλεσή τους, με υλικά που σχεδόν πάντα υπάρχουν σε κάθε σπίτι, τις οποίες επεξηγεί βήμα προς βήμα με οδηγίες που είναι κάτι παραπάνω από κατανοητές. Βέβαια, υπάρχει ένα μικρό μειονέκτημα, αλλά αυτό έχει να κάνει και με το κατά πόσο πολύ χρησιμοποιείται την κουζίνα σας, ως χώρο, και κατά πόσο κάνετε μέσα σε αυτήν πράγματα πέραν το να βράζετε ένα αυγό ή ένα πακέτο μακαρόνια. Κι αναφέρομαι φυσικά στον εξοπλισμό που απαιτείται για να ολοκληρώσετε τις συνταγές αυτές, όχι γενικά, αλλά μέσα στον χρόνο που γίνεται από τον Jamie. Πάντως, αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά και δεν έχετε κάποια είδη του εξοπλισμού, μπορείτε πάντα να τα αγοράσετε καθώς είναι επένδυση και δεν στοιχίζουν και τόσο.

15' γεύματα, λοιπόν, που αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από ορεκτικό, κυρίως πιάτο και σαλάτα, ή πιο περίπλοκα κυρίως πιάτα που συνδυάζουν περισσότερα από ένα, πράγματα. 30' γεύματα που ναι μεν απαιτούν τον διπλάσιο χρόνο, αλλά είναι άκρως ολοκληρωμένα, περιλαμβάνοντας μέχρι και επιδόρπιο που συνήθως, είναι το πιο δύσκολο, απαιτητικό και χρονοβόρο στοιχείο ενός γεύματος. Ε, λοιπόν, ο Jamie έχει μικρές λύσεις για μεγάλα πιάτα που δεν θα σας εξαντλήσουν και που δεν απαιτούν να είστε σεφ για να πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα, ούτε να έχετε στην κατοχή σας πανάκριβες συσκευές που θα τις χρησιμοποιείτε σπάνια έως ποτέ. Κι αν νομίζετε πως τα βιβλία είναι ακριβά, πρέπει να σας τονίσω πως όχι μόνο πρόκειται για δύο εξαιρετικές εκδόσεις, αλλά που περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό και που κακά τα ψέματα, σε βάθος χρόνου, θα σας κάνουν να εξοικονομίσετε χρήματα αλλά και χρόνο, με τις συμβουλές που σας δίνουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίων:
Συγγραφέας: Jamie Oliver
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γεώργιος / Αυγουστίνου Παρασκευή
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Μαγειρική
Έτος Έκδοσης: 2011 / 2012
Αρ. σελίδων: 288 / 288
ISBN: 978-960-364-456-9 / 978-960-364-534-4